Setovi luka Golden Semko F1: opis sorte, pregledi

Luk Zolotisty Semko F1 je rano zreli, plodni hibrid prve generacije, otporan na nepovoljne uvjete klijanja. Pripada univerzalnim sortama, pogodnim za svježu konzumaciju. Nakon toplinske obrade gubi oštrinu, poprima mekši okus.

Opis i karakteristike sorte luka Zlatni Semko

Hibrid su uzgajali ruski uzgajivači na bazi nizozemskog crvenog luka Semko. U Državni registar Ruske Federacije unesena je 2000. Organizator sorte je moskovska agrofirma "Semko-Junior".

Setovi luka Golden Semko etablirao se kao svestrana, nepretenciozna sorta sa stabilnim prinosom. Gotovo bez suza prilikom čišćenja. Kvalitet okusa luka Zolotisty Semko stručnjaci su ocijenili izvrsnim.

Izgled

Hibrid F1 raste u pojedinačnim velikim lukovicama bez stvaranja gnijezda. Plod sorte Semko je ujednačenog, okruglog oblika, odjeven u zlatnu ljusku. Vrat repa je tanak. Unutrašnjost ploda je bijela, sočna, specifičnog oštrog okusa.

Na žarulji Golden Semko malo je ljuskica, uglavnom 2-3 sloja

Zračni dio biljke je svijetlozeleno šuplje perje. Dostižu visinu od 30-35 cm, slabo oštri. Na jednoj repu nastaje do 40 pera.

Razdoblje zrenja i prinos

Luk zlatni Semko F1 pripada tipu ranog sazrijevanja. Od klijanja do berbe ne prođe više od 2,5 mjeseca. Težina jedne lukovice je 75-80 g, prinos je 1 m2 - 4-5 kg. Rok trajanja je 5-7 mjeseci.

Otpornost na bolesti i štetnike

Luk Zlatni Semko F1 je imun na bolesti obitelji Luk. Ali nepovoljni vremenski uvjeti i nepoštivanje poljoprivrednih tehnika dovode do razvoja gljivičnih bolesti: pjegavost, fusarij, razne vrste truleži, pepelnica.

Od štetnika za sortu Zlatni Semko, opasni su trips, gusjenice i lukna muha

Sastav i svojstva

Korisna svojstva luka uključuju:

 • antibakterijski učinak na crijevnu mikrofloru, poboljšavajući metabolizam;
 • obogaćivanje tijela vitaminima i mikroelementima;
 • optimizacija zaštitnih svojstava tijela, smanjujući rizik od razvoja kanceroznih izraslina;
 • uklanjanje toksina.

Hibrid Golden Semko bogat je vitaminima i mineralima. Kemijski sastav uključuje: mangan - 11,5%, kobalt - 50%; silicij - 16,7%, vitamin C - 11,1%.

Primjena

Luk Zlatni Semko koristi se u kuhanju. Uključena je u mnoga jela. Jedu se sirove, kuhane, pržene, karamelizirane. Golden Semko koristi se kao aroma za jela od mesa i ribe, za izradu umaka, pita i sosova.

U narodnoj medicini i kozmetologiji luk se koristi za pripremu maski za pomlađivanje i obnavljanje kože, za jačanje kose.

Regije koje rastu

Hibrid Golden Semko F1 preporučuje se uzgajati kao jednogodišnja kultura. Uzgoj se provodi na otvorenom. Pogodne su i južne regije i regije s umjerenom klimom. U sjevernim regijama hibrid se uzgaja u stakleniku. U tom se slučaju sadnja mora dopuniti.

Prednosti i nedostatci

Prije odabira sorte za sadnju u određenoj regiji, morate se upoznati s njezinim karakteristikama, prednostima i mogućim nedostacima. Luk Zlatni Semko F1 tražen je među povrtlarima, jer je nepretenciozan, ne treba posebnu njegu.

Povrće sadrži mnogo korisnih kemijskih elemenata, pa se koristi za ljetne salate, za prženje i pečenje.

Pros:

 • lako podnosi kolebanje temperature;
 • ima imunitet na štetnike i bolesti;
 • pokazuje visoku produktivnost u bilo kojoj klimatskoj zoni;
 • nepretenciozan u skrbi;
 • rok trajanja gotovih proizvoda je 5-7 mjeseci;
 • dvije metode sadnje - sjeme i lukovice;
 • dobra tržišnost i ukus.

Nedostaci uključuju činjenicu da luk Golden Semko F1 nije pogodan za uzgoj na pero. Agrari su se naučili nositi s povećanjem vegetacijske sezone u sjevernim regijama. Posljednjih godina hibrid se uzgaja u presadnicama.

Datumi slijetanja

Setovi luka luka sade se rano u proljeće ili prije zime. Istodobno, prosječna dnevna temperatura tla ne smije biti niža od +10 ° S. Ako je hibrid zasađen prije zime, mjesto se mora malčirati slojem komposta, a kad dođu prvi mrazovi, prekriti ga granama crnogoričnog drveća. Dolaskom proljetnih vrućina uklanjaju se grane smreke.

Važno! Najbolji prethodnici za luk Zlatni Semko su kupus, rajčica, krumpir, krastavci.

Kako saditi

Gredice za sadnju hibrida F1 opremljene su u dobro osvijetljenom prostoru. U zasjenjenim uglovima, repa se pokazuje malom, deformiranom, sa strelicama. Zemlja za luk trebala bi imati neutralnu razinu pH (možete obrađivati ​​u blago alkalnoj). Zlatni Semko voli umjerenu vlagu.

Uzgoj iz sjemena

Sjetva sjemenskog materijala hibrida izvodi se u žljebove dubine 2 cm. Raspon između redova je 10-15 cm. Sjemenski materijal raspoređuje se odvojeno, međusobno odstupajući 1,5-2 cm. Potrebne veličine.

Nakon stavljanja sjemena u utore, posipaju se, obavezno zalijevaju. Prije nego što se pojave prvi izbojci, preporuča se pokriti sadnju. Čim se perje izleže na pramcu Zlatnog Semka, sklonište se uklanja. Pod povoljnim klimatskim uvjetima, prve izboje treba očekivati ​​za 10-14 dana.

Uzgoj luka Zlatno sjeme Semko pogodno za južne krajeve

U regijama s toplom klimom uvjeti pogodni za berbu iz sjemena u jednoj sezoni.

Sadnja sevke

Luk Sevka Golden Semko preporuča se potopiti u otopinu bakrenog sulfata ili u vodu 20 minuta prije sadnje

Nakon nagrizanja prije sadnje, repu treba isprati i osušiti. Prilikom sadnje vlažnog materijala, postoji veliki rizik od razvoja truljenja.

Prije sjetve luk Zlatni Semko kalibrira se dijeljenjem u tri frakcije.

Preporučeni razmak u redovima je 20-25 cm, razmak između žarulja je 10 cm, dubina utora je 5 cm. Repa se posipa zemljom tako da 3-5 mm ostane iznad površine.

Važno! Ne preporučuje se duboko produbljivanje sjemena sorte Golden Semko u zemlju, plod će biti neprirodnog cilindričnog oblika.

Sevok smješten blizu površine također će dobiti pogrešnu konfiguraciju repe. Nakon sadnje, gredice se posipaju slojem pijeska (do 5 mm), mjesto se izravnava.

Značajke njege

Njega luka Golden Semko provodi se prva dva mjeseca. Kultura treba zalijevanje, rahljenje tla, dodatno gnojenje.

Zalijevanje

Prvih osam tjedana od trenutka sadnje hibrid Semko F1 treba intenzivno navodnjavati. Da biste to učinili, upotrijebite toplu vodu, po mogućnosti taloženu. Ovisno o klimatskim uvjetima, regulira se učestalost zalijevanja. U prosjeku se kreveti navodnjavaju jednom u sedam dana. Za suhog vremena broj navodnjavanja je povećan, za kišnog smanjen. Vlaženje se zaustavlja tri tjedna prije berbe s gredica.

Ako se luk Zlatni Semko uzgaja u stakleniku, navodnjavanje se provodi kap po kap.Prekomjerna količina vlage dovodi do truljenja repa.

Plijevljenje, otpuštanje

U razdoblju aktivnog rasta luka Semko F1 potrebno je redovito plijeviti korov. Na rastresitom, dobro prozračenom tlu prinos je nekoliko puta veći. Manipulacije se provode najmanje jednom tjedno, preporuča se to učiniti sljedeći dan nakon zalijevanja.

Prihrana

Prije sadnje potrebno je oploditi područje na kojem se planira uzgajati luk Semko. Gnojivo se prvi put primjenjuje tijekom jesenske pripreme. Sekundarni prihran vrši se neposredno prije sjetve. Prikladna je otopina kravljeg gnoja ili pilećeg gnoja, stopa potrošnje je 3 l / m2.

Treće prihranjivanje hibrida provodi se dva tjedna nakon nicanja izbojaka. Da biste to učinili, otopite 30 g uree u kanti vode. Količina je dovoljna za navodnjavanje parcele od 2 m².

Berba i skladištenje

Na činjenicu da je vrijeme berbe upozorava viseće perje, malo osušeni vrat repa. Hibrid se bere po vedrom, suhom vremenu. Nakon uklanjanja luka sa zemlje, širi se pod nadstrešnicom. Prije polaganja luka, Zlatni Semko mora se sušiti nekoliko tjedana radi skladištenja. Zatim se odabiru truli i pokvareni primjerci.

Suzbijanje bolesti i štetnika

Kada se pojave prvi znakovi bolesti, potrebno je krevete obraditi fungicidnim pripravcima. Najučinkovitiji su Previkur, Maxim, Skor.

Kako bi se izbjegla kontaminacija mjesta, preporučuje se sortiranje sadnog materijala. Trule, nepouzdane lukovice se odbacuju. Gljiva se aktivno razvija u kiselim tlima. Stoga je tlo vapnenac s dolomitnim brašnom.

Kako bi se spriječila pojava štetnih insekata, krevete s lukom treba izmjenjivati ​​s krevetima od mrkve.

Učinkoviti lijekovi za štetnike su: tretiranje sadnica i sjemenskog materijala otopinom bakrenog sulfata (1%), prskanje zelenila sapunicom.

Zaključak

Luk Zlatni Semko F1 nepretenciozan je u njezi, dobro se prilagođava bilo kojoj klimatskoj zoni, ima imunitet na većinu bolesti, rijetko je pogođen štetnim insektima. Da bi se izbjegla pojava tegoba i oštećenja usjeva parazitima, potrebno je pravodobno provesti preventivne mjere.

Recenzije vrtlara o luku Zlatni Semko

Anastasia, 43 godine, Tula
Klima nam je umjereno kontinentalna, ali hibrid Semko Golden (uzgajam ga samo nekoliko godina) ima vremena sazrijeti. Jedini nedostatak je što sjeme ne možete sami sakupljati, morate ga kupiti svake godine. Repa je iste veličine, slatkastog je okusa.
Genadij, 65 godina, Krasnodar
Prošle godine prvi put je kupljeno sjeme Zlatnog Semka F1. Koštaju malo više od ostalih sorti luka, pa sam uzeo nekoliko vrećica na testiranje. Žetva me obradovala. Hibrid je nepretenciozan u njezi, tvori lijepe, ujednačene, zlatne glave. U okusu praktički nema gorčine.
Natalya Petrovna, 58 godina, Volgograd
Semko F1 uzgajam pet godina, nikada nisam ostao bez usjeva. Prije sam se služio metodom sadnice, ali posljednje dvije godine tek sijam sjeme. Sadnice su uvijek prijateljske, produktivnost je izvrsna. Kvaliteta okusa je na vrhu. Koristim ga za izradu salata, prženje, u marinadama.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja