Saxifrage Arends: uzgoj iz sjemena, sorte s fotografijama i opisima, recenzije

Arendsina saksifraga (Saxifraga x arendsii) je zeljasta travnata trajnica koja može uspjevati i cvjetati u siromašnim, stjenovitim tlima na kojima drugi usjevi ne mogu preživjeti. Stoga se biljka često koristi u krajobraznom dizajnu, uspješno maskirajući neugledna područja. Sadnja i briga za Arendsov saxifrage trebao bi biti kulturno primjeren. Inače, uz uzgoj čak i tako nepretenciozne biljke mogu nastati određene poteškoće. Stoga biste trebali proučiti sve preporuke unaprijed kako kasnije ne bi bilo problema.

Arendsov saxifrage brzo ispunjava prazan prostor

Botanički opis

Ovaj zimzeleni pokrivač tla pripadnik je istoimenog roda. Ovu kulturu karakteriziraju brojni puzajući izdanci koji u dodiru sa zemljom tvore korijenje u internodima. Zbog ove značajke, Arendsov saksifrage brzo raste. Zbog toga je ova kultura klasificirana kao brijet blatnjave biljke. Njegova visina doseže 10-20 cm - ovisno o sorti.

Listovi žarko zelene sjene srebrnastog sjaja, rezbareni. Skupljeni su u korijensku rozetu i pričvršćeni su širokim ravnim peteljkama. Ploče su toliko blizu jedna drugoj da stvaraju guste šikare koje podsjećaju na mahovinu.

Važno! Lišće Arendsove saksifrage godišnje odumire, a na vrhu izrastu novi.

Razdoblje cvatnje ove biljke događa se od svibnja do kolovoza, ovisno o sorti. U to se vrijeme na vrhovima tankih izbojaka pojavljuju 1-3 pupa koji se uzdižu iznad guste kapice lišća. Cvjetovi su u obliku zvona, sastoje se od 5 latica, a u središtu je 10 prašnika. Njihova sjena može biti ružičasta, crvena, bijela. Na kraju cvatnje stvaraju se plodovi u obliku dvokomornih kapsula koje sadrže male crne duguljaste sjemenke. Za oprašivanje su potrebni insekti, ali to se može dogoditi i uz pomoć vjetra. Razdoblje cvatnje Arendsove saksifrage traje nešto više od mjesec dana.

Gdje i kako raste

Ova je kultura raširena i može se naći bilo gdje u svijetu. Osobito se Arendsov saksifrage nalazi u Rusiji, Europi, Srednjoj Americi, tropskim krajevima Afrike, pa čak i na arktičkim geografskim širinama sjeverne hemisfere.

Biljka se odlikuje nepretencioznošću i izdržljivošću. Može rasti bez posebnih poteškoća u pukotinama stijena, po kojima je i dobilo ime. Također se može nastaniti na livadama, stepskim obroncima, rubovima listopadnih i četinarskih šuma, uz ceste.

Važno! Što više raste pokrivač tla, to cvjeta svjetlije i bujnije.

Arendsove sorte saksifrage

Na osnovi divljih vrsta ove biljke dobivene su sorte čija se dekorativnost značajno poboljšala. Njihova razlika leži uglavnom u boji latica.To je omogućilo kombiniranje različitih sorti, stvarajući jedinstvene kompozicije pokrova tla.

Arendsov saksifrage Bijeli tepih

Trajnica se odlikuje snježnobijelom bojom. Promjer doseže 1 cm. Visina izbojaka je 20 cm. Cvjetanje se događa u svibnju-lipnju, ovisno o regiji. Preferira sjenovita mjesta s plodnim vlažnim tlom. Na otvorenom prostoru brzo raste.

Bijeli tepih zahtijeva sklonište za zimu s lišćem

Arendsov ljubičasti tepih Saxifrage

Ovu sortu razlikuju bordo ljubičasti cvjetovi sa žutim središtem. Visina biljke doseže 15 cm. Listovi na Arendsovom saksifrageu Purple Robe guste, tamnozelene boje. Cvatnja se događa krajem svibnja i traje 30-35 dana.

Saxifrage Ljubičasti tepih više voli rasti u svijetlim područjima

Arendsov saxifrage ružičasti tepih

Iz naziva sorte postaje jasno da je sjena njezinih cvjetova ružičasta, ali na laticama još uvijek postoje svijetle uzdužne pruge tamnije sjene. Biljka tvori bazalne rozete zelenog lišća. Ova sorta počinje cvjetati u srpnju i traje do kolovoza. Visina biljke 15 cm. Razlikuje se povećanom otpornošću na mraz.

Sorta Pink Carpet radije raste u sjeni na vlažnom tlu

Cvjetni tepih Arends 'saxifrage

Ovaj je izgled kombinacija nekoliko nijansi boja: ružičaste, bijele i ljubičaste. U prodaji se nalazi i pod nazivom Cvjetni tepih. Biljke narastu do visine od 20 cm. Na površini tla tvore gusti gusti pokrov. Cvatnja se događa u svibnju-lipnju, ovisno o regiji uzgoja.

Mix cvjetni tepih možete sijati u zemlju u travnju ili rujnu

Arendsov saksifrag Petar Pan

Hibridni kultivar sa svijetlo ružičastim laticama. Visina biljke doseže 20 cm. Listovi su gusti, svijetlozeleni. Sandsfran Arendsov Petar Pan cvjeta u lipnju i nastavlja se do sredine srpnja. Sorta pokazuje maksimalni dekorativni učinak kada se sadi u polusjeni.

Arendsov saksifrage Petar Pan karakterizira obilno cvjetanje

Arendsov Highlander Red Saxifrage

Sorta s crvenim laticama i svijetlo žutim središtem. Visina biljke ne prelazi 15 cm. Gusti listovi imaju tamnozelenu boju. Cvatnja započinje u lipnju. Najradije raste na sjenovitim mjestima bogatim humusom.

Saxifrage Anders Highlander Red izgleda savršeno u kombinaciji s laganim sortama

Arendsov saxifrage Highlander White

Novost u sorti s crvenim pupoljcima koji prilikom otvaranja postaju bijeli. Ovaj kontrast biljci daje elegantan izgled. Sandsfrage Arends Highlander White tvori gusti tepih. Visina biljke ne prelazi 20 cm. Listovi su joj gusti, svijetlozelene boje.

Sandsfran Arends Highlander White može se uzgajati na suncu

Arends Variegatov Saxifrage

Značajka sorte je svijetložuti obrub uz rub lisnih ploča. Visina saksifrage Arends Variegat doseže 20 cm. Cvjetovi su ružičasti do promjera do 1 cm i uzdižu se iznad lišća. Razdoblje cvatnje započinje sredinom lipnja.

Sortu Variegata karakterizira brz rast.

Uzvišice Saxifrage

Nova generacija ove kulture, koju karakteriziraju veliki cvjetovi, čiji promjer doseže 1,5-2,0 cm. Visina saxifragea Arends Lofty iznosi 20 cm. Sjena latica je blijedo ružičasta. Prekrivač tla počinje stvarati pupove početkom lipnja i nastavlja se 4 tjedna.

Sandsfrage Arends Lofty pogodan je za uzgoj u posudama i visećim žardinjerama

Primjena u krajobraznom dizajnu

Ovaj pokrivač tla posebno je popularan među početnicima i profesionalnim uzgajivačima cvijeća. Sposoban je uklopiti se u bilo koji krajobrazni dizajn.

Andersov saxifrage može se koristiti za:

 • prednji plan cvjetnjaka s više razina;
 • uređenje umjetnih rezervoara;
 • kamenjari;
 • alpski tobogani;
 • stjenoviti vrt;
 • mixborders;
 • uokvirivanje vrtnih staza.

Biljka izgleda dobro u kombinaciji s irisima, muscari, ukrašenom encijanom i brusnicom. Zajednička sadnja ovih usjeva omogućuje vam dobivanje slikovitih cvjetnjaka na mjestu. Kako Arendsov saxifrage izgleda u vrtu možete vidjeti na donjoj fotografiji.

Pokrivač tla može rasti na jednom mjestu 7-8 godina

Metode razmnožavanja

Da biste dobili nove sadnice ove kulture, možete koristiti metodu rezanja, dijeljenjem grma i sjemena. Svaka od ovih metoda ima svoje osobine, pa ih treba proučiti unaprijed.

Anders saxifrage može se rezati u proljeće i ljeto, prije ili nakon cvatnje. Da biste to učinili, potrebno je odrezati pojedine korijenske rozete, staviti ih u mokru smjesu treseta i pijeska i pokriti prozirnom kapom. Reznice se ukorjenjuju nakon 3-4 tjedna. Nakon toga ih treba posaditi u zasebne posude i nakon 1 mjeseca prenijeti na otvoreno tlo.

Preporuča se dijeliti grm u drugoj polovici ljeta. Dan prije obilno zalijevajte saxifrage. Zatim sljedeći dan biljku pažljivo iskopajte i nožem narežite na komade. Svaki od njih mora imati korijenske izboje i dovoljan broj zračnih izbojaka. Zatim odmah posadite delenki na stalno mjesto.

Na jesen treba koristiti metodu sjemena, jer je stratifikacija potrebna za uspješno klijanje saksifrage. Da biste to učinili, u početku trebate pripremiti mjesto i poravnati površinu. Zatim navlažite zemlju, ravnomjerno pospite sjeme i prekrijte ih tankim slojem pijeska ne većim od 0,2 cm. Dolaskom proljeća saksifrage klijaju. Kad sadnice ojačaju, mogu se saditi.

Uzgoj sadnica saksifrage Arends

Da biste dobili sadnice ove biljke do početka sezone, preporučuje se uporaba sadnog načina uzgoja. Sadnja sjemena saksifrage Arends trebala bi se obaviti krajem ožujka. Za to možete upotrijebiti široke posude visine 10 cm. Moraju imati drenažne rupe. Proširenu glinu treba staviti na dno slojem od 1 cm, a ostatak volumena treba napuniti mješavinom treseta i pijeska u jednakim količinama.

Uzgoj sandsfrage Pink Tepih i ostalih sorti iz sjemena u Arendsu zahtijeva određene vještine. Stoga se treba strogo pridržavati svih preporuka. Sjeme morate saditi u vlažnu zemlju, bez posipanja zemljom. Nakon toga, posude treba prekriti folijom i hladiti 2-3 tjedna radi raslojavanja.

Nakon tog razdoblja, premjestite posude na prozorsku dasku i osigurajte da temperatura bude + 20- + 22 stupnja. U ovom načinu, Andersovo sjeme saxifrage klija za 7-10 dana. Kad sadnice ojačaju i izrastu 1-2 para pravog lišća, potrebno ih je zaroniti u zasebne posude.

Važno! U početnoj fazi sadnice Anders saxifrage karakteriziraju spori rast.

Sadnja i briga za Arendsov saxifrage

Da bi se pokrivač tla mogao dobro razvijati i bujno cvjetati svake godine, za njega trebate naći dobro mjesto. Također biste trebali pravilno saditi i organizirati njegu.

Važno! Odrasle biljke Andersove saksifrage ne trebaju posebnu pažnju uzgajivača.

Preporučeno vrijeme

Sadnja sadnica na stalno mjesto treba biti kada se tlo dovoljno ugrije i uspostavi toplo vrijeme. Stoga se preporučuje provesti postupak sredinom lipnja. Ranija sadnja može dovesti do odumiranja nezrelih sadnica.

Odabir mjesta i priprema

Za Arendsov saxifrage preporuča se odabrati zasjenjena povišena mjesta kako zima na njima ne bi stagnirala, inače će se biljka pokisnuti. Obronci na zapadnoj ili istočnoj strani nalazišta su najprikladniji. Biljka dobro podnosi sjenu, stoga je dopušteno postavljanje u blizini grmlja i drveća.

Arendsova saksifraga može rasti u bilo kojem tlu. Ali dan prije sadnje, preporuča se dodati pijesak, humus, sitni šljunak u zemlju i temeljito promiješati. Također, zemljište se mora zalijevati unaprijed, ali ne obilno.

Algoritam slijetanja

Preporuča se sadnja sadnica saksifrage Arends na stalno mjesto navečer.To će omogućiti da se sadnice preko noći malo prilagode na novom području.

Postupak:

 1. Napravite male rupe na udaljenosti od 10 cm u šahu.
 2. Izvadite sadnice iz posude s grudvom zemlje na korijenju.
 3. Postavite u središte udubljenja.
 4. Pospite zemljom i sabijte površinu u podnožju biljke.
 5. Nakapajte malo uz rub sadne jame.
Važno! Sadnice saksifrage Arends cvatu tek nakon godinu dana.

Raspored zalijevanja i hranjenja

U početnoj fazi redovito zalijevajte sadnice u odsustvu kiše. Da biste to učinili, upotrijebite ustaljenu vodu s temperaturom od +20 stupnjeva. Vlažite 3-4 puta tjedno ujutro ili navečer. Da bi se smanjilo isparavanje vlage iz tla, u podnožje sadnica treba položiti malč od treseta.

Arendsov saxifrage trebate hraniti samo mineralnim gnojivima. Prvi put ih treba primijeniti 2 tjedna nakon transplantacije, a zatim 1-2 puta mjesečno. Tijekom razdoblja rastućih izbojaka potrebno je primijeniti nitroammofosk. I prije i poslije cvatnje, superfosfat i kalijev sulfid.

Važno! Arendsov saksifrage ne reagira dobro na preljev i višak hranjivih tvari u tlu.

Priprema za zimu

Dolaskom prvih stabilnih mrazeva, pokrivač tla mora se posuti slojem suhog lišća ili smrekovih grana. Ova biljka ne treba dodatno sklonište za zimu, jer se može isušiti.

Bolesti i štetnici

Sandsfrage Arends može patiti od bolesti i biljnih parazita ako su uvjeti uzgoja neadekvatni. Stoga je potrebno redovito pregledavati postrojenje i poduzimati pravovremene mjere.

Mogući problemi:

 1. Pepelnica. Razvojem bolesti lišće i izdanci biljke u početku su prekriveni bijelim cvatom, a zatim uvenu. Za liječenje je potrebno primijeniti "Topaz", "Speed".
 2. Korijen korijena. Dugotrajno prohladno i kišovito vrijeme može dovesti do razvoja bolesti. U tom slučaju, nadzemni dio saksifrage postaje letargičan, jer korijenje prestaje funkcionirati. Oboljele biljke ne mogu se liječiti. Treba ih uništiti, a tlo zalijevati Previkur energijom.
 3. Pauk grinja. Mali štetnik koji inhibira razvoj pokrivača tla. Krpelj napreduje po suhom, vrućem vremenu. Može se prepoznati po maloj paučini na vrhovima izbojaka. Koristite Actellic za uništavanje.
 4. Uš. Štetnik se hrani sokom mladih listova saksifrage. Tvori cijele kolonije. To dovodi ne samo do nedostatka cvatnje, već i do inhibicije rasta. Za borbu biste trebali koristiti "Inta-Vir".

Zaključak

Sadnja i briga za Arendsov saksifrage treba uzeti u obzir osnovne zahtjeve kulture. Tada će biljka postati jedan od ukrasa vrta i moći će uspješno popunjavati neugledna mjesta. Ako se zanemaruju uvjeti uzgoja, željeni rezultat bit će radikalno drugačiji od dobivenog.

Recenzije o Arendsovom saxifrageu

Maria Kryzhova, 38 godina, Kaluga
Moje prvo iskustvo s Arendsovim saxifrageom bilo je prije 5 godina. Tada sam sjeme posadio u jesen u zemlju, a na proljeće su iz njih nikle sadnice. Nisam im posvetio posebnu pažnju, pa je na kraju ostalo oko 20% zasađenih. Kad su biljke ojačale, presadila sam, kako mi se činilo, na sunčano područje. Kao rezultat, preživjelo je 6 komada. Sljedeće godine preselio sam ih pod drvo u polusjeni. Sadnice su se okrepile i počele rasti. Povremeno počeo napojiti i hraniti. Sad su ovo lijepi bujni grmovi koji oduševljavaju obilnim cvjetanjem.
Ilona Surkova, 35 godina, Bryansk
Arendsov saksifrage uzgajan je iz sjemena. Stratificirala se 3 tjedna, nakon čega su se sadnice pojavile nakon 7 dana. Sadnice se isprva polako razvijaju. Stoga ne treba žuriti s pijukom, jer su sadnice vrlo slabe. Transplantacija je izvršena sredinom lipnja. Nisu svi preživjeli, ostalo ih je oko 30%. No sljedeće godine grmlje je ojačalo i savladalo susjedni teritorij, tako da su uspješno prikrili prazne prostore. Pokrivač tla obilno cvjeta u roku od mjesec dana.
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja