Hortenzija gruba: sorte, sadnja i njega, recenzije, fotografije

Gruba hortenzija je biljka s lijepim cvjetovima, pripada istoimenoj obitelji. Orijentalnog je podrijetla, a raste u divljini na obali Kine i Japana. U 19. stoljeću hortenzija je došla u Europu, gdje se odmah zaljubila u brojne ljubitelje dizajna vrtova.

Opis grube hortenzije

Većina vrsta obitelji Hortensia čine grmovi visine do 3 m i širine 2 m. Neki od njezinih predstavnika imaju oblik stabla, osim toga među njima se nalaze i vinove loze. Grmovi hortenzije imaju debele grane. Imaju velike cvatove bijele ili lila sjene.

U sredini se sastoje od mnogo malih cvjetova, oko perimetra ih okružuje nekoliko velikih bijelih s četiri latice.

Listovi mogu biti prilično veliki - do 35 cm dugi i 25 cm široki. Njihove se boje mijenjaju tijekom sezone. Mlado lišće je tamnozeleno, baršunasto. Pred kraj ljeta mijenja boju u tamno narančastu. Korijenov sustav je moćan, razgranat.

Biljka je vrlo izdržljiva: hortenzija se može uzgajati u teškim uvjetima i na relativno niskim temperaturama. U umjerenoj klimi može se uzgajati gotovo svugdje. Cvate krajem ljeta ili početkom jeseni.

Sorte grube hortenzije

Trenutno postoji nekoliko sorti grube hortenzije. Uz to, neprestano radimo na dobivanju novih. U nastavku se razmatraju najpopularnije sorte ove kulture.

Makrofil

Visina ove hortenzije je 1,5 m. Ima grube listove, dlakave dlake s finim dlačicama. Njihova duljina doseže 35 cm, širina - do 20 cm. Cvasti su prilično veliki - u nekih primjeraka promjer doseže 20 cm. Gruba hortenzija Macrophila prikazana je na donjoj fotografiji.

Kuglasti cvatovi ove sorte imaju razne nijanse, općenito, boja biljke ovisi o kiselosti tla.

Važno! Što je tlo alkalnije, hortenzija bljedi. Na kiselim tlima su plave, na alkalnim su ružičaste ili lila boje.

Sargent

Visina usjeva može doseći 4 m. Jedna je od najpopularnijih sorti s baršunastim lišćem. Glavna značajka ove sorte je gradijentna promjena boje unutar jednog cvata i glatki prijelaz iz lila sjene u ružičastu (a zatim u plavu) na području cijelog grma. Osim toga, na nekim biljkama latice mogu biti ili bijele ili imati bijeli rub.

Cvjetanje je prilično kasno i dugo, započinje u rujnu i traje do prvog mraza

Vruća čokolada

Sorta predstavljena relativno nedavno. Ima ogromne cvatove - promjera do 30 cm.

Listovi ove sorte također mijenjaju boju, ali, za razliku od klasične promjene od zelene do narančaste, ima prijelaz od srebrne do maslinaste

S vremenom se mijenja i boja izbojaka: kako se temperatura smanjuje, one postaju crvene.

Važno! Sorta Hot Chocolate, čak i bez lišća, ima visok dekorativni učinak zbog stabljika karakteristične boje.

Gruba hortenzija u krajobraznom dizajnu

Gruba hortenzija široko se koristi u dizajnu krajolika. Veliki grmovi mogu se koristiti kao monokultura na velikim površinama.Od njih možete stvoriti guste živice, koristiti ih kao rubne biljke za široke staze.

Kao zaseban element dizajna, gruba hortenzija izgledat će izvan svake konkurencije, jer svijetli i lijepi cvjetovi privlače pozornost.

Izrada klupe od sorte Macrofila uobičajena je upotreba u krajoliku parkovnog područja

Također je dobro koristiti grubu hortenziju kao središnji element velikog cvjetnjaka, okružen grmljem svijetlih i velikih biljaka, čiji će cvjetovi biti u kontrastu s njim. Izgleda dobro okružena šarenim godišnjim biljkama.

Zimovanje grube hortenzije

Hortenzija ima dobru zimsku čvrstoću, međutim, pri mrazevima od oko -30 ° C preporučuje se izoliranje kruga blizu debla kako bi se korijeni biljaka zaštitili od smrzavanja. Otpalo lišće drveća ili piljevina mogu se koristiti kao pokrivajući materijal.

Sadnja i briga za grubu hortenziju

Sadnja i briga za grubu hortenziju nije osobito teška. Jedina stvar kojoj treba posvetiti veliku pozornost je zalijevanje, jer biljka treba puno vlage.

Odabir i priprema mjesta slijetanja

Idealno mjesto za grubu hortenziju je područje zaštićeno od vjetra u polusjeni. Tlo mora biti hranjivo i imati razinu pH najmanje 5,0 (biti blago kiselo).

Preliminarna priprema mjesta za grubu hortenziju sastoji se u čišćenju korova i unošenju mineralnih gnojiva (do 20 g superfosfata po 1 kvadratnom metru). To se mora obaviti dva tjedna prije sadnje. Obično se provodi u proljeće.

Prije sadnje, sadnicu grube hortenzije treba tretirati stimulansom rasta potapajući korijenje, na primjer u Epinovu otopinu. Neposredno prije ugradnje u jamu, preporuča se poprskati 0,2% -tnom otopinom kalijevog permanganata kako bi se dezinficirala od gljivica i štetnika.

Pravila slijetanja

Slijetanje se provodi prema sljedećoj shemi:

 1. Kopaju rupu dubine 60 cm i promjera 70 cm.
 2. Na dno je položen drenažni sloj od velikog drobljenog kamena ili slomljene opeke.
 3. Zaspite u jami 15-20 cm mješavine tla.
 4. U njemu je ugrađena sadnica.
 5. Pospite do vrha zemljom i lagano nabijte.
 6. Zalijevanje se provodi s 20-30 litara vode.

Nakon sadnje, biljka se ne zalijeva tjedan dana, a zatim idite na standardni raspored zalijevanja.

Prvo zalijevanje grube hortenzije provodi se odmah nakon sadnje

Preporuča se grm odmah malčirati slojem treseta visine 5-10 cm.

Zalijevanje i hranjenje

Gruba hortenzija je kultura koja voli vlagu. Zalijevanje se provodi svaka 3-4 dana. Njihova je norma od 30 do 50 litara vode ispod jednog grma. Preporučljivo je obnavljati sloj malča svakih 1-1,5 mjeseci.

U prvoj i drugoj godini nakon sadnje, gruba hortenzija se ne hrani. Počevši od treće godine, preporučuje se sljedeći raspored hranjenja:

 1. Travanj - dušična gnojiva za uzgoj zelene mase (urea).
 2. Lipanj - mineralni dodaci kalij-fosfora (superfosfat).
 3. Srpanj - organske tvari (istrulilo stajsko gnojivo, kompost, otopina pilećeg gnoja).
 4. Rujan je složeno gnojivo koje sadrži kalij, fosfor, magnezij i bor.

U potonjem je slučaju poželjno kupiti specijaliziranu smjesu za hranu za ukrasno bilje.

Rezidba

Biljka se ne orezuje prve 2-3 godine. U budućnosti se oblikovanje i sanacija krunice provodi 2 puta u sezoni. Prvi se izvodi odmah nakon otapanja snijega.

U proljeće se, osim uklanjanja nezimljenih izbojaka, svi prošlogodišnji skraćuju na najniži pupoljak

Sanitarna rezidba vrši se na jesen. Dio je pripreme biljke za zimu.

Priprema za zimu

Krajem jeseni biljka se sanira, oštećuje se i s nje se uklanjaju prestari izbojci. Nakon toga se vrši navodnjavanje vodom punjenjem i trup kruga malčira slojem slame, piljevine ili otpalog lišća visine do 20 cm. U slučaju posebno hladne klime zaštitni sloj se prekriva filmom ili agrofibrom na vrhu.

Važno! Kako bi se izbjeglo prevladavanje u proljeće, čim se snijeg otopi, film i sloj malča treba ukloniti.

Reprodukcija

Gruba hortenzija razmnožava se na sve dostupne načine:

 • sjeme;
 • reznice;
 • slojevitost;
 • dijeljenje grma.

Za razliku od mnogih ukrasnih usjeva, sjemensko razmnožavanje grube hortenzije koristi se prilično često, budući da tako uzgojene biljke počinju cvjetati relativno rano.

Najučinkovitiji način razmnožavanja, koji daje maksimalnu količinu sadnog materijala, je reznicama. Dobivaju se od bočnih grana.

Duljina reznice trebala bi biti najmanje 15 cm, a na njoj je dovoljan samo jedan pupoljak

Ukorjenjivanje se provodi u supstratu koji se sastoji od treseta i pijeska mjesec dana. Tlo mora biti vlažno. Čim reznica dosegne duljinu od 30-40 cm, transplantira se na stalno mjesto.

Bolesti i štetnici

Imunitet grube hortenzije vrlo je visok. Biljka je rijetko pogođena bolestima i štetnicima. Ako se to dogodi, onda je razlog vjerojatno nepravilna poljoprivredna tehnologija.

Najčešći problem grube hortenzije je kloroza lišća. U tom slučaju, boja ploča počinje se mijenjati u žutu, ali vene uvijek ostaju zelene.

S vremenom se lišće prekriva tamno smeđim ili smeđim mrljama, kasnije se na njihovom mjestu pojavljuju rupe.

Manjak željeza je uzrok bolesti. Za liječenje treba ukloniti oštećena područja, a preostale dijelove biljke tretirati 4,5% otopinom željeznog sulfata.

Na drugom mjestu po učestalosti pojavljivanja je poznata pepelnica - bolest koju uzrokuju gljivice iz porodice Erisyphus.

Na lišću se pojavljuju blijedo sive mrlje koje s vremenom potamne.

Za borbu protiv pepelnice koriste se razni lijekovi (Bordeaux smjesa, bakreni sulfat, natrijev karbonat itd.), Ali za grubu hortenziju Fundazol je najbolji lijek. Koristi se 3-4 puta, prskanjem cijelih biljaka u razmacima od 1 tjedna.

Od štetnika, grubu hortenziju najčešće napada paukova grinja - mali predstavnik člankonožaca koji se hrani biljnim sokom. Veličina je manja od milimetra i ponekad je problematična za otkrivanje.

Simptomatologija lezije krpelja vrlo je karakteristična - na donjem dijelu lišća pojavljuju se paučine s malim bijelim točkicama.

Najbolji lijek protiv ovog štetnika su moćni akaricidi: Actellik, Askarin, Iskra.

Važno! Upotreba takvih sredstava uništava i druge parazite - lisne uši, stjenice i žižake.

Zaključak

Gruba hortenzija prekrasna je biljka široke raznolikosti boja i oblika. Osim prekrasnih cvjetova, i veliki listovi koji na kraju sezone mijenjaju boju vrlo su ukrasni. Biljka se široko koristi u krajobraznom dizajnu.

Recenzije o hortenziji grube

Andrey Bely, 40 godina, Oriol
Gruba hortenzija jedna je od najljepših biljaka koja lijepo raste i razmnožava se u našem podneblju. Njegovi veliki cvatovi izgledaju vrlo atraktivno i ekstravagantno. Ovu kulturu uzgajam više od jedne godine i mogu reći da je vrlo otporna i stabilna biljka među trajnicama. Ni hladne zime nemaju puno utjecaja na njegov izgled i intenzitet cvjetanja. Ona savršeno podnosi reznice i može joj se dati gotovo bilo koji oblik. Istodobno, briga za nju vrlo je jednostavna i ne može se složeno uspoređivati, na primjer s floksom, pa čak i ružama ili božurima. Grubu hortenziju preporučujem svima koji žele dobiti lijepu biljku uz minimalne troškove.
Anna Mikheeva, 37 godina, Nižnji Novgorod
Grubi Hortense došao mi je slučajno. Nisam znao što bih s tim i stavio u kut vrta, pogotovo ne razmišljajući o tome što će se sljedeće dogoditi. Ali čim je došlo do cvjetanja ovog prekrasnog grma, odlučio sam ga odmah presaditi na privlačnije mjesto i oko njega urediti cvjetnjak.Tri godine kasnije, hortenzija je narasla i postala središte prekrasne kompozicije, koja osim nje uključuje i astre, irise i makove. Sada mi je ponos ogroman cvjetnjak u središtu mjesta, a svi gosti mi zavide.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja