Ogurdynya Larton F1: pregledi, uzgoj i njega

Suvremeni poljoprivredni entuzijasti eksperimentiraju i često uzgajaju razne hibride povrća. Ogurdynya Larton egzotična je biljka koja kombinira svojstva dinje i krastavca. Ovaj hibrid je prilično nepretenciozan. Ogurdynia se lako uzgaja.

Opis gherdina Larton

Unatoč činjenici da se Larton tikva ne tako davno pojavila na osobnim parcelama, zaljubila se u mnoge ljetne stanovnike. Hibrid se sve više primjećuje među uobičajenim povrtarskim biljkama. Njegov izgled kombinira karakteristike svojih predaka.

Ogurdynya Larton F1 pripada obitelji bundeva. Biljka je visoka oko 2 metra i ima prilično jake stabljike i mnogo jakih trepavica. Razvijeni korijenov sustav nalazi se plitko u zemlji. Listovi su veliki, tamnozeleni. Cvjetovi su slični krastavcu, ali veći.

Celuloza povrća je sočna, kremasta s malom količinom sjemenki.

Ako povrće nije zrelo, tada ima zelenu, blago puhastu kožicu, okus i aromu krastavca. I nakon sazrijevanja, plod izgleda poput lubenice, a okus poput dinje.

Ogurdynya Larton hibrid je ranog sazrijevanja. Prvi urod ubere se 45-55 dana nakon sadnje. Štoviše, iskusni poljoprivrednici sakupljaju 10-20 plodova s ​​jednog grma.

Važno! Ogurdynya Larton praktički se ne razboli i rijetko ga napadaju štetnici insekata.

Uzgoj gerdona Larton F1

Uzgoj i briga za Lartonov krastavac je jednostavan i ne zahtijeva duboko poznavanje poljoprivredne tehnologije. Vrtlari kažu da se za hibrid morate brinuti gotovo na isti način kao i za obične krastavce.

Sadnja parcele i priprema sjemena

Buča se uzgaja na presadnicama i bez sjemenki. Način sadnje razlikuje se ovisno o regiji. U južnim područjima sjeme se može saditi izravno na otvoreno tlo kada se dovoljno ugrije. U središnjim i sjevernim područjima bolje je koristiti sadnice i saditi ih u staklenicima od polikarbonata.

U prvih deset dana travnja priprema se sjeme. Smještaju se u bilo koji stimulans rasta i drže u otopini vrijeme opisano u uputama. Zatim se za daljnje klijanje pamučni materijal stavlja u plitku posudu, presavijenu na pola. Sjeme se stavi unutra i sve se prelije vodom tako da se krpa malo navlaži. Smješteno u plastičnu vrećicu. Pazite da je tkanina stalno vlažna.

Komentar! Prije nastavka morate pažljivo pročitati podatke na pakiranju sjemena.

Ponekad proizvođač sam izvodi sve radnje za pripremu sjemena za sadnju. Tada ih ljetni stanovnik može smjestiti samo na pripremljeno zemljište.

Nakon što se pojave klice, svako se sjeme stavlja u zasebnu posudu napunjenu oplođenim tlom. Lonci se postavljaju na toplo mjesto. Nakon nicanja sadnica, po potrebi se provodi zalijevanje.

Za sadnju krastavaca odabire se mjesto koje nije zasjenjeno i vjetrovito.

Upozorenje! Sadnjom u zasjenjeno područje na trepavicama će se stvoriti neplodni cvjetovi.

Tlo treba biti opušteno i sposobno zadržati vlagu. Biljka zahtijeva stalno zalijevanje.

Brižni povrćari pripremaju mjesto za uzgoj oraha Larton F1 na jesen. Tlo se iskopa humusom ili kompostom i oplodi amonijevim nitratom ili kalijevim sulfatom. U proljeće ostaje samo ukloniti korov i olabaviti gredice.

Pravila slijetanja

U tlu se kopaju plitke rupe, držeći razmak između njih oko 20-30 cm, i zalijevaju. Zatim se svaka sadnica, zajedno s grumenom zemlje, pažljivo izvadi iz posude i stavi u udubljenja. Korijenje je prekriveno humusom.

Zalijevanje i hranjenje

Ogurdynya Larton F1 je nepretenciozna, ali treba joj i njegu. Ovo je zalijevanje i prihrana. Za aktivan rast i stvaranje jajnika hibrid zahtijeva puno vlage i hranjivih sastojaka. Stoga bi se povrćari trebali pridržavati ovih preporuka:

  1. Navodnjavanje treba vršiti samo taloženom toplom vodom.
  2. U razdobljima kada krastavac aktivno raste i počinju se stvarati mnogi jajnici, grmlje se zalijeva svakodnevno ili svaki drugi dan, ali ne obilno. To omogućuje korijenskom sustavu da upije svu vlagu koja ne stagnira u zemlji.
  3. Smanjite zalijevanje tijekom dozrijevanja plodova. To poboljšava njihov okus i povećava razinu šećera.
  4. Svaka 2 tjedna zalijevanje krastavaca treba kombinirati s gnojidbom otopinom stajskog gnoja ili šalitre.

Nakon navodnjavanja, zemljište u blizini biljaka mora se opustiti, tako da se na gredicama ne stvori kora, te ukloniti korov.

Savjet! Otpuštanje treba obaviti pažljivo kako ne bi oštetili korijenov sustav koji se nalazi u blizini površine tla.

Da biste održali optimalnu vlažnost tla, položite sloj malča blizu svakog grma tikve.

Formiranje

Da bi se poboljšao prinos Larton F1 tikve, potrebno je štipanje trepavica i uklanjanje suvišnih jajnika. Formiranje grma treba provesti uzimajući u obzir sljedeća pravila:

  1. Kad glavna stabljika dosegne 25 cm, treba je stisnuti. To će zaustaviti rast i potaknuti stvaranje bočnih izbojaka.
  2. Rast bočnih trepavica zaustavljen je iznad 7. lista. Na svakom nisu preostala više od 3 jajnika.
  3. Izdanke koji leže na tlu potrebno je zakopati na 2-3 mjesta u zemlju kako bi se stvorili dodatni korijeni.

Formiranje grma, provedeno u skladu sa svim pravilima, daje jamstvo dobivanja velikih plodova u kratkom vremenu.

Zaštita od bolesti i štetnika

Ogurdynya Larton F1 otporan je na bolesti. Ali s visokom vlagom u tlu i gustim nasadima na nju utječu gljivične bolesti. Cvjetne latice i jajnici trunu.

Prevencija bolesti: prskanje fungicidima koji sadrže bakar. Također se koristi "Fitosporin". Možete uzeti 15% Bordeaux tekućine.

Ogurdynya Larton F1 ne napadaju štetnici. Ali kad potpuno sazru, plodovi postaju mirisni i privlače ptice. Kako bi se osigurala sigurnost, kreveti su prekriveni slojem mreže ili su ugrađeni odbojnici.

Berba

1,5 mjeseca nakon sadnje, već možete blagdati prvim plodovima tikve Larton F1. U ovom trenutku nalikuju krastavcima. A možete pričekati potpuno sazrijevanje i skupiti već privid dinje. Štoviše, povrće sazrijeva kontinuirano tijekom ljetne sezone.

Plodovi se čuvaju 1,5 mjeseca na tamnom i prozračenom mjestu gdje se temperatura održava na + 3-4 ° C.

Zaključak

Ogurdynia Larton poljoprivredna je kultura koju neiskusni ljetni stanovnik također može uzgajati na svom mjestu. Samo trebate slijediti sva pravila uzgoja, koja su slična pravilima za uzgoj krastavaca.

Recenzije Ogurdyna Lartona F1

Polina Yablokova, Yaroslavl, 37 godina
O postojanju Lartonove tikve saznao sam prošle godine od svoje majke. Podigla ga je i dala mi ga da probam. U srpnju sam jeo voće koje je nalikovalo krastavcu, a u kolovozu dinju. Ove sezone sam odlučio posaditi povrće u stakleniku na mjestu i bio sam zadovoljan rezultatom. Na svakom grmu sazrijeva 10-15 plodova. Pazila je na njih poput krastavaca. Često sam je zalijevao jer je ljeto bilo vruće. Gnojio sam ga nekoliko puta ptičjim izmetom. Olabavio zemlju, uklonio korov. Sljedeće godine sigurno ću zasaditi Lartonov krastavac ponovno.
Daniil Kholmogortsev, Voronezh, 58 godina
U trgovini sam naišao na svijetli paket na kojem je pisalo Larton F1 tikva. Pitala sam se o kakvom je povrću riječ, kupila sam sjeme. Prvo sam sjeme stavio u otopinu stimulatora rasta, a zatim sam ih posadio u vrt. Svih 5 sadnica niklo je i odmah počelo rasti. Uštipnuo je trepavice i uklonio nepotrebne jajnike.Mjesec dana kasnije, krastavci su sazreli. Kušao sam - bili su poput krastavaca. Zrelo voće mi se još više svidjelo. Bile su sočne i ukusne poput dinja.
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja