Rajčica Puzata khata: karakteristike i opis sorte

Malo će vrtlara, i samo vlasnik osobne parcele, odbiti uzgajati rajčicu u svom vrtu. Zapravo, s modernom raznolikošću sorti sa svojim nevjerojatnim karakteristikama i takvim, ponekad neobičnim izgledom, nije lako ograničiti se na upotrebu samo one rajčice koja se nudi na tržnicama i u trgovinama. A ako ga sami uzgajate, otvara se tako beskrajan opseg izbora da vam oči jednostavno pobjegnu. A uzgoj rajčica već se pretvara u neku vrstu hobija, što je slično sakupljanju. U tom slučaju moraju se sakupljati samo sorte rajčice, a dojmovi povezani s njima u najboljem slučaju ostaju na fotografiji ili videozapisu. A okus se, nažalost, brzo zaboravlja. I to ne ovisi samo o sorti, već i o uvjetima uzgoja i vremenu.

Naravno, u uvjetima velike raznolikosti sorti rajčice, na koje trikove uzgajivači ne idu kako bi privukli pažnju potrošača na svoj novi proizvod. Često daju sortama takva imena, čuvši što ne možete a da se ne zainteresirate i samo prođete. Rajčica Puzata khata intrigantna je samim svojim imenom. I on ima, pored imena, i izgled je toliko neobičan da će bilo koji vrtlar sigurno biti zainteresiran i željeti ga posaditi na svojoj stranici.

U kojim se još kvalitetama razlikuje ova sorta rajčice, osim intrigantnog imena i jednako neobičnog izgleda? U članku, pored opisa sorte rajčice Puzata khata i njegove fotografije, možete pronaći i mnogo recenzija vrtlara koji su već pokušali saditi ovu sortu na svojim parcelama.

Povijest i opis sorte

Rajčica Puzata Khata prilično je nova sorta ruske selekcije. Pojavio se 2012. godine kao rezultat rada skupine uzgajivača koju je vodio Vladimir Kachainik. Registriran je u Državnom registru 2013. godine, začetnik je bila tvrtka "Aelita", pod markom čije se sjeme ove sorte uglavnom sada proizvodi.

Sorta rajčice Puzata khata pripada neodređenim sortama, odnosno u teoriji ima neograničen rast.

Pažnja! U praksi, prema recenzijama vrtlara, čak i u stakleničkim uvjetima, grm obično ne naraste viši od 170 cm.

Budući da su njegove stabljike prilično tanke, a sami grmlje ne možemo nazvati moćnim, biljke se mogu smjestiti pod težinom plodova, pa rajčica zahtijeva obveznu podvezicu do rešetke i formiranje grmlja. Grmlje se razlikuje po prosječnoj lisnatosti, a također se grana na prosječnoj razini.

Listovi su srednje veličine, tamnozelene boje. Cvat je srednjeg tipa. Stabljika nema artikulaciju. Jedna grozd obično tvori do 5 plodova.

Unatoč činjenici da je sorta rajčice Puzata khata zonirana u cijeloj Rusiji, u većini regija preporučuje se uzgoj u staklenicima ili barem uz korištenje filmskih skloništa. Prema otvorenim poljima u srednjoj traci, prema recenzijama vrtlara, rajčica Puzata khata možda neće imati vremena da potpuno sazri ili će biti male veličine. Ali na jugu se može sigurno saditi na otvorenom terenu - tamo jedini problem u njezi može biti samo pravovremeno i redovito zalijevanje.

Iako u opisu sorte u Gosrestru, rajčica Puzata khata spada u rano sazrijevanje, odnosno prema toj bi karakteristici trebala sazrijeti oko 100 dana nakon što sjeme proklija, mnogi se vrtlari žale da se crvenilo plodova jako događa polako i s velikim zakašnjenjem. Očito je da ova sorta još uvijek ima veliku osjetljivost na zbroj pozitivnih temperatura i količinu sunčeve svjetlosti, što joj možda neće biti dovoljno za pravovremeno sazrijevanje u srednjim širinama.

Pažnja! Zbog produženog ploda, rajčica se može brati do samog mraza, posebno kada se uzgaja u staklenicima, gdje se po želji može koristiti dodatno zagrijavanje.

Produktivnost je jedna od prednosti sorte Puzata khata; s jednog četvornog metra sadnje može se ubrati oko 9-11 kg rajčice.

Podložnost glavnim bolestima rajčice nije navedena u službenom opisu sorte, ali, prema recenzijama, rajčica Puzata khat prilično je otporna na kasnu plamenjaču, a ostale čireve obično je zaobilaze, podložne minimalnim preventivnim mjerama.

No, prilično je osjetljiva na sastav tla na kojem se uzgaja - potrebno je da bude uravnoteženo u pogledu sadržaja svih glavnih hranjivih sastojaka.

Karakteristike ploda

Rijetko koja sorta rajčice može se pohvaliti tako neobičnim voćnim oblikom kao Puzata khata. Ne samo da je snažno rebrast, već je i sam oblik kruškolikog oblika, što rezultira plodom koji jako podsjeća na torbicu okupljenu odozgo iz koje su domaćice odlazile na tržnicu.

Boja nezrelih plodova je svijetlo zelena, a u podnožju nema mjesta. Kako sazrijevaju, boja rajčice postaje crvena, već s narančastim nijansom. U rajčici ima 4 do 6 sjemenskih gnijezda.

Plodovi su velike veličine - u prosjeku im je težina 250-300 grama, ali postoje primjerci koji dosežu težinu od 700-800 grama. Kao što je često slučaj, prvi plodovi na grmu su najveći, a zatim rajčica postupno postaje manja.

Komentar! Veličina plodova snažno ovisi o mnogim uvjetima: o formiranju i prihranjivanju, vremenskim uvjetima tijekom rasta, pa čak i o gustoći zasada.

Kora ploda je dovoljno gusta da podnosi značajnu težinu rajčice bez pucanja. Ali u procesu jedenja to se ne osjeća. Pulpa je prilično sočna, ali u rajčici često postoje praznine, pa nisu baš pogodne za konzerviranje.

Okus profesionalnih kušača ocijenjen je ocjenom "4", većina vrtlara prepoznaje ga kao dobar, ali daleko od izvrsnog. Rajčica ove sorte sadrži puno šećera i praktički nema kiseline, pa je posebno pogodna za dijetalnu i dječju hranu. Plodovi ove sorte rajčice čine izvrsne salate, kao i dobar pire od krumpira i druge pripravke, gdje se rajčica drobi i ne koristi u cjelini.

Komentar! Sok od rajčice ove sorte vrlo je ukusan i bogat.

Očita prednost sorte rajčice Puzata khata je dobar kapacitet skladištenja. Mogu se brati dok su još zelene, a sazrijevaju lako i brzo na prozorskoj dasci, a nakon toga mogu se prilično dugo čuvati bez promjene karakteristika okusa.

Zahvaljujući ovom svojstvu, rajčica Puzata Khata lako se prevozi na velike udaljenosti, pa stoga može biti korisna za komercijalni uzgoj. Istina, zbog neobičnog oblika rajčica zauzima više prostora u standardnoj posudi.

Prednosti i nedostaci sorte

Sumirajući sve gore navedeno, valja napomenuti da sorta rajčice Puzata khata ima niz prednosti koje je razlikuju od niza kolega:

 • Visok prinos, prema pregledima koji čak ponekad premašuju brojeve dane u službenom opisu sorte;
 • Voće sadrži puno šećera i drugih korisnih elemenata;
 • Visoka očuvanost voća;
 • Velika veličina i neobičan oblik rajčice;
 • Usporedna rezistencija rajčice na glavne bolesti.

Naravno, sorta ima i neke nedostatke, koji uključuju, prije svega, sljedeće:

 • Potreba za oblikovanjem i podvezicama zbog neke krhkosti grma;
 • Zahtjevnost rajčice kolibe Puzata na plodnost tla.

Uzgoj i briga

Općenito, rajčica Puzata Khata uzgaja se prema standardnoj tehnologiji za rajčicu, ali još uvijek postoje neke posebnosti.

Razdoblje sadnica

Budući da je rajčica Puzata khata sorta, a ne hibrid, za sjetvu možete koristiti i kupljeno sjeme i ono dobiveno od samoniklih biljaka vaše ili vaših prijatelja.

Važno! Preporučljivo je sjeme prije sjetve namočiti u otopini mikroelemenata ili stimulansima rasta (Cirkon, Epin, HB-101), jer imaju malu energiju klijanja, a klice se mogu pojaviti iz tla polako i neravnomjerno.

Sjeme je potrebno sijati u posude za sadnice oko 60-65 dana prije sadnje grmlja na stalno mjesto.

Odmah nakon klijanja, preporučljivo je staviti klice pod najsjajnije osvjetljenje koje im možete naći. U tom slučaju, temperatura se, naprotiv, mora smanjiti za 5-10 stupnjeva. Tako možete postići dobar razvoj korijenskog sustava, a istovremeno povećati imunitet biljaka rajčice.

Nakon što se na presadnicama rajčice pojave prvi pravi listovi rajčice, grmlje se mora posaditi u zasebne posude. Tjedan dana nakon branja uputno je hraniti sadnice. Budući da sadnice ove sorte mogu izgledati slabije u usporedbi s ostalim rajčicama, preporučljivo je hraniti ih malim dozama gnojiva jednom tjedno. Najbolje je koristiti humate s mikroelementima ili mikrobiološkim gnojivima poput Shining, Baikal i drugih.

Slijetanje u zemlju i daljnja njega

Budući da rajčice ove sorte zahtijevaju obveznu podvezicu, lakše je u početku saditi sadnice u blizini rešetke. U ovom slučaju rezidba i daljnje vezivanje stabljika uvelike su pojednostavljeni. Na 1 četvorni metar vrta ne sadi se više od 3 grma rajčice Puzata khata.

Savjet! Za rešetku se ne mogu vezati samo stabljike, već i četke s plodovima koji dozrijevaju, jer se plodovi zbog velike veličine i težine mogu salomiti zajedno s granama kad sazriju.

Poželjno je rajčice ove sorte oblikovati u 1 ili 2 stabljike. Da bi se grmovi oblikovali u 2 stabljike, ostaje jedan posinak koji raste ispod prve cvjetne četke. Svi ostali posinci i donji listovi postupno se uklanjaju. Da bi se stvorili u 1 stabljici, svi se pastorci postupno i sustavno uklanjaju, sprječavajući ih da narastu dulji od 10 cm.

Da bi se dobile velike rajčice, poželjno je oblikovati grmlje u jedno deblo. Ako imate malo prostora u vrtu ili u stakleniku i morate češće saditi grmlje, tada će u ovom slučaju jedina moguća tehnologija uzgoja biti stvaranje biljaka u jednom deblu.

Biljke ove sorte prilično su zahtjevne za plodnost tla, pa trebaju izvršiti još nekoliko obloga nakon sadnje u zemlju. Također redovito zalijevajte grmlje hladnom vodom, posebno ako je vruće i suho vrijeme.

Rajčica može sazrijevati neravnomjerno, zato pazite da unaprijed imate dodatni pokrov za grmlje u slučaju ranog hladnog vremena.

Pažnja! Ako plodovi ne žele pocrvenjeti, mogu se ubrati u nezrelom zelenom obliku - u stanju su sazrijeti prilično brzo, ležeći na prozorskoj dasci.

Recenzije vrtlara

Recenzije ljetnih stanovnika i vrtlara o sorti rajčica Puzata khata, čiji ste opis i fotografiju mogli vidjeti gore, vrlo su raznolike i ponekad proturječne. Možda su to posljedica različitih vremenskih uvjeta kod uzgoja rajčice ili je možda došlo do pogrešnog ocjenjivanja sjemena.

Alena, 39 godina, Tver
Susjedi su ovu godinu podijelili s sadnicama rajčice Puzata khata. Zrele rajčice imale su vrlo neobičan oblik, onako rebraste, u obliku posude. Ali na kraju, kako su sazrijevali, malo su se uspravili, postali glatki, lijepi. Rajčica mi se jako svidjela, i slatka i gusta, sjemena gotovo da nema. Jako mi se svidjelo, ali grane su tanke, moraju se pažljivo svezati, inače se lome ili padaju na zemlju - plodovi su teški.
Svetlana, 43 godine, Tomsk
Sortu Puzata Khat posadio sam u staklenik. Nisam dobio puno sadnica, jer malo sjemena niče. Samo 5-6 grmova, ali kakve rajčice.U njima je sve dobro - okus, boja, oblik i veličina. Tada ću zasaditi zasad. Pa, ono o čemu se trebaju brinuti je s bilo kojom kulturom, trebate naporno raditi kako biste kasnije uživali u žetvi.
Sergey, 42 godine, Novosibirsk grad
Ova me sorta nije privukla ničim posebnim. Rajčica je, naravno, neobičnog oblika, ali okus je nekako bljutav, ne može se reći da žetva prija, pa sam sakupio par kilograma iz grma. Neću više saditi.
Zoya, 44 godine, Krilati plod
Predivna sorta! Bila je jedna od prvih po prinosu ove godine. Sakupio sam iz grma u cjelini oko kantu rajčice, doduše zelene, jer sam ih uzgajao na otvorenom polju. Tako su dobro sazrijevali kod kuće, a u njima nisam vidio nikakve praznine, naprotiv, sočno, gusto, ukusno. Vani su bile gotovo narančaste, a iznutra ružičaste - ljepota! Sljedeće godine sadit ću u staklenik - možda sazriju i ranije.
Anna, 37 godina, Regija Moskve
Eto, uopće nisam bio impresioniran ovom raznolikošću. Nije jasno ni zbog čega ga hvale. Bilo je rajčica, ali bile su toliko neukusne da ih sljedeći put definitivno neću saditi.
Anton, 34 godine, Tver
Sortu Puzata Khata posadio sam drugi put, jer mi se jako svidjela. U stakleniku je to bila jedna od najproduktivnijih, nikada nisam vidio takvo obilje rajčice. Ove godine uzgajan je na otvorenom terenu, tek odmah nakon sadnje krajem svibnja prekriven netkanim materijalom kako ga hladnoća ne bi oštetila. Također mi se svidjela činjenica da je nije jako oštetio kasna bolest, poput ostalih sorti.

Zaključak

Unatoč činjenici da se sorta Puzata khata pojavila relativno nedavno, već je uspjela pronaći i svoje obožavatelje i one koji su se razočarali u nju. U takvim slučajevima postoji samo jedan način da dođete do dna istine - kupiti sjeme i samostalno uzgajati rajčicu ove sorte.

Komentari (1)
 1. Puzata khata iz Aelite, zasađena na otvorenom terenu, sjeverno od Saratovske regije, osjećala se najbolje, nije pukla, nije ozlijedila. Ali masa je daleko od 300g. Od 500 do 1200 g. Uzgaja se za sokove i tjesteninu, 2020. rajčica je bila preslatka, hranila se puno pepela (biljnog)

  18.01.2021 u 01:01
  Inna
 2. Ovu sam sortu zasadio prvi put. Jako sam sretan! Uberite i dobro okusite rajčice. Pokušat ću sakupljati sjeme za daljnji uzgoj.

  08.09.2019 u 08:09
  Olga
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja