Krumpir Adretta

Svake godine vrtlari provode puno vremena tražeći savršenu sortu koja odgovara njihovim specifičnim zahtjevima. Razgovarajmo o krumpiru. Ako uzmemo pet najpopularnijih sorti u našoj zemlji, tada će Adretta definitivno biti među njima. S razlogom zauzima vodeće pozicije na top listama na različitim web mjestima. Saznat ćemo što je to i zašto se često savjetuje uzgajati upravo Adretta krumpir. Opis sorte, fotografije, pregledi i informacije o uzgoju ovog krumpira definitivno će biti korisni.

Adretta

Kratki opis

Krumpir "Adretta" uzgojen je u Njemačkoj ne tako davno, star je dvadesetak godina. Za to vrijeme ovaj je stolni krumpir stekao popularnost ne samo kod kuće, već i u inozemstvu. Stvar je u tome što su korijenski usjevi poznati po:

 • visok prinos;
 • izvrstan ukus;
 • prilično brzo sazrijevanje usjeva.

Svaka imovina je bitna. Meso krumpira je žuto. Prije su se gomolji s ovom bojom pulpe koristili samo za stočnu hranu i smatrali su se bezukusnima. Dugo je vremena samo "Adretta" bila sorta koja se ljudima ne samo svidjela njihovim ukusom, već i impresionirala svojom mrvicom i nježnošću. Na to utječe prosječni sadržaj škroba, oko 16%. Na osnovi ove sorte uzgojen je velik broj novih koji nisu uvijek zadržali okus, ali su bili i prilično dobri.

Nekoliko riječi o stočnom krumpiru

Danas su ne samo vrtlari, već i kupci krumpira već navikli na krumpir sa žutim mesom i čak malo ljubičastom, i to ne samo uobičajeno bijeli, već je prije dva desetljeća "Adretta" bila jedinstvena sorta. Prije pojave žuti krumpir koristio se samo za hranu na stočarskim farmama, budući da mu je okus bio nevažan.

Njemački uzgajivači potkraj 90-ih napravili su prskanje, jer je sorta Adretta prva imala žuto srce i bila je neobično ukusna. Kao što kažu stručnjaci, upravo je ta kvaliteta postala odlučujući faktor u tako brzom rastu popularnosti.

Adretta

Razmotrimo usporednu tablicu parametara za određenu sortu krumpira. To će pomoći onim ljetnim stanovnicima koji još nisu odlučili o izboru sorte. Razdoblje sazrijevanja, tehnički detalji i male nijanse - sve je to vrlo važno čak i kada se uzgaja takav poznati usjev kao krumpir.

Stol

Ova tablica opisuje sortu krumpira Adretta.

OpcijeOpis sorte
Opis biljkeKompaktni grm sa svijetlozelenim lišćem
Stopa zrenjaSrednje rano, 75 dana prolazi od klijanja do tehničke zrelosti
Sjetvene značajkeUzgaja se na otvorenom terenu, sije se najkasnije u svibnju, ovisno o vremenskim uvjetima regije, na dubinu od 7 centimetara prema shemi 60x35
NjegaBoriti protiv korov i držanje tla rastresitim
Opis korjenastog povrćaGomolji imaju masu od 100-150 grama, poravnati su, ovalni
Otpornost na bolestiNa kasnu bolest, na rak, na stabljiku nematoda
Prinos40-80 kilograma po kvadratnom metru

Korijeni sami imaju male oči, koža je vrlo tanka, ima žućkastu nijansu. Mnogi su vrtlari barem jednom vidjeli krumpire "Adretta", čiji smo opis upravo dali, na policama trgovina. Često se uzgaja u industrijskim razmjerima.

Adretta

Rastući

Nepretencioznost je kvaliteta koju itekako cijene svi koji su se barem jednom bavili neovisnim uzgojem povrća i korjenastih usjeva. Ovo je vrlo složen proces koji zahtijeva pažnju, strpljenje i puno rada.Baveći se uzgojem, svaki se vrtlar nada da će dobiti bogatu žetvu izvrsne kvalitete uz visoku kvalitetu čuvanja. Nažalost, to nije uvijek slučaj, pogotovo za početnike.

Da bi berba bila bogata i zdrava, nije dovoljno odabrati pravu sortu. Pravilni uzgoj je ključ uspjeha. Krumpir ove sorte ima izvrsne agrotehničke kvalitete:

 • nepretenciozan u uzgoju;
 • otporan na glavne bolesti;
 • ima visok prinos;
 • dobro podnosi niske temperature.
Važno! Ova se sorta može saditi sredinom proljeća ako se tlo zagrije. Berit će početkom srpnja, što se smatra prilično ranim datumom.

Prije sjetve sjemena preporuča se potopiti u vodu 1-2 dana. To će im omogućiti brži uspon. Voda treba biti sobne temperature.

Savjet! Ne kupujte sjemenski krumpir ručno, on može biti loše kvalitete. U specijaliziranim trgovinama krumpir Adretta uvijek je prisutan na policama.

Najbolja tla za nju:

 • lagana ilovača;
 • pjeskovita ilovača;
 • sod-podzolic.

U zemlji ne biste trebali dodavati stajski gnoj koji je razornog okusa. Također morate obratiti pažnju na podzemne vode. Trebali bi biti smješteni ne više od jednog metra. Sjeme "Adrette" su gomolji koji se mogu posaditi na otvoreno tlo u travnju ako živite u južnim regijama. Možete ih prethodno otvrdnuti:

 • namočeno sjeme stavite preko noći u hladnjak (temperatura + 1-2 stupnja);
 • podnose tople temperature (+ 22-24 stupnja) tijekom dana.
Savjet! Ako je sjeme vrlo malo, gomolji krumpira mogu se izrezati na komade. Svaka od njih trebala bi sadržavati jednu ušicu.

Ako vrtlar živi u ozbiljnijoj klimi, savjetuje se da sadite krumpir ove sorte prvo u kutije, a zatim zaronite i premjestite ga u zemlju. Iako možete pričekati svibanjsku vrućinu, pogotovo jer sorta dozrijeva dovoljno brzo. Kako bi biljku zaštitili od dodatnih virusa, gomolje prije sadnje treba poprskati fungicidom.

Optimalni temperaturni uvjeti za uzgoj sorte Adretta su sljedeći:

 • popodne + 15-17 stupnjeva (više);
 • Noću + 7-9 stupnjeva.

Preporučljivo je obaviti prihranu pažljivo, bez pretjerivanja. Tijekom razdoblja ukorjenjivanja potrebne su. Pepeo i superfosfat savršeni su za ove svrhe. Potonji se također koristi tijekom razdoblja cvatnje. Skrećemo vam pažnju da sorta "Adretta" zahtijeva pravovremeno zalijevanje i rahljenje tla. Nije genetski zaštićen od koloradske zlatice, ali malo pati od nje.

Također je potrebno suzbiti korov i sijati biljku na otvorenim površinama. Krumpir jako voli sunce. Ako je područje zasjenjeno, gomolji će biti mali, a grmlje će se protezati prema gore.

Općenito, nije ga teško uzgajati, neki savjeti vrtlara koji je sam uzgajao ovaj krumpir predstavljeni su u videu ispod.

Uz pitanja o uzgoju sorte, mnogi ljetni stanovnici zabrinuti su i za čuvanje i očuvanje kvalitete tijekom tog razdoblja. Razgovarajmo o ovoj temi.

Skladištenje

Uradi sam krumpir na web mjestu, želim uštedjeti što je duže moguće. Oni to riješe, pokriju u hladnim danima. Za Ruse je ovo korjenasto povrće od velike važnosti, jer se vrlo često koristi u hrani. Za svakog građanina poželjno je da se krumpir ne samo dugo čuva, već i da ne gubi svoj okus. Što se tiče sorte "Adretta", ona odgovara tim svojstvima.

Pažnja! Ova se sorta savršeno čuva, a zadržava i korisne osobine. Gotovo se ne boji truleži, koja utječe na veliki broj dobro rodnih sorti.

Kad raste, nisu rijetki slučajevi pada temperature izvan prozora. Sortni krumpir zbog toga dobiva neugodan slatkast okus. U situaciji s ovom sortom ne možete se bojati malih padova temperature.

Ova je kvaliteta idealna i za uzgoj i za skladištenje.Zrelo korijenje "Adrette" potrebno je smjestiti u podrum s izvrsnom ventilacijom. To se odnosi i na druge sorte krumpira. Prethodno se usjev sortira zbog truljenja i oštećenja.

Poboljšana Adretta

Često se dolaskom u vrtlarsku trgovinu kupci suočavaju s činjenicom da im se nudi da ovu omiljenu sortu zamijene drugom. Može se nazvati "Nova Adretta" ili "Gala". Doista je uzgajan na osnovi njemačkog krumpira, ali ima neke razlike i definiran je kao neovisna vrsta sorte.

Gala krumpir predstavljen je istim žutim gomoljima s tamnožutom pulpom. Također je ukusna, dobro se čuva i gotovo je ista u njezi. Međutim, njezin je prinos manji, pa će, kad se uzgaja pod istim uvjetima, "Gala" dati do 26 kilograma po četvornom metru. Treba napomenuti da je ovo puno. Ova je sorta ujedno i jedna od pet najviše najbolji.

Svjedočanstva

Sorta "Adretta" uzgaja se vrlo dugo i nije izgubila svoju popularnost kroz cijelo to vrijeme. Kao što smo uspjeli primijetiti, pokušali smo ga poboljšati uzgojem novih vrsta. Vrlo je teško učvrstiti se na tržištu, ali Adretta je ne samo zadržala svoj dominantni položaj, već je uspjela osvojiti i srca pridošlica. Razmotrite nekoliko pregleda onih koji su ovu sortu krumpira uzgajali više puta.

Valeria Frolova, Novorosijsk
Adrettu sadimo u travnju, kad je već toplo vrijeme. Ovaj se krumpir smatra dugotrajnim, jer ga je moja majka uzgajala prije petnaest godina. Krumpir je ukusan i brzo sazrijeva. Znam za slučajeve kada je ovaj krompir, prilikom slijetanja "Adrette" na Ural pod filmskim pokrivačem, podnio mraz do -3 stupnja. Naravno, to se kod nas ne događa. Moji susjedi na dači svake godine u mjesecu svibnju sade krumpir Adretta. Brzo sazrijeva, tako da nema potrebe za žurbom.
Lev Davydov, Saratov
Preporučujem kuhati mladi krumpir ove sorte u odorama i jesti s korom, jer je bogat vitaminima B i drugim korisnim tvarima. Nikad nisam vidio da je krumpir ukusniji, pa na mojoj maloj parceli uvijek rastu "Adretta", "Tuleevsky" i "Gala". Držim ga cijelu jesen i zimu, dovoljno za proljeće. Primijetit ću nedostatke: • nestabilnost virusnih bolesti; • sjeme se mora obnavljati svakih 5 godina, jer gomolji s godinama postaju sve manji. Nije to tako zastrašujuće. Svake godine borim se s koloradskom zlatom i općenito, sorta nikada nije zakazala.

Zaključak

Unatoč činjenici da opis sorte krumpira sadrži male nedostatke, to ne utječe na popularnost korijena usjeva Adretta. Često vrtlari uzgajaju nekoliko sorti odjednom, a na kraju sezone rade usporednu analizu. To je također prikladno u ovom slučaju.

Krumpir ove sorte vrijedan je pažnje i najviše ga cijenim. Ako nikada prije niste zasadili Adrettu, svakako je isprobajte na proljeće. Okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim, male oči olakšavaju guljenje gomolja prije kuhanja, a postupak uzgoja neće biti težak. Upravo su te osobine u početku privlačile vrtlare iz raznih regija.

Komentari (1)
 1. Kako Adretta podnosi vrućinu i koliko joj se dana dnevno preporučuje sunce?

  11.02.2021 u 10:02
  moj
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja