Uzgoj nara kod kuće u loncu

Šipak je plod nara, koji je poznat od davnina. Na teritoriju rimskih palača nazivali su ga "carskim voćem", zvali su ga i "zrnastom jabukom" zbog neobične građe. Uzgoj nara iz sjemenki kod kuće povezan je s određenim poteškoćama, ali potpuno izvediv zadatak.

Je li moguće nara narasti iz sjemenke

Na pitanje je li moguće nara narasti iz sjemenki kod kuće, odgovor ovisi o mnogim komponentama postupka. Za uzgoj trebali biste odabrati prikladno voće, kao i poštivati ​​uvjete za uzgoj.

Mnogi sakupljači egzotičnih biljaka kod kuće prakticiraju uzgoj ukrasnih šipaka. To znači da stablo ne daje jestivo voće, već ima karakteristične značajke nara. Postupak uzgoja ukrasne vrste razlikuje se u mnogo čemu i uzgoj je konvencionalne sobne biljke.

Stablo nara iz sjemena počinje donositi plodove kod kuće, podliježući svim pravilima, a također, ovisno o vrsti sjemena. Ovdje postoje suptilnosti:

 • sadni materijal kupljen u rasadnicima donosi plod u 3. godini nakon sadnje;
 • sjemenke i žitarice od nara kupljene na tržnici ili supermarketu - u 7. godini postojanja.

Odabir sorte za uzgoj nara u loncu

Vrsta običnog šipka, koja se podvrgava uzgoju na posebno određenim područjima, ima nekoliko različitih sortnih sorti:

 • Azerbejdžanska sorta Gulosha... Plodovi ove sorte imaju tanku kožicu, sočne i guste žitarice. Karakterizirani su kao slatko-kiseli s prevladavanjem kiseline;
 • Nikitinski rano... Odlikuju je krupni, sočni i slatki plodovi;
 • Patuljak... Domaći uzgoj patuljastog nara iz sjemenki omogućuje vam dobivanje plodova težine do 100 g;
 • Bala mursal... Ova sorta s plodovima koji narastu do 500 g. Uzgoj takvog šipka kod kuće bit će dug i problematičan.

Uvjeti za uzgoj nara iz kamena kod kuće

Idealna slika koja nastaje u mašti na spomen uzgoja nara iz sjemenki kod kuće crta jutro kada možete otići u lonac, ubrati zrelo voće, razbiti ga i uživati ​​u okusu. U tom slučaju možete jednostavno koristiti žitarice, dodavati ih u salate, deserte, praviti sokove i još mnogo toga. Upotreba ploda je raznolika, a njegova korisna svojstva su neporeciva.

Uzgoj iz sjemena dug je i naporan proces. Nakon sadnje, šipak mora stvoriti optimalne uvjete. Posebna se pažnja posvećuje temperaturnim uvjetima. U svakoj fazi uzgoja nara iz sjemenki režim bi trebao biti drugačiji.

Faza razvoja

Optimalna temperatura

Cvjetanje

Od +20 ° C, ali ne više od +25 ° C.

Stvaranje ploda

+16 ° C do +20 ° C.

Period mirovanja

+10 ° C ili +12 ° C.

Kad temperatura zraka padne na –5 ° C, šipak će se smrznuti i prestati rasti. Kada temperatura poraste iznad +25 ° C, biljka reagira padajućim lišćem.Uz to, šipak odbacuje lišće na jesen, jer je listopadna kultura. Tijekom razdoblja odmora posude s nara mogu biti na ostakljenim verandama ili balkonima. Nar savršeno podnosi promjenu na mjestu rasta.

Da bi se poštivao temperaturni režim tijekom uzgoja, potrebno je predvidjeti mjere za smanjenje temperature zraka, pod uvjetom da postoji grijanje zimi i u jesen.

Važno! Vlažnost zraka ne treba povećavati, dok suhi zrak izaziva razvoj gljivičnih bolesti.

Sadnja nara s kamena kod kuće povezana je s izlaganjem umjetnom svjetlu i kontrolom prirodnog svjetla. Šipak treba oko 12 sati dnevnog svjetla da se razvije. Zimi se postavlja umjetna rasvjeta. Ljeti ploče moraju biti zaštićene od izravnog izlaganja zrakama kako bi se spriječile opekline.

Kad se uzgaja kod kuće iz sjemena, šipak treba dodatno hraniti tijekom vegetacije. Dovode se prema unaprijed utvrđenoj shemi:

 • u proljeće - mineralni kompleksi s visokim sadržajem dušika;
 • ljeti - smjesama s visokim udjelom kalija i fosfora.

Za šipak koriste se smjese namijenjene cvjetnim kulturama s visokim udjelom kalija.

Pažnja! Tijekom razdoblja mirovanja šipak se ne hrani.

Zalijevanje za kućni šipak provodi se u skladu sa svim zahtjevima. Preljevi i suše opasni su za ovu vrstu zatvorenih stabala:

 • tijekom proljetnog razdoblja, isključujući fazu mirovanja, šipak se zalijeva jednom tjedno;
 • razlog sljedećeg navodnjavanja trebao bi biti stanje gornjeg sloja tla: uz potpuno sušenje, stvaranje kora i nakupina potrebno je zalijevanje.

U ranim fazama rasta nara, tlo i stablo se prskaju iz bočice s raspršivačem, zatim počinju zalijevati pojilicom s difuzorom kako tlo ne bi isprali pritiskom.

Vlažnost se povećava dodatnim raspršivanjem zraka uz šipak, kao i postavljanjem posuda napunjenih vodom oko posude.

Kako uzgajati šipak iz sjemenki

Korak po korak uzgoj nara iz sjemena započinje odabirom tla i kapaciteta. O tome ovisi postupak razvoja drveća.

Kapacitet slijetanja

Za sadnju nara odaberite plitku posudu s uskom bazom i produžetkom do vrha. Za sadnju sjemena plastična posuda može biti prikladna opcija, ali prilikom kupnje glinene posude možete odjednom riješiti nekoliko problema. Glinena posuda je sposobna apsorbirati višak vlage zbog karakteristika materijala. Neželjeno je kupiti posude izrađene od drveta. U ovoj fazi razvoja odabiru se jela koja se, moguće kasnije, s povećanjem korijenskog sustava, mogu zamijeniti velikim.

Spremnici za sadnju nara uzimaju u obzir potrebu stvaranja drenažnog sloja. Oni također moraju biti opremljeni odvodnim otvorima. U tom bi slučaju lonac trebao imati nisku paletu.

Tlo za šipak kod kuće

Tlo za prirodni rast divljeg nara može biti siromašno i lišeno vlage, ali ova opcija neće uspjeti za dom. Tlo se bira prema nekoliko kriterija:

 1. Donji drenažni dio sastoji se od ekspandirane gline ili vermikulita. Polaže se u sloju od najmanje 5-6 cm. Odvodnja kod kuće važna je poljoprivredna tehnika. Omogućuje vam kontrolu količine vlage, smanjuje mogućnost preljeva, upijajući višak.
 2. Glavni dio može se sastojati od ilovače, treseta i pijeska. Odnos komponenata trebao bi tlo učiniti rastresitim, propusnim za vodu i vlagu.

Jedna od mogućnosti je svestrana podloga koja se koristi za cvjetnice.

Priprema sjemena za sadnju

Odgovarajući na pitanje kako uzgajati šipak od kamena kod kuće, vrtlari su pozvani da korak po korak razmotre postupak. Počinje pravilnom pripremom sadnog materijala.U tom slučaju kupljeni šipak mora udovoljavati osnovnim zahtjevima: da ne bude oštećen i da bude dovoljno zreo.

 1. Izrežite šipak, ogulite sadržaj.
 2. Zrna se ljušte, pažljivo uklanjajući pulpu. Rezultat bi trebali biti sjemenke svijetle boje bez ružičasto-crvenih čestica mesa.
 3. Žitarice se isperu pod laganim pritiskom tople vode.
 4. Tijekom 12 sati prelijeva se otopinom biostimulatora rasta za namakanje.

Kako saditi šipak od kosti

Sadnja sjemenki nara provodi se prema utvrđenoj shemi. Navlažite tlo toplom, taloženom vodom, popustite njegov gornji dio. Sjeme je zakopano 1,5 cm, s oštrim dijelom prema dolje. Previše duboko prodiranje može dovesti do inhibicije ukorjenjivanja, plitko sadenje može uzrokovati sporo nicanje. Kako se ne bi pogriješili sa sadnjom šipaka od kosti kod kuće, stručnjaci preporučuju gledanje fotografije ili videozapisa sadnje.

Nakon postavljanja sadnog materijala, spremnici se stežu plastičnom folijom ili prekrivaju staklom. Nakon toga, ostavljaju se za ukorjenjivanje na prozorskoj dasci s dovoljno svjetla.

Njega sadnica

Kad se pojave prvi izbojci, dodatni zaklon se uklanja i ostavlja na osvijetljenoj prozorskoj dasci. Da bi klice nikle ravnomjerno, da se ne bi ispružile i ne bi prestale rasti, trebalo bi biti dovoljno svjetla za posude.

Tlo se prska toplom vodom iz boce s raspršivačem. Kad narastu 2 - 3 istinska lišća, provodi se obavezna berba, presadnice se presadjuju. Spremnici za transplantaciju trebaju biti 2 - 4 cm veći od prethodnih. Uklanjaju se slabi izbojci. Kad se pojavi 4. par listova, vrh se stisne tako da je mlado stablo jače. Pri prvoj pojavi cvjetova uklanjaju se, jer šipak neće moći zasaditi plodove zbog nedovoljne zrelosti i izgubit će snagu.

Koliko nara šiklja

Vrijeme nicanja ovisi o tome kada je sjeme posijano. Proljetni i jesenski nasadi mogu niknuti za 14 do 20 dana. Sa zimskom sadnjom, vrijeme se povećava. Na kraju dva mjeseca treba prepoznati da žitarice nisu nikle.

Kako izgleda klica nara?

Izbojci nara po izgledu mnogima podsjećaju na obične klice povrća. Kako rastu, rastežu se tvoreći tanku, ali gustu glavnu stabljiku s simetrično rastućim lisnatim pločama.

Kada presaditi šipak uzgojen sjemenom

Osnovno pravilo pri uzgoju nara je redovitost presađivanja. Do 4 - 5 godina, stablo se presađuje godišnje. Da biste to učinili, odaberite prostraniji spremnik, uzimajući u obzir osobitosti strukture stabla.

Prva se transplantacija odvija u proljeće ili jesen kada biljka dosegne 15 cm visine i ima 8 parova lišća. Ovo će biti transplantacija zrelog, ukorijenjenog, jakog stabla. Za nju je odabrana metoda pretovara kako ne bi ometala korijenov sustav. Klica se prebacuje u novi drenažni dio s grudvom zemlje, bez ravnanja ili rezanja korijenja.

Pažnja! Zrela stabla presađuju se najviše 1 puta u 4 godine.

Hoće li šipak uzgojen iz sjemenki donijeti plod?

Podložno osnovnim pravilima za njegu, šipak uzgojen iz sjemena kod kuće rodit će plodove u 5. - 7. godini postojanja. Točno vrijeme ovisi o sorti i brojnim dodatnim čimbenicima.

Cvjetanje u prvoj godini uzgoja nara iz sjemenki ukazuje na to da je biljka dovoljno jaka. Ali za daljnji plod uklanjaju se cvjetovi. U drugoj godini ostaju do 3 jajnika, usredotočujući se na veličinu stabla. U trećoj godini, ako se lijevi jajnici povećaju na 5 - 6. To je jedna od značajki uzgoja nara kod kuće.

Zaključak

Uzgoj nara s kamena kod kuće povezan je s određenim poteškoćama. Stablu je potrebno dodatno i stalno osvjetljenje za rast. Uz to, vrtlarima može biti teško izložiti poseban temperaturni režim za prekid.Očekivanje ploda odgađa se nekoliko godina. Ali pojava voća postaje pravi odmor. Prednost domaćih nara je sposobnost dobivanja korisnog voća bez dodavanja industrijskih kemijskih dodataka.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja