Brazer s pušnicom od opeke s vlastitim rukama

Puhaonica za puhanje izrađena od opeke vlastitim rukama može se podići pod nadzorom majstora ili stručnjaka koji razumije zidanje peći. Ovdje je sve važno: odaberite pravi građevinski materijal, pripremite ga, zakucajte otopinu željenom konzistencijom. Uz sam postupak gradnje, za pušnicu je važno pronaći odgovarajuće mjesto na mjestu, kako bi se pobrinuo za sigurnost od požara.

Raznolikosti dizajna

Izvana se višenamjenske pušnice razlikuju po veličini, završnoj obradi, obliku i ostalim nijansama. Nalikuju velikoj ruskoj peći. Međutim, ovo je samo dizajn. Glavna razlika između pušača i roštilja leži upravo u funkcionalnosti. Ovisi o tome za što je sposobna struktura od opeke. Što više radnih područja postoji, opsežniji je izbornik za kuhanje proizvoda. U strukturi od opeke mogu se organizirati sljedeće mogućnosti:

 1. Pušnica... Radno područje smatra se glavnim, budući da je radi toga u ovom slučaju predviđena konstrukcija opeke. Općenito, pušnica je zatvorena komora. Unutar su rešetke ili kuke za učvršćivanje hrane. U procesu kuhanja polijevaju se dimom, dobivaju zlatnu boju i dimljenu aromu.
 2. Brazer... Po dizajnu je otvoreni mangala. Ovdje se na vrućem ugljenu kuha roštilj. Bočne stranice roštilja prilagođene su za polaganje ražnjaka.
 3. B-B-Q... Ovo je isti roštilj, ali ovdje je umjesto ražnja predviđena rešetka. Na njemu se peku odresci i drugi proizvodi.
 4. roštilj... Uređaj je isti kao i roštilj, ali hrana koja se kuha na rešetki prekrivena je poklopcem. Prženi su istovremeno ne samo odozdo, već i odozgo.
  Važno! U pušnici izrađuju jedno područje za mangalo i koriste ga za namjenu: ležaljku, roštilj ili roštilj.
 5. Kazan... Da biste na vatri kuhali pilav, riblju juhu i druga vruća jela, trebat će vam zaseban radni prostor u pušnici. Izrađen je u obliku pećnice. Ploča nije položena gluho, već s okruglim rezom. U prozor je uronjen kotao od lijevanog željeza.
Savjet! Bolje je koristiti kotao od lijevanog željeza. U aluminijskoj posudi neka će netekuća hrana, poput pilafa, izgorjeti do zidova.

Izrađena je višenamjenska pušnica s nekoliko radnih područja.

Od dodatnih radnih mjesta u pušnici s roštiljem mogu se dobiti radna ploča i sudoper. Omogućuju rezanje i pranje posuđa bez napuštanja prostora za kuhanje. Uz radna područja, niše su predviđene i u zidanoj zgradi. Koriste se umjesto ormarića za odlaganje posuđa, drva za ogrjev, pribora za štednjak.

Uz sve gore navedene nijanse, bez obzira na funkcionalnost, sve pušnice podijeljene su u dvije vrste:

 1. Pušnica s vrućim dimom smatra se jednostavnim dizajnom. Hrana unutar komore kuha se na visokoj temperaturi zbog neposredne blizine ognjišta.
 2. Dimnjak za pušače izrađen od hladno dimljene opeke je složeniji, gdje hladni dim obavija proizvode unutar komore. To se postiže zahvaljujući udaljenom položaju fokusa. Prolazeći kroz mnoge kanale, dim se hladi.

Proizvodi s vrućim dimom brže se kuhaju u pušaču, ali zbog toplinske obrade postaju blago kuhani.

Pros domaćeg roštilja od opeke s pušnicom

Teško je samostalno izgraditi višenamjensku pušnicu. Ovdje ne trebate samo postavljati cigle na žbuku. Iskustvo proizvođača peći važno je kako bi se pravilno opremili dimni kanali i druge složene jedinice. Negativna točka su i visoki troškovi kupnje cigle.

Pušnica od opeke zahtijeva puno troškova, iskustvo u zidanju peći

Ako zanemarimo sve nedostatke, multifunkcionalna pušnica od opeke ima brojne prednosti:

 • dug životni vijek;
 • Prekrasan dizajn;
 • pouzdanost;
 • udobnost kuhanja.

Međutim, pravi gurmani zasluge vide na sasvim drugom području. U takvim strukturama od opeke hrana je puno ukusnija od kuhane hrane sa sličnim receptom u metalnim konstrukcijama. To se objašnjava svojstvima građevinskog materijala. Cigla upija toplinu i po potrebi je ravnomjerno oslobađa. Proizvod je podjednako dobro izložen toplinskoj obradi sa svih strana, manje gori.

Kako izgraditi pušač od opeke

Za osobu koja se ništa ne razumije u posao štednjaka, optimalno je pozvati majstora na posao. Ovdje se ne smiju dopuštati pogreške, inače će se utrošena sredstva i radna sredstva pokazati beskorisnima. Ako imate minimalno iskustvo u gradnji peći, upute će vam pomoći da sagradite pušnicu s roštiljem i ostalim radnim mjestima na vašem mjestu.

Odabir modela i crteža

Prvi se korak određuje modelom. Da biste to učinili, morate sami jasno razumjeti koja su radna područja potrebna u pušnici. Primjerice, dovoljan je jedan roštilj s roštiljem ili dodatno osigurajte mjesto za kotao. Kad budete imali jasnu ideju što želite izgraditi vlastitim rukama, bit će lakše razviti crteže pušnice za roštilj od opeke. U nedostatku iskustva u ovom pitanju, sheme se mogu naći na Internetu ili naručiti od stručnjaka.

Crtež će vam pomoći u izgradnji višenamjenske pušnice s policama, nišama, prostorom za pranje posuđa

Prema shemi, moguće je izgraditi jednostavnu pušnicu s mangalom, koja se može koristiti za mangalu i roštilj

Izbor materijala i alata

Glavni građevinski materijal za roštilj i pušnicu je cigla. Trebat će nekoliko njegovih sorti. Za komore za izgaranje, gdje postoji visoka temperatura, koriste se samo šamotne opeke. Susjedna područja postavljena su od drugog materijala. Vatrostalne opeke ovdje dobro funkcioniraju. Mora biti punog tijela. Za forsiranje samih zidova pušnice prikladne su dvije vrste opeke: puna crvena i ukrasna. Prvi je materijal jeftiniji, ali zidovi će biti ružni. Tada će ih morati obložiti ukrasnim kamenom ili drugim materijalom. Zidovi pušnice od ukrasne opeke koštat će više, ali nepotrebno ih je furnirati kasnije.

Osim toga, od materijala će biti potreban pijesak, voda, cement. Glavno polaganje vrši se na crvenoj glini.

Savjet! Za postavljanje ognjišta roštilja i kamina, optimalno je kupiti vatrostalnu glinu.

Za građevinske radove potreban vam je jednostavan alat koji će vam pomoći da umijesite žbuku i položite cigle

Od alata trebate razinu, ovjes, čekić, gleter. Za miješanje velike količine žbuke, optimalno je koristiti betonsku mješalicu. Ako je nema, glinu u bazenu možete umijesiti lopatom.

Odabir sjedala

Višenamjenska pušnica nije samo kuharska struktura, već i arhitektonska građevina. Budući da su nastali visoki troškovi za kupnju ukrasnih opeka ili materijala za oblaganje, nerazumno je graditi višenamjenski roštilj negdje u pozadini stranice. Pušnica bi trebala postati dijelom graditeljske cjeline, ali ne ometati dvorište.

Mjesto lijepe multifunkcionalne pušnice odabrano je na vidljivom dijelu dvorišta

Optimalno je postaviti pušnicu od opeke u blizini kuće ili sjenice, kako ne biste trčali za posuđem. Međutim, biti preblizu također je neprihvatljivo. Dim iz pušnice i roštilja ne bi smio ometati susjede niti ulaziti kroz prozore u vlastitu kuću.

Ne stavljajte peći ispod drveća, u blizini zapaljivih predmeta zbog opasnosti od požara. Područje vjetrom također nije prikladno. Neugodno je kuhati u propuhu.

Savjet! Optimalno postavite pušnicu na mjesto gdje je moguće izgraditi nadstrešnicu. Sklonište će zaštititi zidane zgrade od oborina, što pridonosi njegovom ubrzanom uništavanju.

Postupak polaganja

Stvarajući pušnicu za roštilj s mjestom za kotao, roštilj i roštilj vlastitim rukama od opeke, oni pripremaju detaljan dijagram strukture. Uvijek bi joj trebala biti pri ruci, tijekom cijele gradnje. Prema shemi, lakše je odlučiti kako rasporediti svaki red cigle pušnice.

Prema shemi, možete izgraditi višenamjensku pušnicu s kotlom i mangalom

Kopanje i izlijevanje temelja

Izgradnja pušnice s roštiljem započinje postavljanjem temelja. Zidana zgrada je masivna. Ovdje je neophodna pouzdana betonska podloga. Općenito govoreći, temelj pušnice je monolitna ploča s ojačanim metalnim okvirom.

Temelj za roštilj s pušnicom ulijeva se beton s ojačanim okvirom na jastuk od pijeska i šljunka

Veličina temelja ovisi o dimenzijama pušnice. Ponavlja oblik strukture od opeke, s marginom od oko 10 cm izvan zidova. Prvo se na označenom području kopa jama. Njegova dubina ovisi o kvaliteti tla, očekivanom opterećenju temelja od budućeg roštilja s pušnicom od opeke. U svakom slučaju, minimalni parametar je 50 cm.

Dno jame prekriveno je slojem pijeska i šljunka debljine 10 cm. Jastuk se navlaži i nabija. Na vrhu drobljenog kamena od šipki debljine 10-12 mm, ojačani okvir vezan je žicom za pletenje. Oplata se postavlja duž oboda jame od ploča. Da bi baza postala monolitna, istodobno se ulijeva beton. Gotovi temelj trebao bi se uzdizati oko 5 cm iznad razine tla.

Polaganje opeke započinje za otprilike mjesec dana. Za to vrijeme beton će dobiti svoju snagu. Kako bi donji redovi opeke spriječili povlačenje vlage, temelj je hidroizoliran s dva sloja krovnog materijala.

Prva razina

Prvi korak je priprema žbuke za polaganje opeke. Trebat će vam dvije smjese. Prva razina roštilja s pušnicom je podrum. Može se položiti na cementnu žbuku. Proporcije su sljedeće: pijesak - 3 dijela, cement i vapno - po 1 dio. Ostatak redova i šamotne opeke položeni su na glinu. Otopini se dodaje pijesak. Njegova količina ovisi o udjelu masti u glini. Kvaliteta otopine provjerava se formiranjem nekoliko kuglica. Nakon sušenja ne bi trebali pucati i kad padnu na pod s visine od 1 m, zadrže oblik.

Podnožje pušnice od opeke može se postaviti na cementni mort uz dodatak vapna

Prvi red baze postavljen je suh bez žbuke. Kontura buduće pušnice formirana je od opeke. Sljedeći redovi baze položeni su na otopinu. Mora se promatrati odijevanje šavova. Cigla na najvišoj razini trebala bi pokriti vertikalni spoj na donjem redu. Zbog prevoja povećava se čvrstoća zidova.

Savjet! Da bi se poboljšala čvrstoća opeke, na uglovima konstrukcije izvodi se ojačanje žice.

Polaganje roštilja

Nakon izgradnje podruma, prelaze na izgradnju roštilja. Ovdje opet trebate provjeriti sve vodoravno i okomito nivoom, okomitom linijom. Obrtnici koriste posebne letvice s odjeljcima za označavanje. Svi ti uređaji omogućuju vam izgradnju ravnomjernih zidova roštilja.

Nakon podruma počinju podizati zidove roštilja od opeke

Za oblikovanje mangala, uglovi su ugrađeni u ciglu na potrebnoj razini. Potrebni su za popravljanje baze.Položen je od opeke bez žbuke, ostavljajući 2-3 praznine. Kroz kisik će teći kisik kako bi drvo gorjelo. Tijelo peći optimalno je oblikovano od metala. Dizajn slično osigurava otvore za pristup zraku.

Komora peći i pušnice izrađena je od metala

Na istoj razini s roštiljem, rasporedite prostor ispod kotla. Odozgo je prekriven čeličnom pločom debljine 10 mm. U njemu se brusilicom izreže okrugla rupa, unutar koje će biti uronjen kotao.

Prilikom postavljanja zidova pušnice očekuje se da će prvih 8 redova činiti ogrjevno drvo i druge niše. Slijedi preklapanje i radna područja. Na gornjoj razini nalazi se pušnica vrućeg dima, koju zagrijava plamen iz kamina. Ploče su oblikovane oko 12. reda cigle.

Konačni dizajn pušnice je sakupljač dima. Položen je iz 10 redova cigle. Na prednjoj strani zida, izbočine su izrađene od 17 mm, a sa strane - do 35 mm. Posljednji red kolektora dimnih plinova mora odgovarati veličini dimnjaka.

Pušnica s hladnim dimom

Konstrukcija od opeke s roštiljem i pušnicom s hladnim dimom gradi se prema drugoj shemi. Posebno se mijenja mjesto kamina. Maksimalno se uklanja iz komore za pušenje. Optimalno je kada je duljina spojnog kanala najmanje 4 m. Ognjište je obično napravljeno bliže tlu, u podnožju pušnice. Od nje se postavlja metalna cijev ili cigla kanal. Ovisno o shemi, može biti ravna ili zakrivljena.

Dodatni dodiri

Završni radovi služe kao završnica gradnje. Ako su zidovi pušnice s roštiljem postavljeni od ukrasnih opeka, dovoljno je samo spojiti zglobove. To se radi prije nego što otopina stigne stvrdnuti.

Kada se koriste ukrasne opeke, dovoljno je izvršiti spajanje.

Ako su zidovi pušnice sagrađeni od obične crvene opeke, izgledaju nepregledno. Naravno, spoj možete napraviti i ostaviti tako. Međutim, bolje je sakriti takav roštilj u pozadini dvorišta. Da bi pušnici dali estetiku, zidovi su obloženi kamenom i pločicama. Ploče se kupuju gotovim mramorom ili se lijevaju od betona.

Savjet! Pušnicu možete ukrasiti roštiljem s krivotvorenim elementima obojenim u crnu ili brončanu boju.

Makazica i roštilj sa samovladinom pušnicom od opeke

Pušnica bez kotla i roštilja, ali s roštiljem i roštiljem također se smatra multifunkcionalnom. Grade ga prema sličnom principu. Razlika je pojednostavljeni dijagram. Nije potrebno stvarati štednjak s štednjakom ispod kotla.

Temelj

Izgradnja pušnice bez mjesta za kotao, ali s roštiljem, započinje postavljanjem temelja. Prvo se kopa jama. Dno je prekriveno pijeskom i šljunkom. Rasporedite jastuk. Ojačavajući okvir odozgo je vezan za armaturne šipke.

Da bi se temelj zaštitio od visoko ležećih podzemnih voda, jastuk od pijeska i šljunka prekriven je crnim filmom, a na njega je već postavljena armaturna mreža

Nakon ojačanja, oplata se postavlja duž konture jame, ulijeva se beton. Dopušteno je najmanje 1 mjesec za potpuno stvrdnjavanje. Za to vrijeme beton se povremeno vlaži. Za manje isparavanje vlage peć se može prekriti folijom ili prekriti piljevinom i često zalijevati zalijevanjem.

Stil

Tehnologija polaganja opeke ne razlikuje se od prethodnog dizajna. Prvo se na betonsku podlogu postavlja hidroizolacija dva sloja krovnog materijala. Prvi red cigle postavlja se suho bez žbuke. Sljedećih 8 redova čine osnovu pušnice. Ovdje je osigurano ogrjevno drvo. Ognjište roštilja može se postaviti od šamotne opeke ili zavariti korito od nehrđajućeg čelika. Obavezno ostavite izbočine ili umetnite metalne šipke. Predmeti su potrebni za ražnjiće ili roštilj.

Najčešće se traži shema, gdje se pušnica nalazi na jednom rubu temelja, a s druge strane, oni opremaju područje roštiljem i roštiljem

Sljedeći redovi tvore kamin s puhaljkom, pušnicom, sakupljačem dima i dimnjakom. Sve niše strukture od opeke mogu se napraviti pravokutne ili lučne. U prvom slučaju, kada se preklapaju, skakači se postavljaju s čeličnog kuta. Da bi se napravio luk, polukružni predlošci su savijeni od šperploče. Postavljeni su na pod i položeni na vrh. Da bi luk bio jak, u središte se uvijek postavlja cigla od dvorca.

Obloga

Za završnu obradu pušnice od opeke na sličan se način koriste kamen ili pločice. Najbolje je odmah istjerati zidove iz ukrasne cigle. Niše koje nisu izložene zagrijavanju mogu se zatvoriti drvenim krilima. Vrata od lijevanog željeza postavljaju se na kamin za gorivo i komoru za pepeo. Ploča se na sličan način kupuje mramor ili izlijeva iz betona.

Završetak pušnice izgleda lijepo ako su zidovi istjerani iz ukrasnih opeka različitih nijansi, tvoreći uzorak

Uvjeti korištenja

Za pušenje u pušnici kupuju posebne drvne sječke. To možete učiniti sami skupljajući strugotinu nakon obrade stabla voćnih sorti. Drva za ogrjev koriste se za roštilj. Trupci se beru na isti način s voćki. Hrast će učiniti. Rjeđe se koristi ogrjevno drvo od ostalih listopadnih stabala. Nemoguće je koristiti smreku, bor i druge vrste smolastih drva za pušnicu i roštilj.

Pušenje i kuhanje proizvoda na roštilju vrši se pomoću drva za ogrjev od voća ili lišćara

U stacionarnoj pušnici najčešće se puši meso i riba. Popularni su trupovi peradi, kobasice, slanina. Ovisno o receptu, proizvod se puši svježi ili nasoljeni, sirovi i prethodno kuhani. Ako je pušnica hladno dimljena, možete pušiti kruške, suhe šljive. Isti se proizvodi kuhaju na roštilju, roštilju ili roštilju, a povrće možete i peći.

Sigurnost od požara

Kad se vatra loži u kaminu, to se ne smatra otvorenim izvorom, jer je komora zatvorena vratima. Iskre ponekad mogu izletjeti iz dimnjaka. Ovaj nedostatak mora se uzeti u obzir. Kako bi se izbjegao požar, na cijev pušnice postavlja se odvodnik iskri.

Lemilica je otvoreni izvor vatre. Za vjetrovitog vremena morate biti oprezni ili odbiti kuhati hranu. Vjetar je u stanju ispuhati iskre s roštilja i proširiti ih po cijelom teritoriju. U svakom slučaju, ako imate višenamjensku pušnicu, optimalno je nabaviti aparat za gašenje požara ili instalirati veliku posudu s vodom u slučaju nužde.

Fotogalerija roštilja s dimljenim opekom

Prilaz uličnom roštilju može se prekriti ruševinama tako da nema prljavštine

Ispod nadstrešnice roštilj s pušnicom zaštićen je od oborina

Kombinacija ukrasnog kamena i opeke izgleda lijepo u dekoraciji fasade pušnice

Drvarnica i druge niše koje nisu izložene toplini mogu se zatvoriti drvenim vratima

Pri završetku se opeka može kombinirati s betonskom žbukom

Zaključak

Brazilska pušnica izrađena od opeke s vlastitim rukama ne može se graditi za mjesec dana. Gradnja će trajati cijelo ljeto. Samo će se temelj smrzavati mjesec dana. Tada još treba obaviti puno posla s forsiranjem zidova od opeke i završnom obradom. Ali sljedeće sezone možete uživati ​​u kuhanju na vatri.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja