Iris cvijeće u dizajnu vrta i ljetne vikendice

Irises su višegodišnje cvijeće koje je popularno kod dizajnera krajolika. To je zbog njihovih visokih ukrasnih kvaliteta, nepretenciozne njege i kompatibilnosti s mnogim drugim vrtnim kulturama. Sada postoji više od 700 vrsta ovih cvjetova koji se razlikuju u veličini čaše, visini grma i boji latica. Irises u dizajnu krajolika također su cijenjeni zbog činjenice da mogu rasti na jednom mjestu više od 15 godina, što vam omogućuje stvaranje trajnih kompozicija koje ne zahtijevaju složeno održavanje.

Irisi pomažu oživjeti bilo koji cvjetni aranžman

Značajke planiranja krajobraznog dizajna irisima

Kada se koriste irisi u dizajnu vrta, moraju se uzeti u obzir karakteristike ove biljke. Korijenski sustav je površan, pa ne može podnijeti konkurenciju s jačim partnerima. Osim toga, ova je trajnica fotofilna i s nedostatkom sunčeve svjetlosti, grm se proteže, što dovodi do smanjenja dekorativnosti.

Razdoblje cvatnje irisa nije dugo, ali njihova je prednost što su univerzalne. Stoga se ova trajnica može koristiti u svim skupinskim sastavima, kao i kao trakavica. Iris se smatra prijelaznom vezom, jer uspješno ispunjava privremeni prostor između cvatnje proljetnih i ljetnih usjeva. Tijekom razdoblja pupanja parcela ili vrt ispunjeni su bojama, a čak i najopakiji kutovi izgledaju elegantno i elegantno.

S kojim biljkama se kombinira iris?

Kada upotrebljavate perunike u vrtu i za ukrašavanje web mjesta, kao na donjoj fotografiji, morate naučiti kako pravilno kombinirati ove trajnice s drugim usjevima. Prilikom sadnje u skupinama, biljke se ne smiju međusobno ometati da bi se razvile, cvjetale.

Važno! Postoji nekoliko sorti trajnica koje se razlikuju po visini grmlja i obliku stakla, pa pri odabiru partnera trebate obratiti pažnju na ovu značajku.

Kada se kombiniraju perunike u pejzažnom dizajnu, sljedeće su kulture idealni partneri za:

 • orijentalni mak;
 • ljiljani;
 • lupin;
 • dnevni ljiljan;
 • žutika;
 • različite vrste smreke;
 • domaćin;
 • astilba;
 • forzicija;
 • grašak;
 • sve vrste floksa;
 • tuja;
 • delphiniums;
 • kamenika;
 • treset;
 • ruže;
 • mjehur.

Niskorastuće biljke poput maćuhica, nevena, tratinčica, nezaboravnica mogu se koristiti kao prvi plan na gredici.

Prednost trajnice je nezahtjevna za njegu

Korištenje irisa u dizajnu vrta

Irisi su među svestranim bojama koje se mogu koristiti u raznim stilovima uređenja.

Postojeće višegodišnje vrste:

 • patuljak (do 45 cm) - idealan za alpske tobogane, kamenjare;
 • srednje velike (45-70 cm) - najčešće se koriste u skupnim sadnjama;
 • visoka (od 75 cm) - koristi se za pozadinu cvjetnjaka i ukrašavanje rezervoara.

Ovisno o ideji cvjećara, šarenice možete koristiti u pejzažnom dizajnu vrta, kao što je prikazano na fotografiji, na različite načine.

Najuspješnije prijave za ovu trajnicu:

 1. Trakavica... Irisi povoljno izgledaju kao zasebni grmovi na pozadini zelenog travnjaka.
 2. Mono cvijeće... Za ukrašavanje vrta, mnogi pejzažni dizajneri savjetuju stvaranje cvjetnjaka različitih veličina uz sudjelovanje cvijeća jedne ili dvije sjene.
 3. Rabatki... U ovom slučaju, perunike treba saditi s jedne ili s obje strane vrtne staze.
 4. Kamenjari... Da bi se dobio uspješan sastav, ovu cvjetajuću trajnicu najbolje je kombinirati s patuljastim vrstama borova i smreka.
 5. Hna obali rezervoara... U pejzažnom dizajnu vrta često postoji umjetno jezerce, pa irisi izgledaju savršeno uz obalu. U ovom je slučaju bolje koristiti vrste močvarnih cvjetova.

Kada koristite perunike u pejzažnom dizajnu vrta (slika dolje), treba imati na umu da bradate vrste radije rastu na otvorenim sunčanim područjima, a one bez brade mogu podnijeti laganu polusjenu bez štete za cvjetanje.

Kamene gromade mogu povoljno naglasiti ljepotu irisa.

Irises u krajobraznom dizajnu ljetne vikendice

Ova se trajnica može naći u svakoj drugoj ljetnoj vikendici. Takva popularnost objašnjava se nepretencioznošću biljke, koja uzgajivaču ne stvara velike probleme. Često se irisi u krajobraznom dizajnu ljetne vikendice, kao što se vidi na fotografiji, koriste za stvaranje svijetlih naglasaka i ukrašavanje zgrada. Ova se višegodišnja biljka može posaditi uz ogradu, na ulazu u sjenicu, na gredicu blizu trijema.

Izvrsno rješenje bila bi ideja o korištenju perunika u ljetnoj kolibi, što se može vidjeti na fotografiji, u obliku 5-6 zasebnih skupina sastavljenih od raznih vrsta biljaka. Udaljenost između njih trebala bi biti najmanje 1-1,5 m, što će omogućiti trajnicama da se u potpunosti razviju i cvjetaju.

Važno! Takve skupne sadnje izgledaju sjajno na pozadini tamnog tla, pa tijekom razdoblja cvatnje prostor između njih može biti prekriven tresetnim čipovima.

Irisi se dobro slažu s božurima

Kreveti i cvjetnjaci s irisima

Kao što možete vidjeti na fotografiji, irisi u vrtu i na osobnoj parceli najčešće se koriste za stvaranje cvjetnjaka i cvjetnjaka. U krajobraznom dizajnu takvi se sastavi nazivaju iridarijima. To znači da se za sadnju koriste samo irisi, ali su dopuštene različite sorte i vrste ove trajnice. U ovom je slučaju vrlo važno odabrati prave biljke koje se međusobno podudaraju u sjeni latica, visini grma i vremenu cvjetanja.

Prilikom stvaranja iridarija, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • blijede se sorte gube na pozadini svijetlih vrsta;
 • šarene vrste treba kombinirati s jednobojnim;
 • različite tamne sorte međusobno nisu kompatibilne.
Važno! Prilikom stvaranja cvjetnjaka u prvom planu, bolje je saditi patuljaste vrste s razmakom od 12-15 cm. Trebale bi ih slijediti srednje velike, a u samom središtu - visoke po stopi od 4 kom. za 1 kvadrat. m.

Kompozicije s irisima u vrtu i na mjestu

Zbog kratkog cvjetanja irisa, dizajneri krajolika preporučuju upotrebu ovog cvijeta u višekomponentnim skladbama. To pomaže stvoriti sliku koja se ravnomjerno mijenja dok pojedine skupine biljaka cvjetaju.

Kombinacija irisa s ružama može biti idealna. U ovom slučaju, prvi uspješno maskiraju gole izbojke drugog. Sastav se može nadopuniti dnevnim ljiljanima, koji kasnije cvjetaju i, štoviše, ne daju puno sjene. Kada sadite perunike delphiniumima, morate uzeti u obzir voluminozno lišće potonjeg i biljke saditi na dovoljnoj udaljenosti.

Evo primjera stvaranja višekomponentnog cvjetnog aranžmana pomoću bradatih irisa u plavkasto-plavo-ljubičastim tonovima, pri čemu ostatak usjeva treba odabrati u istoj shemi boja, a samo ljiljane u žutoj ili narančastoj sjeni .

Sadnja prema shemi omogućit će vam postizanje cvjetnjaka s dugim cvjetanjem

Uvijek je važno uzeti u obzir visinu biljaka

Pravila i primjeri cvjetnjaka s irisima

Ova trajnica izgleda organski u bilo kojem stilu krajobraznog dizajna. A fotografije irisa s drugim cvijećem u vrtu to samo dokazuju.

Irisi izgledaju dobro u kombinaciji sa žitaricama

Ova trajnica u blizini rezervoara izgleda savršeno

Jednobojna hosta dobro se slaže s šarenim vrstama irisa.

Korisno je kombinirati perunike s lupinom jer one daju ljepotu jedna drugoj

Stvaranje krajobraznog dizajna zahtijeva poštivanje 3 pravila:

 • jedinstvo stila;
 • jednostavnost dizajna;
 • poštivanje dominantnog pravila.

Samo jasna provedba ovih preporuka omogućit će vam stvaranje izvrsnih cvjetnih aranžmana na vašem web mjestu, gdje će svaki element nadopunjavati drugi.

Zaključak

Irisi u pejzažnom dizajnu idealna su trajnica, do čijeg cvjetanja dolazi u vrijeme kad su proljetni usjevi već uvenuli, a ljetni usjevi još nisu procvjetali. Zahvaljujući tome, vrt ili osobna parcela počinju zasjati novim bojama, iako ne zadugo. Stoga popularnost biljke raste svake godine, a njena nepretencioznost samo tome pridonosi.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja