Kada i kako saditi sadnice Coleusa, kako uzgajati

Coleus je popularna ukrasna kultura iz obitelji Lamb. Kultura nije izbirljiva i ne zahtijeva puno održavanja. Stoga čak i početnik vrtlar može uzgajati Coleus iz sjemena kod kuće.

Pravila za uzgoj koleusa iz sjemena kod kuće

Čak i amater može uzgojiti koleus iz sjemena. Da biste to učinili, morate slijediti jednostavna pravila i smjernice.

Kako izgleda sjeme Coleus?

Sjeme koleusa (na slici) vrlo je malo (oko 3,5 tisuće komada u 1 gramu). Imaju fasetirani oblik.

Sjemenke koleusa izgledaju poput maka.

Kada sijati Coleus za sadnice

Optimalno razdoblje za uzgoj koleusa iz sjemena za sadnice je rano proljeće. Zahvaljujući proljetnoj sjetvi uzgajivač može optimizirati troškove rada i uštedjeti vrijeme jer sadnice više ne trebaju stakleničke uvjete i dodatno osvjetljenje.

Kako saditi sjeme Coleus

Sadnja sjemena koleusa za sadnice ne zahtijeva posebne vještine i znanja. Nakon sjetve sjemena i nicanja presadnica, oni se rone, a zatim sade u posude. Sjeme se sije od veljače do travnja. Prvi izbojci opažaju se od 15. do 19. dana. Sadni materijal mora se prethodno tretirati u slaboj otopini mangana. Namakanje je neophodno za dezinfekciju. Nakon toga, sjeme koleusa sije se u zemlju.

Priprema posuda i tla

Za sadnju sjemena Coleusa kod kuće koriste se ne preduboki spremnici u kojima su prethodno izrađene drenažne rupe. Rahli supstrati zasićeni hranjivim sastojcima smatraju se optimalnim za biljku. Primjer prikladne mješavine tla: zdrobljeni sfagnum, treset, pijesak i humus. Zatrpavanje se provodi bez zbijanja tla, od tla do rubova posude ne smije ostati više od 2 cm.

Kao spremnik za sadnju možete koristiti i običnu plastičnu posudu i posebnu kutiju. Spremnik mora imati posebne odvodne rupe. U protivnom započinje stagnacija vlage i ometa se opskrba korijenskog sustava kisikom. Kada koriste stare posude, potrebno je temeljito čišćenje i prethodna obrada otopinom mangana.

Najbolje tlo za sjetvu sjemena Coleusa je mješavina riječnog pijeska, humusa, treseta i vrtne zemlje

Sjetva sjemena Coleusa za sadnice

Sjetva Coleusa sjemenkama izvodi se prema sljedećem algoritmu:

  1. Budući da Coleus ima vrlo male sjemenke, preporučuje se ravnomjerno raspoređivanje po površini tla.
  2. Bočica s raspršivačem koristi se za vlaženje tla. Ova se manipulacija mora izvoditi s najvećom pažnjom, jer kao rezultat navodnjavanja mlazom sjeme može postati gužvo ili otići u dubinu.
  3. Spremnik se stavlja u prozorski staklenik ili prekriva plastičnom folijom kako bi se osigurao efekt staklenika. Film se lagano otvara svaki dan na nekoliko minuta radi emitiranja.

Nakon što se sjeme nađe u hranjivoj vlažnoj podlozi, treba im svjetlost i toplina. Preporuča se staviti posudu na svijetlu prozorsku dasku ili sadnicama osigurati izvor dodatnog osvjetljenja.Kad se na koleusu pojavi drugi par lišća, može se presaditi u posudu.

Kako saditi sjeme koleusa u tresetne tablete

Sjetva Coleusa za sadnice u tresetne tablete jedan je od najjednostavnijih načina uzgoja usjeva iz sjemena. Postupak se izvodi na sljedeći način:

  1. Prije sjetve tresetnih tableta trebate osigurati obilno zalijevanje kako bi nabubrile i povećale veličinu.
  2. Morate se riješiti viška tekućine.
  3. Zatim se sjeme položi na malu udaljenost, lagano ih pritiskajući na površinu elastične podloge.
  4. Tresetne tablete sa sjemenkama stavljaju se u pladnjeve i prekrivaju plastičnom folijom. Palete treba postaviti na dobro osvjetljenje i sobnu temperaturu.

U slučaju sjetve sjemena u tresetne tablete, pretjerana vlaga supstrata i njegovo isušivanje smatraju se neprihvatljivima.

Važno! Voda za navodnjavanje raspršuje se po površini treseta jednom u nekoliko dana i dodaje se vlaga u pladnjeve u koje se stavljaju tablete.

Ako je sjeme posađeno u tresetne tablete, prije sadnje u zemlju, preporučuje se obrezivanje površinskog sloja za puni razvoj korijenskog sustava Coleusa

Kako uzgajati koleus iz sjemena

Kupljeno sjeme je vrlo klijavo. Međutim, ako se pravilno sakuplja, postotak klijavosti bit će gotovo identičan.

Mikroklima

Optimalna temperatura za Coleus ljeti je 22-24 ° C. Preporučuje se iznošenje sadnica ljeti na svjež zrak. Zimi kulturu ne treba držati u sobi s temperaturom ispod 12 ° C. Ljeti i u proljeće lišće može izblijedjeti zbog izravne sunčeve svjetlosti. Podnevno sunce opasno je za biljku, pa ga treba zasjeniti.

U sobnim uvjetima Coleus treba visoku vlagu. Biljka se mora prskati taloženom mekom vodom. Tijekom zimskog razdoblja koleus praktički ne raste, miruje.

Pažnja! Koleusu uzgojenom iz sjemena najbolje odgovara jugoistočna strana kuće.

Tlo će zagrijavati proljetne zrake, što će najpovoljnije utjecati na razvoj mladih sadnica.

Nakon što noćni mrazevi prestanu predstavljati opasnost za biljke, posude s sadnicama mogu se iznijeti u lođu ili presaditi na otvoreno tlo

Zalijevanje i hranjenje

Coleusu je potrebno obilno zalijevanje, posebno u vrućim danima. Poželjno je koristiti ustaljenu vodu sobne temperature. Nakon zalijevanja, tlo se mora opustiti i ukloniti korov.

Pažnja! Zimi, biljka treba umjereno zalijevanje. Gornji sloj tla ne smije se osušiti. S nedostatkom vlage, lišće Coleusa dobiva mlohav izgled i otpada. Pretjerano zalijevanje šteti biljci i uzrokuje otpadanje lišća. Nedostatak osvjetljenja pun je istezanja stabljika i gubitka ukrasnih kvaliteta.

Uzgoj sadnica koleusa iz sjemena uključuje povremeno hranjenje: na početku ljetnog razdoblja sadnice trebaju dušična gnojiva, od druge polovice ljeta počinju izrađivati ​​složene mineralne dodatke. Biljke dobivene iz sjemena zahtijevaju dodatke kalija (koncentracija kalija ne smije prelaziti 1 g na 2 litre vode), kao i komplekse dušika. Tijekom zimskog razdoblja prihrana se preporučuje ne više od jednom mjesečno.

Ronjenje

Roniti počinju nakon pojave dva lista. Sve manipulacije moraju se izvoditi s najvećom pažnjom, jer su mlade sadnice prilično krhke. Kako ne bi naštetili korijenskom sustavu, zaron se izvodi plastičnom ili drvenom lopaticom.

Stvrdnjavanje

Sadnice dobivene iz sjemena kale se 7-8 dana prije sadnje. Sadnice se iznose vani i ostavljaju neko vrijeme, postupno povećavajući razdoblje boravka na otvorenom s nekoliko sati na cijeli dan.Nakon stvrdnjavanja, koleus se bolje prilagođava vanjskim uvjetima i pokazuje visoke stope rasta. Bez ovog postupka, sadnice posađene na otvorenom terenu mogu se razboljeti ili čak umrijeti.

Prijenos na zemlju

Klica se iskopa zajedno s grumenom zemlje i presadi na drugo mjesto, nježno držeći bazu. Sadnja se provodi na udaljenosti od najmanje 10 cm. Kada je postupak završen, gnojidba se može primijeniti na tlo u obliku suhog mineralnog gnojiva.

U slučaju uzgoja Coleusa kao jednogodišnjaka, nije mu potrebna transplantacija. Ako je biljka potrebna kao trajnica, treba joj presaditi jednom u nekoliko godina. Potrebno je unaprijed pripremiti podlogu slabe ili neutralne kiselosti. Mješavina treseta, pijeska, humusa, listopadnog i zemljanog tla u omjeru 1: 1: 2: 4: 4 bit će optimalna. Sadnice dobivene iz sjemena potrebno je saditi na dobro osvijetljeno mjesto, pouzdano zaštićeno od vjetra.

Mogući problemi

Opasnost za kulturu predstavljaju: bijela muha, pauka i lisne uši.

Otopina sapuna koristi se za borbu protiv lisnih uši.

Obrađuje se zračni dio biljke, ponavljajući postupak za tjedan dana ako štetnici prežive. Prije početka manipulacije, tlo u posudi prekriveno je plastičnom folijom kako bi se spriječilo ulazak sapuna u tlo. Krpelji se ne boje sapunice, stoga, za borbu protiv njih, vrijedi koristiti posebne pripravke Agravertin ili Oberon.

U nedostatku pravovremenog stezanja i obrezivanja, sadnice će postati vrlo izdužene

Prekomjerno osvjetljenje uzrokuje da lišće izblijedi i oboji se.

Kako sakupljati sjeme Coleus

Da biste posijali Coleus sjemenkama, možete koristiti sjeme kupljeno u trgovini i samostalno prikupljeno. Kultura cvjeta u prvoj godini nakon sadnje. Sjeme se dobiva iz cvjetova neobičnog izgleda. Prije sadnje u tresetne tablete ili tlo, potrebno ih je obraditi otopinom kalijevog permanganata.

Zaključak

Da biste uzgajali koleus iz sjemena kod kuće, morate ručno odabrati ili kupiti visokokvalitetno sjeme u vrtnoj trgovini, pripremiti posude i tlo, a također osigurati odgovarajuću mikroklimu, pravovremeno zalijevanje i hranjenje. Za puni razvoj, sadnice trebaju ronjenje i otvrdnjavanje.

https://youtu.be/MOYfXd6rvbU

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja