Kako sami napraviti zamah-gnijezdo: majstorska klasa na tkanju + fotografija

Omiljena kućna zabava za djecu može biti ljuljačka-gnijezdo (dolje su date detaljne upute za izradu ljuljačke-gnijezda vlastitim rukama). Nemirni temperament djece zahtijeva nezaboravne avanture i razne atrakcije, na kojima možete puzati, lagati, ljuljati se, penjati se i spuštati se niz raketu.

Ljuljaška za gnijezdo omiljena je atrakcija na igralištu

Prednosti i nedostaci okruglog ljuljanja gnijezda

Idealno igralište za djecu uključuje kompleks od nekoliko vrsta predmeta - tradicionalne i lančane ovješene ljuljačke, ljuljaške za gnijezda, trampoline, utezi, opružni mehanizmi, labirinti, stepenice, tobogani. Swing-gnijezda nedavno su postala posebno popularna.

Što je

Ljuljaška gnijezda su polukruta konstrukcija s obodom i unutarnjim uvezom u obliku mreže. Ovaj je uređaj ovješen o jaku metalnu prečku ili gredu na debelim konopima pomoću moćnih karabinera.

Za ljuljanje gnijezda može se dodijeliti zasebno mjesto na području kuće instaliranjem posebnog okvira za podršku za njih

Kako bi ljuljačka bila što sigurnija, obod sjedala pleten je od konopa za penjanje ili konopa za vuču. Sredina središnjeg dijela sjedala izrađena je od užadi isprepletenih u obliku paukove mreže, koji su pričvršćeni rubom duž cijelog radijusa.

Zbog prirode sjedala za vožnju, ova ljuljačka ima različita imena:

 • ljuljačka "Košara";
 • Ljuljačka "Web";
 • ljuljačka "Ljuljačka";
 • ljuljačka "Oval";
 • ljuljačka "Gnijezdo roda".

Naravno, djeca će se složiti voziti se na jednostavnom ljuljački ili čak na gumi ovješenoj na drvetu, ali uređaj u obliku gnijezda donijet će im puno više radosti i pozitivnih emocija.

Značajke ljuljaških gnijezda

Posebnost ljuljaške gnijezda nije samo neobičan zaobljeni oblik sjedala i njegova veličina. "Nest" ima niz prednosti u odnosu na tradicionalne vrtuljke i ima dodatne značajke za dječju zabavu:

 1. "Košara" je namijenjena djeci, pa čak i odraslima.
 2. Dječja vožnja s ljuljaškama-gnijezdom može istovremeno primiti nekoliko djece s obje strane.
 3. Uređaj se može njihati u bilo kojem smjeru, sjediti, ležati, stajati i skakati.
 4. Dizajn sjedala u obliku košare u obliku ovalne ljuljačke može se prilagoditi dnevnom spavanju djece kao viseća mreža.
Pažnja! Veličina pritiska sile na viseće konope ljuljaške gnijezda nekoliko je puta veća od opterećenja na ovjesima tradicionalnih ljuljački.

Ljuljaška za gnijezdo može se učiniti pokretnijom ako se kao ovjesi koriste snažni i čvrsti karabineri.

Prednosti i nedostatci

Ljuljaško-gnijezdo ima svoje prednosti i nedostatke, kao i svaka slična konstrukcija izrađena užetima.

Prednosti:

 1. Uređaj je dizajniran za veliku težinu (do 250 kg), a može ga koristiti cijela skupina djece i odraslih.
 2. Struktura nema oštre kutove, obložena je jakom tkaninom, višežilnim užetom ili kablom velike čvrstoće.
 3. Ljuljačka se može koristiti na otvorenom ili kod kuće.
 4. Uređaj je prilagođen svim vremenskim uvjetima, ne pogoršava se i ne hrđa.
 5. Lako se čuva, čisti.
 6. Ljuljačke se brzo instaliraju, mobilne su i ne zauzimaju puno prostora (možete ih povesti u planinarenje, na odmor ili u posjet).
 7. Jednostavno pričvršćivanje na čvrstu prečku, pristupačni nosač ili drvo.
 8. Ljuljaška za gnijezdo je višenamjenska - možete sjediti, ležati, stajati ili odskočiti. Ljuljaške s obručem "uradi sam" koriste se kao viseća mreža.

Zamaha gnijezda praktički nema nedostataka. Iznimka može biti samo povećano svojstvo polipropilenskog užeta da abrazira na mjestima najvećeg opterećenja i dodira s metalnom površinom. Ta je činjenica uzeta u obzir u novim modelima tvorničkih ljuljačica, a sada je uređaj opremljen posebnim čahurama koje su otporne na habanje.

Ljuljačka može slobodno smjestiti nekoliko djece

Vrste visećih ljuljačka-gnijezda

Za aktivnu rekreaciju djece na gradskim igralištima, u parkovima, vrtićima i na osobnim parcelama možete pronaći različite vrste ljuljaški gnijezda. Svi imaju istu strukturu i razlikuju se samo po vrsti materijala, načinu tkanja košara i nekim promjenama u dizajnu.

Izbor fotografija različitih vrsta spuštenih ljuljačka-gnijezda:

Uobičajeno ljuljačko gnijezdo je konstrukcija okruglog obruča s pletenicom i mrežastem sjedalom

Košara za ljuljanje može biti okrugla, pravokutna ili kvadratna. Za proizvodnju sjedala koristi se gusta poliamidna tkanina ili cerada

Koristeći dvije felge u dizajnu, možete napraviti udobnu ljuljačku sa leđima

Ako malo maštate, onda možete konstruirati ljuljašku-gnijezdo od improviziranih sredstava ili nadograditi uobičajeno

Ljuljaško sjedalo može se isplesti u obliku "šahovnice" - to je jednostavno učiniti, a elastičnost sjedala bit će što ugodnija

Košara spuštenih ljuljačka-gnijezda može biti u obliku zakrivljenog pravokutnika; na takvim uređajima djeca ne mogu samo voziti, već se i opustiti na svježem zraku tijekom dana.

Proračunska inačica ljuljačke može se sastaviti od plastične cijevi debelih zidova i poliamidne tkanine

Ljuljaška za gnijezdo može se napraviti leđima pomoću remena i prstenova - još je lakše izgraditi košaru prekrivajući obod i sredinu gustom sintetičkom tkaninom

Druga vrsta suspendiranih atrakcija je ljuljačka u čahuri; izrada takvog modela zahtijevat će više profesionalnosti i puno više truda.

Ako se potrudite, tada će ideja o "ljuljašci-gnijezdu" učiniti prekrasnu kolijevku za bebu

Ljuljaška se gnijezda mogu napraviti kao punopravni krevet za ljuljanje s naslonom za glavu, mekanim ležaljkom i jastucima

Kako odabrati ljuljačku za gnijezdo

Dječju atrakciju "Swing-gnijezdo" za vikendice možete napraviti ručno, ili je možete kupiti gotovu. Pri odabiru tvorničkih dizajna ljuljačka, trebali biste obratiti pažnju na opis važnih karakteristika:

 1. Najveće dopušteno opterećenje (nosivost).
 2. Dimenzije, oblik košare.
 3. Tip završne obrade (materijali za proizvodnju).
 4. Kvaliteta korištenih materijala i zatvarača.
 5. Prisutnost okvira za potporu.
 6. Proizvodna firma.
 7. Potvrda o sukladnosti.
 8. Jamstvo za rad.

Skup ovih važnih pokazatelja moći će osigurati sigurnu i najprikladniju upotrebu ljuljaške-gnijezda za jedno ili nekoliko djece odjednom. Obratite posebnu pozornost na najveće dopušteno opterećenje uređaja za korištenje odraslih ljuljački.

Što trebate napraviti ljuljačku s rešetkom vlastitim rukama

Svi modeli ljuljačkih gnijezda imaju sličan dizajn, međutim, materijali za izradu ove ili one vrste atrakcija mogu biti različiti. Za samostalnu izradu ljuljačkih gnijezda mogu biti potrebni sljedeći materijali:

 1. Čelična cijev, aluminijski ili plastični gimnastički obruč, ojačana plastična cijev, stara guma.
 2. Poliamidna tkanina, tkanina za šator, cerada, lim od pjenaste gume, filc.
 3. Uže od poliamida ili polipropilena, uzica za penjanje, rapik, najlonsko ili juteno uže, sintetička mreža, lanac.
 4. Metalne brave, karabineri, prstenovi, stezaljke.

Svaka vrsta ljuljačke zahtijeva svoj vlastiti set materijala. Kao improvizirano sredstvo za proizvodnju uređaja trebat će vam traka, škare, bravarski nož, rezači žice, gumirane radne rukavice, električna traka, PVA ljepilo.

Sheme ljuljačkih gnijezda

Crteži korak-po-korak stvaranja ljuljaške-gnijezda s okruglom košarom i njihov ovjes:

 1. Početna faza u konstrukciji ljuljačke je stvaranje konstrukcije za podnožje okrugle košare.
 2. Međufaza je pričvršćivanje ljuljačke košare na vješalice za držanje.
 3. Posljednja faza je vješanje košare s vješalicama s nosača.

Pažnja! Nakon vješanja na nosač, ljuljačka se mora testirati na sigurnom opterećenju.

Dimenzije zamaha-gnijezda

Oblik košare i maksimalna nosivost ljuljačke izravno utječu na njezinu veličinu. Na primjer, mali modeli "Gnijezda" s okruglom košarom dizajnirani su za težinu od 70 kg, uređaji srednje veličine izdržavaju 150 kg, a velika ljuljačka na otvorenom za odrasle - 250 kg.

Gotova tvornička ljuljačka-gnijezda imaju standardne dimenzije i dizajnirana su za određenu težinu:

 1. Okrugla ljuljačka-gnijezda izrađuju se s promjerom košare od 60-120 cm. Takvi uređaji nose nosivost 70-140 kg.
 2. Ljuljačka-gnijezda s ovalnim oblikom košare izrađuju se dimenzija 100x110 ili 120x130 cm, čija je maksimalna nosivost 150-200 kg.
 3. Ljuljačke pravokutnog oblika košare srednje su velike, ali, kako je vrijeme pokazalo, nezgodne su za upotrebu jer se sjedalo ljuljačke prevrće.

Kada sami izrađujete ljuljašku-gnijezdo, nužno je uzeti u obzir broj djece ili odraslih koji ih mogu istodobno koristiti. Ova činjenica utječe na maksimalno opterećenje ljuljačke konstrukcije i, u konačnici, na njezinu veličinu.

Kako tkati ljuljašku gnijezda vlastitim rukama

Sami uradi tkanje sjedala za ljuljanje gnijezda kreativan je postupak koji ne zahtijeva stroga pravila. U tu svrhu možete koristiti provjerene metode tkanja ili možete stvoriti vlastiti uzorak pomoću dostupnog materijala. U nastavku je ponuđena majstorska klasa tkanja ljuljačke vlastitim rukama različitih vrsta. Ali prije početka tkanja trebali biste instalirati bazu košare - rub.

Kako napraviti okruglo ljuljanje gnijezda vlastitim rukama

Uređaj za ljuljanje-gnijezdo sastoji se od 3 glavna dijela:

 1. Oslonac (okvir, greda ili grana stabla).
 2. Fleksibilni sustav ovjesa (prstenovi, karabineri i viseće priveznice).
 3. Izravno sama košara sa pletenim sjedalom.

Dijagram ugradnje košare za ljuljanje-gnijezdo pomoću karabinera

Za rub ljuljačke možete koristiti:

 • obruči od čelika;
 • cijevi od metalne plastike;
 • PVC cijevi;
 • kotači za bicikle;
 • stare gume.

Najpouzdaniji i najtrajniji obruč izrađen je od čeličnog materijala. U tu svrhu potreban vam je komad cijevi promjera 13-15 mm i duljine 1-1,5 m (ovisno o veličini buduće košare). Možete saviti cijev na posebnom stroju, a zatim zavariti oba kraja zajedno i brusiti šav. Dalje, na cijev treba zavariti 4 (najmanje) prstena za pričvršćivanje sustava ovjesa. Gotovi obod košare treba bojiti temeljnom caklinom za metalne površine kako bi se izbjeglo stvaranje hrđe. Time je završen posao na pripremi osnove košare.

Nakon što je glavni element košarice uspješno sastavljen, možete prijeći na najugodnije radove - vanjsko uređenje i ukrašavanje košare, tkanje.

Kako tkati ljuljašku gnijezda od poliamidnog užeta

Najčešće se poliamidno uže koristi za tkanje košare ljuljačka-gnijezda. Izgleda sjajno, ne boji se vlage i ekstremnih temperatura, ima glatku površinu i savršeno drži čvrste čvorove.

Da biste tkali košaru od poliamidnog užeta, morate pripremiti sljedeće:

 • postolje za košaru s ovjesnim omčama (metalni ili plastični obod);
 • kabel od poliamida - približno 50 m (ovisi o promjeru košare);
 • građevinska traka;
 • škare;
 • radne rukavice.

Da biste vlastitim rukama tkali košaru ljuljačke-gnijezda, možete upotrijebiti potpuno drugačiji uzorak, ali najčešće oni čine obrazac "Web", budući da nije teško izvršiti i savršeno ispunjava svoj zadatak.

Uzorak tkanja košare s uzorkom "Cobweb"

Detaljne upute o tkanju ljuljaške za gnijezdo:

 1. Povucite 2 petlje na rub odozdo i odozgo i popravite ih tako da je mjesto njihova uvijanja točno u središtu kruga.
 2. Dalje, ista radnja na krugu mora se izvesti s desne i lijeve strane.
 3. Tada petlje uvijene u središtu trebaju biti ravnomjerno raspoređene po cijelom promjeru osnove košare.
 4. Od tanjeg užeta upletite razvučene petlje jednom niti, počevši od sredine kruga duž sve većeg promjera.
 5. Oblijepite rub košare slojem tanke pjenaste gume, prekrijte je toplinskim izolacijskim materijalom i napravite pletenicu s debelim poliamidnim užetom oko cijelog kruga.

Gotovu košaru treba pričvrstiti na vješalice pomoću karabinera. Duljina ne bi trebala biti veća od 2 m. Ovaj model ljuljaške gnijezda može se objesiti na potporni okvir ili na jaku granu stabla.

Ljuljaška-gnijezdo u košarici s uzorkom tkanja "Paučina"

Kako napraviti ljuljačku od mreže

Ljuljaška za gnijezdo od mreže najlakši je način za dječju atrakciju. Po želji se takva struktura može stvoriti i objesiti za nekoliko sati.

Za ovo će vam trebati:

 • obod (čelični ili metalno-plastični, aluminijski ili plastični obruči) - 1-2 kom .;
 • mreža od sintetičkih vlakana - 100x100 cm;
 • debeli poliamidni kabel za suspenzije (promjer od 4 mm) - 10-15 m;
 • radne rukavice;
 • škare i građevinska traka.

Sjedalo za ljuljaško gnijezdo može se isplesti od užeta ili kabela ili upotrijebiti gotovu najlonsku mrežu

Kako napraviti ljuljanje gnijezda od mreže, detaljne upute:

 1. Pleteni rub kabelom ili oblog od poliamidne tkanine.
 2. Zatim stavite komad sintetičke mreže na rub, zamotajte ga i savijte krajeve do sredine, popravite ih.
 3. Na gotovoj košarici označite mjesto pričvršćivanja vješalica. Izradivši petlju od užeta, zaobiđite rub i provucite kroz njega slobodni kraj ovjesa. Učinite to sa sve 4 suspenzije.
 4. Pričvrstite gornje krajeve kabela ovjesa prstenovima za pričvršćivanje (ili karabinerima) potpornog okvira.

Takva se konstrukcija može objesiti na granu drveta, na posebno pripremljenu potporu ili na vertikalnu gredu zgrade, na primjer, na terasi ili u sjenici. Ako gornje krajeve vješalica opremite karabinerima, ljuljaška za gnijezdo može se učiniti pokretnom.

Kako tkati ljuljačku od obruča i užeta

Tkanje ljuljačke trebalo bi se izvoditi u 3 faze - stvaranje mreže sjedala, sastavljanje strukture i opletanje obruča, tkanje visećih praćki.

Da biste stvorili ovu strukturu, trebate sljedeće:

 • obruč od aluminija ili plastike - 2 kom.;
 • uže izrađeno od sintetičkih vlakana promjera 3 mm ili više - 60-80 m (približno, ovisi o promjeru obruča);
 • škare;
 • radne rukavice;
 • građevinska traka.

Pletenje košare zamaha-gnijezda od užeta poput "makramea"

Prvi korak u stvaranju košare za ljuljanje-gnijezdo je tkanje mreže sjedala. Tehnika koja se najčešće koristi je "makrame". Točni uzorci za uzorke tkanja mogu se odabrati na Internetu. Na svakom obruču trebali biste zasebno izraditi vlastiti crtež budućeg sjedala s dovoljnom napetošću užeta.

U drugoj fazi sklopi se ljuljačka. Da biste to učinili, obje se obruče moraju sklopiti i omotati oko ruba jednim omotom. Da napravite pletenicu s naporom svakih sljedećih 12 okretaja. Za 1 m oboda koristi se približno 40 m užeta.

Treća faza je tkanje visećih praćki. Treba ih tkati tehnikom makrame s uvijanjem (po mogućnosti) ili ravnim čvorovima. Duljina vješalica ovisi o visini okvira ovjesa, ali ne više od 2 m. Gornji kraj privezaka utkati u prstenove za pričvršćivanje i pričvrstiti.

Kako pričvrstiti ljuljašku za gnijezdo

Ljuljaška gnijezda ugrađena su na potporne okvire, ovjesne grede ili drveće.

Pričvršćivanje ljuljaške gnijezda na zakrivljene ovjesne grede

Pričvršćivanje ljuljača na zakrivljenu metalnu profilnu cijev

Pričvršćivanje ljuljaške gnijezda na drveni nosač

Najbolji i najpouzdaniji način je pričvršćivanje ljuljaške-gnijezda na standardni okvir izrađen od drvenih greda (10x10 cm).

Napredak:

 1. Za početak trebate napraviti 2 stupa za podršku u obliku slova "A" iz trake (vidi dijagram dolje).
 2. Tada bi prečku trebalo učvrstiti na potporne stupove. Može biti od iste drvene ili čelične cijevi. Duljina prečke jednaka je visini ovjesa ljuljačke.
 3. Ljuljaške se priveznice moraju pričvrstiti na ugrađenu prečku pomoću posebnih ovjesa, a one zauzvrat moraju biti povezane s košarom velikim prstenovima ili karabinerima.

Dijagram ugradnje nosača od drvenih greda

Nakon završetka svih glavnih radova, ljuljaška gnijezda mora se ispitati na najveću dopuštenu težinu. Da biste to učinili, morate napuniti košaru sa 100 ili 200 kg (ovisno o nosivosti modela) i malo je zamahnuti. Tijekom takvog ispitivanja moguće je utvrditi stvarnu udaljenost od košare do tla pod opterećenjem, provjeriti čvrstoću ovjesa i stabilnost nosača okvira.

Ugradnja ljuljačke i vodoravne šipke na potporni okvir od šipke

Korisni savjeti

Nekoliko korisnih savjeta za one koji vlastitim rukama žele izgraditi dječju zabavnu atrakciju "Swing-Nest":

 1. Prije početka postavljanja ljuljačke, osigurajte da je odabrano mjesto sigurno i pristupačno za bebe.
 2. Ljuljaška gnijezda najbolje je postavljati na klimavim tlima (na primjer pijesak), gumenoj stazi ili na travi.
 3. Ako planirate objesiti ljuljačku na drvo, morate biti sigurni da grana može izdržati težinu same konstrukcije i ukupno 3-4 bebe (s marginom).
 4. Glavni dio strukture - košara, mora imati visoku razinu čvrstoće, uzimajući u obzir težinu nekoliko djece i odrasle osobe. Košara se ne smije deformirati, skočiti sa šarki uređaja i biti štetna.
 5. Optimalna visina košare od tla nije veća od 0,5 m.

Uz svu sigurnost ovog uređaja, igre djece na ljuljašci mora nadgledati odrasla osoba.

Zaključak

Upute korak-po-korak za izradu zamaha-gnijezda vlastitim rukama, dane u ovom članku, pomoći će roditeljima da kompetentno grade zabavu za svoju djecu i spasiti ih od mogućih pogrešaka i pogrešnih izračuna u dizajnu. Uopće nije potrebno poštivati ​​točna pravila za doradu. Pokazujući maštu i vješte talente, možete dizajnirati lijepe, udobne i sigurne atrakcije za djecu na vlastitom mjestu ili u gradskom dvorištu.

Recenzije ljuljačka-gnijezda

Natalia, 35 godina, Lipetsk
Posjetili smo naše seosko igralište, gdje se nalazi ljuljačka-gnijezdo. Moja djeca blizanci bila su vrlo oduševljena novom zabavom i, očito im se jako svidjela. Na našem mjestu suprug i ja sami smo se ljuljali, sada je ovo najomiljenije mjesto u dvorištu.
Elvira, 42 godine, Smolensk
Imam 5 djece različite dobi od 2 do 13 godina. Kad se ova čudesna ljuljačka pojavila u dvorištu, sva djeca, bez iznimke, imaju interesa za njih. Mirna sam, jer moja djeca mogu klizati odjednom, ne svađaju se oko "svog reda" i, što je najvažnije, na sigurnom su.
Ivan, 32 godine, Sergiev Posad
Prošle godine sam kupio ljuljašku za gnijezdo. Mislila sam djeci učiniti ugodnu zabavu za ljeto. Ali jahali su na njima zimi, skakali kao s odskočne daske u snijeg. Dječjoj radosti nije bilo kraja.

Kako napraviti ljuljačka-gnijezdo vlastitim rukama, video:

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja