Prskanje rajčicama kalijevog permanganata

Kada uzgajaju rajčicu, ljudi često razmišljaju o tome kojim lijekovima tretiraju biljke. Uzgajivači povrća s velikim iskustvom u radu s rajčicama često koriste proizvode kupljene u ljekarni: jod, briljantno zelena i kalij permanganat. Početnici imaju puno pitanja o upotrebi farmaceutskih pripravaka za preradu rajčice, uključujući kalijev permanganat. Prvo, što je kalijev permanganat za biljke - gnojivo ili antiseptik. Drugo, u kojim se dozama treba koristiti. Treće, u kojoj fazi vegetativnog razvoja prerada rajčice otopina kalijevog permanganata je najučinkovitija.

Pokušat ćemo razgovarati o pravilima za uporabu kalijevog permanganata (kalijev permanganat) i ulozi tvari za biljke.

Što je kalijev permanganat

Prvo, otkrijemo o kakvoj se drogi radi. Kalijev permanganat je antiseptik. Oksidirajući u zraku, djelotvorno djeluje na uništavanje patogenih bakterija i uzročnika nekih zaraznih bolesti.

Zapravo, tvar sadrži dva elementa u tragovima neophodna za pravilan razvoj biljaka: kalij i mangan. Mangan i drveni pepeo sadrže male količine mangana. Ti su elementi u tragovima također prisutni u tlu, ali biljke ih ne mogu dobiti. Kombinacija dvaju elemenata u tragovima povećava korisnost kalijevog permanganata za razvoj rajčice.

Pažnja! Nedostatak ovih tvari, kao i višak, negativno utječu na razvoj biljke tijekom vegetacijske sezone.

Primjerice, nedostatak mangana može dovesti do interveinalne kloroze lišća na rajčici. Pogledajte donju fotografiju, kako izgledaju bolesni listovi.

Rajčice, obrađena kalijev permanganat, ne štete ljudima. Mogu se jesti bez straha.

Komentar! Što se tiče samih biljaka, mora se poštivati ​​ispravno doziranje. Inače možete spaliti lišće ili korijenski sustav.

Vrijednost kalijevog permanganata za rajčice

Vrtlari već dugo koriste kalijev permanganat pri uzgoju uzgajanih biljaka, uključujući rajčicu, na svojim parcelama. Alat je jeftin, ali učinkovitost u borbi protiv nekih bolesti rajčice je velika.

Otkrijmo zašto je korisna obrada postrojenja s kalijevim permanganatom:

  1. Prvo, budući da je kalijev permanganat antiseptik, tretman vam omogućuje smanjenje broja mikroorganizama na lišću i u tlu koji inhibiraju razvoj biljke. Nemoguće je šutjeti o nedostatku. U pravilu umire i korisna mikroflora.
  2. Drugo, kada tvar pogodi bilo koji supstrat, započinje kemijska reakcija. Istodobno se oslobađaju atomi kisika. Atomski kisik je vrlo aktivan. Kombinirajući se s različitim tvarima u tlu, tvori ione potrebne za uspješan razvoj korijenovog sustava.
  3. Treće, ioni mangana i kalija imaju pozitivan rezultat ne samo na tlu, već i na zelenoj masi prilikom prskanja otopinom kalijevog permanganata.
  4. Četvrto, obrada rajčice kalijevim permanganatom omogućuje vam istovremeno hranjenje i dezinfekciju biljaka.
  5. Prije presađivanja i tijekom razdoblja štipanja, lišće i suvišni izbojci uklanjaju se s rajčice. Prskanje ružičastom otopinom kalijevog permanganata brzo suši rane i štiti biljke od zaraze.

Upozorenje! Unatoč činjenici da je kalijev permanganat važan u uzgoju zdravog usjeva rajčice, njegova uporaba treba biti strogo dozirana.

Biljke se osjećaju potišteno ako je tlo tretirano prezasićenom otopinom kalijevog permanganata prije sjetve sjemena ili sadnica rajčice. Uobičajeno će se smanjiti prinosi.

Savjet! Na kiselim tlima nije preporučljivo tretirati biljke kalijevim permanganatom.

Predsjetveni postupak s sjemenkama i spremnicima rajčice kalijevim permanganatom

Za uzgoj zdravih rajčica, otprilike dezinfekcija trebate paziti čak i u fazi predsjetve. Odnosno, za obradu sjemena. Dostupno je mnogo sredstava za preventivni tretman sjemena. No, usredotočit ćemo se na uporabu kalijevog permanganata.

Morat ćete pripremiti jednoprocentnu otopinu kalijevog permanganata. Uzme se jedan gram kristala kalijevog permanganata i otopi u litri tople vode (može se kuhati i ohladiti na sobnu temperaturu).

Odabrane sjemenke rajčice, zamotane u gazu ili pamučnu krpu, umaču se u ružičastu otopinu oko trećine sata (ne preporučuje se dulje). Nakon toga, sjeme se ispire izravno u tkivo pod mlazom vode, postavljeno za sušenje.

Iskusni vrtlari mogu okom odrediti koncentraciju kalijevog permanganata. Ali početnici će morati biti izuzetno oprezni, pridržavati se doziranja. U pravilu se kalijev permanganat prodaje u pakiranju od 3 ili 5 grama. Ovdje se trebate voditi prema težini i količini vode.

Pažnja! Zasićena otopina kalijevog permanganata za tretiranje sjemena može smanjiti klijavost rajčice.

Kako je lako obraditi sjeme:

Nije dovoljno obraditi samo sjeme rajčice. Napokon, spore bolesti mogu se naći na posudama za sjetvu i u zemlji. Stoga kutije, alati i tlo zahtijevaju dezinfekciju. Vrećica od pet grama kristala kalijevog permanganata dodaje se u kantu s gotovo kipućom vodom (počinju se pojavljivati ​​mjehurići). Temeljito promiješajte i prelijte po spremnicima i alatima. Učinite isto s tlom.

Obrada sadnica

Obrada rajčice kalijevim permanganatom nije samo priprema sjemena i prskanje, već i zalijevanje biljaka u korijenu. Za uzgoj zdravih sadnica potrebno je dva puta proliti tlo ružičastom otopinom i biljke poprskati ružičastom otopinom kalijevog permanganata.

Za pripremu otopine trebat će vam 10 litara vode i 5 grama kristala tvari. U pravilu se uzgoj tla i zelene mase rajčice, dok su na prozoru, provodi svakih 10 dana.

Njega biljaka u tlu

Preventivni tretmani s kalijevim permanganatom provode se na otvorenom ili zatvorenom terenu tri puta tijekom vegetacije.

Nakon slijetanja

Rajčica se prvi put obrađuje nakon sadnje sadnica na stalno mjesto nakon pet dana. U ove svrhe priprema se blijedo ružičasta otopina kalijevog permanganata za prevenciju kasne plamenje. U kanti od deset litara vode otopite 0,5-1 grama kristala tvari.

Ispod svake biljke ulijte pola litre otopine. Nakon toga, bočica s raspršivačem puni se ružičastom otopinom i raspršuje se rajčica. Možete koristiti i običnu kantu za zalijevanje. Samo u ovom slučaju trebate brzo djelovati.

Potrebno je obraditi svaki list, izbojke i stabljike biljke. Treba raditi rano ujutro kako bi se kapljice mogle osušiti prije izlaska sunca. Inače nastaju lišće i stabljike opekline... U tom slučaju biljke dobivaju korijenje i folijarno hranjenje manganom i kalij, kao i zaštita od kasne bolesti.

Pažnja! Ako rajčica već ima lišće zahvaćeno bolešću, tada se mora povećati koncentracija otopine mangana.

Za obradu trebat će vam otopina tamno ružičaste boje.

lipanj

Drugi tretman potreban je kada se cvjetovi pojave na prvim resicama. Provodi se nakon hranjenja rajčice organskim gnojivima ili superfosfatom. Zelena masa se raspršuje blijedo ružičastom otopinom kalijevog permanganata. Ovaj se tretman obično provodi sredinom lipnja.

Kad se na rajčicama počnu stvarati plodovi, biljkama su potrebni mangan i kalij.Osim toga, u to se vrijeme na rajčici najčešće može pojaviti kasna bolest.

Obrada otopinom kalijevog permanganata vitalna je potreba za rajčicu. Prskanje kalijevim permanganatom pozitivno utječe ne samo na zdravlje vrhova, već i na plodove.

Nije tajna da fitoftora iz lišća brzo prelazi u plodove. Na njima se pojavljuju smeđe mrlje i trulež. Ponovna obrada rajčice otopinom kalijevog permanganata pada krajem lipnja, početkom srpnja.

srpanj Kolovoz

Bliže do sredine srpnja, uz kasnu zarazu, biljke može utjecati i smeđa pjegavost. Za prskanje rajčice možete se poslužiti receptom kojim su iskusni uzgajivači povrća uvijek naoružani. Otopina se koristi za preradu rajčice od sredine srpnja do kraja ploda. Nudimo dva recepta:

  1. Klinčići i strijele češnjaka (300 grama) mljevene su mlinom za meso. Masa se prelije s dvije litre vode i ostavi da se ulijeva u zatvorenoj teglici pet dana. Zatim se fermentirana kaša od češnjaka filtrira, ulije u 10 litara vode. Nakon dodavanja 1 grama kristala kalijevog permanganata, raspršite rajčicu.
  2. Nakon mljevenja 100 grama češnjaka i infuzije tijekom 3 dana u 200 ml vode, trebate procijediti kašu i sipati sok u kantu od deset litara s otopinom kalijevog permanganata (1 gram).

Prskanje rajčice takvom otopinom može se sigurno provesti nakon 10-12 dana. Što daje biljkama? Kao što znate, u češnjaku ima mnogo fitoncida, koji zajedno s kalijevim permanganatom mogu ubiti spore gljivičnih bolesti.

Pažnja! Dugotrajna kišna sezona šteti biljkama u stakleniku i na otvorenom.

Preventivno prskanje rajčice laganom otopinom kalijevog permanganata može spriječiti gljivične bolesti.

Posebno je važno prskati otopinom kalijevog permanganata u kolovozu, kada padne hladna rosa. Najčešće je uzrok kasne bolesti u rajčici.

Trebam li obrađivati ​​tlo i staklenik

Bez obzira koliko pažljivo vrtlari rukovali rajčicama, bez obzira na to na koji način se obrađuju, hrane, prisutnost štetnika i spora bolesti u tlu, na zidovima staklenika, svi napori mogu se poništiti. Nećete morati razmišljati ni o kakvoj bogatoj žetvi.

Kalijev permanganat cijene ne samo vrtlari amateri. Njegova jedinstvena antiseptička svojstva prepoznaju znanstvenici i agronomi. Borba protiv štetnika i bolesti mora se voditi ne samo prije sjetve sjemena i tijekom uzgoja sadnica rajčice, već i prilikom pripreme tla.

Nije tajna da ni mraz ne ubija spore gljivica u tlu i na površini staklenika. Kao preventivnu mjeru možete koristiti kalijev permanganat. Za liječenje zidova i stropa staklenika bit će potrebna zasićena otopina. Kalijev permanganat razrijedi se u gotovo kipućoj vodi i rasprši po cijeloj površini staklenika, ne zanemarujući nikakve pukotine. Odmah se tlo prelije vrućom ružičastom otopinom. Nakon toga staklenik dobro zatvorite.

Tijekom ljeta treba prskati zasićenu otopinu kalijevog permanganata izvan staklenika, staze u samom stakleniku i ispred ulaza. Ova preventivna mjera neophodna je za uništavanje spora bolesti koje uđu unutra na cipelama.

Ako se rajčica uzgaja na otvorenom polju, tlo se prije sadnje također prolije kipućom vodom s kalijevim permanganatom.

Zaključak

Kalijev permanganat, dostupan u kućanstvu za prvu pomoć, u pravilu se koristi za dezinfekciju malih rana, ogrebotina, a vrtlari ga široko koriste. Učinkovito je sredstvo za uzgoj zdravog i bogatog usjeva rajčice.

Neki vrtlari ne obrađuju samo biljke u zemlji, već i ubrani urod rajčice, ako su na vrhovima primijećeni i najmanji znakovi fitoftore. Takav rad sa zelenim i ružičastim rajčicama posebno je važan ako je vrijeme prije berbe bilo nepovoljno.

U preventivne svrhe, jedan gram kalijevog permanganata otopi se u 10 litara tople vode (ne više od 40 stupnjeva), zelene rajčice polažu se 10 minuta.Nakon toga, plodovi se operu pod mlazom vode, obrišu suhom, polože za sazrijevanje. Nema sigurnosti da su svi sporovi zamrli, pa se rajčica umotava jedna po jedna u novine.

Želimo vam bogate žetve.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja