Kako pravilno orati motokultivatorom: plugom, rezačima, adapterom, video

Suvremena sredstva za mehanizaciju omogućuju oranje prilično velikih zemljišnih parcela. Štoviše, takvi su uređaji izuzetno pokretni, što im omogućuje upotrebu na mjestima gdje je nemoguć pristup traktorima i drugim velikim poljoprivrednim strojevima. Uz to, oranje motokultivatorom omogućuje samostalno obavljanje poslova, neovisno o drugim osobama.

Odabir pravog modela

Prije kupnje motokultivatora, morate odrediti za koji će se rad jedinica koristiti. Najjednostavniji uređaji su lagani (do 100 kg) i opremljeni su motorima od 4–8 KS. iz. a opremljeni su malim setom radnih dodataka.

Omogućuju vam izvođenje minimalno potrebnog popisa djela:

 • oranje;
 • diskiranje;
 • drljanje;
 • vozeći grebene.

Neki su uređaji univerzalni. Omogućuju upotrebu dodatne opreme, na primjer:

 • kopač krumpira;
 • puhalo za snijeg;
 • motorna pumpa;
 • kosilica.

Mali motokultivatori s motorom od 4-5 KS. iz. i širina radnog područja od 0,5-0,6 m prikladni su za oranje male zemljišne parcele površine ne veće od 15-20 hektara. Za veće parcele potrebna je ozbiljnija oprema. Ako veličina parcele prelazi 20 hektara, korisnije je koristiti jedinicu kapaciteta 7-8 litara. iz. i radne širine 0,7-0,8 m. Zemljišta do 1 hektara obrađuju se motornim blokovima s motorima zapremine 9-12 litara. iz. i širine radnog područja do 1 m.

Važno! Što je teža zemlja, stroj mora biti snažniji.

Kada odabirete motokultivator, morate obratiti pažnju ne samo na parametre jedinice, već i na njegovog proizvođača. Kvalitetni modeli opremljeni su motorima poznatih proizvođača (Forza, Honda, Subaru), imaju disk spojnicu i reduktore zupčanika. Takvi su modeli najpouzdaniji i, kada koriste visokokvalitetno gorivo i ulje, služe prilično dugo.

Što bolje orati: motokultivatorom s plugom ili kultivatorom

Oranje je najjednostavniji postupak obrade tla. Ako je površina mala, a zemlja dovoljno rastresita, može se koristiti kultivator. Ti su uređaji lakši i upravljiviji od motokultivatora s plugom, a njihovi manje snažni motori troše manje goriva. Ako je zemlja teška ili se želi preorati djevičanska zemlja, onda ne možete bez motokultivatora. Za razliku od motokultivatora, ove samohodne jedinice mogu obrađivati ​​parcele pomoću dodataka: plug, disk, rezač.

Motoblokovi su u pravilu opremljeni gumenim pneumatskim kotačima, što ih omogućuje upotrebu kao traktor, na primjer prilikom vuče prikolice.

Može li motokultivator zaorati djevičansko tlo

Za razliku od kultivatora koji radi samo na rastresitim tlima, motokultivator se može koristiti za oranje teške zemlje, uključujući i djevičansku zemlju. Mogućnost upotrebe raznih priključaka omogućuje upotrebu rotacijskog pluga, koji je najprikladniji za rad na zapuštenim površinama.

Kako pravilno orati motokultivatorom s plugom

Ako uvjeti dopuštaju, preporučuje se oranje motokultivatorom duž duge strane gradilišta. Često se prva brazda zaora uz napeti konop kako bi postala ravna. U budućnosti se preore svaka sljedeća brazda tako da jedan kotač ide uz rub oranja prethodnog reda. To rezultira ravnomjernim i ravnomjernim oranjem cijelog područja.

Kako pravilno prilagoditi plug motokultivatora za oranje

Postupak prilagodbe pluga sastoji se od nekoliko faza:

 1. Ovisno o potrebnoj dubini oranja, motokultivator je ovješen iznad zemlje na istoj visini. Da biste to učinili, možete ga zabiti na postolje od dasaka ili opeke.
 2. Instalirajte spojnicu na jedinicu u skladu s uputama za uporabu. Zupci pluga trebaju biti okomiti, a poljska daska cijelom duljinom u dodiru s tlom.
 3. Ako je potrebno, podesite kut nagiba poljske ploče.
 4. Stvorite jednu ili dvije brazde, ovisno o vrsti oranja.

Kad je brazda spremna, mora se postaviti kut drške pluga. Budući da će jedan od kotača slijediti preoranu brazdu, motajni traktor će se sam kotrljati, ali postolje mora ostati okomito. Da biste prilagodili kut nagiba postolja, potrebno je postaviti postolje iste visine ispod lijevog kotača motokultivatora kao što je bilo prilikom podešavanja dubine.

Stup pluga tada mora biti postavljen okomito na tlo.

Koje je kotače bolje zaorati motokultivatorom

Većina motoblokova opremljena je gumenim pneumatskim kotačima. To omogućuje stroju da se kreće po tlu i cestama bez oštećenja. Za normalno kretanje, pa čak i za prijevoz prikolice s teretom, prianjanje gumenih kotača na cestu sasvim je dovoljno, ali plug pruža puno ozbiljniji otpor prilikom oranja. Zbog toga se na mjestu gumeni kotači obično zamjenjuju gredama - potpuno metalnim cilindrima s zavarenom riblja kost izrađenim od metalnih ploča. Ovi uređaji značajno povećavaju težinu motokultivatora, zbog čega takvi kotači doslovno zagrizu u zemlju.

Praksa pokazuje da upotreba ušica kao propelera osjetno poboljšava vuču s tlom i povećava vučni napor, dok gumeni kotači, čak i s velikim uzorkom, imaju sklonost klizanju. To je posebno uočljivo kod oranja teškog tla ili djevičanskog zemljišta. Sljedeća opasnost upotrebe pneumatskih gumenih kotača za oranje je ta što se rub može jednostavno "okrenuti" i komora kotača će postati neupotrebljiva.

Kako prilagoditi dubinu oranja na motokultivatoru

Dubina oranja može se podesiti podizanjem ili spuštanjem pluga. Na oračnom stupu dizajn ima nekoliko rupa u koje je umetnut vijak za podešavanje. Rupe su na različitim visinama. Kako bi se osigurala željena dubina oranja, vijak za podešavanje se provuče kroz željenu rupu i učvrsti maticom.

Koje se brzine pridržavati prilikom oranja motokultivatorom

U pravilu, mjenjač motokultivatora omogućuje vam promjenu brzine kretanja. To je učinjeno kako bi jedinica bila svestranija i mogla se kretati u načinu prijevoza većom brzinom. Međutim, za oranje, posebno ako se rad izvodi ručno na gustim i teškim tlima, transportna brzina je previsoka i neće pružiti silu potrebnu za rad pluga na željenoj dubini.

Tipična brzina ručnog oranja je 5 km / h.To omogućuje oraču da se mirnim korakom kreće iza motokultivatora. No, ova se brzina može udvostručiti ako za pričvršćivanje pluga koristite modul za transport i oranje umjesto okvira motokultivatora.

Pažnja! Korištenje ove veze značajno povećava glatkoću jedinice, povećava se kvaliteta oranja, motokultivator je manje opterećen. To smanjuje pokretljivost i upravljivost, ali kada radite na velikim površinama, to nije značajno.

Kako zaorati vrt motokultivatorom

Ovisno o dobu godine i cilju, postoje dva načina oranja zemlje u vrtu motokultivatorom.

 1. Olupina... Ovom metodom oranja šavovi su okrenuti u suprotnim smjerovima u odnosu na središnju os parcele. Rad počinje s desnog ruba polja, prođite kroz njega do kraja, a zatim odvedite jedinicu do lijevog ruba i vratite se duž njega do početne točke. Zatim se desnim kotačem motokultivator instalira u brazdu i započinje oranje drugog reda. Ciklusi se ponavljaju sve dok se ne ore posljednja brazda koja bi trebala ići točno duž središnje osi mjesta.
 2. Vsval... Oranje parcele ovom metodom započinje oranjem središnje brazde duž osi. Zatim se desni ušak stavi u brazdu i vrati na prvobitno mjesto. Tada se ciklus ponavlja. Oranje se izvodi u oba smjera od središnje osi, postupno ispunjavajući cijelo područje. U tom slučaju ispada da su slojevi okrenuti jedan prema drugome u odnosu na središnju os mjesta.

Prva metoda najčešće se koristi za proljetno oranje, omogućuje vam ravnomjerno umetanje gnojiva u tlo, rašireno ili raspršeno po površini. Pri oranju drugom metodom ostaju dublje brazde, pa se često oru prije zime. U tom slučaju, zemlja se jače smrzava, što ubija štetočine, a snijeg se duže zadržava u dubokim brazdama, zadržavajući vlagu u tlu.

Kako zaorati djevičansku zemlju motokultivatorom

Oranje djevičanskog zemljišta plugom prilično je ozbiljan test, kako za motokultivator, tako i za njegovog vlasnika. Teška nakostrušena zemlja, isprepletena korijenjem trave, stvara vrlo visok otpor, često to dovodi do loma spone i drugih neugodnih posljedica. Stoga je djevičansku zemlju bolje razvijati teškom opremom, naime traktorom. Ako web lokacija to ne dopušta, a jedina mogućnost je kopanje zemlje motokultivatorom, onda je bolje odabrati sljedeći postupak rada:

 1. Čistite to područje što je više moguće od korova, suhe trave, od svega što može ometati motokultivator.
 2. Prođite kroz područje plitkim rezačem kako biste uništili gornji sloj busena.
 3. Postavite plug na malu dubinu (oko 5 cm), zaorajte područje.
 4. Povećati dubinu oranja. Ponovo oranje područja.

Treba napomenuti da je koncept "djevičanskog zemljišta" prilično proizvoljan. To je obično naziv za neobrađeno tlo, ali u smislu gustoće i sastava može se značajno razlikovati. Stoga se ne može cijelo djevičansko tlo zaorati plugom. Ponekad je za ovu svrhu korisnije koristiti rezače, ako 3-4 puta prođete tim područjem, čak i ozbiljna gusta zemlja može se doslovno slomiti u paperje.

Video o tome kako orati motokultivator s plugom:

Kako pravilno orati motokultivatorom s rezačima

Pojava glodala za motokultivatore uvelike je pojednostavila postupak obrade zemlje mnogim vrtlarima. Umjesto tradicionalnih poslova, poput oranja i drljanja, pojavio se složen postupak koji omogućuje dobivanje labave strukture tla pogodne za sjetvu. To je značajno smanjilo troškove rada i osiguralo značajnu uštedu vremena.

Pažnja! Bit metode mljevenja tla sastoji se u korištenju posebnih metalnih rezača kao radnog tijela i propelera. Svaka glodala sastoji se od nekoliko metalnih lopatica učvršćenih na osi rotacije kotača motokultivatora.

Kako prilagoditi dubinu oranja motokultivatorom s rezačima

Maksimalna dubina obrade motokultivatora (tako je ispravnije nazvati postupak oranja rezačima) u najvećoj mjeri ovisi o promjeru rezača i obično je polovica ove vrijednosti. Pokušaji oranja u velike dubine rezultirat će kultivatorom koji se jednostavno zakopa. Potrebno je regulirati produbljivanje u tlo unutar potrebnih granica pomoću otvarača.

Važno! Ako kultivator tone i na maloj dubini (zakopava se u zemlju), preporuča se povećati broj rezača.

Kako iskopati povrtnjak motokultivatorom s rezačima

Standardni postupak obrade zemlje motokultivatorom obično se provodi u 2 faze.

 1. Postavite otvarač na malu dubinu. Mjesto se obrađuje na cijelom području, zaobilazeći ga u krugu i postupno se krećući prema središtu. U ovom slučaju kultivator radi na malim okretajima ili u prvoj brzini.
 2. Postavite raonik na potrebnu dubinu obrade. Parcela se obrađuje na cijelom području velikom brzinom ili 2 brzine.

U pravilu, za iskopavanje prethodno obrađenog područja motokultivatorom dovoljna su 2 prolaza.

Upozorenje! Teška tla mogu zahtijevati međuprolaz s otvaračem postavljenim na pola potrebne dubine.

Kako zaorati djevičansku zemlju motokultivatorom s rezačima

Oranje djevičanskog tla motokultivatorom s rezačima izvodi se u nekoliko faza. Prvo prolazak pri maloj brzini s minimalnim produbljivanjem krši integritet travnjaka uništavajući najjači površinski sloj. Na drugom i sljedećim prolazima produbljivanje se povećava, a broj okretaja motora postupno povećava. Ukupno mogu biti potrebna 3-4 tretmana, što uvelike ovisi o gustoći i strukturi tla.

Obrada zemlje motokultivatorom u videu:

Kako zaorati povrtnjak motokultivatorom s prednjim adapterom

Upotreba prednjeg adaptera zapravo pretvara motokultivator u mini traktor sa svim posljedicama. Takve jedinice mogu se koristiti za širok spektar poljoprivrednih operacija, kao i za prijevoz robe. Puno je lakše upravljati motokultivatorom s prednjim adapterom, a zbog dodatne težine povećava se prianjanje agregata za tlo.

Pogodnost dizajna omogućuje rukovaocu da ne troši energiju na praćenje pluga i njegovo stalno vođenje. Motori traktor s prednjim adapterom omogućuje vam rad na velikim površinama, ali nije tako upravljiv kao konvencionalni ručni pogonski agregat. Stoga je u uvjetima ograničenog prostora upotreba takvih jedinica otežana.

Sam postupak oranja ne razlikuje se od uobičajenog. Mnogi adapteri opremljeni su posebnom sponom koja vam omogućuje da pomoću poluga kontrolirate dubinu pluga. Orač može voziti svoj mini traktor samo s jednim kotačem duž brazde, održavajući brzinu i ravno kretanje. Po dolasku do granice mjesta operater će podići priključak s plugom u transportni položaj, napraviti zaokret i ponovno spustiti plug u radni položaj. Tako se postupno obrađuje cijelo područje.

Trebam li na jesen zaorati vrt motokultivatorom

Jesensko oranje nije obavezno, ali ovaj postupak ima mnogo pozitivnih učinaka.

 • Dubina smrzavanja tla se povećava, dok korovi i štetnici prezimljuju u tlu i njihove ličinke odumiru.
 • Preorano tlo bolje zadržava snijeg i vodu, duže ostaje vlažno.
 • Poboljšana je struktura tla, tako da je proljetno oranje brže i s manje rada.

Osim toga, tijekom jesenskog oranja mnogi vrtlari ugrađuju organska gnojiva u tlo. Tijekom zime djelomično će se razgraditi, što će povećati plodnost tla.

Zašto motokultivator ne ore: razlozi i načini rješavanja problema

Motokultivator ima određenu snagu i dizajniran je za rad s određenom vrstom priključka.Pokušaji samostalne promjene bilo čega u dizajnu jedinice često dovode do negativnog rezultata. Uz to, može postojati nekoliko razloga za loš rad motača s plugom.

 • Kotači se okreću, plug miruje. To ukazuje na nedovoljno prianjanje kotača za tlo ili preveliku dubinu pluga. Potrebno je smanjiti dubinu oranja i gumene kotače zamijeniti ušicama. Dodatno prianjanje za tlo može se osigurati povećanjem težine motokultivatora; za to su dodatni utezi obješeni na kotačima ili sprijeda.
 • Plug se zakopa u zemlju ili iskoči iz zemlje. Najvjerojatnije, kutovi nagiba stalka ili polja nisu pravilno postavljeni. Potrebno je visiti motokultivator s plugom i napraviti potrebne postavke.
 • Pogrešan izbor brzine oranja. Odabrano empirijski.

Pored ovih razloga, mogući su i kvarovi na motokultivatoru, on možda neće razviti potrebnu snagu, imati kvar na mjenjaču ili šasiji, okvir ili kuka mogu biti savijeni.

Zaključak

Oranje motokultivatorom dugo je postalo uobičajeno za moderne vrtlare. Te jedinice značajno štede vrijeme i trud i omogućuju vam mnogo učinkovitije obavljanje radova na obradi tla. Važno svojstvo takvih uređaja je njihova svestranost, koja omogućuje ne samo oranje povrtnjaka motokultivatorom, već i njegovo korištenje za druge jednako važne poslove.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja