Klupa-transformator s nadstrešnicom: najuspješniji model, crteži i fotografije

Sklopiva vrtna klupa, koja se lako može pretvoriti u set stola i dvije klupe, korisna je u ljetnoj vikendici ili na vrtnoj parceli. Klupa-transformator s nadstrešnicom prikladna je, praktična i pravilnim dizajnom može postati "zvijezda" krajobraznog dizajna. Postoje relativno jednostavni modeli izrađeni od drvenih ploča i greda. Kompliciranija opcija uključuje upotrebu metalnog okvira i polikarbonata za nadstrešnicu.

Prednosti i nedostaci klupe transformatora s nadstrešnicom

Vrtna klupa neizostavan je atribut većine parcela u domaćinstvu. Na njemu se ugodno opustiti nakon rada u vrtu ili sitnih poslova oko kuće. Ali za omiljena okupljanja na svježem zraku s roštiljem, jedna trgovina nije dovoljna, potreban vam je i stol. I tu počinju problemi: čak i na velikim površinama nema uvijek mjesta za trajno instalirani stol. Ovo je prilično glomazan komad namještaja, ometa prolaz, zauzima korisno područje koje se može zasaditi cvijećem ili povrćem.

Preklopljen, komplet namještaja sa stola i dvije klupe pretvara se u kompaktnu vrtnu klupu

Jedna od mogućnosti rješavanja problema je klupa za transformiranje. Ovo je sklopiva klupa koja se, kad se sklopi, pretvori u cijeli set namještaja: stol plus dvije klupe. A ako postavite nadstrešnicu iznad sklopive konstrukcije, tada ni kiša ni sunce neće ometati ugodan odmor.

Prednosti transformatora uključuju:

 1. Profitabilnost. Nije potrebno izdvojiti zaseban prostor tablice.
 2. Mobilnost. Klupa se može instalirati bilo gdje, odmah pretvarajući bilo koji kut stranice u mjesto za ugodan boravak.
 3. Kompaktnost. Preklopljena klupa za zauzimanje ne zauzima puno prostora, čak se može ukloniti u šupu ili neku drugu pomoćnu prostoriju (ako se nadstrešnica može ukloniti).
 4. Zaštita. Nadstrešnica će pokriti turiste od oborina ili jakog sunca, zaštititi posuđe postavljeno na stol od vlage ili kvarenja.

Mane sklopive klupe usko su povezane s njezinim prednostima:

 1. Nestabilnost. Nadstrešnica ima veliki vjetar. U regijama s jakim vjetrom cijela se struktura može prevrnuti. Meko tlo na mjestu postavljanja klupe može dovesti do istih posljedica. To podrazumijeva potrebu za ugradnjom stacionarne klupe za preobražaj, što joj oduzima mobilnost.
 2. Nedostatak udobnosti. Da bi klupa za transformiranje bila zaista udobna, svi njezini dijelovi moraju biti pažljivo obrađeni, međusobno postavljeni. Najmanja neusklađenost u dimenzijama, kutovima, nedostatak pričvršćivača uzrokovat će probleme tijekom montaže i rastavljanja, neugodnosti prostora za sjedenje, odstupanja od vodoravnosti površine stola. Da biste stvorili doista ugodnu trgovinu, potrebna su vam određena znanja i vještine.

S vremenom se pomični zglobovi stola za transformiranje mogu olabaviti, što njegovu upotrebu čini nesigurnom i nezgodnom. Osim toga, klupe i stol, kruto postavljeni između sebe, neće vam omogućiti da lako sjednete i ustanete. Da biste dobili mjesto za stolom, svaki put kada se morate prebaciti preko klupe, što nije osobito prikladno za starije ili ne baš zdrave ljude.

Približne dimenzije sklopive klupe

Važno! Radijalnu nadstrešnicu za klupu za transformiranje od polikarbonata gotovo je nemoguće napraviti samostalno. Potrebna nam je posebna oprema, sposobnost rukovanja materijalom.

Vrste transformatorskih klupa s nadstrešnicom

Najpopularnija vrsta klupa za transformiranje je sklopiva konstrukcija koja se, kada se sklopi, pretvori u set od dvije klupe i stola. Stacionarne tende, u pravilu, postavljaju se iznad klupe za transformiranje.

Ostali tipovi transformatora izgledaju vrlo originalno, ali u funkcionalnosti gube od prethodne verzije: u rasklopljenom stanju neki čine samo set sjedala ili prostor za sjedenje i mali stol. Vrste transformatora neobičnog dizajna:

 1. Konstruktor transformatora. Na okvir izrađen od metalnih cijevi pričvršćeni su drveni elementi koji se mogu slobodno rotirati. Preklopljen, namještaj izgleda poput obične vrtne klupe, a kada se rasklopi to je set od dva široka sjedala, široka fotelja i mali stol ili set uskih naslonjača i stol između njih.
 2. Transformator - "cvijet". Načelo dizajna nalikuje prethodnoj verziji - drveni elementi slobodno se okreću na osi. U sklopljenom stanju to je duga klupa bez naslona, ​​a u rasklopljenom položaju to je udobna klupa sa naslonom koja se može učvrstiti pod bilo kojim kutom.

U pravilu neobični transformatori nisu opremljeni ugrađenim nadstrešnicama, ali se mogu instalirati bilo gdje, uključujući i ispod stacionarne nadstrešnice. Prednost originalnih dizajna je njihova dekorativnost i mobilnost. Takav namještaj nije instaliran samo na otvorenom. Odsutnost glomazne nadstrešnice omogućuje vam pretvaranje ovih klupa u namještaj za seosku ili ladanjsku kuću.

Što je potrebno za sastavljanje transformatorske klupe s nadstrešnicom

Montaža kupljenog proizvoda provodi se u skladu s uputama. Trebate samo alate (odvijač, odvijač). Mnogo je teže sami napraviti sklopivu klupu za preobrazbu. Da biste vlastitim rukama napravili klupu za vrtni transformator s nadstrešnicom, trebat će vam:

 • crteži s točnim dimenzijama;
 • alati, zatvarači;
 • daske, grede ili cijevi.

Alati za obradu drveta

Mjerenja se vrše pomoću vrpce, kvadrata, ograde ili razine. Za rad na metalu potreban vam je aparat za zavarivanje, pila za metal, stroj za savijanje cijevi.

Za proizvodnju stolnih ploča i sjedala odabire se borova daska debljine 20 mm.

Bolje je odabrati metalne cijevi za okvir klupe za transformiranje kvadratnog presjeka sa zaštitnim pocinčanim premazom. Borova daska od 20 mm pogodna je za ploču stola i sjedenje. Ako je okvir također trebao biti izrađen od drveta, tada vam je potrebna greda tvrdog drveta (hrast, bukva, ariš).

Kvadratna cijev povećava stabilnost konstrukcije zbog prisutnosti ukrućenja

Crteži i dimenzije transformatorske klupe s nadstrešnicom

Optimalne dimenzije za transformatorske klupe:

 • visina stola 75-80 cm;
 • širina stola 60-65 cm;
 • sjedala 30 cm;
 • duljina 160-180 cm.

Drvene trake sjedala pričvršćene su na metalni okvir

Šavovita strana klupe natrag u rasklopljenom stanju čini vanjsku površinu ploče stola

Za drvene konstrukcije bit će potrebni pomoćni materijali: ljepilo za stolariju, samorezni vijci, drveni tiple

Okvir je izrađen od drvenih blokova

Kako izraditi klupu za preoblikovanje "uradi sam" s nadstrešnicom

Uz potrošni materijal (daska, cijev, pričvršćivači, šmirgl), za izradu klupe transformatora s okvirom od savijenih metalnih cijevi bit će potrebni aparat za zavarivanje i stroj za savijanje cijevi. A za nadstrešnicu od polikarbonata - posebna oprema za rezanje, savijanje. Tapeciranje sjedala može se napraviti od ploča, šperploče, PCB-a.

Uz vijke za namještaj, prilikom montaže potrebno je koristiti podloške, matice

Ne postoji jedinstvena shema izrade.Svaki majstor unosi vlastite promjene u izvorni crtež: dodaje dodatna ukrućenja, mijenja kut nagiba naslona, ​​širinu stola, sjedala, oblik i kut nagiba nadstrešnice. Praktičnije je prvo proučiti gotovu trgovinu za transformiranje od prijatelja, susjeda ili je pronaći na prodaji.

Najuspješniji model transformatorske klupe s nadstrešnicom

Potpuno drvena klupa izgleda pomalo nezgrapno i zahtijeva masivno drvo za okvir. Potpuno metalna klupa vrlo je teška i teško se pomiče i rastavlja. Osim toga, bez metalnih vještina i alata nemoguće je stvoriti pouzdan, atraktivan dizajn. Najbolja opcija za klupu za transformiranje je kombinacija metala za okvir, drveta za sjedala i stola, polikarbonata za nadstrešnicu.

Širina sjedala se može mijenjati, ali to će podrazumijevati promjene u ukupnim dimenzijama klupe u sklopljenom stanju

Važno! Širina nadstrešnice trebala bi biti dovoljna da prekrije stol i obje klupe.

Klupa-transformator s nadstrešnicom izrađenom od metala

Klupa-transformator duljine 160-170 cm, širine sjedala oko 50 cm. Kad se otvori, šest osoba može slobodno intervenirati. Nadstrešnicu od drvenih dasaka možete sami izraditi, a bolje je kupiti lučnu konstrukciju od polikarbonata gotovu (previše je teško za proizvodnju). Nosači s nadstrešnicama zavareni su na noge "glavne", fiksne klupe, koja će, kad se sklopi, biti bliže stražnjoj strani.

Potrebni materijali:

 • četvrtasta cijev sa stranicom od 25 mm;
 • vijci za namještaj, podloške;
 • drvena greda ili ploča;
 • Stroj za zavarivanje;
 • brusilica, bušilica;
 • pila za metal, pila, odvijač, razina, ovjes.

Prikladnije je kupiti profilnu cijev koja je već izrezana na komade od 2 m (4 kom.) I 1,5 m (2 kom.). Prije početka rada cijevi treba očistiti od hrđe (ako ih ima); bit će ih teže pripremiti za bojenje u gotovom proizvodu.

Optimalni profil za okvir je kvadrat sa stranicom od 25 mm

Cijevi se izrezuju u slijepe prostore u skladu s crtežom, a zatim se zavaruju ljepilom. U točkama pričvršćivanja izbušene su rupe za vijke namještaja, montirana je cijela konstrukcija. Instaliraju se unaprijed pripremljeni drveni dijelovi, provjerava se klupa za stabilnost i praktičnost. Ako vam sve odgovara, konstrukcija se ponovno demontira, zavaruje trajnim šavovima, čisti, polira, boji emajlom ili metalnom bojom. Ispod nogu klupe za veću stabilnost mogu se zavariti metalne ploče. Drvo je brušeno, dva puta prekriveno bojom za vanjsku upotrebu.

Daska za stol trebala bi biti savršeno ravna, iste debljine, tako da se konstrukcija može slobodno preklopiti i rastaviti

Klupa-transformator s nadstrešnicom od drveta

Spajanje drvenih dijelova izvodi se pomoću samoreznih vijaka i metalnog kuta. Preporučljivo je unaprijed izbušiti rupe za samorezne vijke kako bi rad izgledao urednije. Najveće opterećenje tijekom montaže i rastavljanja pada na pokretne dijelove.

Vijci za namještaj omogućuju slobodno okretanje pokretnih dijelova

Svi drveni dijelovi sklopive klupe za transformiranje moraju se brusiti brusnim papirom ili brusilicom

Drvena konstrukcija mora biti prekrivena lakom ili bojom kako bi se stablo zaštitilo od oborina i isušivanja

Registracija klupe transformatora s nadstrešnicom

Najlakši način ukrašavanja klupe za transformiranje je odabrati svijetlu boju ili kombinirati nekoliko kontrastnih boja u jednom proizvodu. Prirodna struktura samog drveta može poslužiti kao ukras. Da biste to učinili, dovoljno je drvene dijelove klupe prekriti lakom.

Nadstrešnica može biti izrađena od drvenih dasaka, guste tkanine, polikarbonatnih ploča. Pri odabiru polikarbonata u boji prednost treba dati nijansama koje ne narušavaju prirodne boje. Pod baldahinom jarko crvene ili narančaste boje svi će predmeti i lica poprimiti zastrašujuću crvenkastu boju.

Komplet od dvije sklopive klupe tvori stol s dvije klupe

Topla sjena prirodnog drveta suprotstavlja se živopisnom zelenilu

Prozirna nadstrešnica od polikarbonata pretvara klupu za transformiranje u element dizajna

Zaključak

Klupa-transformator s nadstrešnicom nije samo prikladan komad namještaja. Kada je pravilno dizajniran, sklopivi set od dvije klupe i stola mogu postati središte dizajna vrta. Hoće li stvoriti transformator vlastitim rukama ili kupiti gotov proizvod, na domaćem je majstoru da odluči. Ako imate samopouzdanja i odgovarajuću opremu, tada će klupa s nadstrešnicom dugo vremena služiti kao ponos vlasniku.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja