Uradi sam pušnicu iz perilice rublja: video, crteži, fotografije

Uradi sam pušnicu iz perilice rublja može se napraviti za nekoliko sati. Kućanski aparat ima gotovo gotov kofer za novi domaći proizvod. Potrebno ga je samo malo izmijeniti. Takva pušnica djeluje spaljivanjem drva na uobičajeni način ili pomoću električne spirale.

Prednosti i nedostatci

Prije nego što počnete izrađivati ​​pušnicu, morate saznati sve prednosti i nedostatke domaćih proizvoda. Iz ovoga će se pojaviti jasna ideja treba li takva struktura kod kuće.

U domaćoj pušnici nema ozbiljnih nedostataka zbog kojih možete odbiti izradu.

Prednosti:

 1. Ako odbačena perilica rublja leži kod kuće, pušnica će biti potpuno besplatna. Morat ćete platiti pristojan iznos za analogni dućan.
 2. Za pušnicu možete koristiti tijelo perilice rublja ili bubanj od nehrđajućeg čelika. To su gotovi spremnici koje će trebati malo preraditi.
 3. Kad pušnica postane nepotrebna, nije je štetno baciti, pretvoriti u staro željezo ili brusilicom otopiti na limovima kositra.
 4. Bubanj i tijelo perilice su tankih zidova. Napravit će laganu pušnicu koja se može čak i iznijeti u prirodu.

Ako govorimo o nedostacima, onda ih je ovdje gotovo nemoguće pronaći. Ponekad u pregledima postoje mišljenja da nehrđajući čelik bubnja ili spremnika nije namirnica i nepoželjno je koristiti ga. Međutim, proizvod ni na koji način ne dolazi u kontakt s metalom. Osim toga, tijelo pušnice ne zagrijava se od dima na takvu temperaturu da bi moglo emitirati bilo kakve štetne tvari.

Princip rada

Općenito govoreći, pušnica je spremnik unutar kojeg je hrana suspendirana. Pušenje se događa obavijanjem dima. Prema principu rada, pušnice su podijeljene u dvije vrste:

 1. Ako se pušnica osigurava iz perilice rublja s hladnim dimom, tada se dim u njeno tijelo dovodi iz ognjišta (generatora dima) kroz poseban kanal. Ovo uklanjanje omogućuje smanjenje temperature unutar ormarića za kuhanje. Proizvodu treba više vremena za pušenje, ali nije termički obrađen i dobiva zlatnu kožu.

  Da bi se dobilo hladno pušenje, generator dima nalazi se odvojeno od pušnice, a dim se kroz kanal dovodi u radnu komoru

 2. Jednostavno je vlastitim rukama izraditi pušnicu vrućeg dima iz perilice rublja, gdje nema potrebe za zasebnim stvaranjem ognjišta i postavljanjem kanala od njega. Dim se stvara izravno ispod radne komore. Proizvod u pušnici je termički obrađen, brže se kuha, ali ispada da je malo prokuhan.

  Tijekom vrućeg pušenja, piljevina tinja unutar radne komore pušnice iz električne spirale ili vatre razrijeđene ispod dna posude

Za bilo koju vrstu pušnice, piljevina se sagorijeva. To se radi na dva načina: prirodno ili uz pomoć električne spirale. Piljevina ne gori, već neprestano tinja ispuštajući gusti dim.

Važno! Za pušenje ne možete koristiti ogrjev s četinarskih stabala. Hrast je dobar za ovo. Ogrjevno drvo s voćaka smatra se najboljim.

Da biste nabavili bilo koju vrstu pušnice, upotrijebite limenu kutiju ili spremnik od nehrđajućeg čelika iz perilice rublja. Ako je ovo automatska mašina, tada će vam trebati bubanj za punjenje rublja. Neki stari modeli perilica rublja sovjetske proizvodnje proizvedeni su s aluminijskim spremnikom. Bolje je ne koristiti ga ako se nudi vruće pušenje. Od visokih temperatura aluminij se deformira, topi.

Fotografije, dijagrami, crteži

Uređaj aparata za pušenje toliko je jednostavan da ga je lako razumjeti čak i gledajući fotografiju. Nema smisla crtati vlastitim rukama crteže pušnice iz perilice, budući da se spremnik već koristi. Za brzo razumijevanje uređaja dovoljan je jednostavan dijagram.

Općenito, pušnica se sastoji od sljedećih elemenata:

 • radna komora u kojoj se puše proizvodi;
 • mreža ili rešetka;
 • pokriti dimnjakom.

Početnom majstoru je lakše sastaviti pušnicu prema najjednostavnijoj shemi iz perilice rublja, gdje je osigurano vruće pušenje

Sofisticiranije pušnice nadopunjene su drugim elementima. Na primjer, možete instalirati ladicu za masnoću, nekoliko mreža unutar komore, ali temperatura je viša na donjem sloju. Proizvod će se brže kuhati. Ako je ovo električna pušnica, shema predviđa mjesto spiralnog grijača.

Savjet! Ako piljevina tinja od vatre pod dnom komore pušnice, trebat će vam noge podesive po visini ili zasebno postolje.

Kako napraviti pušnicu iz perilice rukom vlastitim rukama

Prije početka montaže prvo je odrediti način pušenja: hladan ili vruć. O tome ovisi je li potrebno napraviti dodatni generator dima za pušnicu. Međutim, uređaj takve jedinice je složen. Optimalno je prvi put sastaviti pušnicu vrućeg dima iz perilice rublja, koja se sastoji od jedne radne komore.

Alati i materijali

Budući da je dizajn pušnice jednostavan, od alata su potrebni odvijač, klešta i čekić. U većoj mjeri bit će korisni za rastavljanje same perilice rublja. Ako su osigurani dodatni uređaji, potreban vam je aparat za zavarivanje, električna bušilica i brusilica.

Aparat za zavarivanje potreban je za zavarivanje postolja ili nogu pušnice

Od materijala potrebna je sama perilica rublja. Stalak ili noge izrađene su od cijevi, kuta, profila. Teško je pronaći rešetku prikladne veličine. Za njegovu izradu trebat će vam šipke od nehrđajućeg čelika.

Priprema glavnog dijela

Pripremni radovi započinju rastavljanjem stare perilice rublja. Uz električnu opremu, uklonite i sve pričvršćivače. Ostavite goli spremnik. Na dnu će ostati rupa u području gdje se nalazi radno kolo. Može se zavariti, ali neiskusni zavarivač ne može se nositi s tankim metalom. Rupu je lakše zatvoriti čepom izrađenim od dvije metalne podloške pričvršćene vijkom.

Rupa na dnu spremnika na stroju mora se utopiti tako da vatra od vatre kroz nju ne uđe u komoru i piljevina ne padne

Savjet! Radi praktičnosti punjenja goriva, prozor se može izrezati brusilicom na bočnoj stijenci spremnika, a vrata mogu biti postavljena na šarkama.

Instaliranje postolja

Sljedeći je korak napraviti štand na kojem će stajati pušnica. Ako se kod kuće nalazi roštilj, ovaj se postupak može izbjeći. U njemu će biti moguće zapaliti vatru, a na vrh staviti pušnicu s dnom prekrivenom piljevinom.

Stalak za pušnicu potreban je za loženje vatre ispod dna

Ako nema mangala, morat ćete se zauzeti. Jednostavna je mogućnost položiti nekoliko redova crvene cigle suhe bez žbuke ili upotrijebiti nekoliko blokova šljake. Teži, ali bolji način je zavarivanje postolja od cijevi, profila ili kuta. Postoje 4 noge za stabilnost. Preporučljivo ih je izraditi u dva vijčana dijela kako bi se mogli podesiti po visini. To će omogućiti pušača da se podigne više od vatre kako bi se smanjio intenzitet tinjanja piljevine.

Izrada paleta i rešetki

Tijekom vrućeg pušenja, mast iz proizvoda kaplje na tinjajuću piljevinu. Mogu se rasplamsati. Da se to ne dogodi, osigurajte paletu. Izrežite ga iz čeličnog lima ili nehrđajućeg čelika. U donjem dijelu radne komore pušnice držači su pričvršćeni na zidove, na koje se postavlja paleta.

Rešetka bi trebala slijediti oblik spremnika, imati malu udaljenost između šipki kako proizvodi ne bi propali

Da bi se istovremeno omogućilo veće utovar proizvoda, predviđene su dvije rešetke. Zavareni su od nehrđajućih šipki. Rešetka prvog sloja postavlja se na unaprijed učvršćene držače smještene najmanje 40 cm od dna radne komore. Rešetka druge razine postavljena je 25 cm više od prethodnog elementa.

Uz rešetke i paletu, oni osiguravaju pokrov za radnu komoru. Može se koristiti izvorno za perilicu rublja. Samo trebate napraviti rupu za izlaz za dim.

Savjet! Umjesto poklopca, spremnik se može prekriti vrećom. Materijal savršeno propušta dim i zadržava potrebnu količinu unutar radne komore.

Sorte i mogućnosti proizvodnje

Perilice su dostupne u različitim konfiguracijama: okrugle i četvrtaste, konvencionalne i automatske. Uređaj uređaja za pušenje ovisi o dizajnerskim značajkama tehnike.

Iz stare perilice rublja

Kućanski aparati u sovjetskom stilu najčešće su se proizvodili u obliku bačve. Sastoji se od limene kutije i spremnika od nehrđajućeg čelika. Da biste vlastitim rukama sastavili pušnicu od stare perilice rublja, najprije je morate rastaviti. Pojedinosti je malo. Demontirajte motor, radno kolo, satni mehanizam i neke pričvršćivače.

Limeno kućište stroja poslužit će kao postolje

Za učinkovitost pušnice optimalno je pronaći drugi spremnik od nehrđajućeg čelika iste veličine. Dno mu je odsječeno brusilicom. Rezultirajući prsten koristi se za izgradnju prvog spremnika. Mogu se međusobno zavariti ili spojiti vijcima.

Limeno tijelo stroja, na kojem je pričvršćen spremnik, poslužit će kao postolje. U bočnom su zidu brusilicom izrezani pravokutni prozori jedan nasuprot drugog. Kroz njih se puni drva za loženje. Unutar radne komore na dno se sipa piljevina, paleta i rešetke su ovješeni. Pokrijte sve odozgo poklopcem.

Električna pušnica

Prednost električne pušnice je u tome što nema potrebe za neprestanim održavanjem vatre. Piljevina tinja zbog zagrijavanja spirale ili grijaćeg elementa. Međutim, postoji i minus. Samoinstalirana pušnica iz spremnika perilice rublja troši puno električne energije, jer je potreban grijač minimalne snage 1 kW.

Grijaći element je postavljen na dnu spremnika, gdje će se sipati piljevina

Nije potrebno napraviti visoki stalak za električnu pušnicu. Dovoljno malih nogu za bolju stabilnost i podizanje dna od tla. Grijač je pogodan za grijaći element zraka zatvorenog tipa ili spiralu od električne peći. U drugoj je izvedbi otvoreni element učvršćen na dielektričnom negorivom materijalu.

Kontakti grijača vode se kroz rupe na dnu izvan radne komore. I ovdje su osigurani dielektrični umetci kako bi se spriječilo stvaranje kratkog spoja. Daljnje akcije usmjerene su na unutarnji raspored pušnice: paleta, rešetke, poklopac.

Savjet! Za regulaciju intenziteta zagrijavanja zavojnice može se povezati žičanim reostatom.

Iz bubnja

Suvremeni stroj ima potpuno drugačiji uređaj. Da biste vlastitim rukama sastavili pušnicu iz bubnja perilice, trebate je ukloniti od tamo. Ako su kućanski uređaji dizajnirani za bočno punjenje, nisu potrebni pripremni koraci. Bubanj je instaliran na zavarenom nosaču s utovarnim prozorom prema gore, nakon čega se prelazi na unutarnji raspored.

Bubanj automatskog stroja s bočnim punjenjem ne zahtijeva izmjene

Dizajn bubnja stroja s gornjim utovarom nešto je drugačiji.Sa bočne strane ima vrata za utovar, a s obje strane slijepi završeci. Na takvom bubnju jedna se slijepa strana odsiječe brusilicom, a druga koristi s dnom pušnice. Vrata za utovar korisna su za dodavanje piljevine.

Pravila pušenja

Nakon izmjene možete u mašini za pranje rublja pušiti meso, slaninu, ribu, povrće i druge proizvode. Bit postupka je da se piljevina izlije na dno. Do tinjanja ih dovodi spaljivanjem vatre ili električnog grijača koji radi. Proizvodi se postavljaju na rešetke. Između njih je ostavljen mali razmak tako da budu dobro obavijeni dimom.

Otvaranjem vrata za utovar možete podesiti temperaturu unutar komore

Pravila pušenja ovise o odabranom receptu i proizvodu. Za svaku varijantu održava se preporučena temperatura unutar komore. Može se smanjiti otvaranjem poklopca ili vrata za utovar.

Hladno pušenje je uvijek dugotrajno. Primjerice, meso ili domaće kobasice prema nekom receptu trebale bi stizati u dim nekoliko dana. Vruće pušenje je uvijek brzo. Ponekad su za potpunu spremnost dovoljna 2-3 sata. Povrće se puši još brže.

Zaključak

Pušnica za pranje rublja iz vlastite ruke može se sastaviti kod kuće. Dizajn će biti ekonomičan i funkcionalan. Ni na koji način nije inferioran u odnosu na trgovinu.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja