Angurija ili antilski krastavac: uzgoj, pregledi

Angurija se može koristiti kao ukrasna ili povrtna kultura. Najčešće ga uzgajaju ljubitelji egzotike, jer antilski krastavac uspješno zamjenjuje onaj obični na stolu za blagovanje, a vrtlari više vole saditi trajnice za ukrašavanje pergola i sjenica.

Ipak, neki gurmani plodove angurije smatraju delikatesima, ukusni su i zdravi, a sama biljka rijetko je bolesna i pogođena štetnicima. Agrotehnika krastavaca s Antila je jednostavna, sadnice se mogu uzgajati samostalno, sjeme je jeftino. Zašto ga ne posaditi?

Što je Anguria

Angurija (Cucumis anguria) naziva se lubenica, rogati ili antilski krastavac. Doista je riječ o vrsti koja pripada rodu Cucumis iz porodice Cucurbitaceae.

O podrijetlu Angurije pišu bilo što. Neki su izvori kulturu "naselili" u Srednjoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom Istoku. Ali ovo nije rod, već vrsta. Ne događa se da se istovremeno pojavila na različitim kontinentima. Jedna vrsta ne može se pojaviti ni u tako zabačenim točkama Azije. Neki autori uglavnom tvrde da je angurija nepoznata u divljini, ali je u kulturu ušla zahvaljujući Indijancima.

Zapravo sve i nije toliko zbunjujuće. Divlja Cucumis anguria raste u istočnoj i južnoj Africi, na Madagaskaru, i daje gorke plodove. Kad su robovi dovedeni u Ameriku s crnog kontinenta, tamo je stiglo i sjeme Angurije. Odabirom je dobiven plod, lišen gorčine, biljka je podivljala i proširila se po Karibima, Latinskoj Americi i jugu Sjedinjenih Država.

Vremenom se angarija toliko navikla da se u nekim regijama smatra korovom. U Australiji se bezuspješno bori, a na sjevernoameričkim poljima kikirikija kultura je postala pravi problem.

Zanimljiv! Oblik Angurije bez gorčine ponovno je uveden u Afriku, gdje se uzgaja za voće.

Kiwano (Cucumis metulifer) često se miješa s antilskim krastavcem (Cucumis anguria). Posebno vole umetati impresivnije i živopisnije fotografije druge kulture tamo gdje im nije mjesto.

Fotografije Angurije (Cucumis anguria)

Fotografija Kiwana (Cucumis metulifer)

Razliku nije tako teško primijetiti. Ne razlikuju se samo plodovi, već i lišće.

Opis i sorte angurije

Angurija je jednogodišnja liana koja pod povoljnim uvjetima može doseći visinu od 5-6 m, a ima puzajuću stabljiku prekrivenu finim dlačicama. U Rusiji rijetko naraste više od 3-4 m.

Ako se angurija koristi kao ukrasna biljka ili se sadi u stakleniku, mladi izdanak usmjerava se na potporu. Kad malo poraste, otpustit će brojne antene i isplesti će sjenice, rešetke, pergole ili se popeti na bilo koju ustaljenu strukturu.

Za razliku od većine predstavnika roda Kukumis, Anguria je istovremeno jestiva i dekorativna. Rijetko se razboli, rezbareni listovi poput lubenice ostaju lijepi tijekom cijele sezone.

Žuti dvodomni cvjetovi su neugledni, ali plodovi krastavca s Antila izgledaju privlačno - ovalni, dugi do 8 cm, presjeka 4 cm, teški od 35 do 50 g. Anguria zelents prekriveni su prilično mekanim bodljama koje se stvrdnjavaju sjeme dozrijeva.Plodovi s vremenom postaju ljepši - žuti ili narančasti, kožica se stvrdne i mogu se dugo čuvati.

Za hranu je prikladno samo zelje angurije - jede se svježe, soljeno, konzervirano, ukiseljeno. Okus sirovog voća pomalo podsjeća na krastavac, ali opor i slatkast.

Ako se zelje ne ubere na vrijeme, postat će nejestivo. Biološka zrelost obično nastupa 70 dana nakon klijanja, tehnička zrelost nakon 45-55, ovisno o uvjetima uzgoja i sortama. Sok angije je crven.

Plod je bogat, na jednoj lijani godišnje može narasti do 200 zelenata. Ako se uberu, pojavit će se gotovo prije mraza.

Kada se angurija uzgaja kao ukrasna jednogodišnjak, plodovi će sazrijeti, postati ljepši i nejestivi, steći jaku kožu, bodljikave bodlje. U ovoj fazi zelenti će se prestati vezati. Sjeme sazrijeva, što znači da je biljka ispunila svoj zadatak, postavila temelje za nastanak nove generacije angurije.

Vrste i sorte antilskog krastavca nisu poznate u Rusiji. Anguria Dietetic čak je uključena u Državni registar (2013). Odstranjivu zrelost postiže za 48-50 dana, ima prekrasne prugaste zelje duge do 6,5 cm i teške ne više od 50 g, zelenkasto-žute sočne pulpe. Izdanci Angurije Dietetice su krhki, dobro razgranati. S jedne biljke ubere se do 50 zelenata u sezoni.

Sorta Anguria Gourmet daje svijetlozelene plodove s velikim bodljama. Naraste do 3 m, a uzgaja se za ukrašavanje vrta i dobivanje zelenog lišća.

Anguria Sirian može donijeti plod prije mraza. Odlikuje se obilnim bočnim grananjem i slatkastim svijetlozelenim plodovima duljine 7-8 cm. Kao ukrasna i povrtna kultura, ova sorta Anguria uzgaja se na rešetki.

Blagodati i štete angurije

100 g antilskog krastavca sadrži 44 kcal. Zelentsy su cijenjeni zbog visokog sadržaja vitamina B i kalija. Željezo, bakar, cink, mangan, vitamin R.

Korisna svojstva krastavaca s Antila:

 • sjeme je dokazani antihelmintik - suši se, melje, razrjeđuje do emulzije s vodom i jede;
 • vjeruje se da angurija olakšava stanje žuticom;
 • sirovo zelje pridonosi uklanjanju pijeska i kamenja iz bubrega;
 • Sok od krastavaca Antillean pomiješan s uljem koristi se u liječenju modrica;
 • plodovi se liječe hemoroidima;
 • Listovi angurije pretočeni octom koriste se za lišajeve;
 • pjege se uklanjaju sokom;
 • izvarak korijena ublažava otekline;
 • Svježe zelje krastavaca na Antilima potiče mršavljenje.

Smatra se da je angurija siguran proizvod, osim individualne netolerancije. Ali, koristeći ga za liječenje, bolje je konzultirati se s liječnikom i znati kada prestati, bez da jedete kilograme zelenila.

Upotreba antilskog krastavca

Angurija se koristi u kuhanju. Antilski krastavac najpopularniji je u Brazilu, možda ga zato mnogi smatraju rodnim mjestom biljke. Zelentsy se jede sirov, pržen, pirjan, soljen, kiseli. Uglavnom se koriste u kuhanju na isti način kao i krastavac.

Zreli plodovi Angurije izgledaju lijepo i dugo se čuvaju. Koriste se u izradi zanata, ukrašavanju soba, pa čak i kao ukrasi za božićno drvce.

Gorki oblici krastavaca s Antila ponekad se koriste kao prirodni pesticid u žitnicama.

Značajke rastuće angurije

Antilski krastavac je termofilna kultura. Najbolje uspijeva u tropskim i subtropskim krajevima, iako može uroditi plodom i ukrasiti mjesto u umjerenoj klimi.

Preferira temperature od 21 do 28 ° S. Donja kritična oznaka je 8 ° S, gornja - 32 ° S.

Anguria zahtijeva plodnu, dobro zadržavajuću vlagu, rastresito, drenirano tlo s neutralnom ili blago alkalnom reakcijom i maksimalnim sunčanim položajem. Voli često zalijevanje toplom vodom, apsolutno ne podnosi zahlađenje i kisela tla.

Ako je krastavac s Antila vezan za rešetku, bolje ga je smjestiti na južnu stranu zgrada i zaštititi od vjetra.

Sadnja i briga o anguriji

Uglavnom, anguriju treba uzgajati na isti način kao i krastavce. Njihova poljoprivredna tehnologija slična je, ali egzotična kultura u srednjem traku nije imala vremena steći velik broj bolesti i štetnika.

Priprema mjesta slijetanja

Mahunarke, bilo zelje i korjenasto povrće dobra su prethodnica angije. Tlo se mora iskopati, ukloniti korov zajedno s korijenom, po potrebi dodati humus, treset i pijesak. Ako tlo ima kiselu reakciju, prije otpuštanja površina je prekrivena vapnenim ili dolomitnim brašnom, ovisno o razini pH - od 0,5 do 1 litre po 1 kvadratnom metru. m.

Najbolje je mjesto iskopati na jesen, a prije sadnje antilskog krastavca samo ga opustite grabljama. U svakom slučaju, operacija se izvodi najkasnije 2 tjedna prije sjetve sjemena angurije ili premještanja sadnica na otvoreno tlo.

Savjet! Ako je, unatoč tome, kopanje tla izvedeno neposredno prije sadnje usjeva, preporuča se zalijevanje vrtne gredice crijevom tako da se tlo malo slegne.

Priprema sjemena

U južnim krajevima angurija se može sijati izravno u zemlju. Na sjeveru je bolje prvo uzgajati sadnice u tresetnim čašama - antilski krastavac, poput uobičajenog, ne voli kad mu se poremeti korijenje. Slijedom toga, ne može biti govora o bilo kojem branju ili presađivanju iz uobičajenih kutija.

Sjemenke angurije pripremaju se na isti način kao i za obične krastavce - zagrijavaju se ili namaču. Sade se u hranjivu smjesu na dubinu od 1 cm i obilno zalijevaju toplom vodom. Drže se na temperaturi blizu 22 ° C, visokoj vlažnosti i dobrom osvjetljenju. Najbolje mjesto za krastavce s Antila je južna prozorska daska.

Prije useljenja u zemlju, sadnice angure moraju se stvrdnuti. Tijekom 10 dana počinju je iznositi na ulicu - isprva na 2 sata, ali svaki dan vrijeme provedeno na svježem zraku se povećava. Posljednja 2 dana antilski krastavci nisu uneseni u sobu, čak ni noću.

Uzgoj angurije iz sjemena sjetvom izravno u tlo nije teško, samo treba više vremena, a u sjevernim regijama prva žetva primit će se kasno. A kultura neće trajati dugo kao ukras sjenica - čak i uz kratkotrajno smanjenje temperature na 8 °, antilski krastavac može umrijeti.

Pravila slijetanja

Kada sadnice tvore 2 para pravog lišća, a temperatura tla je 10 ° C ili više, opasnost od ponovljenih mrazeva je prošla, angurija se može saditi na otvorenom terenu. Ako vremenske prilike dopuštaju, najbolje je raditi po toplom, oblačnom danu.

Rupe za krastavac Antillean napravljene su na udaljenosti od 50 cm jedna od druge, u jednom redu. U svaki se ulije šaka trulog humusa i pepela, temeljito pomiješana s plodnom zemljom. Organske tvari možete zamijeniti mineralnim gnojivima, na primjer, žlicom nitroammophoske.

Bunari se dobro zalijevaju, kada se voda upije, sade se sadnice krastavaca Antillean. Bolje je odmah staviti potporu - na otvorenom terenu za tjedan dana angurija može narasti za 20 cm i treba se prilijepiti za nešto. Preporučena visina rešetke je 120-150 cm.

Zalijevanje i hranjenje

Angurije trebaju često obilno zalijevanje. Voda bi trebala biti topla ili iste temperature kao što pokazuje vanjski termometar. Hladnoća će vrlo vjerojatno uzrokovati bolest, a možda i smrt krastavaca s Antila.

Tlo mora biti stalno vlažno. U vrućem suhom ljetu, anguriju će se trebati zalijevati svakodnevno, isprva trošeći 2 litre po korijenu. Mjesec dana nakon sadnje sadnica na otvoreno tlo, potreba za vodom udvostručit će se.

Savjet! Zalijevanje krastavaca s Antila treba obaviti navečer ili rano ujutro, pokušavajući ući u rupu, a ne močiti lišće.

Nemoguće je uzgajati anguriju bez redovitog hranjenja - liana raste veliko, daje puno zelensta, a gnojidba joj daje sve tvari potrebne za njezinu vitalnu aktivnost. Ako krastavac Antillean ukrasi mjesto, ne bi trebalo biti problema.No, pristaše organskog uzgoja trebaju unaprijed razmisliti čime će hraniti usjev, pripremiti pepeo, divizmu ili staviti zeleno gnojivo na fermentaciju.

Hranjenje angurijom provodi se svaka 2 tjedna, idealno izmjenjujući organske tvari i mineralne pripravke. Ako kupljena gnojiva razrijedite prema uputama, infuzija divizme je 1:10, a bilje 1: 5, dovoljno je uliti 0,5 litre ispod korijena.

Krastavac Antili ima nježni korijenski sustav, pa prihranu treba razrijediti vodom. Suhe ne treba dodavati, čak i ako su dobro ugrađene u zemlju.

Anguria jako voli folijarno preljevanje, ali ako se zelje konzumira, to se može učiniti tek prije početka cvatnje. Da biste to učinili, možete koristiti posebna gnojiva ili razrijediti 2 žličice nitroamofosa u 10 litara vode.

Važno! Ako se prskanje angurije provodi infuzijama divizme ili bilja, moraju se temeljito filtrirati.

Preljev

Angurija koja se uzgaja kao ukrasna kultura često uopće nije uklještena. Ovdje je zadatak vinove loze da uplete nosač što je moguće deblje kako bi se stvorila maksimalna dekorativnost.

Druga je stvar kada žele dobiti dobru berbu zelenila krastavaca s Antila. Tada se glavni izdanak uštipne, 3-4 najniža bočna potpuno se uklone - oni praktički ne daju rod jer su u sjeni i uzimaju samo hranjive sastojke.

Preostali bočni izbojci se skraćuju čim malo narastu. Kada se glavni izdanak baci preko vodoravno razvučene žice, štipanje se zaustavlja. Tako će angurija dati punu žetvu. Možda ga neće biti toliko puno kao u divljini, a vlasnici će dobiti upola ili tri puta manje zelenila. Ali oni će biti veliki, lijepi i ukusni.

Bolesti i štetnici

Anguria je bolesna i na nju utječu štetnici ne tako često kao uobičajeni krastavci, ali ne biste trebali zaboraviti da su to vrste koje pripadaju istom rodu. Kao i sadnju usjeva u blizini. Tada antilskom krastavcu neće pomoći nikakav otpor - i štetnici i bolesti preći će na njega iz "običnog" rođaka.

Na prvim znakovima oštećenja trebate koristiti kemikalije, strogo slijedeći preporuke na pakiranju ili narodne lijekove. Završiti obradu (ako upute ne navode drugo razdoblje) mora biti najkasnije 20 dana prije početka berbe.

Najčešće je zahvaćena angurija:

 • pepelnica;
 • istrunuti;
 • antraknoza.

Među mogućim štetnicima su:

 • lisne uši;
 • krpelji;
 • puževi (ako se antilski krastavac uzgaja bez potpore).
Komentar! Što se prije otkrije problem, to se lakše i brže otklanja.

Berba

Samo antilski krastavci koji rastu u prirodnim uvjetima, odnosno antilski krastavci koji su se naselili i divljali u Srednjoj i Južnoj Americi, daju 200 plodova po lozi. U Rusiji južnjaci mogu prikupiti 100 visokokvalitetnih zelenih listova, sjevernjaci - upola manje, jer je tamo sezona vegetacije angurije puno kraća.

Za razliku od običnih krastavaca, antilski krastavci jestivi su tek kad su mladi, beru ih počinju kad se koža lako probuši noktom i veličina dosegne 5 cm. To se radi svaka 2-3 dana, po mogućnosti rano ujutro - tek tada će se svježa angurija čuvati 7-10 dana.

Zaključak

Anguria vjerojatno neće zamijeniti obične krastavce na našem stolu, ali kao egzotična kultura ima pravo na postojanje. Ukiseljeno ili slano zelje može ukrasiti svečani stol, a okus im je ugodan i neobičan. Osim toga, antilski krastavac može se uzgajati samo radi ukrašavanja mjesta.

Recenzije o Anguriji (antilski krastavac)

Maria Fedorovna Kruglova, 63 godine, Balašiha
Anguria je prvi put zasađena slučajno - tom prilikom sam kupila paket sjemenki na kojem je bila fotografija bodljikavih krastavaca. Bilo je jeftino, pa sam pomislio: "Zašto ne?" Sjeme sam zabio u tresetne čaše napunjene supstratom za sadnice i posadio sam ih oko sjenice početkom lipnja. Bilo je lijepo i egzotično, ali suprug i ja smo ljudi tradicionalnih pogleda, sljedeće godine zasadili smo plavu jutarnju slavu, dragu našim srcima.
A onda su unuci došli na ljeto iz Moskve i to odmah u sjenicu. Ispada da su polako jeli zelje. A nismo znali da su jestive. Pogledali smo na internetu, ispada da se krastavci Antillean mogu stavljati u salate i konzervirati. Sada uzgajam anguriju s južne strane ograde na rešetki, srećom, sakupio sam sjeme.
Konstantin Vladimirovich Luzin, 54 godine, Kursk
Svake godine na rešetku posadim 4-5 grmova Angurije. Upravo zatvaraju južni, poprilično neugledan zid stare staje. Anguria nam ne zamjenjuje krastavce, ali pomaže iznenaditi goste ljeti, kada na stol serviramo svježe zelje, a zimi - supruga zatvori nekoliko litarskih staklenki. Glavni zadatak ove biljke na mojoj stranici je dekorativna. O antilskom krastavcu brinem točno kao i o običnom.
Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja