Kako držati svinje zimi

Zimi svinja voli istrčati u snijeg, brčkati se, zabijati nos u snijeg. Međutim, takve šetnje su kratkotrajne, nisu prihvatljive za sve pasmine. Ako se pitanje u cjelini tiče držanja životinja na hladnom, ovdje je potrebno uzeti u obzir mnoge nijanse.

Mogu li se svinje zimi držati vani

U teoriji je većina domaćih pasmina prilagođena hladnoj klimi. Odrasle svinje toleriraju mraz, mogu se i zakopati u snijeg. Na teritoriju Ruske Federacije vrši se hladno držanje svinja. Međutim, tehnologija je primjenjiva na tov svinja. Krmače i bebe trebaju toplu staju.

U gotovo svim regijama Rusije, osim u sjevernim regijama, klimatski uvjeti omogućuju držanje svinja pasmina otpornih na hladnoću u hladnom oboru. Da bi životinje lako preživjele zimu, trebate im stvoriti udobnost. Ulaz hladne olovke prekriven je ceradom ili drugim gustim materijalom. Zastor će se zatvoriti s propuha, smanjujući gubitak topline koju stvaraju same svinje.

Važno! Propuh je zimi posebno opasan za svinje. Životinje mogu zaraziti upalu pluća.

Dobro je pod hladnu svinju podići iznad zemlje. Konstrukcija je instalirana na stupastom temelju ili su nosači izrađeni od željezničkih pragova. Uzgojena svinjetina neće poplaviti talinu, kišu i podzemne vode. Pod i posteljina uvijek će ostati suhi. Pametna rješenja mogu pomoći u smanjenju vjerojatnosti propuha. Ako su zidovi svinjetine sastavljeni od dasaka, svi spojevi su zapečaćeni do maksimuma. Ulaz je presječen sa strane s koje vjetar puše rjeđe. Krov je opremljen uzimajući u obzir čvrsto prijanjanje na gornji dio zidova. Snijeg i sprej kiše puhat će kroz pukotine koje je ostavio propuh.

Složenost uklanjanja negativnih posljedica ovisi o mjestu koralja, sastavu tla na mjestu. Na primjer, glinovita tla ne upijaju vlagu dobro. Voda stagnira na površini. Ako na takvo tlo stavite obor za svinje, pa čak i odaberete dno mjesta, tijekom cijele godine stvarat će se trajno blato.

Koju temperaturu svinje podnose vani zimi?

Ako životinje karakteriziramo općenito, tada je nemoguće točno odgovoriti na pitanje minimalnih niskih temperatura. Svaka pasmina prilagođena je određenim uvjetima. Ako se svinje uzgajaju dulje vrijeme u surovim uvjetima, svaka sljedeća generacija dobiva aklimatizaciju. Da bi držanje svinja zimi dalo pozitivan rezultat, pri odabiru pasmine uzima se u obzir koju minimalnu temperaturu životinje mogu podnijeti.

Sljedeće pasmine svinja smatraju se najotpornijima na hladnoću:

 • Mađarska mangalica;
 • Sjeverni Kavkaz;
 • Oxford Sandy;
 • Sibirsko-sjeverni;
 • Crnci.

Dobre rezultate postižu svinjske pjegavke Berkshire, Breit i Gloucester.

Značajke držanja svinja na otvorenom zimi

Ako zimi odlučite svinju držati na hladnom, nije dovoljno odabrati pravu pasminu. Životinje moraju biti pravilno zbrinute:

 • Dobra prehrana povećava otpornost tijela na hladno vrijeme. Svinjama se daje hrana bogata mineralima i drugim hranjivim sastojcima.
 • Za svinje različite dobi osiguran je potreban temperaturni režim.Krmače s mladim životinjama dodjeljuju se odvojenim sobama, ugrađuju se grijači, na primjer, crvena svjetiljka.
 • Bez obzira na dob, svinje su zimi maksimalno zaštićene od propuha.

Bebe rođene zimi obdarene su slabim imunitetom. Svinju pokušavaju cijepiti ranije kako bi je zaštitili od bolesti.

Kako zimi držati svinje u svinjcu

S pravom se svinjac smatra najboljim mjestom za držanje odojka kod kuće zimi, budući da zgrada u potpunosti štiti životinje od oborina i drugih negativnih čimbenika. U zatvorenom je čovjeku lakše kontrolirati uvjete za svinje i, ako je potrebno, promijeniti ih. Ako se sadržaj odvija u svinjcu, otvoreno hodanje je imperativ. Svinje trebaju mjesto za razonodu.

S početkom hladnog vremena životinje troše više energije na prirodno grijanje i nadopunjuju ga pojačanom prehranom. Međutim, kada svinje jedu hranu, masnoće se jako taloži. Ova je značajka izravno povezana sa svrhom držanja stoke i uređenja svinjaca. Ako se svinje drže na svinjskoj masti, svinjac treba malu koja svinjama stvara minimalnu pokretljivost. Mesne pasmine ne bi trebale čuvati puno masti. Svinje zimi trebaju prostrani svinjac u šetnji. Razigrane životinje sagorijevat će masnoće.

Teškoća držanja svinja zimi dodatni je rad s leglom. Životinje dobro rastu i ne boluju ako se drže na suhom i čistom. Međutim, svinje su aljkave. Vlasnik će zimi često morati promijeniti leglo u svinjcu.

Savjet! Moderna duboka posteljina s korisnim bakterijama olakšava držanje svinja u zatvorenom. Uz to, mikroorganizmi koji recikliraju organski otpad stvaraju toplinu, što je dodatno grijanje hladnog svinjaca zimi.

Suhe svinje i čisti zrak u svinjcu podržavaju prirodne ventilacije. Zračni kanali iznose se na ulicu, ali moraju biti opremljeni kontrolnim zaklopkama. Mehanizam će vam omogućiti kontrolu razmjene zraka, smanjiti gubitak topline zimi.

U videu sadržaj svinja na dubokoj stelji:

Koja bi temperatura trebala biti zimi u svinjcu

Zimski se temperaturni režim održava različito za svaku dob svinja. Za odrasle i mlade životinje starije od 165 dana, optimalno je održavati od + 8 do + 15 okoC. Za mlade svinje temperatura u svinjcu je povoljna u rasponu od + 14 do + 20 okoC. Krmača s novorođenom djecom održava se na temperaturi od + 20 do + 23 okoIZ.

Kako hraniti svinje zimi

Nakon 15 dana od trenutka rođenja, u prehranu beba uvodi se komplementarna hrana. Mladima se daju:

 • Pire krompir. Hrana se daje blago topla, u malim obrocima, tako da se ostaci ne prokisele u koritu. Pire od krumpira miješa se s koncentratima hrane koji povećavaju kalorijski sadržaj hrane.
 • Kako bi se nadoknadili vitamini, bebama se daje sjeckana crvena mrkva, sušena kopriva. Za piće koristite infuziju sijena, zobeno mlijeko.
 • Svinjsko mlijeko u laktaciji siromašno je željezom. Mladima se daju injekcije kako bi ih nadoknadili. Koštani obrok, zdrobljena kreda, riblje ulje dodaju se u hranu.
 • Hranjenje mladih životinja koje rastu bez krmače provodi se nadomjescima od punomasnog mlijeka. Međutim, morate slijediti normu. Ako se mlade svinje prejedu, postoji prijetnja od gastrointestinalnih bolesti.

Zimi se odrasle svinje hrane hranom obogaćenom mineralima, vitaminima, hranjivim sastojcima. Povrće, sijeno, žitarice uvode se u prehranu.

Značajke prašenja zimi

Ako je svinja sisana, a temperatura u staji ispod temperature smrzavanja, leglo i sama krmača će umrijeti. Hladnoća je glavna prijetnja odraslim životinjama iz vimena. Krmače razvijaju mastitis u mrazu i mokroj leglu. Bolest kod svinje teško je liječiti, životinju je lakše pustiti na klanje.

Prije i nakon prašenja, krmaču zimi ne bi trebalo puštati u šetnju hladnom boksom. Novorođene bebe imaju dovoljno suhe posteljine.Piće se daje samo toplo, prati se čistoća pojilica i hranilica. Krmači daju samo visokokvalitetnu hranu. Uz to, udovoljavaju prehrambenoj normi. Razvoj mladunaca ovisi o pravilnom hranjenju svinje, jer se sve ono što je majka jelo prenosi bebama s mlijekom.

Trudna krmača dobiva:

 • ne truli otpad povrća, voća;
 • suho lišće voćaka, krede, drvenog pepela;
 • hrana koja sadrži proteine;
 • koncentrati.

Hrana za svinje trebala bi biti svježa, a ne kisela.

Temperatura se neprestano prati. Za grijanje uključuju crvene lampe, IC grijalice i druge uređaje.

Vijetnamske pasmine svinja sada su popularne u mnogim domaćinstvima. Životinje nisu hirovite i nepretenciozne za držanje zime. Njega svinja je slična. Trudna krmača pruža toplinu. Da bi se mali odojci zadržali zimi, puno se posteljine ulije u toplu olovku. Mlade životinje probode se pripravcima koji sadrže željezo. Korisni dodaci hrani su riblje ulje, koštano brašno, kreda. Vijetnamskim svinjama daje se ugljen da grizu, usitnjeno sijeno ulijeva se u hranilice. Praščići se zimi hrane tri puta dnevno.

Savjet! Dobar dodatak hrani Vijetnamske svinje djeluje trikalcijev fosfat.

Kako zimi držati odojke u hladnoj šupi

Imati hladnu staju bolje je od držanja svinja na otvorenom, ali prostori moraju biti pripremljeni. Važna je usklađenost sa samom tehnologijom. Hangar je često hladnjak za svinje. Struktura se sastoji od okvira, pri čemu je tenda najjednostavnije sklonište. Ova tehnologija uzgoja svinja ima mnogo pristaša i protivnika. Plus je jednostavnost dizajna, minimalni trošak njegove izgradnje. Loša strana je velika potrošnja hrane za životinje. U hladnoj šupi svinje troše puno energije na svoje grijanje, a nadoknađuju je visokokaloričnom hranom.

Bez obzira koliko je tenda dobro rastegnuta, gubitak topline bit će ogroman. Debeli sloj stelje djeluje kao grijanje svinja. Mijenja se 3-4 puta mjesečno. Međutim, s povećanim hranjenjem svinja povećava se količina organskog otpada. Stelja se brže začepi stajskim gnojem, unutra se uzgajaju crvi i opasni mikroorganizmi. Kad životinje jedu ili se masom okupljaju, paraziti ulaze u tijelo. Javljaju se zarazne i gljivične bolesti svinja. Ne koristite bio posteljinu u hladnoj staji. Korisne bakterije jednostavno će umrijeti na hladnoći.

Izgradnja hladne staje smanjuje troškove, ali povećava troškove rada na zbrinjavanju svinja. Krmače i mlade životinje ne mogu se držati u hangarima, trebaju toplinu. Međutim, prema poljoprivrednicima koji su testirali tehnologiju, svinje uzgajane u hladnoj staji tvrđe su. Tijelo životinja odolijeva opasnim bolestima.

Kako ugrijati odojke u hladnoj staji

Prije svega, udobnost svinja zimi unutar hladne staje osigurava se uklanjanjem propuha. Ostavljanje praznina je neprihvatljivo. Za napa opremite prirodnu ventilaciju.

Na podnoj strani životinje zimi dobivaju toplinu iz debelog sloja stelje. Proces raspadanja organske tvari koji je u tijeku negativan je za svinje u smislu sanitacije, ali ima svoje prednosti. Putrefactive mikroorganizmi na sličan način generiraju toplinu, što je dodatno zagrijavanje.

Ako se trebaju držati krmače i mlade životinje, unutar hladnog hangara postavljaju se posebne kućice. Svinje su opremljene električnim grijanjem. Na kućice su pričvršćeni uklonjivi kavezi koji pomažu u prehrani mladih.

Zaključak

Svinju treba zimi držati u ugodnom okruženju, čak i ako je pasmina otporna na hladnoću. Kršenje tehnologije dovest će do prekomjerne potrošnje hrane za životinje, što će dovesti do slabog povećanja.

Komentari (1)
 1. Svinjčice se promućkaju i umotaju u sijeno, mogu li se naviknuti na hladnu staju

  20.02.2021 u 02:02
  Natalia
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja