Tikvice u obliku kruške

Tikvice su vjerojatno najpopularnije povrće u ruskim vrtovima. Naši ih vrtlari jako vole zbog nepretencioznosti, obilnih žetvi i mogućnosti konzumiranja svježeg povrća iz svog vrta u lipnju. Tikvice su poznate po svojoj raznolikosti. Postoje sorte koje se razlikuju u pogledu dozrijevanja, te u boji i obliku. Tikvice su bijele, žuta boja, zelena, prugasta, zmijolika, gotovo krug, tanke, guste, postoje čak i tikvice u obliku kruške i tikvice od špageta.

Malo povijesti

A što je, u principu, ovo povrće? Tikvice pripadaju obitelji bundeve, jednogodišnjoj, termofilnoj biljci. Ima velike, moćne listove, povećanu vegetativnu masu, aktivan i vrlo snažan korijenov sustav. Amerika se smatra njegovom domovinom.

Tikvice su ljudi počeli uzgajati u davnim vremenima, prije oko četiri tisuće godina. A u Europu je stigao tek sredinom 16. stoljeća. U to se doba ova biljka smatrala dekorativnom zbog svojih lijepih, velikih, svijetlih cvjetova. U Rusiji su se tikvice pojavile u osamnaestom stoljeću, a potom i zbog divljenja tadašnje ruske češke prije svega talijanskog. Pokušavajući u svemu biti poput Talijana, u bogatim su kućama počeli posluživati ​​jela od mladog, tjedan dana starog zelja, čija je upotreba i dalje popularna, jer što je tikvica veća, meso joj je grublje.

Opis

Tikvice su zeljasti grm ili penjanje biljke, s moćnom uspravnom ili puzećom stabljikom, koja ima jasno definirane rubove. Listovi su vrlo veliki, žilavi, oblika poput otiska šape životinje bez presedana s pet prstiju. I lišće i debele peteljke imaju trnovit bodljikav rub. Oprašivanje u tikvi je križno. Cvijeće izvanredne ljepote, svijetlo žuto, u obliku velikog zvona. Oni su jednospolni - ako je peteljka duga, tada je cvijet muški, ako je kratak, ženski je.

Plodovi tikvica obično su izduženog, cilindričnog ili ovalnog oblika, s bijelim ili kremastim mesom. Tu je i tikvica u obliku kruške, ovisno o tome koja se sorta sije. Mlade, nezrele tikvice imaju nježnu, slatkastu pulpu i tanku kožicu, testisi tvrdu i grublju i već nezaslađenu pulpu.

Tikvice u obliku kruške

Tikvice u obliku kruške imaju rano sazrijevanje, razdoblje ploda je prilično dugo (od srpnja do kraja rujna). Oblik ploda je zanimljiv - kruškolikog oblika, plodovi nisu preveliki od 800 grama do 1,3 kg, uobičajena duljina je oko 25 cm. Meso tikvice u obliku kruške bogato je narančaste boje, ugodne arome. Važna razlika između tikvica u obliku kruške i ostalih sorti: i nakon dugog skladištenja kora tikvice u obliku kruške ne grubi se i lako se prireže nožu prilikom rezanja. Ova se sorta jako dobro čuva i dugo vremena. Fotografija tikvice u obliku kruške može se vidjeti u nastavku.

Tikvice u obliku kruške

Ovo prekrasno voće u obliku kruške ima bogat kemijski sastav, koji uključuje razne vitamine, elemente u tragovima i mineralne soli. Uz to, tikva u obliku kruške sadrži pektine i antioksidante, što će nesumnjivo donijeti ogromne zdravstvene dobrobiti. A ako ovdje dodamo njegov niskokalorični sadržaj (270 kcal / kg), onda ovo povrće možemo sigurno nazvati jednostavno nezamjenjivim na dijetalnom stolu. Mnoge domaćice posebno vole palačinke od tikvica u obliku kruške. Jednostavno im nema premca u aromi i prekrasnoj narančastoj boji!

Kakva je korist od tikvica u obliku kruške

  • uklanja radionuklide iz tijela;
  • sudjeluje u pomlađivanju i osvjetljavanju kože;
  • obnavlja metabolizam;
  • snižava razinu kolesterola u krvi;
  • jača kardiovaskularni sustav, zbog visokog sadržaja magnezija i kalija;
  • vraća hemoglobin u normalu;
  • nježno uklanja višak tekućine iz tijela;
  • pozitivno djeluje na jetru;
  • zbog sadržaja prirodnog šećera, indiciran je za uporabu kod bolesnika s dijabetesom melitusom.

Tikvice u obliku kruške imaju tendenciju da se brzo probave, osim toga ne uzrokuju alergije, stoga su vrlo pogodne za jesti bolesne ljude i djecu. Cvijeće tikvice možete koristiti i za hranu. Dodaju se juhama, salatama, peku u pećnici. Budući da se antioksidanti sadržani u tikvicama uništavaju tijekom toplinske obrade, najbolje je koristiti pećnicu ili mikrovalnu pećnicu za kuhanje jela od tako divnog povrća kao tikvice u obliku kruške.

Najveća vrijednost tikvica u obliku kruške je u visokom udjelu beta-karotena, pa su blagodati upotrebe tih tikvica zaista neprocjenjive.

Uzgoj tikvica

Ako želite dobiti raniju žetvu tikvica u obliku kruške, onda je, naravno, bolje ih saditi na otvoreno tlo kroz sadnice.

Kako uzgajati sadnice

Sjetva sjemena tikvica u obliku kruške provodi se dvadesetih godina travnja, najviše početkom svibnja za uzgoj na otvorenom vrtu, a za plastenik - posljednjih dana veljače, budući da se sadnice u staklenik mogu saditi već u travnju .

Za uzgoj presadnica tikvica u obliku kruške najbolje odgovaraju posude promjera oko 10 ili 12 cm. To mogu biti plastične čaše, čaše za kiselo vrhnje, izrezane vrećice mlijeka itd. U jednu čašu trebate posaditi dvije ili tri sjemenke tikvica na dubinu od oko 1-1,5 cm kako biste nakon klijanja odabrali najjači klica i izbrisali odmor.

Važno! Prilikom sadnje sjemena, posudu treba napuniti zemljom samo do polovice.

10-12 dana nakon sadnje, kada rast stabljike postane sporiji, treba sipati mokru zemlju, istovremeno uvijajući stabljiku vijkom dok iznad površine ne ostanu samo listovi kotiledona.

Ako su posude s sadnicama na prozorima okrenutim prema jugu, tada nije potrebno dodatno osvjetljenje. U drugim je slučajevima poželjno organizirati dodatno osvjetljenje kako se sadnice ne bi ispružile.

Klijanje sjemena tikvica u obliku kruške započinje na prilično niskoj temperaturi (+ 13 + 16 ° S), nakon nicanja izbojaka, potrebno je temperaturu okoline povećati na + 20 + 25 ° S.

Savjet! Nakon 7-10 dana nakon klijanja, potrebno je hraniti sadnice složenim mineralnim gnojivom, hranjenje ponoviti nakon još 7-10 dana.

Sadnja sadnica na otvoreno tlo

Sadnice tikvica u obliku kruške moguće je saditi na otvoreni krevet već krajem svibnja-početkom lipnja, kada njegova dob doseže 25-30 dana. Mora se imati na umu da je grm tikvice prilično voluminozan i zauzima puno prostora. Stoga bi udaljenost između klica tikvica u obliku kruške trebala biti najmanje metar. Preporučljivo je rupe u kojima će sadnice sjediti gnojiti s dva kilograma humusa ili komposta i dobro ih zalijevati toplom vodom.

Pažnja! Otprilike tjedan dana prije predviđene sadnje na vrtu potrebno je očvrsnuti sadnice tikvica u obliku kruške, snižavajući temperaturu na + 14 + 16 ° C.

To se može učiniti dovođenjem posuda za sadnice u staklenik ili kod osjetila na nekoliko sati.

Recenzije vrtlara o tikvicama u obliku kruške

Lydia Ivanova, 53 godine, Kaluga
Ove godine odlučila sam ponovo zasaditi tikvicu u obliku kruške, jer sam prezadovoljna prošlogodišnjom berbom i okusom ovih prekrasnih tikvica. Nije bilo teško uzgajati tikvice u obliku kruške, ali opskrbljene su ukusnim plodovima za cijelu zimu!

Ivan Sergeevich Dolgikh, 67 godina, Neryungri
Nisam ni očekivao da u našim surovim uvjetima možete dobiti tako dobru žetvu tikvica. Tikvice u obliku kruške bile su posebno divne.Prvo, prekrasno je, a drugo, tikvice u obliku kruške vrlo su dobro pohranjene, i što je najvažnije, ne bajate! Savjetujem svima.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja