Rajčica Tarpan: karakteristike i opis sorte

Nizozemska uzgojena rajčica najprikladnija je za uzgoj u toploj i umjerenoj klimi.

Karakteristika sorte

Tarpan F1 pripada hibridima rano dozrijevajućih rajčica. Razdoblje od nicanja sjemena do prve berbe je otprilike 97-104 dana. To je determinantna sorta. Grmlje zbijenog oblika tvori umjerena zelena masa. Svijetlozeleni listovi su srednje veličine. Rajčica Tarpan F1 pogodna je za sadnju na otvorenom i u staklenicima. U slučaju pravilne njege, s jednog grma možete sakupiti 5-6 kg plodova. Kad se uzgaja u staklenicima, dozrijevaju veće rajčice.

Plodovi tarpana F1 imaju zaobljene oblike, prosječne veličine i težine 68-185 g. Obično se u jednu grozd sveže od 4 do 6 komada.

Zrele rajčice obično su tamno ružičaste boje (kao na fotografiji).

Budući da je koža prilično gusta (ali ne i žilava), zrela rajčica ne puca. Sočna pulpa rajčice Tarpan F1 ima slatku i gustu strukturu, s velikim brojem sjemenskih komora i bogatog, slatkastog okusa.

Rajčica Tarpan F1 poslužuje se svježa i konzervirana.

Prednosti rajčice Tarpan F1:

 • slasni okus zrele sočne rajčice;
 • visoka produktivnost;
 • izvrsna opcija za dječju hranu (kao pire od krumpira). Također, od rajčica Tarpan F1 dobiva se sok ugodnog slatkastog okusa;
 • značajne uštede na kopnu zbog kompaktnog oblika grmlja;
 • izvrsno očuvanje zrelih rajčica Tarpan F1;
 • dobro podnose prijevoz;
 • zelena rajčica divno dozrijeva na sobnoj temperaturi;
 • otporan na glavne bolesti rajčice.

Nisu utvrđene kritične nedostatke. Prirodno zadebljanje sorte Tarpan F1 ne može se smatrati nedostatkom sorte, jer se razina uroda ne smanjuje jako.

Nijanse slijetanja

Proizvođači posebno obrađuju sjeme Tarpan F1. Stoga vrtlari ne trebaju dodatno pripremati sjeme.

Tradicionalan način

Budući da Tarpan spada u rano sazrijevajuće sorte, preporučuje se sijanje sjemena za sadnice početkom ožujka.

 1. Tlo je pripremljeno za sadnju: vrtno tlo pomiješano je s humusom, travnjakom. Ako se unaprijed niste opskrbili zemljom, tada se spremno tlo za sadnice može kupiti u posebnim trgovinama.
 2. Na površini tla izrađeni su plitki žljebovi. Sjeme rajčice Tarpan F1 sije se i labavo zakopava.
 3. Kutija se poprska vodom i prekriva plastičnom folijom.

Čim se pojave prvi izdanci rajčice, preporučljivo je premjestiti posudu na dobro osvijetljeno mjesto. U ovoj je fazi važno da se ne zanosite zalijevanjem - tlo treba ostati rastresito.

Savjet! Za zalijevanje mladih sadnica rajčice Tarpan F1 preporučuje se upotreba kante za zalijevanje (s finim i čestim rupama) ili čak bočice s raspršivačem.

Kada se formiraju prva dva lista, sadnice rajčice Tarpan F1 možete zaroniti u zasebne čaše. U ovoj je fazi uputno biljke hraniti složenim mineralnim gnojivom. Sadnica s jakom stabljikom i nekoliko listova (od 6 do 8) prikladna je za sadnju na otvorenom terenu.

Čim se tlo pouzdano zagrije, možete započeti sadnju sadnica rajčice na otvoreno tlo (najčešće su to prvi dani svibnja). Optimalan broj sadnica je 4-5 po četvornom metru. Preporučljivo je oblikovati jednoredne zasade rajčice Tarpan F1 ili dvoredne (40x40 cm). Da bi se poboljšala razmjena zraka, preporučuje se uklanjanje donjeg lišća. Bočne izbojke možete uštipnuti nakon četvrte četke.

S agrofibrom

Kako bi približili berbu, koriste se tehnologijom uzgoja rajčice pomoću agrofibre. Ova metoda omogućuje vam sadnju sadnica Tarpan F1 na otvoreno tlo 20-35 dana ranije (razdoblje će se razlikovati u različitim regijama).

 1. Cijela je parcela prekrivena crnim agrofibrom (gustoće od najmanje 60 mikrona). Posebna pažnja posvećuje se sastavu tla. Ako je ovo teško glineno tlo, tada dodatno vrijedi malčirati zemlju - sipati piljevinu, sijeno. Ova mjera će spriječiti isušivanje i pucanje tla.
 2. Platno je fiksirano oko perimetra - možete ukopati ili staviti neku vrstu tereta (kamenje, grede).
 3. Izneseni su redovi za sadnju sadnica rajčice Tarpan F1. Na razmaku između redova položeno je 70-85 cm. Za sadnju sadnica tarpana u nizu na platnu se izrađuju rezovi u obliku križa. Udaljenost između grmlja je 25-30 cm.
  5
 4. U rupe agrofibre iskopaju se rupe i sade rajčice. Preporuča se odmah instalirati potporu za sadnice sorte Tarpan F1 - to će pomoći klicama da se brže ojačaju i izdrže jake udare vjetra.

Sadnice se zalijevaju, a nakon jednog i pol do dva tjedna može se izvršiti prvo prihranjivanje.

Zalijevanje rajčice

Ovo povrće ne pripada biljkama koje vole vlagu. Međutim, neće uspjeti dobiti obilnu žetvu slučajnim zalijevanjem. Zalijevanje rajčice Tarpan preporučuje se kada se gornji sloj tla osuši.

Važno! Tijekom sušnog razdoblja bolje je zalijevati rajčicu Tarpan jednom tjedno, ali obilno. Štoviše, potrebno je izbjegavati vlagu na stabljikama i lišću biljke.

Kad rajčica Tarpan cvjeta, provodi se tjedno zalijevanje (ispod svakog grma ulije se oko pet litara vode), ali stagnacija tekućine nije dopuštena.

Tijekom sazrijevanja rajčice preporučljivo je zalijevanje do dva puta svakih 7-10 dana. Važno je uzeti u obzir temperaturu zraka. U hladnom ljetu preporuča se ulijevanje 2-3 litre vode ispod grma.

Najbolji način zalijevanja biljaka je navodnjavanje kap po kap. Prednosti tehnologije: voda teče izravno u korijenov sustav, dobiva se ekonomična upotreba vode, neće biti naglih promjena vlažnosti tla na malčiranom tlu.

Pri odabiru sustava za navodnjavanje, moraju se uzeti u obzir klimatske značajke regije.

Hranjenje biljaka

Rajčice se smatraju usjevima koji sa zahvalnošću reagiraju na gnojiva. Izbor prihrane određuje se kvalitetom tla, vremenskim uvjetima. Istodobno je važno shvatiti da će nedostatak prehrane dovesti do nepravilnog razvoja sorte rajčice Tarpan, a višak će izazvati slabo stvaranje jajnika.

Tijekom stvaranja zelene mase važno je biljku opskrbiti dušikom (urea, šalitra). Pogotovo ako su sadnice tanke i slabe. Na temelju četvornog metra površine priprema se mineralna smjesa: 10 g nitrata, 5 g uree (ili 10 g nitrofoske), 20 g superfosfata i kalijeve soli.

Nakon formiranja drugog cvjetnog klastera koriste se gotove mineralne smjese. Dobra opcija gnojiva je "Signor Tomato" (sadrži dušik, kalij, fosfor u omjeru 1: 4: 2). Za hranjenje korijena rajčice sorte Tarpan F1 koristi se otopina (pet žlica na osam litara vode), infuzirana više od tri sata. Za jednu biljku dovoljna je litra otopine svakih jedan i pol do dva tjedna.

Štetnici i bolesti

Hibrid Tarpan pripada sortama rajčice koje su otporne na glavne bolesti: fusarij, duhanski mozaik. Kao preventivnu mjeru, prije sadnje sadnica, zemlju možete tretirati otopinom vodikovog peroksida ili bakrenog sulfata.

Kako bi se spriječila pojava kasne plaze, rajčica Tarpan poprskan fitosporinom ili neki bezopasni biološki proizvod s protugljivičnim učinkom.

Od štetnika tijekom razdoblja cvatnje rajčice, treba se čuvati pauka, tripsa. I već kada plodovi sazriju, potrebno je kontrolirati pojavu lisnih uši, puževa, koloradskih kornjaša. Povremeno uklanjanje korova pomoći će u sprečavanju insekata. korov, malčiranje tla.

Pri odabiru sorte rajčice moraju se uzeti u obzir mnogi čimbenici: pravilno zalijevanje, način sadnje sadnica, prisutnost sloja malčiranja i temperaturne karakteristike regije. Zbog posebnosti sorte Tarpan i uzimajući u obzir klimatske mogućnosti, možete dobiti ranu žetvu.

Recenzije ljetnih stanovnika

Svetlana Oleinik, Taganrog
Ljubitelj sam ružičaste rajčice. Stoga sadim rajčicu Tarpan F1 otprilike sedam godina. Ne može se, naravno, reći da je sorta super. Ali rajčica ne puca, otporna je na bolesti. Pulpa je mesnata, a sami plodovi nisu žilavi. Općenito, sorta Tarpan F1 izvrsna je opcija za tržište. Rajčica ima tržišni izgled i brzo se raspršuje.
Marija Penkina, Rostov na Donu
Rajčica Tarpan F1 moćan je hibrid, nepretenciozan, otporan na bolesti. Sadim je ne prvi put, sakupljam dobre žetve čak i po hladnom ljetu. Volim rajčicu u salatama i konzerviranoj hrani.
Stepan Nikityuk, Belgorod
Sortu rajčice Tarpan F1 zadovoljava činjenicom da je otporna na bolesti, savršeno je pohranjena. Iščupani zeleni plodovi divno sazrijevaju u stanu. I svi rođaci vole okus ove sorte.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja