Sjetva dihondre: vrijeme, pravila uzgoja, uzgojne značajke

Dichondra je zimzelena biljka obitelji Bindweed. Njegovo ime u prijevodu znači "dvije žitarice": povezano je s plodom biljke, koji izgleda poput kapsule s dvije komore. U svom prirodnom okruženju raste u tropskim i subtropskim krajevima Amerike, Istočne Azije, Australije, Novog Zelanda. Sadnja i briga o dihondri u umjerenoj klimi ima svoje osobine.

Opis dihondre

Biljka je tropska loza. U umjerenoj klimi naraste do 1,5-2 m duljine.

Dihondra ima puzajuće tanke stabljike srebrnaste ili smaragdne boje. Često imaju okrugle listove peteljki prekrivene malim dlakom. Njihova veličina doseže 5-25 mm u promjeru. Dichondra se cijeni upravo zbog lijepog bujnog lišća, dok su cvjetovi neugledni i nisu od ukrasnog interesa.

Na tlu liana tvori gusti tepih, njezini puzajući izdanci brzo puštaju korijenje zahvaljujući površinskim korijenima koji nastaju u internodima.

Liane sa srebrnim i smaragdnim lišćem organski izgledaju u jednoj žardinjeri

Dichondra cvjeta od svibnja do kolovoza. Cvjetovi su joj mali - promjera oko 2-3 mm. Njihova boja može biti svijetlo žuta, lila, svijetlo zelena.

U umjerenim klimatskim uvjetima uzgoj i briga ampelozne dihondre ima svoje specifičnosti, jer se uzgaja kao jednogodišnjak. U toplim krajevima uzgaja se kao višegodišnja biljka.

Komentar! Sobne dihondre zimi se drže u zatvorenom, a u toploj sezoni prebacuju se na terasu ili balkon.

Vrste i sorte dihondre

Ukupno postoji 15 vrsta ove tropske biljke. U Rusiji se uzgajaju 2 ukrasne sorte:

  • smaragdni vodopad;
  • srebrnasti vodopad.

Razlikuju se u boji lišća i duljini stabljike.

Srebrni vodopad izgleda sjajno u kombinaciji s ostalim cvijećem i biljkama

Smaragdna sorta obdarena je razgranatom stabljikom i malim listovima okruglog oblika bogate zelene boje. Najčešće se uzgaja u posudama, kao i na travnjacima. Biljka voli polusjenu.

Srebrnasti vodopad ima duge stabljike i srebrnasto lišće. Najradije raste na suncu, ne boji se suše, brzo se oporavlja nakon što se zemlja u loncu osuši. Ne može rasti u polusjeni, s nedostatkom svjetlosti, izgled biljke se pogoršava.

Dichondra u krajobraznom dizajnu + fotografija

Dichondra se koristi u krajobraznom dizajnu za dizajn ampela - to jest, viseće posude s lianom postavljaju se ispod strehe krova za ukrašavanje zidova zgrade, a također i kao biljka pokrova tla.

Tropska liana izgleda spektakularno kao usjev pokrivača tla

Biljka se koristi za uređenje travnjaka, vrtnih parcela, terasa, verandi, sjenica, kao i za stvaranje kompozicija na obali ribnjaka ili uz bazen. Nerijetko se događa da dizajneri krajolika koriste dihondru u dvorištima umjesto travnjaka kako bi ispunili prostore između pločica obloženih šetnicama.

Dichondra se skladno kombinira s fuksijom, petunijom, begonijom, lobelijom. Stvara im spektakularnu kulisu.

Kako se dihondra može razmnožavati

Dihondra se razmnožava sjemenom, reznicama i slojevima. Prva metoda je mukotrpna i dugotrajna. Stoga se češće prakticiraju rezanje i naslađivanje dihondre. Prednost ove dvije vegetativne metode nije samo u jednostavnosti, već i u tome što omogućuju očuvanje svih karakteristika matičnog grma.

Kako razmnožavati dihondru reznicama

Za reprodukciju dikondre ampelnim reznicama možete koristiti izbojke dobivene nakon jesenskog obrezivanja. Stave se u navlaženu podlogu do dubine od 3 cm, a zatim zalijevaju stimulansom rasta. Zatim ih treba prekriti plastičnim bocama, staklenim posudama, netkanim materijalom, staviti na prozorsku dasku ili staviti na bilo koje svijetlo, toplo mjesto. Kad se pojave prvi pupoljci, sklonište se uklanja. U proljeće ili rano ljeto, po povoljnom vremenu, sade se u zemlju na stalno mjesto.

Način cijepljenja omogućuje dobivanje dobrog materijala za daljnji uzgoj.

Kako uzgajati dihondru iz sjemena

Liana iz sjemena u umjerenoj klimi uzgaja se metodom sadnica, u južnim regijama može se odmah posaditi na mjestu. Potrebno je sijati dihondru za sadnice za naknadno kretanje u zemlju zimi, jer sadnice rastu prilično sporo i možda neće imati vremena za dobivanje snage i jačanje dok se sade na otvoreno tlo.

Razmnožavanje dihondre naslaganjem

Ovo je najlakši i najpouzdaniji način. Sastoji se u činjenici da su slojevi pritisnuti na vlažnu zemlju na mjestima internodova - na tim će se točkama početi stvarati novi korijeni. Pojavit će se za otprilike 7-14 dana, nakon još mjesec dana odvojeni su od grma i posađeni na novo mjesto. Reznice vrlo brzo puštaju korijenje i dobro se ukorjenjuju - zahvaljujući površnim korijenima.

Optimalni uvjeti za uzgoj dihondre

Dihondra je tropska termofilna biljka i za nju su potrebni odgovarajući uvjeti. Temperatura zraka na kojoj će loza normalno rasti trebala bi biti 18-25 stupnjeva. Ako termometar padne ispod 10, biljka uvene i umre. Previsoke temperature - oko 30 stupnjeva - dovode do požutenja i isušivanja, stoga se po vrućem vremenu dihondra mora često zalijevati, a izbjegavati preplavljivanje tla.

Kako i kada pravilno saditi dihondru

Pravila za sadnju dihondre na otvorenom terenu i njegu nje ovise o klimi područja. Biljku možete posaditi samo kada je ljeto toplo vrijeme - temperatura se drži oko 20 stupnjeva ili više.

Važno! Da biste dikondru posadili na otvoreno tlo, morate odabrati vedar, sunčan dan bez oborina.

Vrijeme

U umjerenim područjima dihondru treba saditi u lipnju. U južnim regijama vrijeme slijetanja je sredina svibnja.

Odabir mjesta i priprema tla

Kod sadnje na otvorenom mora se odabrati neprozračeno mjesto. Srebrnasti vodopad preferira sunčana područja, smaragdna sorta mora biti smještena u polusjeni.

Nema posebnih zahtjeva za tlo. Jedini je uvjet da se zemlja isuši. Biljka će dobro rasti na ilovastom tlu s pH od 6,6 do 8.

Kako saditi dihondru u zemlju

Liana raste prilično sporo, a to se mora uzeti u obzir kada se koristi kao biljka pokrivača tla. Prilikom sadnje u zemlju potrebno je promatrati udaljenost između grmlja - oko 15 cm. Rupe se kopaju do takve dubine da u njih može slobodno stati korijen s grumenom zemlje. Sadnice se pretovarnom metodom stave u sadne jame, zatim se prekriju zemljom, nabiju i zalijevaju.

Zapravo je dihondra korov, pa dobro uspijeva i ne boji se bolesti i štetnika

Pravila uzgoja dihondre

Ispravna sadnja i briga za ampeloznu dihondru vrlo su važni.Samo ako se poštuje tehnologija uzgoja, biljka će zadržati svoje dekorativne kvalitete 5-6 godina. Potrebno joj je redovito zalijevanje, prihrana, plijevljenje, obrezivanje.

Raspored zalijevanja i hranjenja

Dihondru treba redovito zalijevati kako zemlja isušuje. To bi trebalo činiti navečer, tako da nema užarenih sunčevih zraka, inače biljka može izgorjeti. Trebate zalijevati u samom korijenu. Osim toga, u vrućim danima potrebno je svakodnevno vlaženje grmlja ujutro ili navečer.

Važno je ne dopustiti stagnaciju vode i prepošljavanje tla, inače će korijenje početi trunuti.

Pažnja! Sorta otporna na sušu podnosi kratkotrajna razdoblja bez dobrog zalijevanja, ali kad se tlo navlaži, lišće će biti gušće, svježije, zasićenije boje.

Jednom svaka 2 tjedna preporučuje se hranjenje mineralnim gnojivima s kalijem i dušikom. Možete koristiti komplekse dizajnirane za sobne listopadne biljke. Nakon gnojidbe, loza se mora zalijevati kako ne bi izgorjela.

Otpuštanje i uklanjanje korova

Korijenov sustav dihondre blizu je površine tla. Kako mu ne bi naškodili, plijevljenje i otpuštanje mora se obavljati vrlo pažljivo i samo ručno.

Štipanje i obrezivanje

Nakon formiranja osmog lista, dihondra se stisne kako bi započela grananje i stvaranje bujne krošnje.

Tijekom cijelog ljeta, kako izbojci rastu, orezuju se. Zahvaljujući tome, dihondra uvijek izgleda bujno. Predugi izbojci koji su izbačeni iz sastava podložni su obrezivanju. Posljednji postupak provodi se na jesen, prije pripreme vinove loze za zimu. Izrezani reznici mogu se koristiti za razmnožavanje.

Priprema dihondre za zimovanje

U umjerenim klimatskim uvjetima dikondra se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ako ga trebate zadržati do proljeća, morate postupiti kako slijedi:

  1. Prije početka mraza odrežite zračni dio.
  2. Iskopajte rizom dihondre. Nastavite lagano da se otresete grudu.
  3. Premjestite u podrum s temperaturom od najmanje + 10 stupnjeva, prekrijte navlaženim tresetom ili prekrijte prilično debelim slojem mokrog pijeska kako se korijenje ne bi osušilo.

Nakon takvog zimovanja trebale bi se pojaviti nove stabljike s korijenjem. Treba ih odrezati oštrim nožem i posaditi u pojedinačne posude. S početkom toplog vremena prenesite dihondru na otvoreno tlo, uz primjenu gnojiva. Ili možete pričekati optimalne temperature i odmah ih posaditi u tlo bez stavljanja u zdjelice.

U južnim krajevima dikondra je prezimena u vrtu: prekrivena je zemljom, prekrivena filmom, na koji se polaže otpalo lišće ili iglice.

Ako dihondra ampelozna raste u vrtu u posudama, kada nastupi hladno vrijeme, premješta se u sobu: zatvorenu verandu, balkon, lođu.

Štetnici i bolesti

Dihondra je otporna na bolesti i štetnike, a borba protiv njih najčešće se svodi na preventivne mjere:

  • pravodobno korov ručno, nemojte malčirati zemlju oko grma;
  • nemojte pretjerano hraniti, nadgledajte razinu dušika - ne smije biti previsoka;
  • s jako obraslom gustom krošnjom smanjite količinu zalijevanja kako ne biste uzrokovali pojavu plijesni i gljivica.

Važno! Prekomjerna vlaga za dihondru mnogo je štetnija od isušivanja grude zemlje.

Štetnici koji ponekad zaraze biljku uključuju nematode, buhe, bijele muhe i lisne uši.

Nematode mogu ubiti tropske puzavice. Pojavljuju se pri visokoj vlažnosti. S njima se nije lako nositi, u pravilu je biljka podložna uništavanju, a tlo se obrađuje kemikalijama.

Ostatak štetnika rjeđe napada lozu. Da biste ih uništili, upotrijebite akaricidna sredstva.

Zaključak

Sadnja i briga o dikondri prilično je uzbudljiva aktivnost za vrtlare amatere, nema posebnih poteškoća. Nagrada za rad bit će lijepo dizajnirana, ugodna oku.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja