Kako napraviti žele od viburnuma

Ova bobica vrlo dugo raduje oko, ističući se kao svijetla točka u snježnom vrtu. Ali za preradu, viburnum je potrebno prikupiti mnogo ranije - čim ga lagano dodirne mraz. Gorčina svojstvena njemu postaje manja, bobice pokupe slatkiše, postanu mekše.

Ljekovita svojstva kaline

U Rusiji se uvijek koristila viburnum. Sušili su, kuhali džem, pekli pite s njim, pripremali ljekoviti voćni napitak. Travari su znali da sok sa šećerom pomaže kod povišenog krvnog tlaka, a u slučaju jake prehlade ili upale grla, infuzirani odvar s medom ublažit će stanje. Čak su se i zloćudni tumori liječili sokom pomiješanim s medom.

Upozorenje! Ako ćete se liječiti bobicama viburnuma, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Postoje kontraindikacije za uporabu čak i tako korisne bobice.

Ova svijetla bobica skladište je vitamina C, sadrži ga više nego inozemni limun. Da biste sačuvali ovo bogatstvo i koristili ga zimi, ono mora biti pripremljeno. Na primjer, napravite žele od viburnuma za zimu. Može se kuhati bez ključanja, tada ćete obradak morati čuvati u hladnjaku. Ako ga prokuhate, tada se hermetički valjani obradak može čuvati čak i u sobi.

Kako pripremiti žele od viburnuma tako da u potpunosti sačuva ljekovita svojstva bobica? Postoji recept za izradu sirovog želea. Kuha se bez ključanja, pa je najprikladnija u ljekovite svrhe.

Priprema bobica

Na koji god način ćete napraviti žele od viburnuma, bobice definitivno trebaju pripremu. Bolje je sakupljati viburnum nakon prvih jesenskih mrazeva. Pažljivo sakupljajte četke, inače će bobice lako puknuti. Peru se bez uklanjanja s četkica, uvijek pod mlazom vode.

Ukusni recepti za kuhanje

Žele od viburnuma bez kuhanja

U takvom se proizvodu sve ljekovite tvari čuvaju što je više moguće. Da biste pripremili ukusan pripravak, trebat će vam ista količina šećera za svaku čašu pire soka s pulpom. Kosti viburnuma su tvrde i vrlo gorke, pa će ih morati ukloniti. Za to se bobice trljaju. Taj je postupak prilično naporan. No, nije šteta vredno se potruditi da napravimo ukusan i zdrav žele.

Savjet! Najlakši način je koristiti cjedilo ili cjedilo.

Možete ga zdrobiti drvenom drobilicom i obrisati običnom žlicom. Vitamini se bolje čuvaju ako je izrađen od drveta.

Miješajte sok sa šećerom dok se ne otopi. Dobiveni žele ulijte u čiste suhe staklenke.

Savjet! Prikladno je koristiti male posude s poklopcima s vijcima.

Čuvajte žele od viburnuma na hladnom, najbolje u hladnjaku. Treba ga potrošiti u roku od 3 mjeseca.

Pekmez od želea od kaline

Ako ne postoje uvjeti za čuvanje sirove žele, bobice je bolje kuhati uz dodatak šećera.

Prema načinu pripreme, ovaj je slijep sastojak vjerojatnije džem, ali dosljedno podsjeća na žele. Za kilogram bobica potrebno je 800 g šećera. Stavite pripremljene bobice u lonac ili lavor i potpuno napunite vodom. Da bi postali mekani, kuhajte viburu oko 20 minuta. Vatra ne mora biti velika. Procijedite bobice.

Upozorenje! Juhu sakupljamo u zasebnoj posudi. Još uvijek nam treba.

Obrišite mekane bobice kroz sito ili cjedilo. Lakše je to učiniti dok su vruće.

Izmjerite razinu pirea u loncu. To će nam biti korisno u budućnosti. Za ovaj postupak dobra je drvena žlica s dugom drškom ili samo čisti drveni štapić. Na njemu označite označavajući razinu naribane bobice.

Pire od bobica miješamo s juhom. Smjesu dobro procijedite. Prikladno je to učiniti kroz gazu, koja se mora položiti na cjedilo u 2 sloja. Neka se rezultirajuća tekućina taloži najmanje 3 sata.Ocijedite ga pažljivo iz taloga. Promiješajte sa šećerom da se potpuno otopi.

Savjet! Za to je bolje zagrijati smjesu.

Smjesu ponovno filtrirajte. Sada ga treba svesti na količinu koju je zauzeo pire od bobica. Gotov žele ulijemo vrući u suhu steriliziranu posudu. Hermetično smotajte i čuvajte na hladnom mjestu.

Ishodi

Žele od viburnuma izvrstan je pripravak za zimu, koji nije dobar samo za čaj, već će uz njegovu pomoć biti moguće izliječiti prehladu, pripremiti ukusan i zdrav voćni napitak i napraviti domaću marmeladu.

Komentari (1)
  1. Viburnum, čičak, plodovi planinskog jasena posebne serije slijepih ploča. Drevni recepti zaboravljaju se generacijama ... I sjajno je što web stranice poput gardenlux-hr.designluxpro.com prenose tako divne narodne recepte. Hvala vam!

    11.11.2017 u 10:11
    Mihailič
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja