Berač brusnica

Kombajn za sakupljanje brusnica mali je priručni uređaj pomoću kojeg bobice možete brati puno brže i bolje nego na klasičan način - ručno. Preporučuje se imati ga za svakog berača brusnice. Kombajn se jednostavno može kupiti jer je komercijalno dostupan i dostupan na tržištu. Ali možete ga napraviti i sami, vlastitim rukama od dostupnih materijala, nije teško i ne treba vam puno vremena.

Kako izraditi „uradi sam“ berač brusnica

Svatko tko je ikad brao brusnice zna koliko je teško ručno brati male bobice i koliko vremena treba ispuniti košarom do vrha. Puno je lakše ne čupati ih odvojeno, već koristiti jednostavan uređaj za sakupljanje - berač brusnica.

Nije ga teško napraviti vlastitim rukama, za to ne trebate imati nikakva posebna znanja i vještine. Kao materijal za proizvodnju najbolje je koristiti trajno suho drvo ili lim tankog metala. Da biste napravili kombajn, trebat će vam:

 • komad pocinčanog čelika ili kositra;
 • drvene daske debljine ne više od 1 cm;
 • kruta debela žica za izradu zuba;
 • komad drveta ili komad metalne ploče za olovku;
 • škare za metal;
 • pila za metal ili ubodna pila;
 • bušilica;
 • brzosušeće ljepilo;
 • samorezni vijci.

Koraci za izradu domaće berbe brusnice:

 1. Izrežite uzorak iz debelog papira prema crtežu.
 2. Stavite ga na lim.
 3. Škarama izrežite željene dijelove.
 4. Savijte ih jednu po jednu tako da ih možete povezati u jednu cjelinu.
 5. Napravite zube od žice u potrebnoj količini.
 6. Da biste ih osigurali, trebat će vam pričvršćivač koji se može napraviti od malog drvenog bloka.
 7. U njemu izbušite rupe duboke i široke 1,5–2 cm duž promjera šipki.
 8. Napravite dršku od drveta ili metala takve veličine da udobno stane u ruku.
 9. Savijte žicu, podmažite krajeve slojem ljepila i umetnite u rupe trake za pričvršćivanje, pritisnite prema dolje i pričekajte dok se ne zalijepe.
 10. Dobivenu strukturu uvrnite u tijelo pomoću samoreznih vijaka.
 11. Napravite ručku i također je pričvrstite na drugu šipku.
 12. Spojite kućište i bočne zidove samoreznim vijcima.
 13. Kliještima savijte rubove tijela u blizini zuba koji se nalaze na rubu.

Druga verzija kombajna za branje bobica, koji se može graditi kod kuće, izrađena je od drveta. Još je jednostavnije to izraditi: samo izrežite trake na potrebne dimenzije i spojite ih ljepilom ili samoreznim vijcima. Zubi se mogu pažljivo piljeti ubodnom pilom ili pilama po prednjem rubu tijela i brušiti rezove. Da bi drvo dulje trajalo, može se lakirati i osušiti. Alternativno, možete izrađivati ​​zupce od metalnih šipki.

Crtež kombajna brusnice

Da biste lakše razumjeli od kojih se dijelova kombajn za brusnicu sastoji i kako ga sastaviti, možete pogledati donju sliku. Potrebno je izraditi sve sastavne dijelove, također se pridržavajući crteža, tako da se dobro uklapaju.

Načelo rada

Ovaj mali uređaj ne oštećuje zrele bobice i same biljke tijekom rada, osiguravajući brzo i nježno branje plodova brusnice. Ručni berač brusnica izgleda poput velike kante ili kašičice sa zubima ili lučnim rezačima na prednjem rubu: koriste se za uzimanje i branje bobica s grana.Udaljenost između njih trebala bi biti nešto manja od veličine prosječne bobice brusnice: to je dovoljno da plodovi prođu između njih i otkinu se. Bobice se beru tim zupcima, a zatim padaju u posudu (tijelo uređaja), koja se postupno njima puni. Kad se to dogodi, usjev se može uliti u košaru.

Kombajn za brusnicu vrlo je jednostavan za uporabu i učinkovit: grančice i lišće biljaka prolaze kroz zube, tako da se ne zapetljavaju i ne trgaju. Uređaj je zaobljenog oblika, pa se pomoću njega može sakupljati brusnica koja raste u malim udubljenjima. Još jedna prednost berača brusnice: njegova uporaba omogućuje vam ubrzanje postupka branja bobica 3-5 puta u usporedbi s konvencionalnom ručnom metodom.

Berba brusnica kombajnom

Vrlo je jednostavno brati bobice sakupljačem brusnice vlastite proizvodnje - samo stavite izbočine ispod grana brusnice i pažljivo ih podignite iznad biljaka: bobice će se lako odlomiti i smotati u veliku posudu. Potrebno je samo nekoliko sati da naučite kako brzo ubrati brusnice kombajnom. No, unatoč jednostavnosti, tehnologija berbe brusnice zahtijeva poštivanje određenih pravila. Na primjer, ne možete naglo trzati kombajn ako su mu zubi zapleteni u grančice i lišće. Ako ga povučete, možete otkinuti izbojke ili, još gore, izvući cijelu biljku za korijenje, nakon čega će se osušiti.

Također je važno uzeti u obzir vrijeme berbe plodova brusnice. Eksperimentalno je utvrđeno da je puno bolje brati bobice kad su dostigle punu zrelost, a ne ranije. Bobice same mogu dozrijevati odvojeno, ali one nedozrele brže će se pokvariti, neće biti toliko ukusne, aromatične i zdrave. Uz to je branje nezrelih bobica teže, čvršće sjede na granama, pa će branje zahtijevati određeni napor i oduzeti više vremena. Ako se dogodilo da se određena količina lišća i grančica odlomila zajedno s bobicama, tada ih se ne trebate odmah riješiti: mogu se sakupljati, sušiti i zatim skuhati zajedno s običnim čajem i piti kao vitamin ili ljekovito piće.

Zaključak

Kombajn za sakupljanje brusnica vrlo je jednostavan uređaj u dizajnu i upotrebi, koji se preporučuje imati na vašoj farmi za bilo koga iskusnog ili početnika koji bere ove bobice. Lako je to učiniti sami od materijala koji su vam uvijek pri ruci, koristeći jednostavan detaljan crtež. Kombajn za brusnicu bit će izvrstan pomagač u branju sitnih bobica, ubrzati postupak i učiniti ga ugodnijim i kvalitetnijim.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja