Koliko dana raste petunija iz sjemena u granulama

Mnogi uzgajivači preferiraju petuniju. Napokon, ona je u mogućnosti oduševiti bujnim cvjetanjem tijekom cijele sezone, podložno minimalnim pravilima njege. Ali da biste uzgojili ovaj cvijet, morate pokušati. I prije svega, poteškoće nastaju kod sjetve, jer su sjemenke vrlo male. Petunija u granulama je na prodaju, što uvelike pojednostavljuje zadatak. Stoga ostaje samo shvatiti kako pravilno saditi i što je potrebno za uspješno klijanje.

Sjeme u granulama puno je lakše saditi

Koliko dana raste petunija iz sjemena u granulama

Obloženi sadni materijal ima značajnu razliku od uobičajenog. U ovom slučaju, svako sjeme ima zaštitnu ljusku koja uključuje stimulanse rasta, hranjive sastojke i fungicide. Takav sastav omogućuje poboljšanje klijavosti i povećanje imuniteta sadnica u početnoj fazi razvoja, a također pridonosi ravnomjernoj raspodjeli sjemena u tlu, jer oni značajno povećavaju veličinu.

Važno! Zaštitna ljuska produljuje razdoblje klijanja.

Vrijeme izboja petunija iz granula može se razlikovati ovisno o uvjetima njihovog uzgoja. Stoga biste trebali obratiti pažnju na ovo.

Kod kuće

Kada uzgajate sadnice iz granula kod kuće, moguće je kontrolirati vlažnost i temperaturu. Stoga klijanje nastupa 7-10 dana nakon sadnje. Ti pojmovi izravno ovise o ispravnom postupku i poštivanju režima za naknadno održavanje sadnica.

U stakleniku ili stakleniku

U takvim uvjetima petunija u granulama klija za 12-14 dana. To je zbog činjenice da nije uvijek moguće održavati temperaturu unutar + 25 ° C, osigurati dvanaest sati dnevnog svjetla i visoku vlažnost u stakleniku ili stakleniku. Napokon, samo kada se promatraju takvi uvjeti, klijanje granula događa se u najkraćem mogućem roku.

Na otvorenom polju

Iskusni vrtlari ne preporučuju uzgoj petunija u granulama na otvorenom. Budući da su za njihovo uspješno klijanje potrebni određeni uvjeti i odsutnost oštrih promjena temperature. Stoga na otvorenom terenu takvo sjeme može klijati 2-3 tjedna, što značajno odgađa vrijeme cvatnje.

Kako pravilno sijati petuniju u granulama za sadnice

Sadnja granula može se provesti na dva načina: u tresetne tablete i u opće posude napunjene zemljom. Koju odabrati, svaki uzgajivač odlučuje samostalno. Stoga biste se trebali upoznati sa osobitostima sadnje u oba slučaja i razumjeti kako to utječe na klijavost.

U tresetnim tabletama

Ova metoda zahtijeva dodatne troškove, ali istodobno ubrzava klijanje i omogućuje vam da bez većih poteškoća dobijete jake, dobro razvijene sadnice. A ako uzmemo u obzir da se najvrjednije sorte obično prodaju u granulama, tada je mnogi uzgajivači odabiru.

Kada upotrebljavate tresetne tablete, ne trebate roniti sadnice

Za sadnju morat ćete pripremiti sve što vam treba unaprijed. Tresetne tablete sadrže komprimirano tlo uravnoteženog sastava, koje ubrzava klijanje. Zatvoren je u posebnu mrežastu vrećicu izrađenu od netkanog materijala.Osim treseta s visokim ritom, sadrže humus i antibakterijske komponente, što je neophodno za zaštitu sadnica od bolesti u početnoj fazi razvoja.

Prije sadnje petunije u granule za sadnice, moraju se pripremiti tresetne tablete. Da bi to učinili, trebali bi biti položeni na dno spremnika bez odvodnih rupa u jednom redu s udubljenjem prema gore. Nakon toga ulijte toplu vodu tako da ih tekućina potpuno pokrije i pričekajte 10-20 minuta. Nakon razdoblja čekanja, volumen tableta povećat će se 5-6 puta, što je norma. Istodobno, zadržavaju oblik cijevi zahvaljujući zadržavajućoj vanjskoj mreži.

Nakon toga je potrebno pažljivo preurediti tablete treseta u suhu posudu blizu jedne druge, tako da se sadnice nakon klijanja ne mogu prevrnuti i slomiti. Tada biste trebali saditi petunije u granulama na sadnice, stavljajući jednu po jednu u središte tresetne tablete, lagano je pritiskajući na tlo. Nakon toga, potrebno je navlažiti vrh iz bočice s raspršivačem kako bi se namočila zaštitna ljuska za uspješno klijanje. Nemoguće je posipati sjeme zemljom na vrhu, jer se petunija diže na svjetlu.

Na kraju sadnje posudu s tresetnim tabletama treba prekriti folijom i premjestiti na dobro osvijetljeno mjesto s temperaturom od + 25 ° C. Kako vlaga isparava, potrebno je vlažiti. Da biste to učinili, ulijte vodu izravno u posudu tako da je tablete mogu apsorbirati. Također možete povremeno prskati granule kako biste poboljšali klijavost.

Važno! Za sadnju petunija trebali biste odabrati tablete treseta promjera ne veće od 3,5 cm.

U posudi sa zemljom

Prilikom sadnje u obične posude, potrebno ih je pobrati visine 7-10 cm. Spremnici moraju imati drenažne rupe za uklanjanje suvišne vode.

Postupak slijetanja:

  1. Na dno posuda stavite drenažni sloj debljine 1 cm.
  2. Ostatak volumena napunite hranjivim tlom, ne puneći do vrha 0,5 cm.
  3. Zalijte obilno i pričekajte dok se vlaga ne upije.
  4. Zagladite površinu tla.
  5. Navlažite čačkalicu i prebacite jednu granulu petunije u posudu, smjestivši sjeme na udaljenost od 2 cm.
  6. Lagano ih pritisnite na površinu, ali nemojte ih prekriti zemljom.
  7. Poprskajte odozgo bočicom s raspršivačem kako biste narušili integritet zaštitnog sloja.
  8. Pokrijte posude prozirnim poklopcem ili plastičnom folijom.

Na kraju sadnje premjestite posude na svijetlo mjesto s temperaturom od + 25 ° C. Prije klijanja sadnica potrebno je pratiti vlažnost zraka i povremeno provjetravati.

Zašto petunija u granulama ne nastaje i što učiniti

Ponekad na mreži možete pronaći recenzije kada sjeme petunije u granulama dugo niče ili uopće ne klija. To je zbog činjenice da što se takav sadni materijal duže čuva, to je niži postotak njegove klijavosti. Zaštitna ljuska sprečava sjeme da diše. Stoga prilikom kupnje morate obratiti pažnju na rok trajanja sjemenki petunije u granulama. Svježi sadni materijal najbolje klija.

Kako sijati nezrnastu petuniju

Za uspješno klijanje običnog sjemena petunije potrebno je pravilno saditi. Najteža je stvar njihova ravnomjerna raspodjela na površini tla. Stoga iskusni uzgajivači cvijeća preporučuju prethodno miješanje sjemena s pijeskom u omjeru 1: 5. A za dezinfekciju tla preporučuje se ulijevanje otopine Previkura Energy kroz cjedilo kako se ne bi produbio sadni materijal.

Ostatak slijetanja odvija se prema standardnoj shemi. Ali treba imati na umu da sjeme petunije klija samo na svjetlu. Stoga ih se ne može prekriti zemljom.

Sadnja negraniranih petunija može se obaviti i na sloj snijega. Da biste to učinili, položite je na tlo, a zatim posijajte.

Zaključak

Petunija u granulama uvelike pojednostavljuje sadnju i povećava postotak klijavosti. No, nedostatak mu je što ima ograničen vijek trajanja. Osim toga, za uspješno klijanje sjemena potrebno je osigurati visoku vlažnost koja će uništiti zaštitni sloj. U suprotnom, sjeme se nikada neće moći probiti.

 

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja