Puhaonica od opeke "uradi sam": toplo, hladno pušenje

Pušnica "uradi sam" od toplo dimljene opeke najčešće zbog jednostavnog uređaja rade ljubitelji dimljenog mesa. Međutim, postoje i drugi dizajni koji vam omogućuju pušenje proizvoda koristeći drugu tehnologiju. Takve pušnice razlikuju se po složenom uređaju.

Raznolikosti dizajna

Pušnice se grade u različitim veličinama. Ukrasite ih završnom obradom, kovanjem, dajte zanimljiv oblik. Međutim, to se ne odnosi na razlike. Možete smisliti bilo koji dizajn za zgradu od opeke. Glavna vrsta pušača je dizajn i način pušenja proizvoda.

U videozapisu, pušnica za kuhanje ribe, napravljena sama od opeke:

Pušnica od hladno dimljene opeke

Složeni uređaj posjeduje pušnica, u kojoj se proizvod priprema metodom hladnog pušenja. Dim se u radnu komoru dovodi iz generatora dima. Nakon dugog prolaska kroz kanale, hladi se. Proizvod nije podvrgnut toplinskoj obradi, ali polako stvrdnjava.

U domaćoj verziji, generator dima s dovodnim kanalom u komoru postavljen je od opeke

Važno! Budući da se proizvod ne podvrgava toplinskoj obradi tijekom hladnog pušenja, potrebno je više vremena za njegovu pripremu, na primjer, 1-2 dana.

Pušnica od vruće dimljene opeke

Struktura se smatra jednostavnom. Nije potrebno stvarati kanale, napraviti generator dima. Pušnicu od cigala s vrućim dimom preklapaju vlastitim rukama u obliku male kuće duguljaste visine. U gornjem dijelu nalazi se metalna komora. Ovdje su obješeni proizvodi. Na dnu komore sipaju se drvene sječke. Na dnu pušnice nalazi se kamin. Izgarajuće drvo zagrijava metalno dno komore, piljevina počinje tinjati.

Pušnica s vrućim dimom odlikuje se malim dimenzijama

Važno! Kad se vruće puši, proizvod se podvrgava toplinskoj obradi, zbog čega se brzo kuha.

Višenamjenske konstrukcije

Najsloženiji u smislu uređaja smatra se višenamjenskom kombiniranom pušnicom. Ovdje se može raditi toplo i hladno pušenje. Trebat će vam generator dima i kamin. Često su takve zgrade opremljene dodatnim radnim područjima: mangalom, mjestom za kotao, radnom površinom, sudoperom za posuđe, policama, nišama. Struktura je čitav kompleks s brojnim dimnim kanalima unutra. Samo je iskusni majstor peć u mogućnosti napraviti takvu pušnicu.

Višenamjenska pušnica može u potpunosti zamijeniti kuhinju svim kućanskim aparatima i sudoperom

Crteži pušača opeke s hladnim i vrućim dimom

Ako odlučite početi graditi pušnicu, trebat će vam nacrti. Daju jasnu predodžbu o strukturi građevine, položaju svakog reda opeke. Odmah treba napomenuti da će neiskusnom graditelju trebati crteži pušnice od vruće dimljene ili hladne opeke. Bolje je gradnju multifunkcionalne kombinirane pećnice povjeriti majstoru.

Dno komore može biti izrađeno od šipki rešetki, polagati ih kamenjem ili od metala zavariti strukturu u obliku spremnika

Najjednostavnija pušnica s hladnim dimom podsjeća na pećnicu s dugim dimnjakom, koja djeluje kao komora za proizvode.

Kako izgraditi pušnicu od opeke vlastitim rukama

Prije početka gradnje pušnice, trebate pronaći odgovarajuće mjesto za nju. Sljedeći je korak priprema materijala. Važno je razmisliti o zaštiti zidane zgrade od oborina. Ako je neprestano poplavljena kišom ili prekrivena snijegom, struktura neće dugo trajati. Cigla je zasićena vlagom. Kad ložite drva u kaminu, voda postaje para. Proizvod će ispasti nepušen, već više kuhan. Nakon razvijanja crteža, vlastitim rukama počinju graditi pušnicu od opeke s pripremom mjesta.

Izbor i priprema mjesta

Kada gradite bilo koju vrstu pušnice, morate shvatiti da će to biti stacionarna struktura od opeke. Struktura se ne može prenijeti na drugo mjesto. Iz tog razloga, odabiru stranice pristupa se s punom odgovornošću.

Čak je i mala pušnica stacionarna zgrada na temeljima koja se ne može premjestiti na drugo mjesto.

Rad pušnice povezan je s ispuštanjem velike količine dima u atmosferu. Iz tog razloga je optimalno ukloniti ga iz vlastite i susjednih stambenih zgrada, kao i zelenih površina. Odabrano je mjesto koje nije poplavljeno podzemnom i otpadnom vodom. Poželjno je da postoji stabilno, gusto tlo. Bit će manje troškova za uređenje temelja.

Prostor odabran za izgradnju pušnice očišćen je od vegetacije, kamenja i krhotina. Optimalno je ukloniti gornji sloj tla s korijenjem trave. Ako područje nije u ravnini, ono se dovodi u odgovarajuće normalno stanje.

Izbor materijala i alata

Za izgradnju pušnice od opeke vlastitim rukama, prije svega, pripremljen je građevinski materijal. Ovdje trebate napraviti pravi izbor. Za forsiranje zidova koristi se crvena puna opeka od pečene gline. Bolje je postaviti kamin s drugim materijalom. Ovdje su prikladne šamotne ili vatrostalne opeke.

Za forsiranje zidova pušnice koristi se crvena puna opeka.

Da biste pripremili rješenje, trebat će vam i različiti materijali. Temelj se izlijeva iz betona. Na cementnoj žbuci s dodatkom vapna možete postaviti podnožje pušnice. Zidovi od opeke istiskuju se na otopini smeđe gline. Ovdje se ne može koristiti cement. Cigla će puknuti od zagrijavanja. Prostor u blizini kamina pušnice izložen je visokim temperaturama. Ovdje je polaganje šamotne opeke najbolje izvoditi na vatrostalnoj glini. Možete ga kupiti u željezarskoj trgovini. Za pripremu otopina trebat će vam pijesak i voda.

Alat zahtijeva standardni građevinski komplet. Za miješanje otopine pripremite lopatu, kantu, mješalicu za beton ili veliki lavor. Za polaganje opeke trebat će vam gleterica, razina, olovka, građevinski kabel. Ako zidovi pušnice ne bi trebali biti ožbukani ili završeni ukrasnim kamenom, potreban vam je uređaj za usmjeravanje spojeva.

Postupak

Kada se mjesto i svi materijali pripreme, vrijeme je da pokušate napraviti pušnicu od opeke vlastitim rukama prema prethodno razvijenoj shemi. Radovi započinju postavljanjem temelja. Bez toga ne možete, jer je pušnica teška. Na tlu se struktura može ulegnuti i cigla će se raspasti.

Izlijevanje temelja

Betonska podloga je monolitna ploča. Temelj bi trebao ponavljati oblik pušnice, stršiti izvan njezinih granica sa svih strana za oko 10 cm. Prije svega, na mjestu su oznake. Lopatom se kopa jama dubine 50 cm. Dno se poravna, prekriva slojem pijeska debljine 10 cm, navlaži vodom i nabija. Na vrhu se iz lomljenog kamena izlije još jedan sloj slične debljine.

Da bi se napravio čvrsti temelj ispod pušnice, on je ojačan.Mreža s mrežom veličine oko 15x15 cm vezana je od metalnih šipki žicom za pletenje. Oklopni okvir postavlja se izravno na lomljeni kamen ili prvo prostire crni film za hidroizolaciju.

Oplata se mora uzdizati iznad razine tla najmanje 5 cm

Oplata je instalirana duž oboda rova ​​od ploča. Optimalno je kada njegov gornji dio strši 5 cm iznad razine tla. Jama se izlije betonskim mortom s lomljenim kamenom. Temelju se daje vrijeme da odstoji najmanje 1 mjesec. Za to vrijeme beton se navlaži, prekriva filmom. Kada se monolitna ploča stvrdne, oplata se uklanja. Baza je prekrivena s dva sloja krovnog materijala. Hidroizolacija će spriječiti zidove od opeke da ne povuku vlagu iz tla.

Stil

Prvi red naloga položi se suh bez otopine. Cigle se koriste za oblikovanje ukupnog oblika strukture. Ovisi o vrsti strukture:

  1. Prilikom postavljanja pušnice s hladnim dimom vlastitim rukama od cigle u prvom redu odmah se formira zajednička struktura koja se sastoji od komore, generatora dima i kanala za dimnjak. Zgrada je izdužena. Duljina kanala mora biti najmanje 4 m.
  2. Za pušnicu vrućeg dima nije potreban generator dima s dugim kanalom za dimnjak. Prvi red opeke ponavlja oblik cijele strukture: kvadrat ili pravokutnik.

Sljedeći redovi baze položeni su na cementnu žbuku. Priprema se u konzistenciji guste pavlake. Uzmite 3 dijela pijeska, 1 dio cementa i 1 dio vapna.

Savjet! Debljina spojeva između opeka je oko 12 mm.

Istodobno s postoljem postavlja se komora za pepeo - puhalo

Izgradnja ložišta

Nakon što je podrum pušnice podignut, na glinenu otopinu polažu se daljnji redovi opeke. Vrijeme je za opremanje ložišta. U pušnici od vruće dimljene ili hladne opeke uvijek se nalazi iznad komore za pepeo. Peć je postavljena od šamotne ili vatrostalne opeke na vatrostalnoj glini. Možete ići drugim putem. Komora za izgaranje pušnice zavarena je od lima i jednostavno ugrađena u zidanje.

U pušnici s vrućim dimom nalazi se komora za proizvode iznad kamina.

Sljedeći element je komora za pušenje. Njegov uređaj ovisi o vrsti pušnice, ali se prvo određuje s veličinom. Sve ovisi o osobnim željama. Obično su za kućnu pušnicu dovoljne komore veličine 1x1 m i visine do 1,5 m.

Ako je ovo pušnica izrađena od toplo dimljene opeke, komora je zavarena od metala u obliku kutije s vratima. Dno je gluho. Ovdje će se izvršiti utovar drvne sječke koja se zagrijava vatrom iz peći. Iznad dna zavareni su graničnici, pričvršćena je posuda za odvod masnoće iz proizvoda. Iznad komore postavite pričvršćivače za rešetke ili kuke na koje su pričvršćeni dimljeni proizvodi. U gornjem dijelu komore, ispod dimnjaka je izrezan prozor za uklanjanje dima.

Ako pogledate fotografiju pušnice od hladno dimljene opeke, tada će čak i neiskusni proizvođač peći razumjeti da se kamin generatora dima nalazi daleko od komore za pušenje. U njemu nije potrebno napraviti dno, jer će blokirati protok dima iz kanala. Ovdje se obično vuče konopa koja djeluje kao filtar koji zarobljava čađu. Ostatak kamere je sličan. Paleta je obješena preko konope, a rešetke ili kuke su postavljene iznad.

Dimnjak, dimnjak

U pušnici hladnog dima potrebno je od opeke podići još jednu jedinicu - dimnjak. Povezuje generator dima s komorom za pušenje. Optimalna mu je duljina 4 m, ali ponekad je skraćena na 2 m, što je vrlo nepoželjno. Širina i visina kanala maksimalno su 50 cm. Može se položiti od cigle i ostaviti u ovom stanju ili u njega umetnuti metalna cijev.

Kanal iz metalne cijevi ugrađene u dimnjak nije začepljen mortom koji izlazi iz šavova opeke

Važno! Ponekad se kanal pušnice hladnog dima položi zakopan u zemlju. Ova je opcija prikladna za suho, ne poplavljeno područje.

Posljednji element pušnice je dimnjak s podesivim prigušivačem za uklanjanje dimnjaka iz komore za pušenje. Položen je od opeke ili je postavljena metalna cijev. Na vrhu je raspoređena glava. Spriječit će talog da kroz cijev uđe u komoru za pušenje.

Testiranje

Nakon završetka svih radova, pušnica se ne dira najmanje tjedan dana. Cigla iz otopine zasićena je vlagom. Treba se osušiti. Nakon toga provodi se prvo ispitivanje.

Prvo paljenje u kaminu vrši se najranije tjedan dana nakon završetka izgradnje pušnice

Testiranje se sastoji od sljedećih koraka:

  1. Ako se radi o pušnici toplo dimljenog, čips se ubacuje u komoru. U peći se loži vatra. U dimljenici s hladnim dimom pali se generator dima.

    Čips za pušenje koristi se od voća ili listopadnih ne-smolastih stabala

  2. Mala količina proizvoda stavlja se unutar komore, na primjer, 1 riba ili komad mesa.
  3. Preklopnik dimnjaka je zatvoren. Ostavite vrijeme da komoru napunite dimom.
  4. Kako se gustoća dima povećava, temperatura raste. Mora se održavati prema receptu pripremljenog proizvoda. Temperatura se podešava otvaranjem zaklopke. Za mjerenja u komori predviđen je džep za termometar.
  5. Ispitivanje se provodi pola sata. Za to vrijeme provjerava se zidanje kako dim ne bi prolazio kroz šavove između opeke.

Kvaliteta pušnice određena je izgledom proizvoda. Trebao bi poprimiti zlatnu boju i ne biti prekriven čađom.

Što i kako pušiti u pušnici od opeke

Glavni proizvod za pušenje kod kućnog pušača je meso, poluproizvodi od mesa i riba. Ovisno o receptu, proizvod se prvo samo soli ili kuha. Dimljeni trupovi peradi i zečevi su ukusni. Ponekad se popuši mala svinja.

Kad se sirovo meso popuši, prvo se posoli

Domaće kobasice i slanina šalju se u pušnicu. Kad se puši cijela velika riba, objesi se naopako. Ljubitelji voća suhe šljive i kruške kuhaju u pušenju s hladnom dimom.

Fotogalerija ručno izrađenih pušača od opeke

Pušnica pod vlastitim krovom zaštićena od oborina

Pušnica može biti opremljena velikom komorom s ulaznim vratima

U sjenici se može izgraditi višenamjenska pušnica

Pušnica u obliku pećnice opremljena je mangalom, radnom površinom i ostalim radnim površinama.

U pušnici s hladnim dimom vrata radne komore mogu biti izrađena od drveta

Sigurnost od požara

Za vrijeme pušenja vatra gori unutar kamina. Nemoguće je nazvati pušnicu opasnu od požara, ali moraju se poštivati ​​sigurnosne mjere. U blizini puhalice i ložišta, platforma je izrađena od nezapaljivih materijala u slučaju ispuštanja iskri. Nemojte organizirati skladištenje zapaljivih predmeta i tekućina u blizini.

Pušnicu je nepoželjno locirati u blizini staklenika, uzgajanja kamiona, zelene površine, jer drveće i kulturni nasadi mogu biti oštećeni

Zaključak

Uradi sam, pušnica od vruće dimljene opeke može se graditi u malim veličinama. Bolje je ozbiljniju strukturu povjeriti glavnom proizvođaču peći ili je sami izraditi, ali pod njegovim nadzorom. Pogreške će dovesti do činjenice da će se zgrada urušiti ili će proizvod biti slabo popušen.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja