Uradi sam pušnicu iz bačve od 200 litara: crteži, fotografije, videozapisi

Uradi sam pušnicu iz bačve omogućuje vam uštedu na kupnji jedinice, priliku za kuhanje mesa, vruće dimljene ribe. Proces proizvodnje nije tako složen kao što se čini na prvi pogled. Glavna stvar je detaljno se upoznati s načelom rada kućne pušnice, mogućnostima njezinog uređenja i slijediti jasan algoritam radnji.

Odabir i priprema bačve

Da bi domaća pušnica iz bačve, izrađena ručno, bila pouzdana u radu, morate se pridržavati sljedećih savjeta za njezin odabir i pripremu:

 1. Za proizvodnju pušnice, bolje je koristiti metalnu bačvu, plastični spremnici ovdje nisu prikladni, neće izdržati visoke temperature kod pušenja proizvoda. Drvene posude treba koristiti za hladnu obradu.
 2. Volumen metalnog bubnja mora biti 200 litara. Prije početka rada, spremnik, koji je bio u pogonu, mora se očistiti, ostaci kemikalija, specifičan miris moraju se neutralizirati. U te svrhe mora se iznutra izgorjeti baterijskom lampom, zatim napuniti vodom i ostaviti nekoliko dana.
 3. Ako je metalna posuda potpuno začepljena, poklopac treba odrezati, što je savršeno za sakupljanje masti koja teče tijekom pušenja. Dobit ćete svojevrsni lim za pečenje.
 4. Za polaganje drva za ogrjev na dnu cijevi mora se osigurati peć. Da biste to učinili, izrežite pravokutnu rupu širine 30 cm i duljine 20 cm. Od dobivenog metalnog ulomka izrađena su vrata, zavarene su šarke, ugrađene ručke i opremljene zasunom za zaključavanje.
 5. Da biste uredili dimnjak s druge strane spremnika, morate napraviti okruglu rupu. Uzdužne rupe su izrezane na dnu pod puhanjem, što će pridonijeti boljem izgaranju, brzom uklanjanju pepela. No, postoji jedno upozorenje: rupe ne bi trebale biti preširoke, inače će drvo ispasti.

Bačva za domaću pušnicu prvo mora proći loženje kako bi se iznutra izuzele štetne tvari

Načelo vrućeg pušenja u bačvi

Prije izrade pušnice iz bačve vlastitim rukama, morate razumjeti koje su osnove vrućeg pušenja, kako se razlikuju od hladne metode obrade sirovina. Ova se tehnologija ističe svojom sigurnošću, učinkovitošću i brzinom kuhanja mesa i ribe. Poluproizvodi unutar bačve obrađuju se dimom od tinjajuće drvne sječke, temperatura joj je u prosjeku 70 ° C.

Trajanje postupka pušenja može trajati 2 sata, do 2 dana. Nakon kuhanja proizvodi imaju izraženu ugodnu aromu i okus, dovoljno su sočni, mogu se odmah konzumirati. To je glavna razlika od hladnog pušenja, gdje se proizvodi puše 4 dana.

Raznovrsne kutije dimljenog vrućeg dima iz bačve

Pušnica vrućeg dima iz bačve od 200 litara jednostavnog je dizajna, postoje i modernizirane opcije gdje postoje dodatne mogućnosti, poput postavljanja određenog temperaturnog režima. Najčešći tipovi pušača su:

 1. Okomito... Ova je jedinica jednostavnog dizajna, ložište može biti opremljeno unutar cijevi ili biti odvojeno od komore. Ova se instalacija može koristiti samo za vruće pušenje.
 2. Horizontalno. Pušnica spada u kategoriju univerzalnih, dobro ju je koristiti - i kao mangala i kao roštilj. Prema proizvodnom principu, sličan je sklopu iz plinske boce, ali sa svojim suptilnostima. Prednost vodoravne pušnice je ravnomjerna raspodjela dima. Ali postoji i nedostatak - ima slab stupanj brtvljenja.
 3. Iz dvije bačve... Jedan spremnik potreban je za proizvodnju ložišta, a drugi za komore za poluproizvode. Uređaj za vruće pušenje pokazao se praktičnim i učinkovitim te je u njemu brzo i prikladno kuhati.

Dijagrami i crteži za pušnicu vlastitim rukama iz bačve

Svatko može napraviti pušnicu vlastitim rukama od željezne bačve, ako imate dijagram i pridržavate se proizvodne tehnologije.

Dijagram pomaže razumjeti kako uređaj radi

Pušnice se mogu razlikovati u strukturi

Uređaj je pogodan za preradu mesa i ribe

Kako napraviti vodoravnu pušnicu vrućeg dima od bačve

Postupak izrade pušnice toplo dimljenog od bačve vlastitim rukama je sljedeći:

 1. Označite poklopac na bočnoj strani spremnika za željezo i izrežite ga brusilicom. Može biti okruglog, kvadratnog ili pravokutnog oblika. Alternativno, bačvu možete prerezati na dva dijela.
 2. Ugradite metalne trake kako biste spriječili da poklopac padne unutar pušača. Dovoljne su i gotove trake i obod iz druge bačve. Možete uzeti zakovice za pričvršćivanje. Prvo trebate saviti šipku u obliku posude, napraviti rupe i usidriti je.
 3. Ugradite šarke na poklopac. Prvo se izrađuju rupe, a zatim se koriste zakovice. To trebate učiniti prvo s jedne, a zatim s druge strane. Ovdje je važno da sve bude na razini, bez izobličenja.
 4. Zaključajte ručku na poklopac. Pričvršćivanje se odvija kroz rupe vijcima.
 5. Napravite dimnjak od cijevi, fitinga, postavljajući ga na dno pušnice, sa strane. Za nepropusnost konstrukcije koriste se vijci za njezino učvršćivanje. Za spajanje dijelova možete koristiti aparat za zavarivanje.
 6. Ugradite rešetku unutar konstrukcije bušenjem rupa. Razmislite o stalku. Optimalno je koristiti "jarca", ali bačvu jednostavno možete smjestiti na prethodno pripremljeno mjesto.
Savjet! Kako bi se izbjeglo da poklopac padne u suprotnom smjeru, vrijedi osigurati graničnik od lanca, pričvršćujući jedan kraj na fiksni dio konstrukcije, a drugi na otvor.

Kako napraviti pušnicu toplo dimljenu od dvije bačve

Upute za izradu pušnice od dvije bačve vlastitim rukama s fotografijom:

 1. Pripremite 2 metalne posude, očistite ih od boje. Bolje je uzeti bačve - jednu veliku za komoru za pušenje, drugu manju za kamin. Dizajn će biti sličan slovu T.
 2. U velikom spremniku izrežite bočni zid duž cijele duljine i 1/3 opsega.
 3. Popravite poklopac na šarkama.
 4. Napravite rupe od 10 mm za ugradnju čeličnih šipki promjera 8 mm, odstupajući od dna komore za pušenje 1 i ½ ove udaljenosti. Napravite paletu, rešetke. Montirajte ih na čelične šipke.
 5. Stavite manji bubanj u uspravni položaj. Prvo uklonite gornji poklopac, odsjekavši ga tako da se pristajanje s komorom za pušenje odvija što je moguće čvršće.
 6. Zatim izrežite vrata, gdje će veća rupa biti za ogrjevno drvo, a manja iznad dna - za puhanje, uklanjanje pepela. Oni su pričvršćeni na šarke.
 7. Metalnu rešetku pričvrstite unutar posude između vrata, njezina debljina treba biti najmanje 5 mm.Ugradite dimnjak izrezujući rupu promjera 100 mm na gornjoj stražnjoj strani. Sastavite sve dijelove pušnice.

Toplo dimljena okomita pušnica iz bačve od 200 litara

Da biste iz bačve napravili pušnicu toplo dimljenog, potrebno je slijediti sljedeći redoslijed koraka:

 1. Gornji dio odrežite u zatvorenoj bačvi. Rezultirajući fragment prikladan je za paletu.
 2. Napravite vrata 20x30 cm na dnu posude, spajajući ih na cijev pomoću zavarenih šarki.
 3. Na dnu napravite rupe za puhanje i čišćenje od pepela. Podijelite posudu na 3 jednaka dijela, pričvrstite dno od metala debljine 4 cm ili više za 1/3.
 4. U skladu s dimenzijama cijevi, na armaturi napravite rupu za dimnjak.
 5. Zavarite noge pušaču kako biste stvorili zračni prostor.
 6. Napravite pladanj za skupljanje masnoće s poklopca. Možete ga instalirati na šipke, odmaknuvši se 15-20 cm od dna.
 7. Napravite podlogu za rešetku i instalirajte je. Kao šarke prikladne su šipke za montiranje koje su postavljene na četiri strane spremnika. Glavno je da se do roštilja može doći bez problema.
 8. Napravite poklopac za pušača s ručkom.

Uradi sam električnu pušnicu za toplo pušenje iz bačve

Pušnicu možete vlastitim rukama sastaviti od bačve od 200 litara prema slijedećoj shemi:

 1. Pripremite posude, očistite, operite.
 2. Instalirajte kotačiće namještaja. Postavljaju se na dno posude kako bi se pojednostavnio postupak transporta pušnice.
 3. Ugradite ringlu. Prvo, morate ukloniti poklopac s uređaja, ukloniti svu "unutrašnjost" s tijela, ostavljajući grijaći element. Popravite ga pomoću vijaka.
 4. Ugradite termometar. Nakon bušenja rupe na vrhu cijevi, postavlja se mehanički uređaj. Prema njegovim očitanjima, moći će se odrediti temperatura unutar kućne pušnice.
 5. Ugradite paletu. Kao nju možete koristiti posudu za pečenje promjera 50 cm. Postavljenu u sredinu spremnika s rupama za pričvršćivanje.
 6. Opremite dimnjak. Otvor za izlaz za dim napravljen je u poklopcu, promjer mu je 5 cm. Prigušivač možete otvoriti nakon 10-20 minuta rada pušnice, kada se pojavi prvi dim. Otvor se otvara radi regulacije protoka zraka.
 7. Ugradite posudu za sakupljanje piljevine. Ovdje je u redu metalni roštilj. Alternativno možete koristiti posudu od lijevanog željeza.
 8. Na vrh bačve stavite rešetku ili šipke za poluproizvode.
 9. Spojite jedinicu na električnu mrežu.
Savjet! U nedostatku poklopca, za pušnicu je umjesto nje prikladna vrećica. Kad se koristi, hrana će se kuhati malo brže, što se mora uzeti u obzir.

Ostale mogućnosti za samostalno pušenje iz bačve

Pored standardnih pušača, postoje i druge sorte. Svaki od njih ima svoje proizvodne karakteristike.

S kurištem unutra

Ova je opcija prihvatljiva samo za proizvode s vrućim pušenjem. Kućnu jedinicu možete sastaviti pomoću sljedeće tehnologije:

 1. Postavite bačvu uspravno.
 2. Na dnu posude napravite nekoliko rupa kako biste poboljšali protok zraka.
 3. Izrežite pravokutni otvor na dnu cijevi. Kroz nju će se odvijati slaganje drva za ogrjev. Od dobivenog ulomka metala napravite šarkasta vrata. Možete ga ojačati pomoću željezne trake, pričvršćujući ga na slobodne rubove.
 4. Na udaljenosti od 1/3 cijele visine opremite drugo dno.
 5. Ugradite dimnjak sa strane cijevi, čineći rupu za cijev.
 6. Stavite rešetku na vrh pušača.
 7. Napravite perforirani poklopac od metalnog, drvenog kruga.

Univerzalni

Da biste vlastitim rukama sastavili pušnicu s vrućim dimom iz bačve, morate slijediti isti redoslijed radnji kao u proizvodnji vertikalne strukture, s izuzetkom kamina.

Generator dima jednostavno je i učinkovito rješenje za proizvodnju i dovod dima u komore s poluproizvodima

Na zidu spremnika napravljena je rupa za cijev koja ide od generatora dima.Pri postavljanju pušnice na posebno određeno mjesto za to, cijev se može opremiti na dnu cijevi.

Puhalicom

Da biste vlastitom rukom sastavili pušnicu pomoću puhalice, morate:

 1. Izvršite pripremne mjere čišćenjem posude.
 2. Pomoću aparata za zavarivanje zavarite šipke koje će se koristiti za pušenje proizvoda.
 3. Na dnu spremnika napravite rupu, zavarite utičnicu s unutarnjim navojem. Pripremite komad cijevi, gdje je jedan kraj dobro zavaren, a drugi ima navoj.
 4. Napravite poklopac za pušnicu, u promjeru bi trebao premašiti promjer cijevi. Osigurajte ručku za praktičnost.
 5. Kada je pušnica spremna, proizvodi se napune, a puhala se usmjerava na cijev.

Iz drvene bačve

Ova inačica kućne pušnice razlikuje se ne samo u funkcionalnosti, već i u dekorativnosti. Da biste ga stvorili, potrebno je opremiti kanal za prolazak dima, poput ognjišta, u zemlju, skrivajući se pod slojem zemlje.

Pušač iz drvene bačve, s kompetentnim pristupom, može postati dio dizajna krajolika

U vrijeme kada pušnica nije u upotrebi, može se prekriti poklopcem na kojem je dobro urediti cvjetnjak. Možete ga čak i ukrasiti komadićem travnjaka. Da bi se povećala dekorativnost, drvena bačva ukrašena je prirodnim kamenom.

Pravila pušenja bačve

Da bi proizvodi od vrućeg dimljenja imali ugodan okus i aromu, vrijedi se pridržavati se određenih preporuka. Također je važno kupiti samo svježe proizvode.

Što se može pušiti u bačvi

U domaćoj pušnici možete kuhati ribu i domaće meso, divljač i perad, kao i kobasice. Da bi se dobio poseban okus, voćno drvo, vinova loza, bobice smreke koriste se kao gorivo. Tvrdo drvo je također pogodno za pušenje.

Vrijeme i temperatura pušenja u bačvi

Proces vrućeg pušenja poluproizvoda osigurava održavanje temperature u određenom rasponu - 80-120 ° C. S takvim pokazateljima može se dogoditi niz potrebnih procesa: denaturacija proteina, pojava zadimljenih čestica unutar korištenih sirovina, stvaranje soka i masti. Trajanje razdoblja toplinske obrade je 40 minuta - 3 sata.

Ovisno o vrsti poluproizvoda, vrijeme i temperatura unutar bačve su različiti:

 1. Za kuhanje ribe temperatura je 80-120 ° C, 40 minuta - 1 sat.
 2. Za pušenje domaćeg mesa temperatura je 90-110 ° C, 2-3 sata.
 3. Za divljač, temperatura u pušnici treba biti između 90-120 ° C, a vrijeme postupka treba biti 3 sata.
 4. Za perad u bačvi temperatura treba biti od 80 do 100 ° C, a vrijeme treba biti 30 minuta - 1 sat.
 5. Za pušenje domaćih kobasica temperatura se drži unutar 60-120 ° C, a vrijeme je 1-2 sata.

Stručni savjet

Kućna pušnica iz bačve omogućuje toplinsku obradu sirovina dimom, čija temperatura varira od 80 do 120 ° C. Postoji nekoliko savjeta za upotrebu ove konstrukcije:

 1. Prije proizvodnje, spremnik za pušnicu mora se temeljito pripremiti, ne smije biti tragova boje, ne smije biti specifičnih mirisa.
 2. Ne vrijedi koristiti četinjače kao gorivo zbog velike količine smola, to će samo pogoršati okus proizvoda.
 3. Da biste sprečili gorke gotove proizvode, nemojte stavljati previše drva u kamin. Dovoljne su 1-2 šake drvne sječke.
 4. Čips je potrebno upaliti tek nakon utovara sirovina u pušnicu.
 5. Da biste prilagodili temperaturni režim, potrebno je ili smanjiti ili povećati tinjanje čipsa.

Video o tome kako sami napraviti pušnicu od bačve:

Zaključak

Uradi sam pušnicu iz bačve izvrstan je način za dobivanje ukusnih i aromatičnih proizvoda s dimom u svojoj ladanjskoj kući. Nije ga teško izraditi, glavna stvar je odlučiti o opciji dizajna i slijediti tehnologiju proizvodnje.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja