Zašto krava nakon teljenja nema mlijeka?

Krava nakon teljenja ne daje mlijeka, jer tijekom prvog tjedna proizvodi kolostrum. Vitalno je za tele, ali nije pogodno za ljude. Štoviše, bez prve nema druge. A kravu morate početi distribuirati od prvog dana nakon teljenja. U suprotnom, nećete morati računati na dobru produktivnost.

Koliko mlijeka daje krava nakon prvog telenja

Prve junice uvijek daju malo mlijeka u usporedbi s naknadnim teljenjem. Istina, ovo "malo" varira ovisno o budućoj mliječnosti krave.

Loša proizvodnja izravno je povezana s evolucijskom prilagodljivošću životinja na divlji život. Ženka, kako bi uštedjela tjelesne resurse, proizvodi točno onoliko mlijeka koliko je potrebno njezinom mladuncu. I ni kap više. Priroda "nije računala" na osobu kao dodatni teret.

Novorođenom teletu nije potrebno puno hrane. Prvi dan tele može proizvesti samo 3-4 litre kolostruma.

Mladunče raste, treba mu više mlijeka, a krava mu daje potrebnu hranu. Ali na vrhuncu laktacije, prvo tele će dati oko 1,5 puta manje od odrasle životinje, koja se više puta teli. Točan iznos ovisi o pasmini i individualnim karakteristikama.

Tada se tele prebacuje na redovnu hranu i dojenje opada. Kod pasmina goveda ili pojedinaca mješanaca s malim prinosom takvo se stanje zadržava tijekom cijelog života.

Mliječna krava također daje malo mlijeka odmah nakon teljenja. Njegov se broj kasnije povećava. Ali da bi postigla maksimalnu mliječnost, životinja počinje distribuirati od prvog dana, oponašajući nedostatak hrane za tele. To omogućuje istodobno pohranjivanje kolostruma s maksimalnom količinom imunoglobulina. Neki iskusni vlasnici krava koriste "križano" hranjenje kolostrumom. Tako tele može dobiti ona antitijela koja majka nema.

Dodatno hranjenje kolostruma teletom od druge krave poboljšat će kostralni imunitet.

Komentar! Maksimalna količina mlijeka koju krava daje tek nakon 3. telenja.

Može li se krava teleti bez punjenja vimena

Pod utjecajem hormonalnih promjena u tijelu, vime krave, strogo govoreći, ne puni se, već nabubri. A stupanj ove otekline ovisi o individualnim karakteristikama životinjskog organizma. Stoga se znak ranog teljenja, otečenog vimena, ne može pronaći uvijek. Vrijeme je također različito: od 3-4 tjedna kod junica do 0 sati kod starih krava. U nekim slučajevima vime se već izlije tijekom telenja.

Vrlo je rijetko, ali događa se i da uopće nema edema prije i tijekom teljenja. Prema zapažanjima stočara, ovo je najgora opcija od svih mogućih. Zbog hormonalnih poremećaja, vime se može napuniti nakon teljenja i to u nekoliko faza. Međutim, kolostrum se počinje lučiti. U budućnosti je proizvodnja mlijeka standardna. Ova pojava može biti posljedica laganog hormonskog poremećaja. Ali kad krava liže novorođenče, zajedno s preostalom sluzi, ona prima hormone potrebne za proizvodnju mlijeka. Stoga ne biste trebali žuriti s odvajanjem tek rođenog teleta od maternice.

Lizanje tele potiče protok mlijeka u kravi

Zašto krava nakon teljenja ne daje mlijeko?

Glavni razlozi zbog kojih krava ne daje mlijeko nakon teljenja obično su uzrokovane postporođajnim abnormalnostima ili bolestima.Fiziološki se može okarakterizirati izrazom "štetan".

Fiziološki uzroci

Događa se da krava nakon teljenja bez očitog razloga ne daje mlijeka. Najvjerojatnije su u nju uskočili „divlji“ instinkti predaka. U uobičajenom krdu maternica nije davala mlijeko tuđem teletu. U ovom slučaju krava "stisne" bradavice i "odbija" mlijeko. Slična se situacija događa kada stranac pokušava pomuziti životinju. U mliječnih pasmina goveda ti su instinkti gotovo uništeni, ali u neoplodnih ili starosjedilačkih životinja to se još uvijek može naći. Mjere suzbijanja ovdje su relativno jednostavne: tele je dozvoljeno u blizini krave tijekom mužnje. Ponekad je dovoljno ako je tele blizu pregrade.

Drugi razlog može biti kronična žeđ krave. To ne znači da vlasnici drže životinju izvan vode. U nedostatku sočne trave ili zamjene hrane, krava pije dovoljno da podupire vlastito tijelo. "Otpušta" mnogo manje tekućine za proizvodnju mlijeka nego što bi mogao da postoji hrana koja sadrži puno tekućine u prehrani. Čak i kod starih muznih krava u sušnom razdoblju, mliječnost se može smanjiti na 4 litre dnevno. U tim okolnostima, nedavno teljena životinja možda uopće neće proizvoditi mlijeko. Ili će biti dovoljno samo za tele.

Drugi fiziološki razlog su posljedice prethodno prenesenog mastitisa. Često adhezije na bradavicama nakon upale čine kravu tromom. Dobivanje mlijeka od takve životinje težak je zadatak. Pogotovo kada je riječ o kolostrumu prvog dana nakon teljenja. Mnogo je deblji i ne prolazi dobro kroz uski kanal bradavice. Možda se čini da se takva krava otelila, ali nema mlijeka. Tamo je, ali u ranim danima samo ga tele može dobiti. Ponekad ima smisla naučiti takvu osobu da hrani nekoliko nepoznatih mladunaca.

Zbog jakog oticanja, krava također možda neće davati mlijeko, jer boli od dodirivanja vimena. Takve matice ponekad otjeraju tele. Teško je pitanje može li se to smatrati patologijom. Oticanje vimena pred teljenje je normalno. Zove se "rasuti". Vjeruje se da će se krava uskoro oteliti ako su se svi nabori kože na vimenu izravnali.

Ali oteklina može biti vrlo jaka. Tada je životinja jednostavno ozlijeđena, ne dopušta dodirivanje vimena i "stezanje" kolostruma.

Ponekad je razlog taj što krava "ne želi" muziti u neprikladnom mužnom stroju. Može se oštetiti. Krava može imati nepravilne sise. Stroj može biti vrlo star i uzrokovati bol prilikom mužnje životinje.

Patološki uzroci

S patologijama je situacija gora, jer se kreću od jednostavnog hormonskog poremećaja do zaraznih bolesti koje su opasne za ljude. Razlozi zbog kojih krava ne daje mlijeko mogu biti:

  • hormonska neravnoteža;
  • metabolička bolest;
  • bilo koja od postporođajnih komplikacija;
  • mastitis;
  • bruceloza;
  • ostale zarazne bolesti.

Bilo koja malaksalost, pa čak i previše suha hrana dovodi do smanjenja mliječnosti. Ali krava ne daje mlijeko nakon teljenja iz relativno malo razloga.

Hormonska neravnoteža

Moguće s nedostatkom prolaktina, hormona odgovornog za proizvodnju mlijeka. Pogođene su krave bilo koje dobi. Proizvodnja prolaktina izravno ovisi o količini oksitocina u tijelu životinje. No, vrlo je teško utvrditi nedostatak ovog hormona bez posebnih testova. Ako se kod ljudi nedostatak oksitocina očituje čitavim popisom psiholoških simptoma, onda je kod životinja teže. Malo je vjerojatno da će vlasnik krave obratiti pažnju na razdražljivost neke krave. Za to će kriviti lošu narav ili potragu za svojim mjestom u stadu. Pogotovo što se tiče junice.

Stoga se može dogoditi situacija kada se junica otelila, a vime prije pojave teleta nije bilo puno. Možda nema ni mlijeka. To znači da u tijelu junica prvog teleta nema dovoljno prolaktina.Možete pokušati ispraviti situaciju ubrizgavanjem oksitocina, koji potiče proizvodnju prolaktina u hipofizi.

Nepravilno hranjenje izaziva metaboličke poremećaje i postporođajne komplikacije. Jedan od simptoma ovih problema je razvoj mastitisa. Potonje također mogu nastati "samo od sebe" zbog oštećenja vimena i prodora patogena u rane.

Blizanci u kravi također su nepoželjna hormonska neravnoteža tijekom lova, zbog mogućih prenapona hormona, takve životinje odbijaju se od daljnjeg uzgoja: danas su donijele blizance, a sutra "odbijaju" davati mlijeko

Mastitis

Prolazi u laganoj ili teškoj fazi. Privatni vlasnici bolest obično primijete kad se krava već otelila, a vime ostane čvrsto, a mlijeka ima malo. Laka se faza ne može odrediti bez analize. Izričit ček dostupan je i privatnom vlasniku, ali se obično zanemaruje. Na farmama se nakon teljenja uzimaju uzorci kolostruma iz svakog sisa prije nego što se novorođenče primi u vime.

Ako je upala dojke posljedica neinfektivnih uzroka, liječenje se obično vrši masažom i čestim sisanjem. U prisustvu zlatnog stafilokoka preporučuju se antibiotici.

Bruceloza

Najneugodniji razlog nedostatka mlijeka. Bolest se polako razvija, u ranoj fazi nema simptoma. Iz tog razloga vlasnici mliječnih goveda moraju biti testirani na brucelozu. Pored rezultata laboratorijskih ispitivanja, u ranoj fazi bolest se očituje i pobačajem u kasnijoj fazi. Stoga, ako se krava teli prije vremena, a ona nema mlijeka, potrebno je što prije provjeriti životinju na brucelozu.

Trudnoća traje 9 mjeseci, a pobačaji se obično događaju samo 8-9 mjeseci. Budući da ovo nije normalno telenje i nije uspostavljena potrebna hormonska pozadina, mlijeko se ne proizvodi.

Pažnja! Nije potrebno pokušavati muziti pobačenu kravu.

To je opasno prvenstveno za vlasnika životinje. Bruceloza se dobro prenosi sirovim mlijekom.

Vlasnik često ne želi vjerovati da je njegova izvana zdrava i visoko rodna krava smrtno bolesna.

Što učiniti ako se krava otelila, ali nema mlijeka

Bilo bi poželjno utvrditi razlog nedostatka mlijeka. Ali ako je teljenje bilo normalno i na vrijeme, a nema mastitisa, tada laktaciju može prouzročiti injekcija oksitocina. Pogreške u hranjenju koje dovode do metaboličkih poremećaja više se ne mogu ispraviti. Možete samo stimulirati protok mlijeka.

Ali moramo se sjetiti da je "glavni zadatak" oksitocina kontrakcija glatkih mišića maternice tijekom teljenja. Laiku je najlakši način ubrizgavanja hormona supkutano ili intramuskularno. U ovom je slučaju potrebna doza koja se udvostručuje u odnosu na intravensku ili epiduralnu primjenu. Ali nije bilo nuspojava od predoziranja oksitocinom. Doza za kravu s intramuskularnom injekcijom je 30-60 IU. Jednokratna injekcija. Također, lijek se ubrizgava ako krava ima preslabe kontrakcije.

Komentar! Uvođenje oksitocina neposredno nakon teljenja olakšava oslobađanje posteljice.

Mastitis se ne može izliječiti trenutno. U tom slučaju, tele se napoji kolostrumom druge krave, a maternici se daje kurs antibiotske terapije. Potonje može biti lokalnog ili općeg djelovanja. U prvom se slučaju u bradavice ubrizgava antibakterijska mast. Trenutno je nemoguće pustiti mladunče na vime.

Ako se mastitis proširio na cijeli režanj ili cijelo vime, bolje je koristiti intramuskularne injekcije antibiotika. Poželjno je sadržaj vimena ocijediti svaka 2 sata.

Ako je telenje bilo prerano, malo je vjerojatno da će tele preživjeti. Uzorci tkiva s leša moraju se dostaviti u laboratorij na ispitivanje.

Zadržana posteljica, čak i uz pravovremeno rođenje teladi, može biti rani znak bruceloze.

Savjet za veterinara

Osim za liječenje mastitisa, ne postoje posebne preporuke veterinara.Ponekad je čak nemoguće razumjeti zašto izvana potpuno zdrava životinja ne daje mlijeko. Stoga su preporuke moguće samo ako postoje očiti razlozi.

Ako se krava ne muže zbog edema, daju joj se diuretici. Da se jetra i bubrezi ne bi preopteretili jakim lijekovima, zalemljen je izvarak kopra. Najbolje je kuhati samo sjeme. Djeluju jače diuretički. Paralelno se vime masira pokretima prema gore. Stražnji režnjevi blago su probijeni u smjeru od bradavica do repa. Naprijed - naprijed do želuca.

Pažnja! Ne možete snažno drobiti, to će uzrokovati bol.

Da bi se spriječilo ozbiljno oticanje, krava se mora ukloniti iz koncentrata tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće. Nakon dva tjedna vime bi se trebalo vratiti u normalu.

Za liječenje mastitisa dobro je prikladan lijek Percutan. To je oblik spreja za vanjsku upotrebu. Koriste se ne samo za mastitis, već i za dezinfekciju manjih lezija kože. Koristite mlijeko iz neprerađenih zdravih režnjeva. Zaraženi stafilokokom uklanja se i uništava. Ne možete je dati ni teletu.

Sve manipulacije mogu stvoriti probleme vlasniku krave koji nema posebne vještine. U ovom je slučaju bolje pozvati veterinara.

Zaključak

Ako krava nakon teljenja ne daje mlijeko, ali izgleda zdravo, daje se injekcija oksitocina kao prva pomoć. Oticanje možete ukloniti i sami. Ostali problemi s nedostatkom mlijeka zahtijevaju intervenciju stručnjaka i točnu dijagnozu.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja