Krava hoda preko datuma telenja: zašto i koliko dana tele može nositi

Uobičajeni su slučajevi kada je krava prešla datum telenja. Ovdje još trebamo saznati što svaki od vlasnika podrazumijeva pod riječju "prošao". U prosjeku trudnoća traje 285 dana ± 2 tjedna. Stoga se postavlja pitanje, od kojeg trenutka smatrati da je prošlo razdoblje teljenja.

Zašto krava prekoračuje datum telenja?

Mnogo je razloga za kašnjenje u teljenju krava. I nisu svi oni radosni:

  • Blizanci;
  • glavoč;
  • veliko voće;
  • prekoračenje;
  • lažna trudnoća;
  • mumifikacija ploda.

U većini slučajeva vlasnici vjeruju da će krava, ako pređe datum telenja, dobiti blizance. Zapravo, stoka pripada skupini jednokratnih životinja, poput konja. Blizanci se rađaju samo u 1-2% slučajeva. A to je obično vrlo nepoželjan fenomen. U slučaju oplodnje dvije jajne stanice odjednom, postoji velika opasnost od pobačaja. A rođena teladi bit će slabija od onih "samaca". Činjenica da je krava prošla rok ne znači da će nužno biti blizanci. Broj kasnih teljenja daleko premašuje broj blizanaca u goveda.

Ovo širenje objašnjava se činjenicom da gobiji dugo "sjede" u maternici. Mužjaci u gotovo svim vrstama sisavaca u razvoju zaostaju za ženkama. Čak i nakon rođenja. Stoga, s ranim hotelom, radije pričekajte junicu, a s kasnim - bika. Krava može prijeći i ako se tele s velikim teletom. Ali ovdje je možda riječ upravo o kašnjenju u teljenju. Fetus ima vremena za rast. I u ovom su slučaju uzrok i posljedica zbunjeni. Krava nije prošla jer je plod velik, a tele postaje veliko zbog kasnog teljenja. Kašnjenje u ovom slučaju posljedica je laganog hormonskog poremećaja. Tijelo nema dovoljno oksitocina da započne proces teljenja. Takav neuspjeh ne šteti osobito trudnoći, već je samo produljuje.

Ponekad postoji takozvano "prekoračenje". Ova riječ ima dva značenja. Jedna znači ozbiljne zdravstvene probleme za kravu, druga samo ukazuje na to da je životinja impregnirana kasnije. U krevetu je. Ali vrijeme telenja morat će se odrediti ne proračunom, već vanjskim znakovima. To se može dogoditi ako je u blizini bik. Prvi put krava nije oplodila i "tiho" od vlasnika otišla je do bika u sljedećem lovu. Situacija s patologijama je gora.

Ako je krava prešla rok, telenje može biti neočekivano za vlasnika životinje.

Patološki uzroci

Lažnu trudnoću uzrokuje previsoka razina hormona. Izvana se sve odvija kao da se embrij razvija u maternici. Često je čak i rektalnim pregledom nemoguće utvrditi što je krava propustila. Ovdje vam može pomoći ultrazvuk. Razvoj lažne trudnoće prije "teljenja" može ići prema 3 mogućnosti:

  • trbuh se "ispuhuje" bez posljedica;
  • bit će "teljenja";
  • razvit će se piometra.

S lažnom trudnoćom životinje često "rađaju" i dodijeljuju bilo kome i bilo čemu ulogu mladunca, sve do neživih predmeta.

Komentar! Razvoj piometre može dovesti do prisilnog klanja.

Mumifikacija fetusa razvija se usred trudnoće. Embrion umire, ali budući da je cerviks zatvoren, truležne bakterije ne mogu ući unutra. Zbog smanjene kontraktilnosti miometrija i zatvorenog vrata, fetus ostaje u maternici. Postupno se suši i mumificira.

Kada se mumificiraju, životinje nemaju znakove lova, a vlasnik vjeruje da je krava trudna.Problem će se "sam eliminirati" ako se mišići maternice počnu skupljati. Ali u ovom slučaju krava prelazi 3 tjedna. Mumificirani embriji uvijek se izležu vrlo kasno. Često je potrebno fetus umjetno ukloniti nakon injekcija odgovarajućih hormona. Potonji su potrebni da bi se cerviks otvorio, a veterinar je uspio doći do embrija.

Komentar! Nakon mumifikacije često se razvija neplodnost, budući da se u endometriju javljaju kronični distrofični i upalni procesi.

Koliko dugo krava može nositi tele

Obično krava hoda oko 10 dana. Najviše 26 dana. Ovo je samo oko 260-311 dana trudnoće. Iako je prema iskustvu stočara, produljenje perioda teljenja čak 3 tjedna rijetkost. Najčešće ne više od 15.

Komentar! Izjava da taj termin može doći 240. dana ne odgovara stvarnosti: telenje u 8. mjesecu kasni je pobačaj s zaraznom bolešću.

Približno mjesto primjene napora tijekom "push testa", ako je maternica prošla uvjete, pa možete utvrditi postoji li živo tele

Što učiniti ako krava prekorači datum rođenja

Dok rok ne istekne, ne morate se previše brinuti. Ali potrebno je pratiti tijek trudnoće. Kasno teljenje obično je teško zbog činjenice da fetus ima vremena za rast preko norme.

Ako kasnije sumnjate, možete samostalno provjeriti je li tele prisutno i je li živo. Da biste to učinili, kravu snažno, ali ne naglo, gurnete u trbuh s donjeg desnog dijela. Mladunče će odmah biti ogorčeno zbog ovog tretmana i uzvratit će mu udarac.

Ako je krava već prošla 3 tjedna, računajući od 285. dana, bolje je pozvati stručnjaka koji može utvrditi prisutnost trudnoće. Pod uvjetom da "push test" ne daje rezultate. Ako se tele gura, a vime se počinje puniti, ostaje samo pričekati teljenje i sjetiti se da biljojedi mogu samovoljno pomicati vrijeme za jedan dan. Ovo je obrambeni mehanizam. Ne rađaju ako postoji uznemirujući faktor. U ovom slučaju, sam vlasnik može biti uzrok takvog dnevnog kašnjenja.

Zaključak

Ako je krava prošla datum telenja za više od 3 tjedna, vlasnik ima razloga za zabrinutost. Pomicanje predviđenog datuma za 10 dana česta je pojava, nema razloga za brigu. Životinje nisu strojevi za stvaranje potomstva strogo na vrijeme.

Dati povratnu informaciju

Vrt

Cvijeće

Izgradnja