Rajčica Mahitos F1

Krupnoplodna rajčica ne ide na konzervaciju, ali to ne čini njihovu popularnost manjom. Mesnato voće ima izvrstan okus. Rajčica se koristi za izradu svježih salata i obradu sokova, kečapa, tjestenine. Uzgajivači su uzgajali mnoge sorte i hibride. Sada ćemo razmotriti rajčicu Mahitos, kao dostojnog predstavnika velikoplodne skupine rajčice.

Glavne karakteristike hibrida i značajke njege usjeva

Započnimo svoje poznanstvo s opisom rajčice Mahitos, a odmah treba napomenuti da kultura pripada nizozemskim hibridima. Biljku karakterizira neograničen rast, stoga spada u neodređenu skupinu rajčice. Grm se može protezati preko 2 m visine. Hibrid Mahitos uzgajali su uzgajivači posebno za uzgoj u staklenicima. Kultura je termofilna, ali se može prilagoditi na otvorenom.

Važno! U južnim regijama dopušteno je uzgajati hibrid Mahitos u vrtu. Međutim, u pogledu prinosa i okusa plodova, kultura će biti inferiorna u odnosu na analog koji raste u stakleniku.

Uzimajući u obzir karakteristike i opis sorte rajčice Mahitos, vrijedi napomenuti da biljka ima snažnu strukturu grma. Lišće rajčice je veliko, gusto, tamnozelene boje. Korijen je visoko razvijen i raste sa strane. Jajnik ploda uvijek se provodi, čak i ako u stakleniku ima viška ili nedostatka vlage. Berba dozrijeva prijateljski. Prve zrele rajčice mogu se dobiti 105 dana nakon sjetve sjemena. Takva razdoblja zrenja odnose rajčicu Mahitos F1 na srednje ranu kulturu.

Plodove karakterizira okrugli oblik. Rajčica izgleda poput ravne kuglice s malo spljoštene strane u blizini peteljke. Kad je potpuno zrela, pulpa i kožica rajčice dobivaju svijetlocrvenu boju. Rajčica Mahitos F1 okarakterizirana je kao hibrid velikog ploda, iako je masa zrelih rajčica ograničena na 200–250 g. To omogućuje domaćicama da sačuvaju manje plodove cijele u staklenkama. Velikim plusom smatra se gusto meso i koža. Rajčice ne pucaju kad sazriju i tijekom toplinske obrade, dugo se čuvaju, mogu se dugoročno transportirati. Pulpa rajčice sadrži veliku količinu šećera, pa voće ima slatkast okus.

Sada, još jednom naglasimo pozitivne karakteristike hibrida Mahitos:

 • Snažno razvijeni grmovi rajčice imaju male internodije. Iako je biljka visoka, dobro je uravnotežena.
 • Nakon sadnje, sadnice normalno puštaju korijen i brzo rastu. Grm rajčice odmah tvori široki korijenov sustav, a krošnja je gusto obrasla lišćem.
 • Posebnost hibrida je prisutnost imuniteta na nematodu, kao i na kladosporij.
 • Nepovoljni uvjeti ni na koji način ne utječu na intenzitet plodnice.

Značajka brige za rajčicu Mahitos je često vezivanje stabljika za rešetku i pravodobno stezanje. Intenzivan rast trepavica neće dati vrtlaru vremena za odmor. Listovi donjeg sloja također se moraju ukloniti. Pokrivaju plodove, usporavaju sazrijevanje i uzimaju hranjive sastojke iz biljke.

Uzgajajući rajčicu Mahitos, uzgajivač povrća ne smije brkati intenzivni rast grma sa svojim tovom. Inače, umjesto berbe, možete dobiti veliku količinu lišća i stabljika.Tov rajčice možete spriječiti samo pravilnom njegom. Kada se sadnice rajčice dobro ukorijene i rastu, nepotrebno je često grmlje puniti vodom, kao i pretjerivati ​​s mineralnom gnojidbom. Rajčica to voli, ali takvi postupci loše se odražavaju na plodnici ploda.

Pažnja! Zalijevanje grmlja rajčice treba biti umjereno, a povećanje njegovog intenziteta započinje nakon stvaranja jajnika od najmanje tri četke.

Video prikazuje uzgoj Mahitosa u stakleniku:

Pravila i norme za sadnju rajčice

Da biste dobili izdašnu žetvu, morate slijediti stopu sadnje rajčice Mahitos, kao i nekoliko jednostavnih pravila:

 • Sjetva sjemena rajčice Mahitos F1 ne razlikuje se od postupka provedenog kod ostalih sorti. Zrna su uronjena u zemlju do dubine od 1 cm, održavajući udaljenost između njih od 2,5 do 3 cm.
 • Sijano sjeme rajčice lagano se posipa zemljom, a zatim obilno zalijeva. Lijekovi koji štite sadnice od zaraze otapaju se u vodi. Često uzgajivači povrća jednostavno naprave slabu otopinu mangana.

Spremnici s posijanim sjemenkama rajčice prekriveni su folijom i čekaju klijanje. Briga za sadnice Mahitosa jednaka je kao i za bilo koju drugu rajčicu.

Kada dođe vrijeme za sadnju sadnica rajčice u stakleniku, ovdje već morate poštivati ​​norme svojstvene ovoj određenoj sorti:

 • U stakleniku se Mahitos sadi u redove. Važno je promatrati razmak redova od 1 m.
 • Kako bi uštedjeli prostor, mnogi uzgajivači povrća sade rajčicu na međusobnoj udaljenosti od 20 cm. Za Mahitosa je takva norma neprihvatljiva. To će utjecati na loš prinos. Grmlje se sadi u redu u koracima od 40 cm.
 • Formiranje grmova rajčice izvodi se na 1, 2, a ponekad i na 3 stabljike. Za Mahitos su najbolja opcija 2 stabljike.

Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila i propisa, moći ćete uzgajati izdašan urod rajčice.

Koji čimbenici određuju razvoj rajčice

Na razvoj kulture utječu dva glavna čimbenika: prirodno okruženje i ljudska intervencija. Uzgajivač povrća ne može promijeniti prvi čimbenik. Je li to za pokrivanje sadnje rajčice od lošeg vremena u stakleniku. Drugi čimbenik u potpunosti ovisi o osobi, budući da ona može regulirati svoje postupke. To uključuje zalijevanje, hranjenje, održavanje temperature i mikroklime u stakleniku te formiranje grmlja. Ako se norme ne slijede ispravno, ti čimbenici mogu postati negativni.

Preporuke za zalijevanje i hranjenje rajčice

Počet ćemo razmatrati negativne čimbenike za rajčice s tovnim grmovima. Sorta rajčice Mahitos ima intenzivan rast stabljika na genetskoj razini. Ako pretjerate s zalijevanjem i odijevanjem, rezultat će biti katastrofalan. Obično rastući grmovi rajčice predstavit će sljedeće iznenađenje:

 • biljka će dobiti dodatnu energiju rasta, što joj je potpuno nepotrebno;
 • izgled jajnika pomaknut će na kasniji datum;
 • povećat će se broj nepotrebnih posinaka.

Postrojenje pokrenuto u takvo stanje bit će prilično teško dovesti u odgovarajuću normu.

Važno! Ako su rajčice Mahitos počele toviti, a uzgajivač povrća ne poduzima nikakve mjere, tada će izlaz biti malo voće s kasnim sazrijevanjem.

Čitajući o kritikama rajčice Mahitos, postoji mnogo korisnih preporuka u vezi s zalijevanjem i hranjenjem:

 • Zalijevanje zasađenih sadnica Mahitosa treba biti umjereno. Dozu vode možete malo povećati nakon što se pojave 3-4 četke.
 • Teže je regulirati brzinu vode ako se u stakleniku instalira navodnjavanje kap po kap iz jednog sustava koji se distribuira na različite usjeve. Ovdje ćete morati prilagoditi dozu sa svakom kapaljkom u blizini biljke. Ako se traka intenzivnog navodnjavanja jednostavno položi u staklenik, tada se doza prilagođava vremenu opskrbe vodom.
 • U slučaju naglog zahlađenja, intenzitet zalijevanja rajčice smanjuje se ili potpuno zaustavlja. Ovdje trebate sagledati situaciju. Ako se staklenikom nema čime zagrijati, rajčica na hladnom ipak neće upijati vodu.
 • Uzgajivači povrća preporučuju minimalnu upotrebu mineralnih gnojiva za hranjenje rajčice, a moraju se primijeniti nakon jajnika najmanje tri četke.

U svakom svom postupku povrtar mora osjećati normu. Pretjerivanje ne znači da će biljka imati koristi od viška vode ili gnojiva.

Prilagođavanje intenziteta boje pulpe ploda

Prema svojim karakteristikama, rajčica Mahitos nakon sazrijevanja dobiva svijetlocrvenu boju pulpe i kože. Međutim, može postojati problem povezan s neujednačenom ili neintenzivnom bojom fetusa. Prvi problem je isto pogrešno uravnoteženo zalijevanje. U mnogim recenzijama vrtlari uvjeravaju da imaju dugogodišnje iskustvo u uzgoju rajčice i da su pravilno zalijevali.

Možda su u pravu. Ovdje se možda krije još jedan problem - nedostatak gnojiva. Međutim, nemojte odmah sipati sve ispod grmlja. Rajčici nedostaje određeni dodatak:

 • Neujednačena boja ploda uočava se s nedostatkom kalija. Unošenje minerala u tlo uravnotežit će prirodni proces. Rajčica će poprimiti prirodnu, svijetlocrvenu boju mesa.
 • Smatra se da je mangan akcelerator boje, a također je odgovoran za zasićenje boje. S nedostatkom kalija, mangan je beskoristan, jer ubrzanje ne doprinosi jednolikoj boji ploda.

Oba minerala trebaju biti uravnotežena. Samo tako se mogu postići dobri rezultati.

Režim temperature

Hibrid karakterizira izdržljivost. Mahitos ima snažnu strukturu grma koji može podnijeti mnoge promjene u mikroklimi u stakleniku. To se odnosi i na snižavanje temperatura. Ako su listovi rajčice izloženi sunčevim zrakama, onda ne morate brinuti. Opekline na biljci nisu strašne, naravno, u razumnim granicama.

Međutim, zašto testirati sadnje rajčice za razne katastrofe. Da biste dobili dobru žetvu, poželjno je održavati višu temperaturu unutar staklenika. Mahitos je hibrid i vole toplinu.

Što učiniti s lišćem

Višak lišća crpi sokove iz biljke. Ako je ima puno, tada su plodovi manji, dulje sazrijevaju i nisu tako slatki. Međutim, također je nemoguće ukloniti velik broj lišća. Zgušnjavanje grma važna je karakteristika Mahitosa. Ako uklonite puno lišća, rajčica će dobiti veliki stres, jer se kroz nju biljka hladi, prima vlagu i kisik. Čupanje grma mora biti djelomično. Listovi su odrezani samo odozdo i tamo gdje ometaju sazrijevanje plodova zasjenjujući sunce.

Video govori o uzgoju Mahitosa:

Svjedočanstva

Općenito, Mahitos se smatra nepretencioznom rajčicom. Ako slijedite najjednostavnija pravila njege, tada ćete moći uzgojiti dobru žetvu. Kao potvrdu predlažemo da pročitate kritike jednostavnih uzgajivača povrća.

Galina, vlasnica ljetne vikendice
Mahitos uzgajam u stakleniku već treću godinu. Hibrid mi se svidio zbog ukusnih plodova. Rast grmlja ograničavam štipanjem vrhova na visini od 1,8 m. Ovo ograničenje je zbog visine stropa staklenika. Uvijek lomim donje lišće. Na svakoj četkici ostavljam najviše 5 plodova kako ne bi bilo nepotrebnog opterećenja na biljci.
Svetlana, vlasnica dva staklenika
Mahitos mi se svidio zbog visokog uroda. Sa svakog grma skupim u prosjeku 12 kg rajčice. Ne vodim posebnu brigu o hibridu. Radim sve kao i za ostale rajčice. Prehranu primjenjujem tek u drugoj fazi razvoja.
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja