Uradi sam pušnicu za roštilj iz plinske boce: crteži, fotografije, videozapisi

Pušnicu za roštilj "izradi sam" iz plinske boce može napraviti svatko tko se bavi zavarivanjem. Dizajn je često napravljen višenamjenski, na kojem je moguće kuhati jela prema različitim receptima. Postoji nekoliko mogućnosti za takve pušače. Da biste napravili jedan od njih, potreban vam je krug, 2-3 cilindra i želja za radom.

Mogućnosti dizajna

Pušnica je zatvorena komora s suspendiranim proizvodima. Dim iz generatora dima dovodi se kroz kanal. Ova je shema prihvatljiva za pušnicu s hladnim dimom. Druga izvedbena izvedba na sličan način ima zatvorenu komoru. Za stvaranje dima nije potreban generator dima. Kamera je instalirana iznad kamina. Vatra zagrijava svoje dno, zbog čega drvna sječka počinje tinjati. Ova se shema koristi za pušnicu s vrućim dimom.

Višenamjenska pušnica sastoji se od 3 cilindra

Razlika u vrsti pušenja pušnice nije ograničena. Često su napravljeni višenamjenski, što vam omogućuje pripremu drugih jela:

  1. Brazer. Uređaj je korito u kojem možete kuhati roštilj na ražnjićima. Izrađen je od vodoravno položenog cilindra s izrezanim prozorom sa strane. Na mangalu s unutarnje strane možete zavariti graničnike i položiti rešetku na njih. Sada je dostupan za upotrebu kao roštilj. Međutim, to nije sve. Segment izrezan s bočne police cilindra ne baca se, već se fiksira na istom mjestu petljama. Ispada poklopac. Ako roštilj opremite roštiljem i pokrijete ga odozgo, on se pretvara u roštilj.
  2. Mjesto za kotao. Kamin se ne mora koristiti samo za stvaranje dima u pušnici. Također je napravljen višenamjenski. Na okomito smještenom cilindru gornji čep je odsječen. U rupu je uronjen kotao u kojem se kuha pilav, riblja juha i kuleš.

Obično se višenamjenska pušnica sastoji od tri cilindra: 2 velika i jednog malog. Veliki balon postavljen je okomito. Igra ulogu pušnice u kojoj se odvija hladno pušenje. Drugi veliki balon postavljen je vodoravno iza njega. Igra ulogu pušnice, u kojoj se odvija vruće pušenje, a koristi se i za roštilje, roštilje i roštilje. Sljedeći je na redu treći mali balon, koji je također postavljen okomito. Igra ulogu kamina i mjesta za kotao. Svi spremnici međusobno su povezani dimnim kanalom izrađenim od metalne cijevi.

Važno! Dim se uklanja iz sve tri posude kroz dimnjak. Cijev je zavarena u gornji dio cilindra, koji djeluje kao pušnica koristeći tehnologiju hladnog pušenja.

Za i protiv dizajna

Ako postoji želja za vlastitim rukama izgraditi puhalicu za puhanje iz plinske boce, trebate razmisliti o svim prednostima i nedostacima takvog dizajna. Ako ima više pozitivnih trenutaka, svoju ideju možete sigurno pretvoriti u stvarnost.

Od pozitivnih aspekata postoje:

  1. Jednostavnost dizajna.Lakše je zavariti višenamjensku pušnicu od gotovih metalnih spremnika nego je graditi od opeke.
  2. Mobilnost. Unatoč impresivnoj težini, pušnica je mobilna. Ako ga stavite na kotače, tada ga jedna osoba može kotrljati od mjesta do mjesta u dvorištu.
  3. Dugi vijek trajanja. Cilindri su izrađeni od debelog metala. Pušnica će trajati najmanje 10 godina, a uz dobru njegu trajat će cijeli život.
  4. Estetika. Pušnica se ne može samo zavariti, već pažljivo očistiti šavove, obojiti vatrootpornom bojom i ukrašiti krivotvorenim elementima. Struktura će ukrasiti mjesto, odmorište u blizini sjenice.

U blizini pušnice možete prilagoditi radnu ploču za rezanje hrane

Među nedostacima se može izdvojiti nemogućnost izvođenja radova u nedostatku aparata za zavarivanje i iskustva zavarivanja. Loša strana je potreba za složenim mjerama za čišćenje spremnika od plina i kondenzata.

Izbor i priprema cilindara

Idealnost korištenja plinske boce posljedica je njegovih karakteristika. Ima prikladan promjer - 300 mm, debele metalne stijenke. Zapravo je ovo gotova kamera. Veliki spremnici koriste se za sastavljanje pušnice, roštilja. Ognjište je stvoreno od malog cilindra i mjesta za ugradnju kotla.

Kondenzat se odvodi iz boca, temeljito ispere vodom

Osim plina, u spremniku se nalazi i tekući kondenzat vrlo oštrog mirisa. Sve se to mora ukloniti kroz otvoreni ventil. Zbrinjavanje se vrši dalje od stambenih područja i zelenih površina.

Sljedeći je korak odvrtanje samog ventila. Čvrsto sjeda na nit. Trebat će puno truda. Nakon odvrtanja ventila kroz rupu, cilindar se napuni vodom, ostavi jedan dan. Tekućina s nečistoćama kondenzata se odvodi. Sada se može rezati brusilicom.

Savjet! Nakon ispiranja, preporučljivo je izgorjeti cilindar na velikoj vatri kako bi se u potpunosti uklonio miris kondenzacije.

Uradi sam pravila izrade

Kada se spremnici pripreme, možete započeti sastavljanje pušnice. Prvo se priprema dijagram, odabiru se odgovarajući materijali i alati. Morate se sjetiti sigurnosnih mjera predostrožnosti, jer je sastavljanje roštilja pušnice iz plinske boce vlastitim rukama povezano s zavarivanjem i oštrim brusilicom.

Sigurnosni inženjering

Cilindri se režu nakon oslobađanja od plina i zapaljivog kondenzata. U suprotnom može doći do eksplozije. Kad radite s brusilicom, alat je postavljen tako da je rezni disk lijevo od tijela. Iskre bi vam trebale letjeti pod nogama, a ne u suprotnom smjeru.

Tijekom rotacije diska, rez se uvijek vrši od sebe.

Brusilica se koristi ne samo za rezanje, već i prepisuje šavove za zavarivanje točkom za brušenje. Alat je postavljen tako da je disk pod kutom od 15 oko na tretirano područje.

Pažnja! Tijekom rezanja i brušenja zabranjeno je uklanjanje zaštitnog poklopca s brusilice.

Odabir modela i crteža

Montaža pušnice započinje dizajnom. Ovdje je izbor shema mali. Model hladnog i vrućeg pušenja sastavljen je od tri cilindra. Za pušnicu koja koristi tehnologiju vrućeg pušenja potrebna su vam dva spremnika.

Ovisno o odabranoj shemi, za sastavljanje pušnice trebat će vam dva ili tri cilindra.

Priprema alata i materijala

Uz same cilindre, za pušnicu su pripremljene cijev i koljena promjera 80-100 mm. Trebate kut, čelični lim debljine 4-5 mm, cijev s presjekom 15 mm za noge. Ako bi pušnica trebala biti pokretna, kotači su pripremljeni. Trebat će vam i ručke za vrata, šipka od nehrđajućeg čelika za rešetke.

Aparat za zavarivanje glavni je alat u montaži pušnice

Od alata potreban vam je aparat za zavarivanje, brusilica sa setom kotača za rezanje i brušenje. Trebat će vam i električna bušilica, čekić, dlijeto i traka.

Postupak

Sami uradi montažu pušnice za roštilj iz cilindra izvodi se u određenom slijedu. Prvo se obradci označavaju i pilje. Tada je sve zavareno.Finale je aranžman i ukras.

Označavanje i rezanje cilindara

Raspored spremnika ovisit će o odabranoj vrsti pušnice. Prvo, vrijedi razmotriti najjednostavniju mogućnost dizajna, koja radi prema tehnologiji vrućeg pušenja, koja se sastoji od dva cilindra.

Ispod takve pušnice balon se postavlja vodoravno. Dodatno će igrati ulogu roštilja, roštilja i roštilja. Na cijeloj bočnoj polici izrezan je veliki pravokutni prozor. Na krajevima za dimnjak i dimni kanal iz kamina izrezane su okrugle rupe.

U velikom cilindru izrezan je prozor za cijelu dužinu bočne police prije početka spojeva, gdje su krajevi zaobljeni.

Mali ložište može se postaviti vodoravno ili okomito. U prvom je slučaju pravokutni prozor na sličan način izrezan u bočnoj polici. Međutim, nemoguće je postaviti kotao na takvu peć. Ako je potrebno, balon se postavlja okomito. Odrežite samo gornji čep, oslobađajući prostor ispod kotla. Na bočnoj polici izrezana su dva mala prozora ispod puhala i vrata peći. Uz to je izrezana jedna okrugla rupa za dimni kanal.

Sljedeća je opcija teža. Pušnica, koja radi na tehnologiji hladnog i vrućeg pušenja, sastoji se od tri cilindra. Kamin i roštilj su izvedeni točno kao u prethodnoj verziji. U shemi se dodaje samo treći cilindar ispod komore za hladno pušenje. Smješteno je okomito ispred roštilja. Prozor je izrezan u posudu za utovar proizvoda. Stavite ga sa strane na vrh posude. U dužini je oko pola balona ili malo više.

Kroz gornji čep ispod dimnjaka izrezan je okrugli prozor. Kanal za dovod dima nalazit će se na bočnoj polici cilindra u donjem dijelu - ispod utovarnog prozora. Ovdje je slično okrugli prozor izrezan ispod cijevi.

Pored toga, rešetke je potrebno izrezati u kamin. Mogu se napraviti od debele metalne ploče bušenjem mnogih rupa. Dimni kanali su mali. Cijev promjera 80-100 mm reže se na duljinu od 20 do 50 cm. Duljina dimnjaka je najmanje 1 m.

Stani

Kako bi bilo prikladno pušiti na roštilju iz plinskih boca, struktura je smještena na postolju. Visina mu se podešava prema vlastitoj visini. Stacionarnom inačicom postolja smatra se konstrukcija s nogama. Zavarite ga iz cijevi. Obavezno stavite skakače kako se noge ne bi razdvajale.

Za mobilnost pušnice stalak se može postaviti na kotače. Uzimaju se iz starih kolica, kolica ili drugog uređaja.

U postolje možete postaviti dva kotača sprijeda, a straga zavariti nogu od cijevi

Kao gotovi stalak, prikladan je okvir iz kolica, kolica, mechdoyke i drugog uređaja. Važan uvjet je čvrstoća i stabilnost konstrukcije.

Montaža i zavarivanje konstrukcije

Montaža pušnice započinje ugradnjom prvog cilindra na postolje. Radi stabilnosti, kontrolni navoji izrađuju se zavarivanjem na okvir postolja. Cijev za dimnjak umetnuta je u okruglu rupu, oparena. Na njegovom drugom kraju umetnut je drugi balon s rupom. Zglob je oparen.

Ako pušnica ima tri komore, učinite isto. Komad cijevi umetnut je u rupu drugog cilindra. Zavarite cijev. Treći cilindar postavljen je na drugi kraj cijevi s rupom, obrađen zavarivanjem.

Kada je cijela konstrukcija zavarena, multifunkcionalni pušač sigurno je zavaren na postolje

Navlake, ručke, rešetke

Sljedeći je element zavaren na rešetke generatora dima pušnice. Smješteni su unutar malog cilindra između vrata kamina i puhala. Rešetke se mogu ukloniti postavljanjem na zavarene nosače s kutova.

Unutar komore za pušenje zavareni su nosači za rešetke na koje će se stavljati proizvodi. Izrađene su na tri razine. Na donjim nosačima na dnu cilindra postavljen je pladanj za odvod masnoće. Rešetke su postavljene na drugom i trećem sloju. Zavareni su od šipke od nehrđajućeg čelika.

Ako je potrebno, u pušnici možete napraviti tri sloja rešetki za hranu

Izrezani segmenti s bočnih polica cilindara koriste se za vrata pušnice, kamin i poklopac za roštilj. S jedne strane, pričvršćeni su običnim šarkama za vrata. S druge strane prozora zavaren je čep tako da krilo ne padne u unutrašnjost cilindra. Na svaka vrata ugrađena je kvaka od ne zagrijavajućeg materijala.

Priprema za roštilj, roštilj, roštilj

Držači su zavareni unutar roštilja. Na njih je slično postavljena mreža za roštilj i roštilj. Da biste omogućili roštiljanje roštilja, rešetke izrežite brusilicom u koracima od 10 cm uz kraj prednje ploče ispod ražnja. Na suprotnoj strani, gdje su šarke poklopca učvršćene, rupe se buše ispod ražnjići, odstupajući od kraja ploče 1-2 cm.

Savjet! Na dno roštilja optimalno je položiti debelu perforiranu ploču od debelog metala. Ona će igrati ulogu rešetke tijekom izgaranja ugljena.

Ugradnja dimnjaka

Dimnjak je zavaren do kraja prvog cilindra, koji djeluje kao pušnica. Ako je ovo dizajn vrućeg dima s vodoravnim rasporedom komore, tada se prvo izvadi koljeno iz rupe i na nju se zavari cijev odozgo.

Iz vodoravno smještenog cilindra cijev za dimnjak uklanja se koljenom

U pušnici s hladnim dimom cilindar se nalazi okomito. Ovdje se cijev bez zavoja jednostavno zavari umetanjem u rupu na kraju.

Izrada polica, zatvarača

Pogodnost rada s pušnicom pružaju police. Mogu se izraditi u obliku ploče stola, smještene ispod roštilja na poprečnim presjecima postolja. Prikladno je na police staviti hranu, sječku i drvo.

Za drva za ogrjev i iverje, polica se postavlja na dno stalka pušnice

Kada roštiljate ili pečete meso na roštilju, ono se mora okrenuti. Pribor za ovaj posao trebao bi vam uvijek biti pri ruci. Mogu se objesiti na kuke zavarene za tijelo pušnice.

Završavanje

Kako pušnica ne izgleda poput hrpe metala, doradom joj se daje estetski izgled. Dekoracije od krivotvorenih elemenata izgledaju najbolje. Ručke i police također se mogu isklesati od drveta, dajući im lijep oblik.

Kovani elementi ukrašavaju sam stalak pušnice i po želji ih zavaruju na tijelo cilindara

Građevinsko brušenje i bojanje

Nije dovoljno brusiti same zavarene spojeve. Cilindri su prekriveni običnom crvenom bojom. Kad pušnica počne raditi, materijal za lakiranje od zagrijavanja počet će crniti, gorjeti, ispuštati neugodan miris gorenja. Sva stara boja mora se očistiti. Najbolji način je pričvrstiti dodatak metalne četkice s čekinjama na brusilicu ili bušilicu. Očistit će tijelo pušača do sjaja.

Ako pušač nije obojen, metal će s vremenom zahrđati. U ove se svrhe koristi posebna termička boja koja ne blijedi.

Što i kako možete pušiti u roštilju iz plinske boce

Dizajn se smatra multifunkcionalnim, prikladnim za različita jela. Pilav, riblja juha i druga prva jela kuhaju se u kotlu. Pijaža je potrebna za roštiljanje. Odresci s roštilja i roštilja, kobasice, povrće.

U pušnici su ribe obješene o rep

U pušnici se puše sve vrste mesa, ribe, poluproizvoda, svinjske masti. Proizvod se prethodno uloži sirov, nasoljen ili lagano kuhani. Pušnica koristi tehnologiju hladnog pušenja za pušenje sira, povrća, voća i gljiva.

Da bi se dobili različiti okusi proizvoda, za pušenje se odabiru sječke određenih vrsta drveta.

Zaključak

Uradi sam, pušnica za roštilj iz plinske boce može se napraviti i ugraditi ispod nadstrešnice. Ovo je najbolje mjesto jer je krovom zaštićeno od oborina. Proizvod se može kuhati i po lošem vremenu.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja