Briga o kravi nakon teljenja

Nakon što se krava oteli, treba oko 14 dana da se životinja oporavi. Trenutno joj je potrebna posebna skrb. Također treba imati na umu da teljenje ne prolazi uvijek bez problema. U sljedećih mjesec dana bolje je pažljivo pratiti stanje životinje. Postupak mužnje trajat će ukupno oko 3 mjeseca. Stoga se ne može reći da nakon teljenja sve gnjavaže prestaju.

Značajke stanja krave nakon teljenja

Telenje je fiziološki proces i obično ne zahtijeva ljudsku pažnju. Intervencija je neophodna samo za komplikacije. Nakon što se tele rodi, krava ga mora lizati. To pokreće protok mlijeka i novorođenče prima stimulativnu masažu.

Nakon telenja, dok ne izađe naknadni porod, krava će imati kontrakcije. Ona mora izbaciti posteljicu. Maternica će biti natečena neko vrijeme nakon završetka procesa, ali onda će se vratiti u normalu.

U roku od 2 tjedna nakon teljenja, krava će imati lohiju. Isprva, sluz je smeđe boje, s krutom krvlju, postupno će postajati svjetlije i prozirnije. Ako se lohija malo ukapljuje i postane ujednačene smeđe boje, krava ima postporođajne komplikacije.

Oticanje vimena također će se povući nakon 2 tjedna. Omekšani ligamenti zdjelice također će zacijeliti za otprilike 14 dana. Općenito, u roku od pola mjeseca krava bi trebala biti u normalnom fiziološkom stanju.

Obično se tele ne ostavlja ispod krave, ali ponekad može biti način za ispravljanje problema nakon porođaja.

Što učiniti nakon teljenja krave

Pola sata nakon odlaska placente na kravu se zalije zaslađena ili slana voda. Možete piti amnionsku tekućinu. Danas u veterinarskim ljekarnama možete naći posebne elektrolite za krave nakon teljenja.

Pažnja! Budući da može proći nekoliko sati između rođenja teleta i oslobađanja posteljice, životinja se može davati vodu ne čekajući kraj postupka.

Sijeno je suh proizvod i može se unaprijed staviti u korito. Krava će jesti kad hoće.

Nakon otpuštanja posteljice provjerava se integritet posteljice. Dalje se čisti sve prljavo leglo koje se uništava zajedno s biootpadom. Staja je obložena svježom slamom. Potonji je prikladniji za upotrebu, jer neće naštetiti kravi kad se jede i dobar je u puštanju tekućine.

Kravu trebate prvi put pomuzeti 30-40 minuta nakon teljenja. Koža vimena prethodno se čisti od fizioloških tekućina. Rezultirajuća kolostrum odmah se zalije za tele.

Nakon izlaska posteljice opere se čitav stražnji dio krave: genitalije, vime, stražnje noge i rep. Dobra je ideja očistiti cijelu kravu.

Tako izgleda naknadni porod nakon telenja.

Kako se brinuti za kravu nakon teljenja

Mora se nadzirati krava koja se teli. Razvoj nekih patoloških procesa traje nekoliko dana. Potrebno je pratiti dinamiku oporavka životinje.

Posebna pažnja posvećuje se vimenu. Svakodnevno se podmazuje hidratantnom kremom ili mašću za vraćanje elastičnosti tkiva. Prije mužnje mliječna žlijezda se opere toplom vodom. Nakon mužnje bradavice se podmazuju mašću. Poštuje se režim mužnje i životinja se postupno raspoređuje.

Komentar! Potrebno je poštivati ​​režim hranjenja i pravila za prelazak krave u punu prehranu.

Pravila hranjenja

Prvog dana nakon teljenja kravi se daje samo voda i kvalitetno sijeno. Ponekad se osušena trava može pomiješati sa sijenom. U roku od 3 dana, osim sijena, hrani se i 1-1,5 kg koncentrata:

 • pšenične mekinje;
 • zobena kaša;
 • obrok od sjemenki suncokreta;
 • krmna smjesa.

Svi koncentrati daju se u obliku brbljavice.

Od 4. dana nakon teljenja, postupno počinju uvoditi sočnu hranu. Do 12. dana prebačena je na punopravnu prehranu.

Pažnja! Raniji prelazak na punopravnu prehranu može izazvati bolest vimena.

Stope hranjenja ovise o nekoliko čimbenika:

 • ugojenost krave;
 • mliječnost;
 • sadržaj masti u mlijeku;
 • vrijeme laktacije.

Što životinja više daje mlijeka, to joj je potrebno više hrane. Kao postotak, struktura prehrane izgleda ovako:

 • sijeno - 20-25;
 • sočna hrana - 40-50;
 • koncentrati - 30-35.

U prosjeku na 100 kg težine kravi treba 2 kg sijena i 8 kg sočne hrane. Koncentrati se daju uzimajući u obzir mliječnost: 100-400 g za svaku litru mlijeka.

Učestalost hranjenja ovisi o produktivnosti. Životinje niskog prinosa, koje daju 4000 tisuća kg godišnje, na početku i na kraju laktacije hrane se 2 puta dnevno. Visokorodni i novopečeni tele - 3-4 puta dnevno. Hrana se postavlja odmah nakon mužnje u određenom slijedu: koncentrati-sočno-grubi.

Pažnja! I mužnja i hranjenje odvijaju se istodobno.

Sijeno dobre kakvoće tijekom sušnih razdoblja važan je čimbenik uspješnog teljenja

Razbijanje i daljnja mužnja

Razdoblje dojenja uključuje 4 faze:

 • teljenje i oporavak - 2-3 tjedna;
 • proizvodnja mlijeka - 2-3 mjeseca;
 • vrhunac / visok - prije početka 6. mjeseca nove trudnoće;
 • lansiranje.

Ako se tele oduzme neposredno nakon telenja, krava se od prvog dana muže 4-6 puta dnevno. Učestala mužnja masažom vimena također može pomoći u ublažavanju oteklina. Postupak se provodi strogo u određeno vrijeme i u redovitim intervalima. Stoga je bolje zaustaviti se na 4 ili 6 puta mužnje. Krave s visokim prinosom mužu se češće od krava s malim prinosom. Ako je vime prenapunjeno, mlijeko može spontano teći.

Faza mužnje započinje nakon što se životinje prebace na punopravnu prehranu. Provodi se kako bi se utvrdila maksimalna produktivnost svježe krave. Za to se koristi „način plaćanja unaprijed“. Odnosno, ovisno o produktivnosti određene životinje, prehrani se dodaje 1-3 hrana. jedinice Povećavajte hranu dok krava ne prestane reagirati povećanom mliječnošću.

Komentar! Razda se provodi sočnom hranom i koncentratima.

Tijekom ove faze visokoproduktivne krave muzu se 3-4 puta dnevno. Niskorodni - ne više od 3. Na vrhuncu laktacije životinje "izlaze" otprilike 3. mjeseca nakon teljenja. Mužnja dva puta dnevno dopuštena je ako krava dnevno ne daje više od 10 litara mlijeka.

Komentar! Sljedeća oplodnja provodi se na kraju faze razbijanja.

Moguće poteškoće

U slučaju uspješnog teljenja mogu se pojaviti samo dva problema: oticanje vimena i mastitis zbog previsoke produktivnosti. Prvi često prolazi sam od sebe, ali životinji se također može pomoći. Da bi se to učinilo, pri svakoj mužnji vime se masira pomoću omekšavajućih masti.

Uz visoku produktivnost i nedovoljnu učestalost mužnje, krava može razviti mastitis. U ovom slučaju, njegov izgled provocira spontani protok mlijeka. Vime postaje grubo i upaljeno.

S nefunkcionalnim hotelom postoji malo više mogućnosti:

 • odgođeni poslijerod;
 • prolaps maternice;
 • postpartalna pareza;
 • subinvolucija maternice;
 • postporođajna sepsa;
 • ozljede rodnih kanala.

Prve 4 bolesti gotovo su uvijek izravna posljedica kršenja uvjeta zadržavanja i hranjenja.

Odgođeni poslijerod

Maksimalna pauza između teljenja i oslobađanja posteljice u krave je 6 sati. Nakon isteka ovog vremena, porođaj se smatra odgođenim. Uzroci bolesti su atonija maternice, edem horionskih resica ili upalna hiperemija. Predisponirajući čimbenici su pogreške u uvjetima držanja i hranjenja, kao i traume rodnog kanala.

Odgođeni naknadni porod može biti:

 • cjelovit;
 • nepotpun;
 • djelomično.

Vrsta bolesti utvrđuje se na temelju vaginalnih i općih pregleda, kao i prema anamnezi. Ako posteljica kasni više od 6 sati nakon teljenja, morate pozvati veterinara.

Ponekad se, kao rezultat nefunkcionalnog telenja, naknadni porod mora ukloniti ručno

Prolaps maternice

Javlja se u slučaju otežanog telenja, traume ili suhoće rodnog kanala ili odgođenog otpuštanja ploda. Provocirajući čimbenici:

 • nepravilna prehrana;
 • pretilost;
 • prekomjerno istezanje maternice;
 • vrlo veliko voće.

Prognoza ovisi o tome koliko je maternica izvan krave i o stupnju oštećenja sluznice. U zraku organ vrlo brzo nabubri. Sluznica je oštećena na zidovima štala, podu i drugim okolnim predmetima. Što je više štete, prognoza je lošija.

Svi mogući čimbenici koji dovode do sepse nakon teljenja: prolapsirana maternica, prljava posteljina i oštre žlijezde

Postpartalna pareza

Izvana ga karakterizira činjenica da krava nakon teljenja ne može ustati. Udovi gube osjetljivost. Znakovi paralize gastrointestinalnog trakta i ostalih unutarnjih organa pojavljuju se kasnije. Obično se javlja u krava s visokim prinosom 2-3 dana nakon teljenja. Vjeruje se da je koncentrirano hranjenje okidač ovih dana.

Komentar! Pareza se također može razviti odmah u vrijeme telenja ili 2-3 tjedna prije njega.

Subinvolucija maternice

Involucija je povratak organa u prethodnu veličinu. Subinvolucija - usporavanje obnavljanja prethodne veličine organa.

Kašnjenje u involuciji maternice nakon teljenja događa se zbog nedostatka aktivnog vježbanja tijekom trudnoće i neadekvatne prehrane. Često popraćena disfunkcijama unutarnjih organa.

S subinvolucijom se opaža krava:

 • atonija maternice;
 • kašnjenje lohija ili njihova dodjela u malim obrocima;
 • 4 ili više dana nakon teljenja, oslobađanje smeđih tekućih lohija;
 • povećanje roka izdvajanja lohija.

Zbog opijenosti tijela produktima raspadanja trulih lohija, krava razvija mastitis. Tu je i kršenje reproduktivnih ciklusa.

Liječenje treba provoditi veterinar, jer se pripravci od rogoba koriste u liječenju subinvolucije maternice. Lochia se ispumpava vakuumskom pumpom. Ovaj postupak mora se raditi pažljivo kako ne bi dodatno oštetili maternicu i rodnicu.

Postporođajna sepsa

Postoje 3 vrste: pijemija, septikemija i septikopiemija. Pojavljuje se kao rezultat prodora različitih koka ili klostridija u krvotok. Rute prodora:

 • kršenje integriteta mekih tkiva bilo koje vrste;
 • teško ili abnormalno teljenje;
 • emfizem fetusa;
 • prolaps maternice;
 • odgođeni poslijerod.

U krava 3 tipa prevladava pijemija, odnosno sepsa s metastazama. Smeđi truli eksudat nakuplja se u maternici, zidovi se zadebljavaju. Ukupna tjelesna temperatura varira.

Ozljede rodnih kanala

Ozljede se javljaju kada je telenje teško ili kada je tele veliko. Može ih nanijeti i osoblje koje pomaže kravi da se teli. Glavni simptom traume je krvarenje. Ne možete bez veterinara kada liječite ozljedu. Vjerojatnije je da će postupci neiskusnog vlasnika biti štetni. Preventivne mjere u ovom slučaju također ne postoje.

Prisilno istezanje teleta često rezultira traumom rodnog kanala

Savjet za veterinara

Da bi se ublažilo oticanje i spriječio mastitis nakon teljenja i prije svake mužnje, vime se krave masira ublažavajućom i hidratantnom mašću. Hidratantne kreme za kožu možete kupiti gotove u trgovini. Mast Zorka, dizajnirana posebno za vlaženje kože vimena, odavno je dobro uspostavljena.

Kada je placenta zadržana, bolje je i prije isteka maksimalnog razdoblja, krava treba očistiti vanjske genitalije. Oksitocin se koristi epiduralno u dozi od 20-30 U. Subkutano 0,5% otopine proserpina ili 0,1% otopine karbaholina. Ovi lijekovi pridonose kontrakciji maternice i uklanjanju posteljice.

U slučaju prolapsa maternice, morate odmah pozvati veterinara. Vlasnik krave neće moći sam korigirati organ. Prije dolaska veterinara, maternica mora biti zaštićena od nepotrebnih oštećenja. Da biste to učinili, maternica se prvo opere slanom toplom vodom, a zatim se navodnjava dezinfekcijskom hladnom otopinom i zamota u list. Ako vam je pri ruci, možete koristiti veliku novu plastičnu vrećicu. Također, vlasnik mora pripremiti rampu na koju se može smjestiti krava. Prije dolaska veterinara potrebno ih je obaviti samo iz razloga uštede vremena. Dalje od vlasnika krave ne ovisi, jer sam i bez anestezije neće moći ispraviti maternicu.

U slučaju pareze, vlasnik treba sakralno područje krave prekriti nečim toplim. To je obično slama ispod vreće. Prije umotavanja donji dio leđa i križnica temeljito se trljaju i masiraju. Kao preventivna mjera, životinji se ne daje puno koncentrata tijekom sušnog razdoblja. Zaslađena voda je zalemljena.

Subinvoluciju je lakše spriječiti nego izliječiti. To vlasniku nije teško, jer je glavna metoda osigurati aktivno vježbanje kravi. Nakon teljenja, amnionska tekućina ili slana topla voda s mekinjama zalemljena je na životinju. Novorođena teladi drže se pod kravom 2-3 dana.

Teško je samostalno izliječiti piemiju, jer je potreban kompleks postupaka uz upotrebu različitih lijekova. Vlasnik je u stanju spriječiti postporođajnu sepsu:

 • osigurati cjelovitu prehranu;
 • promatrati higijenu tijekom i nakon teljenja;
 • odmah liječiti komplikacije nakon porođaja.

Ako se pijemija nije mogla izbjeći, propisani tijek liječenja u potpunosti se održava.

Za lokalno liječenje mastitisa možete koristiti posebne štrcaljke s antibioticima

Zaključak

Ako se krava sigurno otelila, vlasnik praktički nema ozbiljnijih problema. Da bi se spriječile patološke tele i postporođajne komplikacije, potrebno je poštivati ​​pravila hranjenja i držanja stoke.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja