Uradi sam hladna dimljena pušnica iz bačve: dijagrami + crteži

Uradi sam hladna dimljena pušnica iz bačve omogućuje kuhanje poluproizvoda na niskim temperaturama kod kuće. Svatko to može napraviti, glavna stvar je detaljnije razmotriti sve metode proizvodnje i slijediti određeni algoritam radnji.

Prednosti pušnice od hladno dimljene bačve

Među pozitivnim aspektima domaće pušnice za proizvode od hladnog pušenja vrijedi istaknuti sljedeće čimbenike:

 • jednostavnost izrade;
 • sposobnost okupljanja vlastitim rukama;
 • ušteda troškova;
 • raznolikost mogućnosti izvršenja;
 • visok stupanj učinkovitosti jedinice;
 • sposobnost rada punim kapacitetom;
 • dizajn je pogodan za pušenje mesa i ribe;
 • nema potrebe za dodatnom preradom proizvoda.

Načelo hladnog pušenja u bačvi

Za razliku od vrućeg pušenja, hladno se puši na niskim temperaturama. Što se tiče trajanja, postupak može trajati 2 tjedna, sve će ovisiti o veličini poluproizvoda, načinu kiseljenja, preliminarnim mjerama, vrsti proizvoda. Tako se, na primjer, obrada dima povrća i voća provodi nekoliko sati, dok će kuhanje mesa i ribe trajati od nekoliko dana do 2-3 tjedna.

Trajanje kuhanja izravno ovisi o korištenim proizvodima.

U procesu hladnog pušenja važno je kontrolirati količinu goriva. Ne smije se dopustiti da je došlo do prekida u kuhanju, pauza, također je potrebno pratiti pokazatelje temperature dima. Ako se naprave takve pogreške, proizvodi nakon pušenja neće samo imati neugodan okus, već neće steći ugodnu aromu.

Domaća pušnica hladno dimljena iz bačve konstrukcija je komore za pušenje i kamina. Za njihovo povezivanje koristi se dimnjak.

Sorte hladno dimljenog dimljenog iz bačve

Postoji nekoliko glavnih vrsta pušnica s hladnim dimom. Svaki od njih ima svoj princip rada i tehnologiju izrade.

Električni

Potražnja za ovom vrstom pušnice objašnjava se brzinom pripreme poluproizvoda. To se događa zbog tretmana dimom i paralelno s električnim valovima. Da biste vlastitim rukama napravili hladnu pušnicu od bačve, trebat će vam set najjednostavnijih materijala i alata.

Trajanje postupka pušenja kompenzira se visokom kvalitetom gotovog proizvoda

S odvojenim ložištem

Ova vrsta jedinice za hladno dimljenje sirovina osigurava prisutnost slobodnog prostora u velikim veličinama. Da biste opremili kamin, potrebna vam je određena udaljenost od ormarića za pušenje. Uređaj će biti usidren na mjesto gdje se stvara dim.To se postiže pomoću dimnjaka - cijevi / crijeva velikog promjera.

Dimnjak možete postaviti i iznad i ispod zemlje.

S generatorom dima

Za razliku od dizajna s odvojenim kaminom, verzija s generatorom dima ne zahtijeva puno prostora. Uređaj za stvaranje i dovod dima postavljen je odmah ispod ormarića za pušenje. Zahvaljujući tome, dim ravnomjerno ulazi u unutrašnjost pušnice, obrada proizvoda je mnogo učinkovitija.

Prednost pušnice s generatorom dima je sposobnost rada s minimalnom kontrolom, korištenjem čipsa, piljevine za pojavu dima

Priprema spremnika

Da biste napravili pušnicu s hladnim dimom, morate odabrati bačvu zapremine 200 litara. Takav je spremnik prikladan za upotrebu, ima dovoljan kapacitet proizvoda, ne zauzima puno prostora na mjestu. Prije nego što ga upotrijebite, morate provesti niz pripremnih mjera:

 • očistiti od ostataka boje;
 • izgorjeti iznutra;
 • napuniti vodom;
 • ostaviti nekoliko dana;
 • temeljito osušite.

Ako zanemarite ove manipulacije, tada će proizvodi nakon pušenja biti gorkog okusa i neugodnog mirisa.

Klasična pušnica hladno dimljena iz bačve od 200 litara

Nije teško napraviti standardnu ​​pušnicu s hladnim dimom vlastitim rukama od bačve. Važno je znati kako to funkcionira i koje korake za sastavljanje treba učiniti.

Načelo rada, dijagrami i crteži

Jedinica s odvojenim ložištem jednostavna je za proizvodnju i jednostavna za upotrebu. Za visokokvalitetnu obradu poluproizvoda potrebno je nadzirati ogrjevno drvo, oni moraju gorjeti bez prekida tijekom cijelog postupka pušenja.

Da biste ubrzali montažu pušnice, preporuča se odlučiti za dijagram, crtež

Postoji mnogo opcija, glavna razlika između njih je u dimenzijama strukture.

Često je kamin za pušnicu izrađen pod zemljom.

Alati i materijali

Za izradu pušnice od bačve hladnog pušenja od 200 litara trebat će vam sljedeći materijali:

 • metalne posude zapremine 200 litara;
 • list škriljevca / valovita ploča;
 • vatrostalne opeke;
 • cijevi malog promjera;
 • roštilj za proizvode za pušenje;
 • mali limovi;
 • pila za rad s metalom;
 • lopata;
 • Stroj za zavarivanje;
 • električna bušilica.

Označavanje i rezanje posude

Kako bi struktura izgledala uredno i radila punim kapacitetom, potrebno je usredotočiti se na označavanje cijevi, definirajući:

 • mjesta na kojima se režu dno i vrh;
 • otvor za uređenje dimnjaka.

Označavanje u proizvodnji pušnice omogućuje vam uklanjanje neravnina na rezu, izraditi obradak ujednačenim i urednim

Potrebno je izrezati posudu strogo prema oznaci, inače će nepropusnost pušnice "patiti" - dim će izaći.

Izrada ručki i poklopaca

Ako upotrijebljena cijev nije opremljena poklopcem, to možete učiniti sami. Za bolje brtvljenje pušnice dovoljno je na odsječeni dio posude zavariti tanku metalnu traku. Alternativno, metalni lim je pogodan za ove svrhe, može se koristiti takav kakav jest ili od njega možete napraviti poklopac odgovarajućeg promjera za cijev, zavarivanjem trake duž rubova.

Poklopac i ručka na pušaču čine postupak pušenja hrane prikladnim i sigurnim

Za praktičnost i sigurnost upotrebe pušnice potrebno je osigurati ručku na poklopcu. Može biti izrađena od drveta ili metala. Postavite ga kroz 2 prolazne rupe.

Stani

Prisutnost postolja za jedinicu omogućuje povećanje njegove stabilnosti kako bi se isključilo prevrtanje tijekom rada. Za proizvodnju pouzdanog postolja potrebne su cijevi malog promjera, spojene međusobno pomoću aparata za zavarivanje. Osim toga, bit će lakše voditi dimnjak do pušnice podignute iznad tla.

Stalak za bačve - jednostavno i učinkovito rješenje za stabilnost pušnice

Kako napraviti kamin za gorivo i dimnjak

Proces uređenja kamina osigurava prisutnost malog jarka, gdje će se na jednom kraju nalaziti samo kamin, a na drugom pušnica s poluproizvodima.

Savjet! Ne biste trebali pretjerivati ​​s veličinom jarka, sasvim je dovoljno 30 cm. Ako je ložište izrađeno u jami, tada bi njegova dubina trebala biti pola metra.

Kada se iskopa rov ili jama, oni su prekriveni listovima škriljevca / valovite ploče. Ali zbog praktičnosti bacanja drva za ognjište, u jami je napravljen poklopac, ali ga ne bi trebao čvrsto zatvoriti. Da se vatra ne bi ugasila, potreban vam je pristup zraku.

Ako namjeravate koristiti pušnicu dugi niz godina, tada rov treba postaviti vatrostalnom opekom.

Za dimnjak je potrebno iskopati rov, temperatura dima na izlazu ovisit će o njegovoj duljini. Škriljevac / valovita ploča, ploče se postavljaju na vrh. Dimnjak se dovodi u bačvu, gdje će se proizvodi pušiti.

Sastavljanje strukture

Za proizvode za pušenje možete upotrijebiti gotovu rešetku ili napravljenu vlastitim rukama od žice. Ako se koristi lim od metala, tada se iz njega mora izrezati krug istog promjera kao i spremnik (s unutarnje strane). Za izbacivanje dima u obradak mora se izbušiti više rupa.

Pušnica iz bačve za hladno pušenje proizvoda s odvojenim kaminom također se može napraviti od drvene posude

Za skupljanje masnoće na dnu pušnice predviđeni su nosači za ladicu. Ne smije se postavljati blizu cijevi, jer dim u protivnom neće moći slobodno prodrijeti na vrh spremnika. Nakon što su napravili četiri rupe jedna nasuprot druge, šipke su učvršćene da drže paletu.

Kako napraviti električnu pušnicu s hladnim dimom od bačve

Električna verzija pušnice pobjeđuje u pogledu kuhanja proizvoda. Postupak je 2-3 puta brži nego u standardnom dizajnu.

Načelo rada

Obrada poluproizvoda u pušnici odvija se kao rezultat izlaganja ne samo dimu, već i električnim valovima. Zbog toga imaju duži vijek trajanja. Da bi postupak pušenja bio uspješan, potrebno je ispravno spojiti grijaći element koji je bio ugrađen u metalnu posudu.

Alati i materijali

Grijaći element iz električne peći prikladan je kao izvor grijanja za kućnu pušnicu. Glavna stvar je da je prilikom rastavljanja pločice grijaći element zajedno s neoštećenim žicama. Dovoljno je za pušenje 10 kg poluproizvoda.

Bit će potrebni sljedeći alati:

 • Bugarski;
 • električna bušilica;
 • zakovice / vijci s maticama.

Sastavljanje strukture

Proces izrade električne pušnice od bačve predviđa sljedeći algoritam radnji:

 1. Priprema spremnika. Potrebno ga je očistiti metalnom četkom te oprati i osušiti.
 2. Oznaka vrata i njihov raspored. Neki će biti za slaganje poluproizvoda u pušnici, a drugi - za čišćenje ugljena i piljevine. Prikladno je izrezati otvore brusilicom, prvo izrezati jednu stranu i učvrstiti ga šarkama, a zatim dodatno usavršiti.
 3. Dimnjak s prigušivačem postavljen je u rupu izbušenu na vrhu cijevi. Njih možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.
 4. Ugradnja brtvila. Pričvršćivanjem tankih metalnih ploča uklanja se razmak između tijela pušnice i vrata. Za zakivanje koriste se zakovice / vijci s maticama. Magneti se koriste za sprečavanje slučajnog otvaranja vrata.
 5. Ugradnja nosača ispod rešetke. Za različite udaljenosti može se dobiti nekoliko izbočina.
 6. Nosač za termoelement. Prvo morate napraviti rupu na vrhu bačve, a zatim popraviti uređaj. U blizini se može instalirati mehanički termometar.
 7. Pričvršćivanje kvake na vratima.
 8. Ugradnja grijaćih elemenata na dno spremnika.

Kako napraviti pušnicu s hladnim dimom od bačve s generatorom dima

Prednost ove vrste pušnice je kontrolirana proizvodnja i dovod dima u komoru za pušenje. Generator dima može se koristiti gotov iz trgovine ili se može ručno sastaviti.

Načelo rada i crteži

Za postavljanje pušnice opremljene generatorom dima ne treba puno slobodnog prostora. Uređaj za stvaranje dima instaliran je uz cijev.

Da bi postupak sastavljanja kućne pušnice prošao brzo i učinkovito, trebate pripremiti crtež

Alati i materijali

Za rad na proizvodnji pušnice s generatorom dima morate pripremiti:

 • bačva zapremine 200 litara;
 • cijev promjera 6 cm i duljine pola metra;
 • spojnica za navoj 40-60 mm;
 • brusilica;
 • bušilica;
 • zatvarači.

Skupština

Detaljne upute:

 1. Izvršite pripremne mjere čišćenjem bačve od ostataka boje.
 2. Napravite čašu od cijevi sužavanjem jedne od stranica i osiguravajući navoj za spojku. Drugi kraj cijevi mora biti zapečaćen. Spojite 2 elementa u jednu strukturu.
 3. Na dnu cijevi zavarite čahuru na koju će biti postavljen generator dima.
 4. Izbušite nekoliko rupa za šipke na vrhu buduće pušnice.
 5. Na rukav pričvrstite čašu ispunjenu piljevinom za pušenje.
 6. Ugradite rešetku ili objesite kuke.
 7. Zatvorite cijev mokrom koprenom, ceradom.

Što se može pušiti u bačvi za hladno pušenje

U pušnici od 200 litara bačve hladnog i vrućeg pušenja možete kuhati apsolutno bilo koju hranu: meso, ribu, sir, kobasice, slaninu. Puši se i voće i povrće. Da bi se dobio željeni učinak, potrebno je ne kršiti tehnologiju obrade poluproizvoda dimom, pridržavati se odabranog recepta.

Prije nego što popušite ribu, morate je posoliti. Postoji mnogo opcija, najstandardnija je obrada sirovina grubom soli. Dovoljno je samo dobro njime posuti komade ribe i držati 4 dana na sobnoj temperaturi. Da bi se smrznuti poluproizvod usolio, potrebno je povećati vrijeme za još 1-2 dana.

Nakon toga, ribu treba namakati u posudi s vodom 10 sati. U ovoj je fazi važno potpuno ukloniti višak soli. Kad se proizvod namoči, obriše se ubrusom i objesi na hladno mjesto za sušenje. Ako se pušenje vrši u ljetnoj sezoni, preporuča se voditi računa o zaštiti od muha i ostalih neželjenih "gostiju" kako bi se izbjegle negativne posljedice. Osušeni komadi ribe šalju se u bačvu na pušenje.

Temperatura u sobi u kojoj se pripremaju poluproizvodi treba biti unutar +6 ° C. U toplijim uvjetima postoji velika vjerojatnost da će se pogoršati, a na hladnom zraku postupak soljenja sirovina neće raditi ispravno.

Stručni savjet

Svatko može kuhati dimljeno meso kod kuće, ako se pridržavate sljedećih preporuka:

 1. Kontrolirajte proces propadanja. Da bi se proizvodi ravnomjerno obrađivali dimom, piljevina ne bi trebala gorjeti, već samo tinjati.
 2. Izbjegavajte povremeno tinjanje. Ovaj postupak mora biti neprekinut, čips se mora redovito sipati u kamin, generator dima. Inače, takvi kvarovi znatno će pogoršati karakteristike okusa gotovih proizvoda.
 3. Ako se nalazi u jedinici, filtar se mora povremeno navlažiti.
 4. Za dugotrajno zadržavanje dima u komori za pušenje, on mora biti pokriven vlažnom vrećom na vrhu.
 5. Preporučuje se pranje cijevi nakon svake upotrebe. Inače, nakupljena čađa tijekom sljedećeg polaganja proizvoda učinit će ih gorkim i neukusnim.
 6. Kako ugljen ne bi spriječio protok dima u bačvu, mora se povremeno uklanjati.
 7. Postavite samostalnu pušnicu iz bačve za hladno pušenje ispod nadstrešnice. Prikladno je i praktično. Meso ili ribu možete pušiti u svim vremenskim uvjetima.
 8. Na okus i aromu gotovog dimljenog mesa snažno utječe vrsta goriva. Prednost treba dati voćnom drvu, četinjače uopće ne treba uzimati u obzir zbog obilja emitirane smole. Piljevina od trešnje, jabuke, hrasta, johe pokazala se najboljom.Smreka će proizvodima dodati polet, jedna grana dovoljna je za jedan prolazak. Ako koristite čips od crnogoričnog drveta, tada će se proizvodi isticati gorčinom, neprivlačnim izgledom, mirisom. Grane breze mogu se koristiti, ali tek nakon uklanjanja kore.
 9. Potrebno je baciti gorivo u kamin u jednakim dijelovima, tako da će biti moguće postići kontinuirano tinjanje i ujednačen protok dima u komoru za pušenje.

Zaključak

Sama dimljena pušač iz bačve sama je jednostavna za proizvodnju. Glavna stvar je odabrati prikladnu metalnu posudu, odlučiti se za opciju dizajna i jasno slijediti detaljne upute za njegovu proizvodnju. Možete pušiti potpuno različite proizvode, od mesa do voća. Da biste pojednostavili postupak montaže, trebate unaprijed odlučiti o shemi hladnjače pušnice iz bačve, odabrati potrebne materijale.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja