Kako ručno iskopati zemlju: lopatom, brzo, lako, čudotvornom lopatom, u proljeće, jesen, fotografija, video

Za neke je povrtnjak prilika da svojim obiteljima pruže ukusne i prirodne proizvode, drugima je zanimljiv hobi, a nekima je čak i pravo sredstvo za preživljavanje. U svakom slučaju, obrada zemlje u uzgoju povrtnjaka najznačajniji je i radno intenzivan dio svih radova. U nekim slučajevima nije tako lako iskopati vrt lopatom, ali na malim površinama ova metoda je i dalje jedna od glavnih za obrađivanje zemlje.

Odabir pravog alata

Međutim, razvojem suvremene tehnologije odavno su izumljena mnoga poboljšanja obične lopate. Omogućuju negdje da ubrzaju postupak, a negdje da ga pojednostave tako da ručno kopanje zemlje nije bilo tako teško, a posljedice fizičkog napora nisu toliko utjecale na opću dobrobit.

Pitchfork

Jedna od najstarijih naprava, koja se često koristi za iskopavanje povrtnjaka, je obična vila. Međutim, kopajuće vile tradicionalno se koriste za kopanje zemlje. Od običnih vila razlikuju se po snažnijim i kraćim zubima koji u svom presjeku više podsjećaju na trapez. Najčešće nisu zavareni, već kovani.

Vile su mnogo prikladniji alat za obradu tla nego čak i lopata. Nisu ni za što mnogi od sljedećih modernih poboljšanih uređaja izrađeni točno po principu vila. Uostalom, omogućuju vam istodobno podizanje slojeva tla, otpuštanje bez rezanja korijena korova. Istodobno, ukupno opterećenje tijela značajno se smanjuje zbog činjenice da značajan dio tla prolazi kroz zube, te ga nije potrebno otkinuti sa zemlje.

Kao rezultat toga, vilice su posebno pogodne za kopanje posebno vlažnog i teškog tla, koje se može previše zalijepiti za metalne dijelove obratka. Stoga se najčešće koriste za iskopavanje glinovitih ili kamenih tla.

Uz to, upotreba vila više je nego opravdana kako bi se lako iskopao dio vrta obraslog travom. Budući da je oštrim zubima puno lakše prodrijeti u travnati travnjak vrta nego oštroj lopatici lopate. Istodobno, ne režu korijenje višegodišnjih korova, već ih izvlače na površinu zemlje u cjelini. To omogućuje kasnije učinkovitiju suzbijanje korova. Doista, mnogi korovi, poput pšenične trave, mogu s lakoćom niknuti čak i iz malih komadića rizoma koji su ostali u zemlji.

Vile su također neophodne za dvostepeno kopanje mjesta, kada je uz njihovu pomoć potrebno olabaviti drugi, najniži sloj zemlje.

Da biste iskopali vrt vilama, dovoljno je uložiti minimalni napor. Ali za velike zemljišne parcele izumljeno je još više uređaja za uštedu rada, o čemu će biti riječi u nastavku.

Lopata

Lopata je, naravno, nenadmašan alat u pogledu svestranosti, jer uz njezinu pomoć možete ne samo iskopati gotovo bilo koje područje, već i iskopati rupu ili rov gotovo bilo koje veličine. Lopatom možete iskopati i vrtne gredice, cvjetnjake i zaraslo u višegodišnji korov, djevičanstvo koje se ne obrađuje već nekoliko godina. Od ručnog alata, možda se samo lopata može u potpunosti nositi s djevičanskim tlom. Vile mogu biti dobar dodatak, ali pregustu travu moguće je prevladati samo dobro naoštrenom lopatom.

Pažnja! Najpouzdaniji i najtrajniji alat za kopanje djevičanskih zemalja je titanska lopata.

Da biste brzo iskopali vrt lopatom uz minimalan napor, duljina drške trebala bi biti takva da joj kraj dosegne lakat kad je oštrica uronjena u zemlju za 20-25 cm. Ponekad je drška lopate s posebnim drškom koristi. Ali može biti manje prikladno kopati s njom. Pogodan je za one čiji prsti nemaju veliku snagu.

Zaobljena lopata također može olakšati rad jer lakše klizi u zemlju nego ravna.

Čudotvorna lopata "Krtica"

Stalna težnja za izvrsnošću i olakšavanje teškog rada na iskapanju zemlje na tom mjestu doveli su do pojave raznih uređaja, među kojima je čudotvorna lopata najpopularnija. Ona ima mnogo različitih modifikacija, ali sve su stvorene po istom principu.

Čudotvorna lopata Mole je agregat koji se sastoji od dvije suprotne vilice, širine od 43 do 55 cm. Broj zuba može varirati od 6 do 9. Glavne radne vilice su pomične i pričvršćene su vijcima za okvir na kojem se nalaze kontra zubi. Na njega je pričvršćen naslon za noge, što olakšava zabijanje lopate u zemlju, bez dodatnog opterećenja za leđa. Nakon toga se ručke drške alata prvo nagnu prema sebi, a zatim prema dolje. U posljednjoj akciji radne vilice guraju sloj tla kroz suprotne zube, oslobađajući zemlju od korova i istodobno je opuštajući. Ispravno kopanje zemlje za vrt znači pokušaj nepotrebnog miješanja gornjeg i donjeg sloja tla.

Važno! Prednost kopanja zemlje "krticom" u usporedbi s običnom lopatom je u tome što se plodno tlo jednostavno olabavi, ali ne mijenja svoje mjesto u svemiru i, štoviše, ne spušta se.

Unatoč značajnoj težini čudotvorne lopate "krtice", oko 4,5 kg, nije teško raditi s njom. Može se vući samo po web mjestu. Ali većina napora za prodiranje u zemlju događa se upravo zbog težine samog alata.

Na video snimku možete jasno vidjeti kako čudom lopatom kopati zemlju:

Osim toga, zahvaljujući prikladnijem radu, ubrzava se postupak kopanja povrtnjaka. Za 1 sat možete obraditi od 1 do 2 hektara zemlje, ovisno o gustoći. Istodobno, osjeća se da je umor, posebno u leđima i rukama, minimalan. Stoga je čudotvorna lopata "krtica" posebno popularna među ženama i starijim osobama kojima je prije bilo gotovo nemoguće iskopati vrt.

Postoje i ograničenja u radu Krotove čudotvorne lopate. Bit će joj teško iskopati djevičanske zemlje, on je prilagođeniji kopanju gredica ili cvjetnjaka u zemlji, malo obrasloj korovom.

Uz to, zbog prilično visoke drške, bit će im teško raditi u niskom stakleniku.

Ripper "Bager"

Načelo upotrebe dvostrukih vilica za podizanje i otpuštanje tla koristi se u mnogim izvedbama, posebno u podrivaču bagera. U usporedbi s krticom, bager ima razlike u dizajnu:

 • Vilice su pričvršćene pod kutom jedna na drugu na šarkama, dok nema fiksnog ležaja.
 • Uređaj u početku ima dvije osovine, koje su zatim povezane zajedno u ručku.
 • Oslonac za noge zauzima više prostora, čineći alat širim i olakšavajući rad.

Ali sve ove razlike nisu temeljne, općenito, princip rada podrivača "Digger" ne razlikuje se puno od čudotvorne lopate.

Važno! Zbog velike širine prilično im je prikladno iskopati velike površine zemlje, na primjer, pripremajući povrtnjak za sadnju krumpira.

Ali iz istog razloga, jedinica može biti od male koristi za uske krevete ili cvjetnjake.

Lopata "Tornado"

Tornado je prilično poznata marka pod kojom se proizvodi mnoštvo vrtnih alata. Lopata "tornado" po svojoj strukturi i principu djelovanja praktički se ne razlikuje od čudotvorne lopate "krtica".

Ali tu je i popularni ripper "tornado", koji je dugačka šipka s zaobljenim dugim ručkama na jednom kraju i oštrim zubima, uvijena u smjeru kazaljke na satu. Omogućuje vam kopanje i otpuštanje tla do dubine od 20 cm. Drška alata lako se prilagođava po dužini prema visini osobe koja radi s "tornadom".

Zbog male veličine alata, posebno im je prikladan za rad na malim zemljištima, ispod drveća ili grmlja, u malim cvjetnjacima ili uskim gredicama. "Tornado" vam omogućuje rad čak i malo zaraslih travnatih površina, ali za velike površine nema velike koristi.

Okretna čudesa

Nešto sličan princip rada koristi se prilikom okretanja čudotvornih vilica. Sastoje se od dugog vratila s dugom ručkom u obliku slova T. Dužina glavne šipke također je podesiva kako bi se što više prilagodila visini osobe koja s njom radi.

Na dnu šipke pričvršćene su vilice koje se spuštaju u zemlju, a zatim okreću snagom ručke koja se koristi kao poluga.

Prilikom rada s vrtljivim čudotvornim vilicama uklanjaju se i napori prema leđima ili nogama. Produktivnost rada također se prirodno povećava. Ali alat nije pogodan za rad na tvrdom ili kamenitom tlu.

Fokinov ravni rezač

Ovaj nevjerojatan alat izumljen je ne tako davno, krajem prošlog stoljeća. Ali već je uspio steći veliku popularnost za sebe zbog svoje lakoće i svestranosti.

Pomoću Fokinovog ravnog rezača možete vrlo jednostavno izvesti sljedeće vrste radova:

 • otpuštanje tla;
 • drobljenje komadića zemlje;
 • formiranje kreveta;
 • obrezivanje i uklanjanje korova;
 • okopavanje;
 • rezanje žljebova u zemlji za sjetvu različitih usjeva.

U ovom slučaju postoji nekoliko modela ravnog rezača koji se razlikuju po veličini oštrice. Dakle, rezač za avione pogodan je kako za obradu relativno velikih zemljišnih parcela (do nekoliko stotina četvornih metara), tako i za uska mjesta do kojih teško možete doći uz pomoć bilo kojeg drugog alata.

Ručni kultivator

Ručni kultivatori cijela su klasa alata namijenjenih kopanju povrtnjaka, olabavljenju i stvaranju gredica.

Ukupno postoje 3 glavne vrste ručnih kultivatora:

 • rotacijski ili u obliku zvijezde;
 • kultivatori-podrivači;
 • uklanjanja korijena.

Kao što i samo ime govori, u kultivatorima prvog tipa nekoliko je ripera u obliku zvijezde postavljeno na središnju osovinu.

Pritiskom na dršku i istodobnim zabijanjem jedinice uz tlo, zemlja se rahli uz istovremeno uništavanje korova. Ali ti modeli nisu dobro prikladni za rad na teškim vrstama tla, pogotovo ako su prekriveni očvrslom glinenom korom.

U potonjim slučajevima potrebno je potražiti pomoć kultivatora-ripera. Ima nekoliko prilično kratkih, ali vrlo tvrdih i oštrih zakrivljenih zuba koji se pomiču duž središnje osi. Uz njihovu pomoć, ova se jedinica, uz malo napora, može nositi s prilično gustim i teškim tlima.

Uklanjači korijena idealni su za mršavo rahljenje tla, uklanjanje korova snažnim i dubokim rizomom, kao i za kopanje rupa prilikom sadnje sadnica vrtnih usjeva.

Koliko duboko trebate kopati zemlju

Postoji nekoliko pristupa obradi zemljišta. Neki vrtlari vjeruju da se zemlja mora godišnje okopavati, barem do dubine bajoneta lopate, odnosno 25-30 cm.

Drugi, koji zagovaraju prirodniji, organski pristup uzgoju biljaka, smatraju da je potrebno samo malo popustiti gornji sloj zemlje godišnje, dubok do 4-5 cm. To bi trebalo biti dovoljno za sjetvu i za početni razvoj sjemena . U budućnosti se korijenje biljaka probija na svoj način, koristeći prirodne prolaze u tlu. Istina, drugom metodom potrebno je godišnje na krevetima stvoriti značajan sloj organskog malča, debljine najmanje 10-15 cm.

U svakom slučaju, ako imamo posla s djevičanim tlom, odnosno komadom zemlje gusto obraslim travom, tada ga u početku moramo barem jednom iskopati. To je prije svega potrebno za uklanjanje rizoma korova, koji neće dopustiti da se mladi izdanci uzgajanih biljaka u potpunosti razviju.

Kako brzo i jednostavno iskopati povrtnjak

Da biste brzo iskopali vrt, preporučljivo je pridržavati se sljedeće tehnologije:

 1. Prvo označite približne granice budućeg vrta uz pomoć klinova i razvučenog užeta.
 2. Zatim se uz jednu od strana iskopa rov, dubok oko bajoneta lopate. Širina rova ​​u ovom je slučaju također jednaka širini lopatice lopate.
 3. Sva se izvađena zemlja odmah oslobađa korijenja korova i mogućih mehaničkih dodataka (kamenje, krhotine).
 4. Zemlja iz prvog rova ​​stavlja se na posebno mjesto kako bi se kasnije mogla koristiti.
 5. Paralelno s prvim, kopa se sljedeći rov, iz kojeg se prethodni žlijeb ispunjava zemljom.
 6. Prema ovoj shemi, oni nastavljaju kopati zemlju dok se ne završi obilježavanje parcele pripremljene za vrt.
 7. Tada se zadnji rov napuni prethodno taloženom zemljom iz prvog rova.

Kako brzo iskopati djevičansko tlo

Djevičanske zemlje obično se nazivaju zemljištima koja se nisu obrađivala 10 ili više godina. Obično su prekriveni debelim slojem travnjaka, što otežava i sjetvu i brigu o vrtnim biljkama. Ali s druge strane, u odmorenom zemljištu nakupilo se puno tvari korisnih za rast i razvoj biljaka, što vrtu može poslužiti u korist. U zemlji će biti moguće brzo iskopati djevičansko tlo, možda ne odmah, ali rezultat će biti vrijedan truda.

Postoji nekoliko načina obrade djevičanskog zemljišta, ali samo se jedan može nazvati brzim - stvaranje rasutih gredica. U tom je slučaju površina budućih kreveta prekrivena kartonom ili drugim materijalima, a prolazi se tretiraju herbicidima. Zatim, odozgo, budući kreveti prekriveni su unaprijed pripremljenim plodnim tlom. Koristi se za sjetvu sjemena ili sadnju presadnica.

Ova metoda, unatoč svojoj brzini, vrlo je materijalno intenzivna, jer će zemljište za sadnju morati biti posebno minirano sa strane. Ako vam vrijeme dopušta, možete i drugačije. Dovoljno je prekriti područja određena za krevete slojem kartona, pritisnuti teškim predmetima i ostaviti tlo da dozrijeva cijelu sezonu. U tom će slučaju do jeseni čitav zeljasti dio busena istrunuti i zemljište će biti spremno za obradu bilo kojim od gore navedenih alata.

Djevičansko tlo u zemlji također možete iskopati vlastitim rukama jednostavnim okretanjem posječenih slojeva busena zelenom travom prema dolje. U nastale pukotine sadi se krumpir koji se nakon nicanja sadnica obilno malčira bilo kojom organskom tvari.

Do jeseni na bivšem djevičanskom tlu možete i ubrati krumpir i dobiti zemlju koja je sasvim prikladna za daljnju preradu.

Kako pravilno iskopati zemlju ispod vrta

Postoji nekoliko osnovnih pravila kako pravilno lopatom kopati zemlju kako ne biste nanijeli posebnu štetu zdravlju:

 • Ne biste trebali pokušavati iskopati cijeli komad zemlje odjednom, pogotovo ako je njegovo područje prilično značajno, a iskustvo fizičkog napora nakon zime svedeno je na nulu.
 • Lopata mora biti postavljena okomito u odnosu na tlo, tako da bajonet uz minimalni napor može ući u zemlju do svoje maksimalne dubine.
 • Ne biste smjeli istodobno podizati previše tla na lopatu. Bolje je raditi više malih, ali čestih pokreta.
 • Ne treba kopati u tlu koje je i nakon zime vlažno ili smrznuto. To može dovesti do još većeg zbijanja zemlje. Bolje je pričekati malo dok se zemlja malo isuši.
 • Ne biste trebali hodati po već iskopanom zemljištu prije sjetve ili sadnje sadnica, kako ne biste sve uložene napore sveli na nulu.

Kako lopatom iskopati zaraslo područje

Postoji još jedan način za kopanje mjesta obraslog travom. Da bi se to učinilo, prethodno se tretira jednim od herbicida. Nakon nekoliko tjedana, mjesto se iskopa prema gore opisanoj tehnologiji. Tjedan dana kasnije, primjenjuje se kompleks mineralnih gnojiva i tlo se ponovno rahli.

Zemljište je spremno za sjetvu i sadnju.

Kako lopatom kopati smrznuto tlo

Kao što je gore spomenuto, nema puno smisla kopati smrznuto tlo za izgradnju povrtnjaka, jer nakon ovog postupka tlo može postati još zbijenije. Ali ako postoje neke posebne okolnosti koje vas prisiljavaju da kopate smrznuto tlo, tada možete koristiti sljedeće tehnike:

 • Zapalite vatru na mjestu budućeg kopanja i, nakon što izgori, iskopajte već toplu zemlju.
 • Upotrijebite čekić ili kramp i tek nakon uklanjanja gornjeg smrznutog horizonta nastavite kopati lopatom.

Trebam li kopati vrt na jesen

Jesensko kopanje zemljišta posebno je potrebno za početni razvoj obraslog zemljišta ili djevičanskog zemljišta. U ovom je slučaju najbolje iskopati zemlju u velikim slojevima i ostaviti je u ovom obliku prije zime. Mraz prodire u nastale pukotine i pouzdanije hladi sjeme korova, sprječavajući njihov daljnji razvoj u proljeće. Najbolje je zemlju iskopati na jesen uz istodobnu primjenu fosfornih gnojiva na tlo, tako da do proljeća postanu dostupni za korijenje biljaka.

Osim toga, nakon jesenskog kopanja, tlo je, u pravilu, dobro zasićeno kisikom.

Ali ako je vrt razvijen dugo vremena, tada nema posebne svrhe da ga iskopate na jesen. Bolje ga je položiti s dodatnim slojem malča, koji će, istrulivši, poslužiti kao dobro gnojivo za biljke u proljeće i ljeto.

Zaključak

Iskopati vrt lopatom znači temeljitije i pouzdanije obraditi zemlju prije sadnje uzgajanih biljaka. A obilje poboljšanih modela lopata i vilica omogućit će vam da ovaj posao obavite što prije i uz minimalan napor.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja