Kupena: u krajobraznom dizajnu, transplantaciji, fotografiji, ljekovitim svojstvima, primjeni

Sadnja i briga za kupku na otvorenom terenu sastoji se od jednostavnih pravila. Ali prvo morate proučiti značajke i zahtjeve biljke.

Botanički opis biljke Kupena

Kupena (Polygonatum) je višegodišnja biljka iz obitelji šparoga. Ima zglobljeni vodoravni rizom sa pupoljkom u gornjem dijelu, odakle svake godine izraste novi vegetativni izboj. Stabljike biljke su rebraste, bez pubescencije, zelene ili crvenkaste, lisne ploče imaju sjedeći ovalni oblik, glatkog ruba i zašiljenog vrha.

Pupoljci trajnice kupuju se obješeni i obično su usmjereni u jednom smjeru duž stabljike

Kupena se naziva i "Salomonov pečat" zbog zanimljivosti - s početkom jeseni izdanak biljke odumire i ostavlja ožiljak s udubljenom sredinom na rizomi karakterističnog tipa. Po broju takvih "tuljana" može se izračunati koliko je stara zeljasta trajnica.

Značajke cvjetanja

Višegodišnja kupena ulazi u dekorativno razdoblje u svibnju i lipnju. Sniježno bijeli pupoljci u obliku zvona pojavljuju se iz pazuha listova u donjem dijelu stabljike i postupno se otvaraju u punopravne mirisne cvjetove. Pod uvjetom da je došlo do oprašivanja, do sredine ljeta na njihovom mjestu nastaju plodovi - tamne bobice s nekoliko sjemenki.

Područje uzgoja

Višegodišnja biljka živi u suptropskim zonama, u Indokini i Kini, u umjerenoj klimi Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Na teritoriju Rusije može se naći svugdje u srednjoj traci, u Sibiru, na Kavkazu i na Dalekom Istoku. Za rast, trajnica odabire livade i polja, padine planina, šikare grmlja.

Kupena je otrovna biljka ili nije

Općenito korisna višegodišnja kupena pripada otrovnim biljkama i sadrži veliku količinu srčanih glikozida, saponina i alkaloida. Potrebno ga je s velikom pažnjom koristiti u kulinarske i ljekovite svrhe, voće je posebno opasno.

Vrste kupljenih

Višegodišnja biljka zastupljena je s nekoliko desetaka vrsta. Među njima su najpoznatiji i najpopularniji među vrtlarima.

Ljekarna

Ljekarna, ili ljekovita, Kupena (Polygonatum odoratum), biljka je visoka do 65 cm s cvatnjom sredinom svibnja. Vrsta je raširena u umjerenoj klimi i posebno je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Na fotografiji vrtnog cvijeta kupena možete vidjeti da su joj pupoljci snježnobijeli, sa zelenim vrhovima latica.

Kupnja u ljekarni zadržava dekorativni učinak oko pet tjedana.

Zavitlano

Uvijena kupena (Polygonatum verticillatum) je biljka srednje veličine do 60 cm iznad razine tla.Značajka vrste je da se u gornjem dijelu nalaze zavojci od 4-8 zasebnih ploča. Višegodišnja biljka koja se uglavnom nalazi u Europi u sjenovitim šumama.

Cvatnja kovrdžave kupene događa se u lipnju i srpnju.

Višecvjetni

Višecvjetna kupena (Polygonatum multiflorum) relativno je visoka trajnica do 1 m iznad tla. Listovi biljke poredani su u nekoliko redova, mali bijeli pupoljci pojavljuju se u grozdovima do četiri komada.

Multiflower Kupena posebno dobro uspijeva u sjeni na vlažnim tlima.

Kupena dvocvjetna

Dvocvjetna kupena (Polygonatum biflorum) višegodišnja je biljka visoka oko 40 cm sa zelenom blago pubescentnom stabljikom. Od kraja svibnja do srpnja na svakom peduncu nosi 1-2 cjevasta pupa; nakon njihovog uvenuća stvaraju se crne bobice.

Pupoljci dvocvjetne kupene su bijelo-zelenkasti

Kupena polumjesec variegatu

Kupena u obliku srp (Polygonatum falcatum) nalazi se uglavnom u subtropskim krajevima Japana i Koreje. Ima stabljiku do 80 cm, duguljasto kopljasto lišće, u središtu ploča često prolazi svijetla pruga. Pupoljci višegodišnje biljke su zelenkasti, do šest komada po peteljci.

Dekorativna sorta Variegatum od posebnog je interesa za vrtlare. Fotografija kupljena u pejzažnom dizajnu izgleda posebno impresivno, brojni bijeli potezi jasno su vidljivi na lišću biljke.

Polumjesec kupena cvate od kraja svibnja do sredine ljeta

Širokolisna Kupena

Širokolisna kupena (Polygonatum hirtum) doseže 50 cm visine. Ima velike ovalne listove promjera do 7 cm s šiljastim vrhom. Cvate zelenkastobijelim pupoljcima u uobičajeno vrijeme - u zadnjim danima svibnja i početkom lipnja.

Cvatnja širokolisne kupene traje oko 25 dana.

Uskolisni

Uskolisna kupena (Polygonatum stenophyllum) raste u sjevernoj Kini i u ruskom Primorju. Razlikuje se u uskim kopljastim listovima bez pubescence s donje strane, cvate od kraja proljeća do sredine ljeta.

U visinu dugotrajna uskolisna kupena naraste na 50 cm

bijele rase

Kavkaska kupena (Polygonatum polyanthemum) nalazi se na Krimu, Dagestanu, u Ciscasu i zapadnom Zakavkazju. Višegodišnja stabljika raste u prosjeku za 30 cm, dugi ovalni listovi odozdo prekriveni su resicama. Na fotografiji biljke Kupena vidljivi su bijeli, cjevasti, s proširenjem u gornjem dijelu pupova.

Kavkaska kupena cvjeta od sredine travnja

Božikovina

Holly kupena (Polygonatum acuminatifolium) prilično je rijetka sorta koja raste u Južnom Primorju. Izdiže se do 35 cm iznad tla, ima zelenu golu stabljiku bez pubescencije, šiljaste kopljaste listove sa suženjem u donjem dijelu. Daje 2-3 pupoljka po peteljci.

Holly Kupena cvjeta u lipnju.

Aplikacija kupljena u pejzažnom dizajnu

Kupena je najčešće u vrtu zasađena na sjenovitim područjima uz paprat, domaćine, dnevne ljiljane i jaglace. Višegodišnja biljka pogodna je za:

 • za ukrašavanje praznih travnjaka;

  Niski grm tvori atraktivan zeleni tepih

 • za ukrašavanje prostora u blizini zidova i ograda;

  Kupena se ne boji zasjenjenih područja pored zgrada

 • za formiranje srednjeg sloja umjetničkih skladbi.

  U skupnim sadnjama Kupena povoljno započinje cvjetanje trajnica

Važno! Kupena šarolika i obična pogodna je za rezanje i često se koristi za bukete i cvjetne aranžmane.

Kupljene metode razmnožavanja

Višegodišnja biljka u vrtu razmnožava se na dva načina - sjemenom i vegetativno. Potonja se metoda koristi češće jer je jednostavnija i omogućuje brže rezultate.

Uzgoj iz sjemena

Sjeme za uzgoj možete kupiti u trgovini ili ubrati od zrelih trajnica. Sadni materijal sije se u smjesu pijeska i treseta i polaže na hladno mjesto najmanje mjesec dana, a najbolje tri.Nakon toga, spremnik se preuređuje na toplo, a nakon nekoliko tjedana uklanja se da se hladi još 50 dana.

Nakon raslojavanja sjemena, Kupena stječe veću izdržljivost.

Tada se kutija za sadnice konačno vraća na svijetlo, toplo mjesto i redovito zalijeva. S početkom ljeta zrela višegodišnja biljka presađuje se na otvoreno tlo, dok cvjetanje treba očekivati ​​tek nakon tri godine.

Dijeljenje grma

Razmnožavanje dijeljenjem grma prikladna je i pouzdana metoda pogodna za one koji na tom mjestu već uzgajaju odrasli višegodišnji grm. U rano proljeće ili rujan biljka se pažljivo iskopa iz zemlje i nožem ili izoštrenom lopatom izreže na 2-3 dijela. Svaka podjela premješta se na pripremljeno mjesto i sadnja se provodi na standardni način.

Rez mora imati zdravo korijenje i točke rasta

Savjet! Mjesta posjekotina u višegodišnjim biljkama treba posuti zdrobljenim ugljenom ili pepelom kako bi se spriječilo propadanje.

Slijetanje kupljeno na otvorenom terenu

Saditi biljku u ljetnoj kolibi prilično je jednostavno. U tom je slučaju potrebno pažljivo proučiti fotografiju, sadnju i brigu o kupljenom cvijetu.

Preporučeno vrijeme

Sadnju višegodišnje biljke u vrt najbolje je obaviti rano u proljeće ili krajem ljeta. U oba slučaja moći će brzo ukorijeniti u tlu i neće patiti od hladnog vremena.

Izbor i priprema mjesta

Biljka preferira lagano, humusno i dobro navlaženo tlo. Višegodišnjoj rasvjeti treba meko i difuzno, bez izravne sunčeve svjetlosti.

Neposredno prije sadnje biljke, odabrano područje mora se pravilno iskopati i riješiti korova. Ako je potrebno, tlo se razrjeđuje pijeskom, tresetom i humusom kako bi bilo što hranjivije i propusno za zrak.

Algoritam slijetanja

Sadnja višegodišnjih biljaka u zemlji izgleda vrlo jednostavno:

 • na odabranom području kopa se plitka rupa za vodoravni rizom - dvostruko veća od podzemnog sustava sadnice;
 • drenaža i složena mineralna gnojiva polažu se na dno jame;
 • ispunite rupu mješavinom plodnog tla, pijeska i treseta i zbijete;
 • produbite korijenje sadnice za oko 10 cm u zemlju, ako je potrebno, dodajte još zemlje na vrh;
 • zalijevati kroz poseban žlijeb napravljen oko biljke.

Kako bi vlaga sporije isparavala, tlo se može odmah malčirati tresetom, slamom ili drvenom sječkom.

Značajke njege kupke

Sadnja i briga za vrtni đurđevak nije osobito teško. Glavnu pozornost treba posvetiti zalijevanju i pravodobnoj gnojidbi za obilno cvjetanje.

Raspored zalijevanja i hranjenja

Višegodišnja biljka voli vlagu, pa je ljeti treba redovito zalijevati - barem jednom tjedno. Najbolje je koristiti prskalicu kako ne bi došlo do nagrizanja tla na korijenju koje je blizu tla. Potrebno je uzeti u obzir intenzitet prirodnih oborina. Tijekom razdoblja obilnih kiša smanjuje se količina zalijevanja.

Gnojidba za biljku Kupena primjenjuje se jednom godišnje u proljeće prije cvatnje. Trajnica više voli organsku tvar, kompost ili gnoj, također možete koristiti mineralne smjese koje sadrže dušik i fosfor.

Korenje i malčiranje

Korovi su sposobni oduzeti hranjive sastojke i vlagu iz ukrasne biljke. Učestalosti dva puta mjesečno, izvlače se ručno, a kako se ne bi ponovo pojavili, malčiraju tlo. Možete koristiti treset, slamu ili otpalo lišće.

Korijeni kupene prolaze blizu površine, pa se za nju ne provodi uobičajeno korenje

Priprema za zimu

S početkom jeseni, izdanci izblijedjele biljke odrežu se na visini od oko 5 cm iznad tla. Trajnica je prilično otporna na mraz i podnosi temperature ispod -20 ° C. Međutim, za zimu se još uvijek preporuča pokrivanje korijena biljke slojem piljevine ili treseta za izolaciju.

Kada i kako možete presaditi kupon

Kupena sporo raste, ali s vremenom se jako zgusne, prestaje se razvijati i također počinje ometati susjedne trajnice. Stoga je uobičajeno biljku presaditi svake 4-5 godine.

Postupak se provodi u rano proljeće ili u jesen. Koriste se metodom dijeljenja - grm se iskopa sa starog mjesta i rizoma izreže na komade, a zatim se nove biljke prebace u pripremljene jame.

Bolesti i štetnici

Sadovaya kupena vrlo je otporna na bolesti. Opasnost za biljku uglavnom predstavlja truljenje korijena. Budući da trajnica preferira vlažna područja, prekomjernim zalijevanjem gljiva može dovesti do omekšavanja podzemnog dijela. Trulež možete prepoznati po sušenju lišća, pojavi suženja na pločama biljke, usporavanjem rasta i smanjenjem cvjetanja.

Korijen korijena uzrokuje smeđe mrlje na lišću

Liječenje gljivičnih bolesti kupene provodi se pomoću fungicida i Bordeaux tekućine. Također je potrebno preispitati režim navodnjavanja i biljci osigurati dobro prozračivanje tla. Ako je korijenski sustav pretrpio previše, onda je bolje ukloniti kupin s web mjesta i spaliti ga.

Od štetnika za višegodišnje biljke su opasni:

 • puževi i puževi - gastropodi se smještaju na širokom lišću i hrane se slasnim zelenilom;

  Neizravni znak puževa na odjeljku je prisutnost prozirnih ljepljivih tragova na lišću.

 • pile - Debele bijele gusjenice mogu brzo pojesti cijelu biljku ako se ne kontrolira.

  Piljevke se mogu sakupljati ručno - ne lijepe se čvrsto na lišću i lako se mrve

Borba protiv gastropoda i insekata provodi se uz pomoć bakrenog sulfata i kemikalija. Uz malu štetu na zasadima štetnika, biljku možete jednostavno isprati vodom pod laganim pritiskom.

Pažnja! Malčiranje tla posebno dobro pomaže puževima i puževima; gastropodima je teško kretati se po hrapavoj površini.

Ljekovita svojstva biljke

Neke vrste višegodišnjih vrtnih biljaka imaju ljekovita svojstva. Prije svega, mirisna je, ili farmaceutska, a višecvjetne kupene su najčešće. U ljekovite svrhe koriste se zamotane, dvocvjetne i širokolisne sorte.

Sredstva na bazi vrtne biljke Kupena imaju brojna korisna svojstva. Kada se pravilno koriste, oni:

 • pomoć u liječenju gihta, reumatizma i išijasa;
 • ukloniti parazite iz crijeva;
 • promiču zacjeljivanje rana, opeklina i čira;
 • služe kao prevencija i pomoć u liječenju prehlade;
 • očistiti krv i ojačati zidove krvnih žila;
 • ublažiti vrućicu i upalu, pomoći smanjiti bol;
 • spriječiti razvoj nedostatka vitamina i anemije;
 • poboljšati stanje kostiju i zglobova;
 • normalizirati probavne procese.

Za žene je korisno koristiti kupenu za ublažavanje bolnih menstruacija i prevenciju raka reproduktivnog sustava. Muškarci mogu uzimati biljku kako bi održali snagu i spriječili urogenitalnu upalu.

Primjena u tradicionalnoj medicini

Tradicionalna medicina koristi sve dijelove kupene, njezine rizome, voće, cvijeće i bilje. Na osnovi biljnih materijala možete pripremiti proizvode od vode i alkohola s jakim ljekovitim učinkom.

S bolestima želuca

Vodena infuzija na lišću i stabljima biljke Kupena dobro djeluje na gastritis, tromu probavu i težinu u želucu. Lijek se priprema na sljedeći način:

 • dvije velike žlice suhih sirovina prelijte s 500 ml kipuće vode;
 • pokriti poklopcem i zamotati ručnikom;
 • odložite na toplo mjesto dva sata;
 • prošao kroz gazu za filtraciju.

Lijek trebate piti tri puta dnevno natašte, po mogućnosti u isto vrijeme. Infuzija također pomaže kod oteklina i bolesti bubrega.

Za ogrebotine i rane

Izvarak vrtne biljke koristi se izvana za rane i ogrebotine.Proizvod sadrži veliku količinu tanina, sprečava upale i potiče brzo zacjeljivanje. Recept izgleda ovako:

 • tri velike žlice suhog korijena su zdrobljene;
 • ulijte 500 ml vode;
 • kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

Procijeđeni izvarak višegodišnje biljke koristi se za brisanje kože, obloge i losione. Kupena ima dobar učinak na modrice i potiče njihovu ranu resorpciju.

Kod gihta

Korijen kupene u liječenju zglobova koristi se za ublažavanje neugodnih simptoma gihta. Za terapiju se priprema jednostavan odvar:

 • suhe sirovine se melju u količini od 5 g;
 • ulijte 250 ml kipuće vode;
 • kuhajte na laganoj vatri uz miješanje 15 minuta;
 • ohladiti ispod poklopca i filtrirati.

U gotovom proizvodu trebate navlažiti zavoj ili čistu gazu i nanijeti na zahvaćeno područje 40 minuta. Protuupalna svojstva izvara iz vrtne biljke brzo smiruju bol i poboljšavaju pokretljivost.

Tinktura kupene koristi se i u liječenju zglobova. Za njegovu pripremu trebate:

 • ulijte 100 ml medicinskog alkohola 100 g svježih stabljika i lišća biljke;
 • smjesu držite deset dana na tamnom mjestu;
 • filtrirajte gotovu kompoziciju.

Tinktura biljke koristi se za mljevenje, ima zagrijavajuća i analgetska svojstva.

Korijeni biljke Kupena su otrovni, ali sadrže najviše protuupalnih tvari.

S hemoroidima

Ljekovita svojstva korijena traže se kod hemoroida. Lijek se radi ovako:

 • 3 litre mlijeka ulije se u veliku caklinsku posudu;
 • ulijte malu žlicu praha iz suhog korijena biljke;
 • u pećnici mlijeko ispari dok ne ostane 1 litra prvobitne zapremine;
 • gotov proizvod se filtrira.

Juhu trebate uzimati četiri puta dnevno, 30 ml natašte.

Primjene kuhanja

Iako su sve sorte višegodišnjih biljaka otrovne, u kuhanju se koriste ljekarničke i višecvjetne kupene. Koriste uglavnom mlade izbojke i lišće, koji sadrže veliku količinu škroba. Sirovine se mogu marinirati octom i češnjakom, dodavati juhi, dinstanom povrću ili glavnim jelima.

Prije kuhanja stabljike i lisne ploče moraju se obraditi na visokoj temperaturi, oprati i blanširati nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi. Nakon toga, tekućina se isuši, a sirovina se ostavi na stolu dok se ne ohladi. Toplinska obrada smanjuje toksičnost biljke i čini je sigurnom za upotrebu u hrani.

Pažnja! Strogo je zabranjeno koristiti svježe trajnice, prijeti ozbiljnim trovanjem.

Ograničenja i kontraindikacije

Korisna, ali otrovna biljka, Kupena ima neke kontraindikacije. Ne možete ga koristiti:

 • tijekom trudnoće i dojenja;
 • mlađi od 16 godina;
 • za alergije - sezonske, kontaktne ili lijekove;
 • s pogoršanjima gastrointestinalnih bolesti;
 • u prisutnosti individualne netrpeljivosti.

Po prvi puta se biljni lijekovi iskušavaju s velikom pažnjom. Ako se pojave osip, svrbež, oteklina, gušenje i crvenilo, trebali biste odmah prestati koristiti biljku i obratiti se svom liječniku.

Skupljanje i nabava sirovina

Lišće i izdanci višegodišnje kupene beru se tijekom razdoblja cvatnje krajem proljeća, a korijenje biljke iskopava se u studenom ili ožujku. Bobice se beru usred ljeta u razdoblju maksimalne zrelosti. Sirovine se, ako je potrebno, izrežu i slože u tankom sloju na pladanj na toplom mjestu u hladu. Osušite biljku s dobrom ventilacijom, ali dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Na lišću kupene mogu biti prljavština i prašina, pa se biljka opere prije obrade.

Nakon što ispari sva vlaga, ljekoviti pripravci se polože u papirnate vrećice ili platnene vrećice i odlažu na tamno mjesto za čuvanje.Dugotrajna kupka može se držati u suhom ormariću s temperaturom koja ne prelazi 25 ° C, izbjegavajući kontakt s drugim ljekovitim biljem. Također, otrovnu biljku morate ukloniti od djece i kućnih ljubimaca.

Ako su ispunjeni svi uvjeti, dugoročna kupena moći će zadržati svoja ljekovita svojstva tri godine. Nakon toga, sakupljanje biljke morat će se ponoviti.

Zaključak

Sadnja i briga za kupku na otvorenom terenu jednostavan je zadatak za vrtlara. Jednostavna, ali atraktivna biljka može ukrasiti ljetnikovac, ukrasiti prazne prostore i, štoviše, donijet će ljekovite blagodati za neke bolesti.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja